Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel na zworkę w KEF Q5

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Kupiłem kolumny KEF Q5, niestety przyszły do mnie bez fabrycznych blaszek zwierających gniazda wysokich i niskich tonów. W jaki sposób mogę tanio zastąpić te blaszki, tak aby dźwięk był nie gorszy niż oryginalnie?

Czy powinienem wykonać zworkę z kabla głośnikowego (jeśli tak, to jaka średnica), czy po prostu przepuścić odizolowaną żyłę kabla przez oba gniazda (wysokich i niskich tonów)?

EDIT: Czy opcja nr. 3 czyli podłączenie kolumny tanim kablem 4x2,5mm, np. BITNER LP0201

Edytowane przez Arthorn
https://www.audiostereo.pl/topic/154297-jaki-kabel-na-zwork%C4%99-w-kef-q5/

0,05mm?! Czyli rozumiem, że na tą zworkę zamiast wspomnianych blaszek wystarczy pojedyncza żyła takiego cienkiego kabla, i będzie grało podobnie co na tych oryginalnych blaszkach, tak?

24 minuty temu, artw napisał:

ręce i nogi się uginają ?

Pytalem poważnie. Czy ten srebrny przewód 0,05mm jest w stanie zastąpić brakujące blaszki zwierające.

Czy np. jakiś zwykły kabel kolumnowy, np. Procab LS25, który akurat mam też się nada na tą zworkę.

Po pierwsze - firmowe zworki są do dudy, jeśli były zapewne takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po drugie jeśli łączysz kabel do dolnych zacisków, to wytrzyma i te 30 AWG ? 

Po trzecie jak chcesz mieć wszystko, co fabryka dała zrób sobie zworki z krótkich

odcinków YTDY4x0,5 i to na pewno wystarczy niczego nie psując w barwie,

ataku, czy naturalnej agresji.

Przez 36 AWG ( 0,125 mm ) puszczałem do 2 A bez skutków ubocznych ...

Ale zawsze możesz łączyć na górne zaciski; wtedy tylko jakość styku się liczy

i można zworki zrobić z grubej linki.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 godzin temu, Arthorn napisał:

0,05mm?! Czyli rozumiem, że na tą zworkę zamiast wspomnianych blaszek wystarczy pojedyncza żyła takiego cienkiego kabla, i będzie grało podobnie co na tych oryginalnych blaszkach, tak?

U mnie w ATC SCM19 się sprawdził to dla KEF Q5 będzie zbyt słaby? Znajdź mi zworkę, która będzie w stanie konkurować z tym drutem ?

Eeee tam ?   wystarczy UP OCC26 AWG ( 0,4 mm ) i też będzie dobrze ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

20 minut temu, audioburak napisał:

Po pierwsze - firmowe zworki są do dudy, jeśli były zapewne takie:

Ukryta Zawartość

Po drugie jeśli łączysz kabel do dolnych zacisków, to wytrzyma i te 30 AWG ? 

Po trzecie jak chcesz mieć wszystko, co fabryka dała zrób sobie zworki z krótkich

odcinków YTDY4x0,5 i to na pewno wystarczy niczego nie psując w barwie,

ataku, czy naturalnej agresji.

Przez 36 AWG ( 0,125 mm ) puszczałem do 2 A bez skutków ubocznych ...

Ale zawsze możesz łączyć na górne zaciski; wtedy tylko jakość styku się liczy

i można zworki zrobić z grubej linki.

Ten YTDY4x0,5 ma 4 żyłki. Na jedną zworkę biorę jedną żyłkę czy lepiej wszystkie 4? ?

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Arthorn napisał:

W jaki sposób mogę tanio zastąpić te blaszki, tak aby dźwięk był nie gorszy niż oryginalnie?

Weź gruby drut miedziany- 1,5-2,5 mm2, wykręć terminal i POLUTUJ wejścia wysokich i niskich pasm. Będzie najlepiej.

A nawet lepiej, jak w oryginale.

Przy tak krótkim odcinku wystarczy jeden, ale dla Twojego zdrowia psychicznego

zainstaluj po 4 żyłki ? ale odizoluj tylko końcówki i skręć. Reszta zostaje w koszulkach.

Zapomniałem dopisać, żeby polutować odpowiednie wejścia pasm NA ZWROTNICY. Po to było potrzebne odkręcenie terminala. Zwłaszcza, że bi- wiring to tylko marketingowa ściema, przynosząca więcej problemów, jak pożytku.

Edytowane przez porlick

Nie chcę rozkrecac i modyfikować na stałę kolumny tylko zastąpić czymś brakujące blaszki zwierające. Na razie chyba przekonuje mnie najbardziej opcja z wkręceniem miedzianych izolowanych drutów.

8 minut temu, porlick napisał:

Zapomniałem dopisać, żeby polutować odpowiednie wejścia pasm NA ZWROTNICY. Po to było potrzebne odkręcenie terminala. Zwłaszcza, że bi- wiring to tylko marketingowa ściema, przynosząca więcej problemów, jak pożytku.

No mam problem... pierwsze podłączenie kolumn i... zworki działają bo jedna kolumna gra idealnie. W drugiej natomiast nie działa glośnik wysokotonowy.

No wiec test... rozmostkowuje i testuje czy zagrają na podpiętych gniazdach tylko wysokich tonów bez zworek. Jedna gra (oczywiście tylko wysokotonowy), w drugim cisza.

Co to może być? Zwrotnice? Z zewnątrz kopułki wysokich tonów wydają się całe. Kolumny z OLX więc może być problem ze zwrotem ?

2 godziny temu, Arthorn napisał:

Co to może być?

Kolumny z OLX

może być problem ze zwrotem

Człowiek uczy się na błędach.

A gdyby tak "normalnie" , czy to zbyt proste

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli na przewodach podłączonych bezpośrednio do wejść wysokich nie gra, to z taką zworką też nie zagra. 

Trzeba zacząć od sprawdzenia ciągłości obwodu i sprawności głośnika. 

Jeśli kolumny były celowo sprzedawane przez cwaniaka z wiedzą o usterce, to d. blada. Trzeba zagryźć usta i samemu to naprawić, bo z premedytacją nie przyjmie zwrotu.

Ok, jak tylko bedę mógł, to zacznę od glośnika - w sumie po dokladnym przyjrzeniu się kopułka ma jakieś bardzo delikatne mikrowgniotki. Czy jest możliwe, że np. kopułka naruszyla sie w transporcie i przez to glośnik nie gra? Dało by się go jeszcze w takim przypadku uratować, żeby działał jak nowy?

Edytowane przez Arthorn

Mało prawdopodobne, by podróż mu była w stanie zaszkodzić, miniwgniotki membrany również. Bardziej prawdopodobna jest usterka natury elektrycznej. Szukaj przynajmniej z grubsza miejsca usterki (głośnik/zwrotnicą), następnie można zawęzić poszukiwania. Na początek popraw (rozepnij i złącz) wszystkie złączki, jeśli występują. Jak to nie pomoże, trzeba sprawdzać wszystko po kolei.

Ze zdjęć w sieci wynika, że może być bardzo trudno dostać się do tweetera w tym uniQ.

Jeśli puszka jest zagnieciona może to być w ogóle niewykonalne.

W związku z tym nie bardzo wiadomo jaka jest jakość podłączenia samego tweetera ...

bo mam nadzieję, że średnie jednak grają.

d2FjPTMzOHgxLjgxMQ==_src_18424-max_kef_i

Najpierw sprawdź czy od tweetera nie odłączył się w transporcie konektor lub czy nie puścił lut, ostatnio ktoś na forum miał taki przypadek.

Edytowane przez Prewwit