Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz stereo? z dolby atmos

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Ghotti napisał:

Takie dziwne pytanie jest wzmacniacz stereo z dolby atmos ? Czy zostają mi tylko amplitunery ? Ewentualnie taki wzmacniacz na 3.1/2.1?

Tak, jest, musisz kupić dowolny wzmacniacz stereo może być nawet zepsuty i nakleić logo dolby atmos ?

a tak na poważnie to nie kumam jaka masz koncepcje?

wzmacniaczy na 3.1 chyba nie ma, 2.1 bardzo ograniczona liczba,.

jak do tv to może lepiej jakieś aktywne monitorki?

Godzinę temu, PawelMitsu napisał:

Tak, jest, musisz kupić dowolny wzmacniacz stereo może być nawet zepsuty i nakleić logo dolby atmos ?

a tak na poważnie to nie kumam jaka masz koncepcje?

wzmacniaczy na 3.1 chyba nie ma, 2.1 bardzo ograniczona liczba,.

jak do tv to może lepiej jakieś aktywne monitorki?

Mam kolumny, więcej teraz oglądam filmów niż słucham muzyki, a nie będę go teraz rozbudowywać o kolejne kolumny jak za rok przeprowadzka do domu i wszystko już chce sobie tam ogarnąć. Teraz nie chce mi się kabli puszczać przez pokój żeby ogarnąć głośniki na ścianach ? Więc szukam jakiegoś rozwiązania na ten rok. Wstępnie wybór padł na Yamahę as501, optyk 2.1 mogę sobie dokupić jakiegoś suba też na rok używanego. Zestaw przejściowy bez dużych kosztów chce zrobić bo nie ma sensu na rok po prostu. Głównie Netflix, HBO Go, granie Xbox Series X. Gram/oglądam wieczorami więc głośno też tego nie włącze.

Jakieś propozycje jak to ugryźć? Szkoda żeby głośniki stały i się kurzyły. Głośniki elac FS 217

15 minut temu, RAF77 napisał:
2 godziny temu, Ghotti napisał:
Takie dziwne pytanie jest wzmacniacz stereo z dolby atmos ? Czy zostają mi tylko amplitunery ? Ewentualnie taki wzmacniacz na 3.1/2.1?

Że co?

No sorry wyżej wyjaśnienie ? Ostatni raz cokolwiek innego niż 2.0 miałem z 15 lat temu.

2 godziny temu, popej napisał:

A jakie masz źródło odtwarzające Dolby Atmos? Nie możesz w tym urządzeniu ustawić konwersji do stereo?

Źródło? Telewizor LG 65CX

Proszę bardzo- wzmacniacz idealny pod tv i parkę kolumn- wejścia cyfrowe są, nawet USB się znajdzie, a na deser, jedno analogowe. Pilot oczywiście też jest. I nawet wyjście na subwoofer.

S.M.S.L Q5 pro Mini

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
30 minut temu, Ghotti napisał:

Telewizor LG 65CX

Trudno zgadnąć, co TV robi z Atmosa, kiedy odtwarza przez głośniki stereo. Pewnie ignoruje. Atmos może wychodzić przez HDMI eARC, ale czy gdziekolwiek jeszcze, to wątpię.

Typowe podłączenie TV do stereo to byłoby przez wyjście optyczne. Jeżeli we wzmacniaczu nie masz wejścia cyfrowego, to trzeba dokupić DAC, np. FIIO za ~100zł. Po optyku może wychodzić PCM lub DD, to drugie oczywiście nie dla stereo.

Wszystko będzie sporo wygodniejsze, jak kupisz amplituner KD - 2.1, 3.1 bez problemu. Atmos w tych konfiguracjach pewnie też zostanie zignorowany, nawet jeżeli amplituner będzie obsługiwać eARC i Atmosa.

Właśnie się nad tym ostatnio zastanawiałem czy przy stereo/5.1/7.1 gdy nie mamy konfiguracji atmos, czy amplituner robi downmix sygnału atmos do stereo/5.1/7.1.

Ktoś by mógł polecić jakiegoś suba używkę do 1k? Czy używanych sub się nie kupuje? Pokój 21m2 tylko problem ze nie słucham dosyć cicho z głośników więc nie wiem czy jest sens.?

No to olejmy tego atmosa Zostanę chyba przy as501 kupię używkę za 1k na rok wystarczy żeby coś grało a potem sobie będę kombinował
No i teraz piszesz rozsądnie.

Subwoofer zawsze można do tego wzmacniacza podłączyć, tylko musisz kupić taki, który ma możliwości podłączenia na wyjścia głośnikowe wzmacniacza.
2 minuty temu, RAF77 napisał:

No i teraz piszesz rozsądnie.

Subwoofer zawsze można do tego wzmacniacza podłączyć, tylko musisz kupić taki, który ma możliwości podłączenia na wyjścia głośnikowe wzmacniacza.

Z tego co widzę w opisie as501 "wyjście dla subwoofera" więc chyba wystarczy standardowy sub ?

Jeśli choć trochę muzyki, szukaj takiego, który się do niej nadaje. Każdy sub, który sprawdza się w muzyce, z kinem sobie poradzi. Odwrotnie, to już nie bardzo.

Nie słuchaj tylko podpowiedzi, ale samemu poszukaj aktywnie- będziesz wiedział, o co chodzi. Nie sztuką zrobić suba, który zejdzie nisko, a będzie tylko muczał, jak krowa. Sub bo muzyki musi mieć kopa i dobrze kontrolować bas, co w kinie też jest zaletą.