Skocz do zawartości
IGNORED

DIONY pojechały do...

Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Wstyd się przyznać, ale nie spojrzałem na wysokotonowca - myślałem, że wersja 8 ohm była tylko testowa, a Phoebe II mają innego wysokotonowca (jak w Hyperionah?). Pozytywne wrażenie wzrokowe - okleina tak bardziej elegancka, front w kolorze reszty i chyba maskownica w innym (dół wyprofilowany) kształcie.

Usłyszysz zmiany na pewno - poczytaj wrażenia z odsłuchów w Gdyni, gdzie grały przez jakiś czas moje Phoebe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Diny miały być robione w fornirze, ale chyba z tego zrezygnuje, bo jest za dużo z tym roboty. To co ma Audioforte i ja, to dwie pary w okleinie bukowej za 2700zł., reszta będzie w okleinie calvados za 1950zł

>Audio Academy

1. Czy są jakieś podstawki zalecane do modelu Dione ("koszt kolumn" = kolumny + podstawki)?

2. Czy firma rekomenduje szczególnie sprzęt jakiegoś producenta do tego modelu (wzmacniacz+odtwarzacz CD)?

3. Kiedy będą dostępne nowe Phoebe?

Pozdrawiam

Bartol - ja to wszystko licze procentowo, a robota u stolarza nie jest tania. Może gdybym zamówił 50szt, było by taniej. Ale chłopaki w Audioforte obniżą ci 200zł, już z nimi gadałem.

Rozumiem. Dzieki za wstawiennictwo :) Ja jednak, niezaleznie od ceny kupilbym ciemniejsze. To jednak jest mebel i buk nie pasowalby zupelnie do wystroju. Chodzilo mi jedynie o znaczna roznice w cenie i wcale nie w kontekscie mojego zakupu. Ale dziekuje jeszcze raz, zarowno za obnizenie ceny (tej drozszej wesji), jak i za wyjasnienie. Dla swietego spokoju dodam, ze jesli mialbym zakupic drozszy model, a targowanie nie daloby rezultatu, i tak bym wybral DIONY.

A i jeszcze jedno. Na Twoje kolumny jestem zdecydowany. Do nich bede dobieral elektronike, a nie odwrotnie. Jednak musze dodac, ze zakup odbedzie sie na przelomie 2 miesiecy. Nie chcialbym, bys pomyslal, ze leje wode a nic z tego nie wynika.

pkrecz - sluchalem ich w wiekszym pomieszczeniu, napedzily 20m2. Osobiscie uwazam, ze moga sprawdzic sie rowniez w mniejszym... Ale nie sluchalem, wiec nie wiem tak na prawde :) Tyle ode mnie:))

>pkrecz: Miałem phoebe (jak wiesz), a teraz grają u mnie w 17 m2 testowo nierozgrzane Diony.

Na pewno w 10 m2 będzie lepiej z Dionami niż z Phoebe - z dwóch powodów: Diony są 8 ohmowe, a Phoebe to "4" - wzmak oddaje zwykle mniej mocy przy 8 ohmah niż przy 4 (w skrajnie dobrym wzmaku połowę).

Diony mają niższą efektywność - co prawda na moich Phoebe napisano 86 dB/m, ale na www producenta podano 89 dB/m. Tyle liczb, a teraz z własnych odsłuchów:

Diony nie produkują tak wielkich ciśnień dźwięku jak Phoebe - są też mniej wymagające jeśli chodzi o wzmaka.

Również przy mniejszej głośności grają bardziej równo od Phoebe, które musiałem podkręcać, żeby usłyszeć wysokotonowca. A jak grają? - na pewno warte swojej ceny, więcej napiszę po podłączeniu źródła lepszego niż DVD Sony kupione na wagę. Na razie OK.

Czy ktoś słuchał Dione z CA Azur seria 540 lub 640?

Pytam dlatego, że na polskim rynku w zestawach budżetowych (jak ja nie lubię tego słowa!) królują 2 zestawy:

wspomniany wyżej i opisany przez Bartola zestaw NAD-a.

Tak więc jeśli ktoś opisze wrażenia z CA to będziemy już mieli komplet :)

Ciekawe też by było jak Dione zagrają z Creekiem? Szkoda, że obecnie tak drogim.

P.S. Dione grały cudnie na AS'04 ale sprzęt towarzyszący też był droższy.

• Redaktorzy

a może spróbować jtakiego polsko chińskiego mixa i pod Diony podpiąć wzmak lampowy Dared VP-16 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) za 2100 pln + USHER CD-1000 za ok 2500 PLN ?

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-259943_1.jpg] [obrazekLUKASZ-259943_2.jpg]

post-2651-100009870 1170264388_thumb.jpg

post-2651-100009871 1170264387_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

ten drugi link jest dla zapaleńców, którzy chcą wszystko poprawiać, czyli co można na dzień dobry w Usherze zmienić na lepsze ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

2x12W to jednak chyba tylko do kotleta będzie z Dionami grało - w Delcie słychać było, że mocy to im dobrze dać trochę więcej. U mnie na może nieco mniej wydajnych monitorkach problemy z linią basu miał całkiem poza tym fajnie grający Abraxas PP (jakieś 2x25W)

Miałem tego samego lampowca u siebie w sklepie, sprzedałem go w ciągu dwóch dni.

Bardzo fajny wzmak za śmieszne pieniądze. Dużo basu, ale dobrej jakości. Idealnie nadaje się do słuchania starych płyt z lat 80tych, które są raczej kiepsko nagrane.

Frantz - dzisiaj byłem w redakcji Hi Fi odebrać Hyperiony i widziałem już nowy numer z testem. Nie wiem jak zareagują posiadacze Hyperionów, ale ja się wkurwiłem i to poważnie. Moim zdaniem test, na mój gust jest poprostu zjebany. Ale o tym może w innym wątku, jak pismo trafi do ludzi.

• Redaktorzy

Audio Academy - wyluzuj, ja AA Hyperion II wybrałem na drodze odsłuchów i wiem jak potrafią zagrać (u mnie jeszcze z nich wszystkiego nie wycisnąłem). Jeśli mówisz o redakcji "HiHi i Muz" to się nie przejmuj. Przecież jakiś lamus, który nie potrafi porządnie płyty testowej zrealizować (patrz Temat nr 15513) i wyjeżdża z tekstami typu.., a co będę cytował wycinki - całość w wątku nr 15430 nie powinien popsuć Ci weekendu.

Jedyne zastrzeżenia jakie miałem dotyczyły szaty wzorniczej (czarny front) i jakości wykonania (do moich starych Audiowavów 141 duużo im brakuje). W tej cenie mogłem mieć lepiej wykonane skrzynki o gorszym brzmieniu. Wybrałem Hyperiony i nie żałuję. Poza tym tak jak apisałem na początku - kieruję się własnym słuchem, czego i innym z całego serca życzę ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Audio Academy-> Jesli posiadacze Hyperionów sa z nich zadowoleni to zaden opublikowany test nie powinien tego zmienic, chyba ze slowo pisane ma dla nich wieksze znaczenie niz ich wlasny sluch.

Dzięki Frantz, ale ja się takimi rzeczami przejmuje. Może najwyższy czas przestać i dać sobie spokój z gazetkami, bo zaczynają mi przeszkadzać. Jak zobaczysz test, to się zdziwisz. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Parsec - zgadza się, ale co będzie z nowymi nabywcami? Ci często kierują się kółeczkami, a potem słuchają.

Krew mnie zalewa.

Zmywam się, ide coś bzyknąć, jutro się pojawie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.