Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade budżetowego systemu o półkę wyżej

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie:
wzmacniacz Denon PMA-1060 
kolumny: Dali 400
źródło: FiiO BTA30 (najczęściej BT z telefonu ew. przez DAC z telewizora)
muzyka raczej dynamiczna: trance, house i techno, ale i rock z metalem
pokój 26m.kw. (salon połączony z kuchnią). TV na ścianie, kolumny na ziemi po bokach na wprost sofy (odl. 4m). Okna  z lewej z roletami szmacianymi i zasłony, na ziemi shaggy.

Na początek chcę się pozbyć Denona i spróbować czegoś innego (do 1500zł). Dali na chwilę obecną mi pasują, być może za jakiś czas i je zmienię, ale na początek chciałbym dobrać wzmacniacz, który posłuży mi kolejne kilka lat.

Mam kilka typów, chciałbym, żeby mnie ktoś nakierował:
Marantz PM7000, PM68
Rotel RA od 01 do 06 
NAD C372, C355BEE, C326BEE
Rozważałem jeszcze Yamahę, ale AX900 jest mało, chyba że są inne modele godne polecenia?

Zamienił stryjek siekierkę na kijek, a tak poważnie jak masz ten wzmacniacz w dobrym stanie to chętnie wezmę pod uwagę jego zakup. Takich nowych wzmacniaczy dzisiaj nie kupisz nawet za 3 tysiące także dobrze to przemyśl.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kolumny 4m od siebie? A ile do kanapy? Na mój gust to zbliż do siebie kolumny i odsuń nieco od ściany, a kasę zainwestuj w źródło. A dopiero jak Ci nie będzie pasować kolumny. Chyba, że wzmacniacz niedomaga.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Zamienił stryjek siekierkę na kijek, 

Dokładnie 

Biorac pod uwagę sprzęty będące w kręgu zainteresowania jakaś zmiana będzie , ale na pewno nie polke wyżej 

Ilu ludzi tyle opinii

Czyli nie ma sensu zawracać sobie głowy, bo różnica nie będzie aż tak odczuwalna? W takim razie chyba odpuszczę temat.

2 godziny temu, kqba napisał:

...chyba odpuszczę temat.

Wzmacniacz jest ok, a kolumny czy Ci odpowiadają to rzecz gustu. Jak chcesz coś zmienić, to zainwestuj w źródło, bo jest kiepskie. Ale jakichś spektakularnych zmian się nie spodziewaj.

6 godzin temu, Q21 napisał:

Zamienił stryjek siekierkę na kijek, a tak poważnie jak masz ten wzmacniacz w dobrym stanie to chętnie wezmę pod uwagę jego zakup.

...i się nie dziwię bo to porządna maszyna jak i sporo innych Denona (szczególnie z lat 90. - wyższe modele serii PMA)

Z Denonem to w ogóle ciekawa historia - jeszcze w latach 90. bardzo ceniony przez brać audiofilską, po przekroczeniu XXI w. nagle z niewiadomych powodów (wcale nie z powodu zjazdu jakości, czyżby jakaś zła recenzja któregoś "audio guru"?), audiofile zaczęli się o tej firmie wypowiadać z wyższością ("taki tam denonek"), krzywo patrzeć i kwękać na "budżetowość".

P.S. tu jest niezła, komediowa sytuacja z ceną:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co prawda jeden to licytacja dopiero ale został tylko jeden dzień, ciekawe jak ją zakończy ten "denonek" ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez iro III
8 godzin temu, kqba napisał:

wzmacniacz Denon PMA-1060 

Ten wzmacniacz to klucha na basie i szarzyzna w środku. Kolos, ale całkiem bez dynamiki i bez separacji. Płasko i głucho.

W owym czasie konkurentem był np. Cyrus One / Two. Całkiem inna klasa dźwięku. W/w Denon przy tym to nawet nie hi-fi.

Wybierz normalnie, bez przygaszenia i dźwięcznie grający w całym paśmie wzmacniacz na początek. Sugden jakiś, Rega.

Będzie nie klasę wyżej, ale kilka klas...

Godzinę temu, iro III napisał:

Z Denonem to w ogóle ciekawa historia - jeszcze w latach 90. bardzo ceniony przez brać audiofilską, po przekroczeniu XXI w. nagle z niewiadomych powodów...

W tym czasie jedna połowa przeszła na kino domowe, a druga połowa padła ofiarą wykreowanej przez prasę hifi mody na "audiofilskie" popierdółki 2x25W.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Kolumny 4m od siebie? A ile do kanapy? Na mój gust to zbliż do siebie kolumny i odsuń nieco od ściany, a kasę zainwestuj w źródło. A dopiero jak Ci nie będzie pasować kolumny. Chyba, że wzmacniacz niedomaga.

Podobno wzmacniacz jest OK.

6 godzin temu, iro III napisał:

...i się nie dziwię bo to porządna maszyna jak i sporo innych Denona (szczególnie z lat 90. - wyższe modele serii PMA)

Z Denonem to w ogóle ciekawa historia - jeszcze w latach 90. bardzo ceniony przez brać audiofilską, po przekroczeniu XXI w. nagle z niewiadomych powodów (wcale nie z powodu zjazdu jakości, czyżby jakaś zła recenzja któregoś "audio guru"?), audiofile zaczęli się o tej firmie wypowiadać z wyższością ("taki tam denonek"), krzywo patrzeć i kwękać na "budżetowość".

P.S. tu jest niezła, komediowa sytuacja z ceną:

Ukryta Zawartość

Co prawda jeden to licytacja dopiero ale został tylko jeden dzień, ciekawe jak ją zakończy ten "denonek" ?

Nie ma ceny minimalnej?

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

3 godziny temu, Yankes napisał:

Podobno wzmacniacz jest OK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977