Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C338 vs C368 z Tannoy Revolution XT6F

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Obecnie mam NAD C338 + CD C538 i gra to z Tannoy Revolution XT6F. Ogólnie jestem zadowolony z funkcjonalności jakie daje C338 jak i dźwięku całości zestawu.

Mam jednak możliwość zamiany C338 + CD C538 na NAD C368 z kartą BluOS2i z jakąś tam niewielką dopłatą z mojej strony.

Pytanie tylko czy warto w kontekście jakości dźwięku, bo jak pisałem wcześniej, funkcjonalności tego co mam obecnie są dla mnie ok. 

Czy NAD C368 zagra lepiej od C338 z Tannoy Revolution XT6F ?

Pozdrawiam

Słuchałem C338 z Elacami Reference, dla mnie granie bez życia, jakieś suche, bas płytki, bez głębi. Akurat miałem porównanie z Yamaha V4A i granie jej to bajka przy tym, całkiem przyjemnie to grało, więc jak ampli KD tranzystorowy, załatwił tego NADa klasy D, ja bym poszedł w amplituner stereo np. Yamaha R-N803D. Tego wyższego modelu C368 niestety nie miałem okazji posłuchać. Najlepiej wybierz się na odsłuch i porównaj ich granie.

C368 z Elac 243 to był chyba najlepiej grający zestaw z monitorów jaki słyszałem. Nawet Emit 20 z Music Hallem 25.2 nie miały tak energetycznego basu. Ale to raczej ciemno grający wzmacniacz.. bo z B&W było też prawie ok, z Yamahą AS701 te B&W to bardzo jasne zestawienie... a AS701 to neutralny piecyk.

Jeśli dopłata jest faktycznie mała to warto pójść w kierunku wyższego NADa C368. Zyskasz mocniejszy i zdecydowanie lepiej kontrolowany bas i przestrzeń, której C338 nieco brakuje. Jeśli chciałbyś pójść w kierunku większego ocieplenia dźwięku to polecam klasycznego NADa C356bee lub bardziej funkcjonalnego Audiolaba 6000a Play. Jeśli brałbyś pod uwagę rozdzielenie systemu to Vincent SV500 + Streamer ( w zależności od budżetu) świetnie zgrywa się z Tannoy XT6f. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 13.12.2020 o 20:22, AndrzejPiaseczno napisał:

C368 z Elac 243 to był chyba najlepiej grający zestaw z monitorów jaki słyszałem. Nawet Emit 20 z Music Hallem 25.2 nie miały tak energetycznego basu. Ale to raczej ciemno grający wzmacniacz.. bo z B&W było też prawie ok, z Yamahą AS701 te B&W to bardzo jasne zestawienie... a AS701 to neutralny piecyk.

Nie słuchałem w tej konfiguracji C368, ale za to mało popularnymi z PSB XB. Duży power i precyzja. Nie ma tam miejsca na "nudę" -więc wygląda na to, że wzmakowi trzeba podać coś z pazurem.

Edytowane przez Tonnii99

A jak chcesz zostać przy klasie D,to polecam SMSL A8.Nie mam porównania do C338 i C368,ale C356bee wciągnął przez kratki wentylacyjne.Poczytaj bo to naprawdę świetny wzmacniacz,który cyt.".. wg mnie powinien (albo wręcz musi )przełamywać stereotyp brzmienia tzw.cyfrowego (czyt. technicznego, suchego, płaskiego,beznamiętnego,męczącego itp.).."

706 czy 707 to dobre kolumny. Choć uważam osobiście, że dopiero model 705 robi robotę, czyli ten który ma tweeter na samej górze. Ale zdaję sobie sprawę, że są dużo droższe ? 

Moim zdaniem warto się przesiąść, nawet dla samego modułu BluOS. On jest wart koło 2 tys., a funkcjonalność i działanie BluOSa jest rewelacyjne.

2 godziny temu, foscarino napisał:

Moim zdaniem warto się przesiąść, nawet dla samego modułu BluOS. On jest wart koło 2 tys., a funkcjonalność i działanie BluOSa jest rewelacyjne.

Masz zupełną rację, moduł streamingowy i odtwarzanie z USB / dwa sloty/ jest super.