Skocz do zawartości
IGNORED

RAMIĘ TANGENCJALNE - doświadczenie, wrażenia użytkowników.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Waga ponad 15 kg, w tym talerz ponad 3 kg

Full wypas, włącznie z wyborem nagrań

Od czorta różnego rodzaju przycisków i światełek ?

Hmmmm?

1Pioneer (1).jpg

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)

Idzie licytacja. Egzemplarz w bardzo ładnym stanie. 

Można spróbować swoich sił, tanio nie będzie ? 

https://www.ebay.de/itm/AIWA-LP-3000-Plattenspieler-Turntable-Tangential-Tonarm-Topzustand/114676505067?hash=item1ab34099eb:g:z38AAOSwt9JgI6nL

Tylko ta firma, tak jakoś kojarzy mi się z najgorszego sortu elektroniką, ale może źle zapamiętałem? 

Edytowane przez Gość
  • Moderatorzy
2 godziny temu, Winylomaniak napisał:

Idzie licytacja. Egzemplarz w bardzo ładnym stanie. 

Można spróbować swoich sił, tanio nie będzie ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko ta firma, tak jakoś kojarzy mi się z najgorszego sortu elektroniką, ale może źle zapamiętałem? 

Fajny, ale powiadają, że stare, to tylko wino i skrzypce...

Nie bardzo wierzę, aby w czterdziestoletnim tak pokomplikowanym gramofonie wszystko działało ok.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Marcinus napisał:

Fajny, ale powiadają, że stare, to tylko wino i skrzypce...

Nie bardzo wierzę, aby w czterdziestoletnim tak pokomplikowanym gramofonie wszystko działało ok.

Fakt, tam ma się co popsuć :-). ale, raz, to nie śmietnik przywieziony przez Polaka od Helmuta, dwa, egzemplarz wygląda bardzo dobrze, a trzy, sprzedający  pisze, że silnik i ramię, zostało, wymienione(?) lub naprawione(?) więc istnieje duża szansa, ze to wszystko działa, jak działać powinno, ale "Privatverkauf, daher keine Garantie, keine Rücknahme!"   ?

Ryzykowne dość, ale jakby tak cena zakręciła się wokół 2 tys, to może bym skusił, ale się nie zakręci, tutaj cena poszybuje powyżej 3 tys  albo nawet 4 tys.

Był drogi. Za tą cenę można było wtedy kupić dwa Technicsy SL 1200 MK2 i jeszcze by zostało w kieszeni trochę banknotów ?   Nawet droższy, od Sony PS-X75  ? O panie, to tutaj cena może poszybować mocno w górę..

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)

Takie też były liniowce, a że nigdy nie miałem to kupiłem, za 2 paczki fajek. Co mogę powiedzieć o tym modelu? Zrobili wyście audio na wtyczkę DIN, myślę sobie, zamontuję kable RCA. O panie, zakombinowali tak od drugiej strony, że szybciej złożyłem i niż rozłożyłem. Całą resztę o tym modelu przemilczmy, poza tym, że znalazł nabywcę w jeden dzień, wnuczka dla babci, itd, a zapytań było chyba kilkanaście....         

1Pioneer.jpg

Edytowane przez Gość

To elektro-śmieć, żaden gramofon.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

42 minuty temu, rochu napisał:

To elektro-śmieć, żaden gramofon.

prawisz o tym sharpie czy aiwie? ?

Edytowane przez bielszczak

Miałem na myśli Sharpa. Niemniej kto chciałby ryzykować z 40-letnim urządzeniem mechanicznym jakim jest ta Aiwa. W zasadzie i ona kwalifikuje się do recyklingu.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

• Moderatorzy
20 godzin temu, rochu napisał:

Miałem na myśli Sharpa. Niemniej kto chciałby ryzykować z 40-letnim urządzeniem mechanicznym jakim jest ta Aiwa. W zasadzie i ona kwalifikuje się do recyklingu.

Dokładnie tak jak piszesz. Ta Aiwa zapewne fajne urządzenie, ale moim zdaniem im mniej mechanizmów w gramofonie tym mniej niedokładności.

