Skocz do zawartości
IGNORED

Kupno gramofonu do 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, bolo_senor napisał:

ale

Ale co trzeba wiedzieć na temat budżetowych prodźektów czy chińskich wyrobów gramofonopodobnie wyglądających? 

To są wyroby dla tych co nic nie wiedzą 🙂    

7 minut temu, bolo_senor napisał:

by wcisnąć swojego techniksa 

Nie muszę, już się sprzedał, przyjechali po niego, ponad 500 km w jedną stronę., mimo że, nie było opcji sprawdzenia na miejscu, poza wizualnymi oględzinami.  

3 minuty temu, Winylomaniak napisał:

a ci drudzy to plajte zaliczyli.  

Ci pierwsi również 🙂   

durny jesteś jak myślisz , że japońce jakością wygryzły gramofony transkrypcyjne.

zmieniły się realia prowadzenia audycji radiowych w prowadzono kasety i media cyfrowe.

9 minut temu, Winylomaniak napisał:

Nie muszę, już się sprzedał, przyjechali po niego, ponad 500 km w jedną stronę., mimo że, nie było opcji sprawdzenia na miejscu, poza wizualnymi oględzinami.

cyfrowy papier przyjmie wszystko , mi w te twoje bajki nie chce się wierzyć.

Teraz, Winylomaniak napisał:

A myślisz, że dlaczego 1200 MK2 został didżejskim królem, mimo że nie był w takim celu projektowany ani pomyślany, a nie np jakiś thorens , nawet próbowali z napędem bezpośrednim, i zrobili dyskotekowy model ?

Bo był relatywnie tani a jego cygański wygląd odpowiadał poczuciu estetyki Negrów ze slumsów.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, bolo_senor napisał:

durny jesteś jak myślisz , że japońce jakością wygryzły gramofony transkrypcyjne.

zmieniły się realia prowadzenia audycji radiowych w prowadzono kasety i media cyfrowe.

Daj spokój jak się w drugiej połowie lat 70-tych japońce rozkręciły w Europie to takie Lenco zaliczyło niedługo po tym plajte. Ja się wcale nie dziwię, bo akurat mam ich chyba najwyższy model z napędem DD, z okresu Technicsa 1200 MK2, i to jest , o bożesz ty mój - nawet talerz mają podobny-  przepaść technologiczna.    

15 minut temu, bolo_senor napisał:

Przyjechali pokiwali głowami, zapłacili i tyle ich widziałem. Takie przypadki zdarzają się raz, na 2-3 miesiące, nie ma w tym nic nadzwyczajnego....     

6 minut temu, rochu napisał:

wygląd odpowiadał poczuciu estetyki Negrów ze slumsów.

No widzisz, a jednak stał się najpopularniejszym gramofonem na Świecie 🙂

Edytowane przez Gość
Teraz, Winylomaniak napisał:

No widzisz, a jednak stał się najpopularniejszym gramofonem na Świecie 🙂

Podaj źródło tej sensacyjnej informacji.

Bo trudno uwierzyć.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Jeśli ktoś chce dozbierać do 1500c to zdecydowanie warto przyjrzeć się talerzowi bo trafiają się takie przypadki:

Według Albatrosa, wszystkie 1500c, Mk7 i GRy, które mają dostępne są mniej lub bardziej krzywe. Wymienili mi talerz na lepszy ale uczciwie trzeba przyznać, że Technics nie płakał jak produkował ten model.

Na YT i forach zagranicznych wiele przypadków opisujących jakość talerza w 1500c, MK7 i GRrze.

Edytowane przez Jack Frost

Lyngdorf TDAI-1120, Technics SL-1500C, Bowers&Wilkins 606 S2 Anniversary Edition

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, bolo_senor napisał:

linn lp12 

Ha haha

Zapytaj się przeciętnego winylomaniaka to to jest Linn, to ci powie że ryba 🙂

Wpisz sobie w porównywarkę google, nazwy obu modeli ci wyjdzie wynik  🙂

Edytowane przez Gość
Godzinę temu, Winylomaniak napisał:

Miał takie parametry jak był nowy, jakie ma dzisiaj to trzeba sobie samem zmierzyć 🙂 A jak z jakiś powodów nie trzyma tych parametrów, to trzeba sprawdzić dlaczego i sobie naprawić. A jak ktoś nie umie, lub nie chce, to idzie i kupuje jakiegoś prodżekta debiuta lub inny wynalazek tego typu i też będzie grał.

Czy ty gdzieś widziałeś moją ofertę używanego gramofonu w której gwarantowałbym parametry sprzedawanego egzemplarza? Powiedz mi po co mam mierzyć, przeciętny winylomaniak, nawet nie będzie wiedziało co jest napisane, a co dopiero aby to zrozumiał 🙂  

Ale jedno mogę ci zagwarantować, jak się kiedyś przesiądziesz z tego debiuta, na np taki gramofon, to ci majtki zerwie z dupy 🙂       

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Farmazony opowiadasz jak to parametry mierzysz w komputerze a okazuje się, że jak sprzedajesz to nie mierzysz i nic nie obiecujesz, znaczy tylko że nie znasz tych parametrów lub świadomie oszukujesz i kłamiesz. 

Ta chcesz w tej dyskusji żeby Twoje było na górze, że sie już plączesz w zeznaniach i cwaniakujesz. Straszny z Ciebie typ. 

Ja zakończę już dyskusję bo szkoda czasu

Ps. Zapomniałem dodać, że oprócz debiutancki mam jeszcze drugi gramofon i wiem kiedy spadają majty, mądralo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piotr6
1 godzinę temu, Winylomaniak napisał:

To są wyroby dla tych co nic nie wiedzą

To są akurat wyroby dla tych ,którzy wiedzą tyle,żeby nie kupować wypicowanej  padliny od Ciebie.

