Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Yamaha r‑n803d

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze

Piękne brzmienie muzyki zawsze mnie fascynowało i ciągle kombinowałem co mogę jeszcze wyciągnąć z sprzętu audio jaki miałem... ewentualnie z instrumentów które katowalem... Jednakże zawsze był to sprzęt raczej mocno budżetowy. Teraz planuje to nieco zmienić (ale niestety nadal bez szaleństw, pewnie dla wielu z Was nadal w polce mocno budzetowej - całkowity budżet to około 5000 zł).

Planuje zakup yamaha r‑n803d (głównie ze względu na funkcję sieciowe).

Mam jednakże ogromny dylemat z doborem głośników...

Sprzęt będzie grał w pomieszczeniu mającym około 14m2 (5x2,75, zlokalizowany na krótszej ścianie).

Słucham głównie bluesa, jazzu i rocka. Lubię brzmienie nieco cieplejsze ale nie tracące na szczegolowosci, precyzji. 

Rozważam zakup następujących kolumn:

- Elac Debut 2.0 B6.2

- Pylon Audio Pearl Monitor

- Indiana Line Nota 250X

- Monitor Audio Bronze 2

Mogę liczyć na podpowiedź doświadczonych kolegów, w które warto do wskazanego sprzętu dobrac? Niestety nie mogę sobie pozwolić na ich odsłuch zatem chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń i odbioru.

Z góry dziękuję za pomoc (i mam świadomość że zawsze opisywane odczucia z odsłuchu będą subiektywne, ale chętnie się z nimi zapoznam).

https://www.audiostereo.pl/topic/153612-kolumny-do-yamaha-r%E2%80%91n803d/

Mam podobne pomieszczenie i jeśli graty będą przy ścianie bez luzu min 15 - 20 cm to Elac,

bo BR na froncie swoje robi. To bardziej bezpieczny wybór niż MA na który parę osób narzekało

ze względu na charakter wysokich tonów. Są i tacy, co tego szukają, więc trudno w ciemno

ocenić Twój gust. Kupisz i zwrócisz ? jeśli oczywiście bierzesz nówki ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Słuchałem Elaców z Yamahą, dobrze się z nią zgrywają, jeżeli nie szukasz podkreślonych wysokich tonów to można próbować, wokale przyjemne, niskich nie brakuje. Jeżeli kolumny nie będą na szafce, to dodatkowo zaoszczędzisz na standach, plus lepsze niskie to warto spróbować Pylon Pearl 20

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolumny muszę zamocować na ścianie na jakiś wieszakach/wysięgnikach. Myślałem o BR z przodu, ale to zawęża wybór, zatem zakładałem że jakoś je od ściany odsune na te 15-20 cm. 

Biorę nówki, więc w ostateczności będę odsyłał.

W zasadzie lista jaka ułożyłem była ustawiona priorytetami względem tego co dotychczas wyszperałem o tych kolumnach w necie. Zatem póki co potwierdzacie moje przypuszczenia ?

Jak z BR z przodu, ciekawa opcja to Pylon Ruby Monitor, na tweeterach Seasa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podpytaj może Ci sklep Q21 z forum Ci jakąś dobrą cenę zrobi na nie, jak coś maskownice w nich są w dwóch wariantach siatka lub za dopłatą okrągłe powleczone materiałem. Z drugiej strony jak odsuniesz te 10-15cm od ściany to i model Pearl powinien się sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit

@Remiii  wobec tego "z całkiem innej beczki" ?  coś skonstruowane od razu ew. na ścianę:

Ukryta Zawartość

747192118396_studio_back__58596.15210790

ze specjalnym rozpraszaczem przy wylocie basrefleksu i wieszakiem ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 godzin temu, Remiii napisał:

Drodzy forumowicze

Piękne brzmienie muzyki zawsze mnie fascynowało i ciągle kombinowałem co mogę jeszcze wyciągnąć z sprzętu audio jaki miałem... ewentualnie z instrumentów które katowalem... Jednakże zawsze był to sprzęt raczej mocno budżetowy. Teraz planuje to nieco zmienić (ale niestety nadal bez szaleństw, pewnie dla wielu z Was nadal w polce mocno budzetowej - całkowity budżet to około 5000 zł).

Planuje zakup yamaha r‑n803d (głównie ze względu na funkcję sieciowe).

Mam jednakże ogromny dylemat z doborem głośników...

Sprzęt będzie grał w pomieszczeniu mającym około 14m2 (5x2,75, zlokalizowany na krótszej ścianie).

Słucham głównie bluesa, jazzu i rocka. Lubię brzmienie nieco cieplejsze ale nie tracące na szczegolowosci, precyzji. 

Rozważam zakup następujących kolumn:

- Elac Debut 2.0 B6.2

- Pylon Audio Pearl Monitor

- Indiana Line Nota 250X

- Monitor Audio Bronze 2

Mogę liczyć na podpowiedź doświadczonych kolegów, w które warto do wskazanego sprzętu dobrac? Niestety nie mogę sobie pozwolić na ich odsłuch zatem chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń i odbioru.

Z góry dziękuję za pomoc (i mam świadomość że zawsze opisywane odczucia z odsłuchu będą subiektywne, ale chętnie się z nimi zapoznam).

W sklepach  kosztują 2000zl, a tu prawie 1000zl mniej za nowe  

Ukryta Zawartość

Pośpiesz się ,bo Ci ktoś wykupi 

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, audioburak napisał:

ze specjalnym rozpraszaczem przy wylocie basrefleksu i wieszakiem ...

Pytanie jak wysoko one mają być, bo może będzie potrzebne coś z regulacją?