Edytowane przez Marcinus

IMO jeżeli już bawić się w starocie to takie jak Thorens, Dual, Linn, Systemdek, Rega, Manticore. Ariston, STD, Fons, Garrard, AR, EMT, stare Lenco i stare Braun (np PS-1000), Heybrook, Verdier, Michell, Voyd, Audiomeca, Empire.Pewnie będzie jeszcze kilka tuzinów innych tu nie wymienionych ale prostych, nie kombinowanych i raczej Europa albo USA.

Edytowane przez rochu

• Moderatorzy
4 minuty temu, rochu napisał:

IMO jeżeli już bawić się w starocie to takie jak Thorens, Dual, Linn, Systemdek, Rega, Manticore. Ariston, STD, Fons, Garrard, AR, EMT, stare Lenco i stare Braun (np PS-1000), Heybrook, Verdier, Michell, Voyd, Audiomeca, Empire.Pewnie będzie jeszcze kilka tuzinów innych tu nie wymienionych ale prostych, nie kombinowanych i raczej Europa albo USA.

Ze względu na moje złe doświadczenia, preferuję sprzęt nowy, ale tak jak mówisz, jeśli już stary to prosty sprzęt.

3 godziny temu, rochu napisał:

z niektórymi tt jak rek o kut , emt może być problem  bo części bywają drogie , bądź nie bywają w ogóle.

ale zdanie mam takie samo , pancerny , nieprzekombinowany , gramofon , renomowanej firmy z dobrym ramieniem jest godny uwagi.

z tangentiali jest jeszcze Revox B791

• 1 miesiąc później...
Gość

(Konto usunięte)

Pioneer PL-L50, egzemplarz od Helmuta, który był użytkowany prze nałogowego palacza, papierosów, lub palacza w kotłowni 😉 Cała masa jakieś lepkiej mazii wewnątrz 🙂

Dobra konstrukcja, łatwy dostęp do całego mechanizmu sterowania ramieniem, nawet śrubokręta nie trzeba mieć, wystarczy palcami wyjąć zatrzaski z boku pokrywy, super pomyślane.

Gramofon na sznurek i gumkę 🙂 Typowa konstrukcja tego typu, bardzo łatwa do naprawy i regulacji. Obudowa gramofonu plastikowa, ale już cała podstawa na której jest umieszczone ramię i cały mechanizm z grubej blachy. 

Linowe, dynamiczne, ramię, więc na dzień dobry, bardzo dobry odczyt rowka płyty,  bardzo dobra wkładka gramofonowa typu IM, by Ortofon, do tego silnik bezpośredni o bardzo dobrych parametrach, którego w ogóle nie słychać, nawet jak się przyłoży ucho do obudowy gramofonu.  No i przemiła wygodna obsługa. Kurczę,  dlaczego już nie produkują , w klasie budżetowej, tego typu gramofonów?                

a1.jpg

b2.jpg

b3.jpg

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, Winylomaniak napisał:

Pioneer PL-L50, egzemplarz od Helmuta, który był użytkowany prze nałogowego palacza, papierosów, lub palacza w kotłowni 😉 Cała masa jakieś lepkiej mazii wewnątrz 🙂

Dobra konstrukcja, łatwy dostęp do całego mechanizmu sterowania ramieniem, nawet śrubokręta nie trzeba mieć, wystarczy palcami wyjąć zatrzaski z boku pokrywy, super pomyślane.

Gramofon na sznurek i gumkę 🙂 Typowa konstrukcja tego typu, bardzo łatwa do naprawy i regulacji. Obudowa gramofonu plastikowa, ale już cała podstawa na której jest umieszczone ramię i cały mechanizm z grubej blachy. 

Linowe, dynamiczne, ramię, więc na dzień dobry, bardzo dobry odczyt rowka płyty,  bardzo dobra wkładka gramofonowa typu IM, by Ortofon, do tego silnik bezpośredni o bardzo dobrych parametrach, którego w ogóle nie słychać, nawet jak się przyłoży ucho do obudowy gramofonu.  No i przemiła wygodna obsługa. Kurczę,  dlaczego już nie produkują , w klasie budżetowej, tego typu gramofonów?                

a1.jpg

b2.jpg

b3.jpg

Jak go wyczyścić, nasmarować i wyregulować to całkiem sympatyczny liniowiec 🙂

1111.jpg

W dniu 25.03.2021 o 18:44, Winylomaniak napisał:

Jak go wyczyścić, nasmarować i wyregulować to całkiem sympatyczny liniowiec 🙂

skoro takie sympatyczne to po kiego je sprzedajesz.

