Skocz do zawartości
IGNORED

Pathos Logos MK I z czym go zjesc?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam tego Pathosa od jakiegos czasu i zastanawiam sie z jakimi jeszcze glosnikami warto by bylo go posluchac. Do tej pory gral z MA Gold 300 5G, Spendor A2 a obecnie z Martin Logan Motion 60XT. Brzmienie jest super, ale jak jest pieniadz i sa mozliwosci zmiany to dlaczego tego nie zrobic. Najbardziej podoba mi sie polaczenie z Martin Logan, ale musze powiedziec ze ze Spendorami bylo tez bardzo dobrze. Niestety nie mialem i na razie nie mam mozliwosci odsluchu A4 a jestem ciekawy jak wypadaja w porownaniu do A2 bo jezeli dostalbym od nich polaczenie tego co daja A2 i Martin Logan to chyba byloby wlasnie to. Ale moze koledzy mieli mozliwosc odsluchania, lub byli w jego posiadaniu z zupelnie innymi glosnikami i moga polecic jeszcze cos innego to bede wdzieczny.

Obecnie wzmacniacz gra ze wpomnianymi Martin Logan, jako zrodlo jest Sony CDP XB930e QS a za DAC robi Pathos Converto. Pomieszczenie 20m2, niespecjalnie wytlumione, ale puste tez nie jest, normalny salon. Szukam dzwieku dobrze nasyconego, dynamicznego, moze byc lekko ocieplone ale bez zadnego zamulania. Bas ma byc mocny, twardy z dobrym zasiegiem i dobrze zroznicowany. Wiem ze wszystkie te cechy posiadaja Spendor A2 i chyba dlatego mi sie tak spodobaly, ale obawiam sie ze do 20m2 mogo sie okazac troche za male bo lubie czasami troche przylozyc a nie ma co ukrywac ze to jednak malutkie glosniki. Tak jak pisalem wczesniej, jestem otwarty na inne propozycje, ale interesuje mnie wlasnie takie brzmienie. Moze Dynaudio? Sam juz nie wiem. Budzet okolo 14000zl ale jak bedzie mniej to nawet lepiej, moga byc uzywane, chociaz w tych pieniadzach moge miec nowe Spendor A4.

Z gory dziekuje za pomoc w temacie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/154184-pathos-logos-mk-i-z-czym-go-zjesc/

Pathos gra cieplutko, więc celowałbym w lekko rozjaśnione kolumny. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Budżet masz w sam raz na spróbowanie Gradient'a. 

Ja bardzo długo użytkowałem Pathos'a Classic One mk1 z modelem Evidence mk1. Wzmacniacze się zmieniają, a dla Gradient'ów nie znajduję zastępstwa. 

Evidence to pełno pasmowe trójdrożne podłogówki, które potrafią zagrać bardzo przestrzennym i oderwanym od nich dźwiękiem, ale i przygrzmocić potrafią jak trzeba. Jeśli lubisz estetykę dźwięku jaką prezentują elektrostaty może Ci przypasować, szczególnie jeśli czasem chciałbyś zagrać coś mocniejszego, a elektrostaty nie dają odpowiedniej masy dźwięku. 

Dynaudio bym odpuścił, nie pasują do Pathosa.

Jeśli chodzi o Spendora, to też się nada, ale raczej nie łączył bym z produktami z linii A, tylko z klasykami typu 3/1 lub 2/3. 

27 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Pathos gra cieplutko, więc celowałbym w lekko rozjaśnione kolumny. 

Ja bym tego nie nazwal cieplym graniem a raczej neutralnym z lekkim ociepleniem dlatego obawiam sie zbyt jasnych kolumn ze wzgledu na to ze lubie czasami posluchac czegos ostrzejszego.

13 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Budżet masz w sam raz na spróbowanie Gradient'a. 

Ja bardzo długo użytkowałem Pathos'a Classic One mk1 z modelem Evidence mk1. Wzmacniacze się zmieniają, a dla Gradient'ów nie znajduję zastępstwa. 

Evidence to pełno pasmowe trójdrożne podłogówki, które potrafią zagrać bardzo przestrzennym i oderwanym od nich dźwiękiem, ale i przygrzmocić potrafią jak trzeba. Jeśli lubisz estetykę dźwięku jaką prezentują elektrostaty może Ci przypasować, szczególnie jeśli czasem chciałbyś zagrać coś mocniejszego, a elektrostaty nie dają odpowiedniej masy dźwięku. 