5 minut temu, Prewwit napisał:

Pytanie jak wysoko one mają być, bo może będzie potrzebne coś z regulacją?

Na wysokości uszu, ew parę cm wyżej , też mogłyby być.  

Właśnie będą dosyć wysoko bo na około 190cm (muszę mieć możliwość przechodzenia pod nimi - niestety ale takie a nie inne warunki mam w pokoju), skierowane lekko w dół i skrecone w kierunku środka pola odsluchu (te jest nieco krótkie bo ma z 2m od głośników co narzuca skolei odległość między nimi). Generalnie dobiorę jakieś mocowanie żeby uzyskać taki efekt, aczkolwiek jeszcze się nie rozglądałem jakoś specjalnie (do tych, które wcześniej wymieniałem, a które nie miały mocowania w standardzie rozważałem coś takiego: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  )

Te Polk rti a3 wyglądają bardzo ciekawie- dziękuję za podrzucenia linka z olx. Spora okazja, aż zastanawiająca...

Czy miał ktoś możliwość ich odsłuchu z Yamaha?

Edit:

Recenzja 

Ukryta Zawartość

Przekonuje mnie że to może być dobry wybór do tego pomieszczenia. Chyba sie skusze na ślepe skorzystanie z waszej rekomendacji ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Remiii

Musisz mieć świadomość, że wiszące kolumny nie dadzą być może basu, jakiego oczekujesz ...

Fakt, że 803'a ma też wyjście na suba, a w używanych tanich można poprzebierać ... ? 

28 minut temu, Remiii napisał:

Właśnie będą dosyć wysoko bo na około 190cm (muszę mieć możliwość przechodzenia pod nimi - niestety ale takie a nie inne warunki mam w pokoju), skierowane lekko w dół i skrecone w kierunku środka pola odsluchu (te jest nieco krótkie bo ma z 2m od głośników co narzuca skolei odległość między nimi). Generalnie dobiorę jakieś mocowanie żeby uzyskać taki efekt, aczkolwiek jeszcze się nie rozglądałem jakoś specjalnie (do tych, które wcześniej wymieniałem, a które nie miały mocowania w standardzie rozważałem coś takiego: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  )

Te Polk rti a3 wyglądają bardzo ciekawie- dziękuję za podrzucenia linka z olx. Spora okazja, aż zastanawiająca...

Czy miał ktoś możliwość ich odsłuchu z Yamaha?

Edit:

Recenzja 

Ukryta Zawartość

Przekonuje mnie że to może być dobry wybór do tego pomieszczenia. Chyba sie skusze na ślepe skorzystanie z waszej rekomendacji ?

Na ścianie ich nie mam, mam je na standach. Nie sprawdzałem u siebie tego jakby zagrały przutwierdzone do sciany, choć mam mniejszy pokój od Ciebie (10m2) Najlepiej każdy monitor jest postawić na standach na wysokości uszu odsunięte od ściany. To da Ci najlepszy efekt. 

Używałem przez jakiś czas z Yamaha AX 570 i dobrze się zgrywało. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bukaj

Dzięki Panowi!. Poszedłem za ciosem i złożyłem ofertę kupna tych, które wyłowił kolega Bukaj. Raz kozie śmierć... najwyzej pojawia się w dalszej odsprzedaży.

@audioburakzdaje sobie sprawę że to nie będzie najlepsze umiejscowienie. Nie mam jednak wyboru, jeśli braknie basów to dołożę suba. Niemniej wierzę że uda mi się je zgrać w tej przestrzeni dobrze. 

Tak przy okazji - jakimi kablami radzicie połączyć? Bi-wiring ma sens (bo z tego co widzę mają kolumny taka możliwość)?

Co do bi-wiringu to sam ocenisz, czy brakuje czegoś w barwie, czy nie, a w tym temacie tyle zdań,

ilu użytkowników forum, bo sam jestem za, a nawet przeciw ... ? 

Zależy też dużo od długości kabli głośnikowych, ale weź na wstrzymanie i najpierw posłuchaj.

Cześć,
Wzmacniacz stereo zagra lepiej niż amplituner ale ciężko jest to wyrazić w %, najlepiej byłoby posłuchać i ocenić samemu. Jeśli wybór miałby paść na Yamahę RN803d czyli tak na prawdę na najmocniejszy amplituner stereo dostępny na rynku to polecam koniecznie wziąć pod uwagę Elac Debut B6.2 lub łagodniejsze Heco Aurora 300. 
Warto rozważyć także rozdzielenie systemu, w takim przypadku możesz pomyśleć nad Yamahą AS701 + WXAD10 + Q Acoustic 3020i lub Dali Obreon 3. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli chodzi o głośniki, to póki co zdecydowałem się polecane wcześniej, niemniej może to być stan przejściowy i nie wykluczone, że po odsłuchu będę zmieniał.

@Q21 jeśli chodzi o wycenę amplitunera, kabli, wieszków (bo muszą kolumny wylądować na ścianie) to zgłoszę się na PM.

Witaj,

Wszystko mająca Yamaha to świetny pomysł. Zestawienie z kolumnami Elac Debut da świetny dźwięk o ocieplonym charakterze. W założonym budżecie da się kupić nawet z kolumnami serii wyżej, a więc Elac Debut Reference B6. Na tych kolumnach jest dużo lepiej "na górze". Jedne i drugie kolumny dają dźwięk przyjemny, zdecydowanie po cieplejszej stronie z dość rozciągniętym basem, co Yamaha idealnie skraca i kontroluje. Daje to bardzo uniwersalne połączenie. 

Zapraszam do nas na odsłuch w/w konfiguracji ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl