Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Siesta front - na co wymienić budżet 6tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Idąc za głosem Kolegów z forum postanowiłem wymienić kolumny frontowe w moim zestawie. Miała być wymiana amplitunera ( Denon AVR 4308) ale przebudowę systemu zacznę od kolumn. Na chwilę obecną 60/40 muzyka/film. Jeżeli chodzi o muzykę to raczej uniwersalność z naciskiem na miękki bas ale nie rozciągnięty. Poradźcie Szanowni co wybrać w jakim kierunku iść - w przyszłym roku w planie wymiana amplitunera na coś innego tylko jeszcze nie wiem co (ampli czy wzmak, możliwe że proc z końcówką) Pokój 26m2 w prostokącie

6 minut temu, Audiolubny napisał:

Pylon audio diamond 28?

Powiem szczerze że myślałem o Pylonach( z racji tego że polski producent) ale widzę że wszystkie ich modele są 4ohm. Czy to nie będzie problemem w doborze elektroniki?

Też polskie i poza budżetem ? nie ma kłopotu kolorem czy z 8 Ohm: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, MarcinKBC napisał:

Idąc za głosem Kolegów z forum postanowiłem wymienić kolumny frontowe w moim zestawie.

Koledzy wszystko doradzą, che, che. 

Trzeba iść coś posłuchać ewentualnie wypożyczyć kolumny na odsłuch, te Tonsile zapewne tak źle nie grają z tego co pamiętam miały całkiem dobre opinie. Sam mam dwie pary 40 letnich Tonsili i Diamondy 25 i tak się czasami zastawiam za co się płaci tyle pieniędzy obecnie.

3 godziny temu, MarcinKBC napisał:

Poradźcie Szanowni co wybrać w jakim kierunku iść - w przyszłym roku w planie wymiana amplitunera na coś innego tylko jeszcze nie wiem co (ampli czy wzmak, możliwe że proc z końcówką) Pokój 26m2 w prostokącie

Kierować się własnymi uszami. Kilka razy droższe kolumny zwykle będą grały tylko trochę lepiej niż te tańsze.

Każde kolumny grają inaczej, konstruktorzy czy producenci mają swoje preferencje co do brzmienia  i dlatego warto poszukać swojego brzmienia wśród różnych marek. Modeli jest od groma jak i rozwiązań np. tzw słupki czy monitory ala Altus jak np. jbl classic l100.

Można też poczytać recenzje i spojrzeć na pomiary, jak komuś zależy na neutralności to warto szukać kolumn które takie cechy wykazują w pomiarach. Na ucho ciężko wyłapać jest nawet większe dziury i podbicia w paśmie.

Dodam jeszcze że kolumny dobieramy pod własne preferencje i pomieszczenie. Czym droższe kolumny zwykle stanowią większe wyzwanie dla wzmacniacza. Rosną także wymagania co do reszty systemu i akustyki pomieszczenia.  Z Tonsila masz np. CALIPSO 40. Nie wiem jak grają ale ktoś pisał gdzieś o miękkim przyjemnym basie, być może warto posłuchać. 

2 godziny temu, audioburak napisał:

Też polskie i poza budżetem ? nie ma kłopotu kolorem czy z 8 Ohm: 

Ukryta Zawartość

Myślę ze te BMN nawet lepszy trop :). Sam chce ich spróbować. 

Ukryta Zawartość

Może coś z Audio Physics? Za 6k można trafić bardzo dobre modele...

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Przy budżecie tego rzędu Heco Aurora 1000 lub 700, kolor do wyboru i jeśli mogą stanąć

na sporo krótszej ścianie to zdecydowanie 1000.

Są jeszcze na wyprzedaży Quadrale dużo łatwiejsze w ustawieniu - BR na froncie:

Ukryta Zawartość

kolor też do wyboru; designu nie wspomnę ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, kamil79 napisał:

Wszystko zagra lepiej od tych siest ,stare tannoy m3 będą 10 razy lepiej graly

Czy aby na pewno te Siesty grają aż tak słabo? Bo nie wiem jakich efektów spodziewać się po wymianie ?

Godzinę temu, MarcinKBC napisał:

Czy aby na pewno te Siesty grają aż tak słabo? Bo nie wiem jakich efektów spodziewać się po wymianie ?

Grają bardzo słabo,pamiętam jak pojechałem z nimi do Top hifi w poszukiwaniu wzmacniacza jakieś 15 lat temu to b&w cm1 zagrały o niebo lepiej A sprzedawca myślał że one są uszkodzone bo nigdy czegoś takiego nie slyszal

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

2 godziny temu, kamil79 napisał:

A sprzedawca myślał że one są uszkodzone bo nigdy czegoś takiego nie slyszal

Sprzedawca żeby zarobić każdą bajkę klientowi sprzeda zwłaszcza jak klient nie osłuchany...

Cm1 miały nawet lepszy bas A to nie jest wcale jakiś fajny glosnik

Mógł wcisnąć jakiś wzmacniacz do nich bo po to pojechałem z siestami do Top hifi zamiast tego kupilem i wzmacniacz i kolumny 

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Cześć,

Jeśli lubisz cieplejsze brzmienie to polecam koniecznie posłuchać Pylon Audio Diamond 28, Fyne Audio F502 lub Heco Aurora 1000, które cenowo wyglądają najlepiej. Pylon zapewnią mocny, mięsisty bas z bliższą średnicą. Fyne Audio to bardzo przestrzenne brzmienie z nisko schodzącym oraz zróżnicowanym basem. Aurora jest bardziej wyrównana tonalnie ale basu na pewno nie zabraknie. 

Wszystko zależy tak na prawdę od Twoich preferencji brzmieniowych oraz docelowego wzmacniacza. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.