Dynaudio bym odpuścił, nie pasują do Pathosa.

Jeśli chodzi o Spendora, to też się nada, ale raczej nie łączył bym z produktami z linii A, tylko z klasykami typu 3/1 lub 2/3. 

Gradient bedzie chyba ciezko upolowac. Miales okazje sluchac Spendor 2/3? Czy zagraja wystarczajaco masywnym dzwiekiem w 20m2?

A ja Ci proponuję zainteresowanie się kolumnami bydgoskiej manufaktury BMN, za taką kwotę kupisz najwyższy model Beszele Pro. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

11 minut temu, BlueDot napisał:

Gradient bedzie chyba ciezko upolowac.

Przecież jest polski dystrybutor. Kwestia wykonania jednego telefonu do niego. Bardzo dobry kontakt 

28 minut temu, piotrek7 napisał:

Przecież jest polski dystrybutor. Kwestia wykonania jednego telefonu do niego. Bardzo dobry kontakt 

Mieszkam w Irlandii.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Miales okazje sluchac Spendor 2/3? Czy zagraja wystarczajaco masywnym dzwiekiem w 20m2?

Gdybym nie słuchał, to bym nie polecał.

Te kolumny mają "kawał dźwięku". 20m2 jest dla nich w sam raz. Nie należy stawiać ich na byle czym. Ciężkie standy i oddalenie od ścian to podstawa, żeby zagrały.

Cześć,
Przede wszystkim musisz pójść na odsłuch żeby świadomie dokonać wyboru. Spendor A4 wpisują się w Twój opis. Jest to brzmienie dynamiczne z naturalną średnicą oraz szybkim i zróżnicowanym basem. Mamy te kolumny na stanie i sprawdzają się rewelacyjnie w pomieszczeniach ~20m2. 
Jeśli chciałbyś postawić na większą muzykalność to polecam zwrócić koniecznie uwagę na Jean Marie Reynaud Euterpe Jubile, które świetnie różnicują bas dzięki linii transmisyjnej. Góra jest łagodna ale także rozdzielcza, średnica soczysta i bliższa słuchaczowi. Alternatywą dla nich mogą być Sonus Faber Sonetto V, które będą czarowały średnicą oraz zapewnią szeroką i głęboką scenę dźwiękową. 

Jeśli byłaby taka możliwość to zapraszam na odsłuch do naszego salonu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć,
Przede wszystkim musisz pójść na odsłuch żeby świadomie dokonać wyboru. Spendor A4 wpisują się w Twój opis. Jest to brzmienie dynamiczne z naturalną średnicą oraz szybkim i zróżnicowanym basem. Mamy te kolumny na stanie i sprawdzają się rewelacyjnie w pomieszczeniach ~20m2. 
Jeśli chciałbyś postawić na większą muzykalność to polecam zwrócić koniecznie uwagę na Jean Marie Reynaud Euterpe Jubile, które świetnie różnicują bas dzięki linii transmisyjnej. Góra jest łagodna ale także rozdzielcza, średnica soczysta i bliższa słuchaczowi. Alternatywą dla nich mogą być Sonus Faber Sonetto V, które będą czarowały średnicą oraz zapewnią szeroką i głęboką scenę dźwiękową. 

Jeśli byłaby taka możliwość to zapraszam na odsłuch do naszego salonu. 

JMR nie podobaja mi sie troche z wygladu. Zdecyduje sie chyba jednak albo na A7 lub 2/3 Spendor. 2/3 troche drogie, ale sklep w ktorym bede ich jutro sluchal zgodzil sie wziasc moje zestawy w rozliczeniu, tak ze nie jest zle. Jutro zapadnie decyzja.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

JMR nie podobaja mi sie troche z wygladu. Zdecyduje sie chyba jednak albo na A7 lub 2/3 Spendor. 2/3 troche drogie, ale sklep w ktorym bede ich jutro sluchal zgodzil sie wziasc moje zestawy w rozliczeniu, tak ze nie jest zle. Jutro zapadnie decyzja.

A7 nie słyszałem ale na twoim miejscu celowal bym w d7