W dniu 25.03.2021 o 09:05, Winylomaniak napisał:

Ukryta Zawartość

b2.jpg

b3.jpg

co to ma wspólnego z tematem , poza tym , że przedajesz te plastiki ?

temat tyczy się doznań dźwiękowych , a nie młotkowo-śrubokrętowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
Gość

(Konto usunięte)
40 minut temu, bolo_senor napisał:

skoro takie sympatyczne to po kiego je sprzedajesz.

Jak zawsze powód jest ten sam, czysto merkantylny

• Moderatorzy
7 minut temu, Olek_o napisał:

Dla rozładowania atmosfery.

Ukryta Zawartość

Ja tam wolę Sony 🙂

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To Twój?

Ukryta Zawartość

Tak, właśnie leci druga płyta z dwupaku.
Nie mam wielkich wymagań więc jestem z niego zadowolony. Cenię sobie pomysłowość, design z tamtych lat.

• Moderatorzy
11 minut temu, Olek_o napisał:

Tak, właśnie leci druga płyta z dwupaku.
Nie mam wielkich wymagań więc jestem z niego zadowolony. Cenię sobie pomysłowość, design z tamtych lat.

To opowiedz nam jakieś swoje wrażenia 🙂

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Olek_o napisał:

Dla rozładowania atmosfery.9353934253883ad7fce44b4bb17650dc.jpg

Ja tam wolę Sony 🙂

Szkoda że nie ma technologii Biotracer, ale i tak bardzo fajny, jak się trafi dobra oferta to sobie kupię.

Kluczowa rzecz, nie występuje problem z ciągła kompensacja siły dośrodkowej i błąd trackingu jest na poziomie 0.1 stopnia a nie  2 czy 3 stopnie. Zupełnie inna bajka.....    a rok 1984 🙂

Jakiś Ortofon, plus igła 30 lub 40 albo coś podobnej klasy i będzie świetnie  grało

Edytowane przez Gość

Tak jak mówiłem, żaden ze mnie audiofil. Bardziej interesuje mnie strona techniczna i możliwość przywracania życia starym sprzętom:) u mnie to gra z nowszym wzmacniaczem Sony DA5200ES i niestety bardzo słabymi kolumnami od prostego kina domowego.
No i ładny jest:)

Tak z ciekawości czy przy tym gramofonie i wzmacniaczu jest jakikolwiek sens zmieniać wkładkę na lepszą?

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, Olek_o napisał:

Wymieniłem też wkładkę na AT bardzo podstawowy model. Tak na początek defe45e529e833d6874c858421f59702.jpg

Gorszej nie ma 😞 Aby to dobrze zagrało, to trzeba kupić, minimum wkładkę klasy Ortofon 20, najlpiej Ortofon 30.

Czyli około 1000-1500

Bieda opcja to np Ortofon 320, około 400 złotych

a nie AT91, w opakowaniu pod T4P, bo to najgorsze co może być 

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Winylomaniak napisał:

Gorszej nie ma 😞 Aby to dobrze zagrało, to trzeba kupić, minimum wkładkę klasy Ortofon 20, najlpiej Ortofon 30.

Czyli około 1000-1500

Bieda opcja to np Ortofon 320, około 400 złotych

a nie AT91, w opakowaniu pod T4P, bo to najgorsze co może być 

Musisz zapolować, na samą wkładkę, gdzie na jakieś aukcji.

Igłę kupisz bezpośrednio u Ortofona, nie jest droga, a za te pienądze to jest bardzo dobry wybór

A jak, być może, zapragniesz coś lepszego, to sobie kupisz lepszą igłę, np 530, lub 540, lub Vinyl Master Blue/Vinyl Master Silver Tak więc jest to wybór również przyszłościowy 

1Pioneer (1).jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi