Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana Audiolab 8000S... albo dołożenie końcówki mocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem zapytać czy ktoś ma porównanie Audiolaba 8000S do Rotela RA-985bx, Hegel H70 oraz Sony TA-f770ES?
Problem polega na tym, że z Dali 450 dźwięk jest naprawdę super, ale brakuje często dociążenia basem mocniejszym, czy bardziej obfitym.

Kombinuję też czy kupić jakąś końcówkę mocy do Audiolaba czy zmienić wzmacniacz. Może ktoś podpowie czy zakup końcówki mocy audiolaba daje poprawę w zakresie niskich tonów czy szukać innej firmy? 

Sprawa polega na tym że w Luxmanie L430 na niskie nie narzekałem, ale lekko zaciemniona góra była a Yaqin ms-30l często przesadzał z zaokrąglonym basem. 

Szukaj dalej wzmaka.

Dołożenie końcówki z reguły nie wpływa na ilość basu. Zmienić może się jego charakter. Będzie lepsza kontrola, może wydawać się nawet, że jest go mniej, ale za to będzie schodził niżej. 

Jeśli sposób w jaki ten zakres podaje Audiolab Ci  nie pasuje, to rozbudowa systemu o kolejne elementy od Audiolaba raczej nie ma szansy powodzenia.

Spróbuj może jakiejś mocnej hybrydy lub czegoś od Musical Fidelity.

Odpiszę, że zrobiłem małe rozeznanie i kilka gratów kupiłem, kilka odrzuciłem na odsłuchach u ludzi. Rotel 985bx nieźle łoi, ale góra kompletnie mnie się nie podoba, chyba mnie zmęczył. Będę testował sensowniejsze u siebie.

1. Audiolab 8000S sprzedał się szybciej niż planowałem, dlatego porównanie będzie lekko z pamięci.

2. Kupiony NAD C372

3. Kupiony Advance Acoustic MAP-105 - mój cichy lider ?

4. Sony 670ES - powrót do przeszłości

5. Chciałem jeszcze Roksan Caspian albo Arcam a29 (może chociaż odsłucham u kogos), ale zastanawiam się nad poniższym punktem nr. 6

5. Mam jeszcze pomysł na zakup chińskiego lampowca, ale coś innego niż posiadany wcześniej Yaqin MS30L, czy MC10L.

Dodam że werdykt zapadł bardzo szybko, sprzedaż też bezboleśnie. 

Advance Acoustic MAP-105 ciekawy wzmacniacz, dobrze się zgrywa z Dali ale zabiera znajomy do swoich Dali 450, bo cena jednak jest dobra;)

NAD c372 totalnie mi nie leży, myśle ze jakby go połączyć z jakimiś Monitor Audio byłoby dobrze, a tak to dla mnie zbyt wolno, mało dynamiki. Bardzo podoba mnie się funkcjonalność pilota i budowa tego wzmacniacza.

Arcam a29 po odsłuchu uważam że miałbym ten sam problem co w audiolabie, mało dołu, piękna góra. Nie kupiłem.

U mnie zostaje chińska lampa, po prostu świetnie się dopasowała z całością i moją chęcią usłyszenia dynamicznego, pełnego przekazu z nienachalną góra. Ten „maluszek” gra z ogromna chęcią pokazania swoich sił. W końcu nawet cichy odsłuch pozwala w sposób do zaakceptowania  aby pełna muzyka docierała do uszu. Jedynie wokale są jakby bardziej szorstkie, coś dodaje od siebie, ale jestem w stanie to zaakceptować ?

Mingda mc34a. 

@JJ3171

Czy Dali 450 masz oryginalne czy modernizowane, bo koszt takiego zabiegu

jest śmiesznie niski wobec zakupu pieca czy innych inwestycji ...

Poza tym paru kolegów właśnie dlatego walczyło z Dali, że ta szorstkość .. ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 minuty temu, audioburak napisał:

Czy Dali 450 masz oryginalne czy modernizowane, bo koszt takiego zabiegu

Już po zabiegach:)

Grają ładnie dlatego wyczułem ta szorstkość, ale trzeba z lampami pokombinować

3 godziny temu, JJ3171 napisał:

Już po zabiegach:)

Grają ładnie dlatego wyczułem ta szorstkość, ale trzeba z lampami pokombinować

Miałem Dali 400 i potwierdzam im lepszy piecyk tym większa szorstkość w brzmieniu.

De gustibus non est disputandum

Myślisz że mimo zmiany wysokotonowego i elementów zwrotnicy dalej będzie efekt szorstkości? Wątpię. Taki efekt był, ale w oryginale. Teraz jest miód.

Sprawa się lekko zmieniła przez wzmacniacz, ale podkreślam LEKKO.

• 2 miesiące później...

Na zakończenie dopiszę tylko, że szorstkość dodawał lampowy wzmacniacz przez złe ustawienie bias. 

Temat już dawno ogarnięty, byłem zbyt pochłonięty odsłuchami codziennymi i ogólnym zadowoleniem z zestawienia Dali 450 (po modach zwrotnicy i wysokotonowy dayton) + Mingda mc34a