1 godzinę temu, Winylomaniak napisał:

mimo że, nie było opcji sprawdzenia na miejscu

A w przypadku Twoich handelków jest opcja sprawdzenia na miejscu?Coś mi się wydaje ,że nie.

3 minuty temu, gitarrra napisał:

A w przypadku Twoich handelków jest opcja sprawdzenia na miejscu?

klient może na śmietniku se obejrzeć 🙂

Zapytaj się przeciętnego winylomaniaka to to jest Linn, to ci powie że ryba

A wiesz jaka smaczna?Na masełku zrobiona z odrobiną curry.No miodzio w gębie.

A przeciętny winylomaniak jak już przestaje być przeciętny, to zaczyna zauważać,że świat nie kończy się tylko na Technicsie.Z całym szacunkiem dla marki jako takiej,którą akurat lubię i szanuję.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, piotr6 napisał:

Farmazony opowiadasz jak to parametry mierzysz w komputerze a okazuje się, że jak sprzedajesz to nie mierzysz i nic nie obiecujesz, znaczy tylko że nie znasz tych parametrów lub świadomie oszukujesz i kłamiesz. 

Ta chcesz w tej dyskusji żeby Twoje było na górze, że sie już plączesz w zeznaniach i cwaniakujesz. Straszny z Ciebie typ. 

Ja zakończę już dyskusję bo szkoda czasu

1. Gdzie ty widzisz ofertę w której piszę że parametry zostały zmierzone, wynoszą tyle a tyle i gwarantuję, ze takie są. 

Po prostu coś sobie ubzdurałeś. 

2. Czasem mierzę głównie na własne potrzeby, gdy mnie coś akurat zainteresuje, jak gramofon nie jest zniszczony nadmiernym żuciem, lub nie daj bóg stał gdzieś w piwnicy przez ostatnia 20 lat, jak mu się zrobi dobrze serwis, wymieni zużyte elementy to te parametry na ogół nie odbiegają od tego co producent napisał.....   

Oczywiście mogę większość egzemplarzy doprowadzić do stanu parametrów fabrycznych, wystawię ci fakturę i dam roczną gwarancję. 

Pytanie brzmi, czy Ciebie na to stać 🙂       

20 minut temu, gitarrra napisał:

A wiesz jaka smaczna?Na masełku zrobiona z odrobiną curry.No miodzio w gębie.

A przeciętny winylomaniak jak już przestaje być przeciętny, to zaczyna zauważać,że świat nie kończy się tylko na Technicsie.Z całym szacunkiem dla marki jako takiej,którą akurat lubię i szanuję.

Oczywiście, że się nie kończy  na Technicsie, ale i tak kolejny gramofon który kupię dla siebie to będzie Technics i nie dlatego że obecny jest zły, bo pewnie mnie przeżyje, ale dlatego że zechcę mieć lepszy model  🙂

Wiesz że na początku lat 80 mieli stałej w ofercie nie 10, 20, czy 50 modeli a ponad 100 🙂     

Gość

(Konto usunięte)
58 minut temu, gitarrra napisał:

To są akurat wyroby dla tych ,którzy wiedzą tyle,żeby nie kupować wypicowanej  padliny od Ciebie.

A w przypadku Twoich handelków jest opcja sprawdzenia na miejscu?Coś mi się wydaje ,że nie.

Jak jest padliną, albo naprawa jest czasochłonna, to biorę legendarny młotek i sprzedaję w częściach.

Mam czysto ekonomiczne podejście do tego tematu.

W dobie koronawirusa, nie ma żadnej możliwości sprawdzenia na miejscu, ale masz jedne dzień na sprawdzenia u siebie i możliwość zwrotu...... 

26 minut temu, Winylomaniak napisał:

możliwość zwrotu...... 

chyba możliwość zwrotu zawartości żołądka jak człowiek się orientuje co kupił.

Nie podajesz pomiarów bo ich nie robisz choć na forum opowiadasz i wklejasz zdjęcia gramofonow, które sprzedajesz a które niby mają znakomite parametry choć tego nie wiesz. Kreujesz się na fachowca i znawcę a prawda jest taka że śmietnik owe rzeczy podpisujesz i sprzedajesz szroty do czego przed chwilą się przyznajesz. 

Dla mnie nie musisz doprowadzać gramofonu do stanu fabrycznego bo ja od Ciebie nic nie kupię choć zapewniam, że stać mnie

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, piotr6 napisał:

Nie podajesz pomiarów bo ich nie robisz choć na forum opowiadasz i wklejasz zdjęcia gramofonow, które sprzedajesz a które niby mają znakomite parametry choć tego nie wiesz. Kreujesz się na fachowca i znawcę a prawda jest taka że śmietnik owe rzeczy podpisujesz i sprzedajesz szroty do czego przed chwilą się przyznajesz. 

Dla mnie nie musisz doprowadzać gramofonu do stanu fabrycznego bo ja od Ciebie nic nie kupię choć zapewniam, że stać mnie

Już to raz napisałem, sprawdzam tylko czy obroty są prawidłowe, jeśli nie są ustawiam prawidłowe, czy gramofon nie buczy, czy uziemienie jest prawidłowe, czy gramofon działa poprawnie pod względem mechanicznym i elektrycznym, jeśli nie, to naprawiam.     

Nie sprawdzam parametrów typu kołysanie dźwięku, czy odstęp od szumów, nigdy nie napisałem, że sprawdzam w sprzedawanych egzemplarzach te parametry,  chyba, że wyraźnie widać, ze obroty pływają, lub odstęp od szumów, jest niepoprawny, wtedy naprawiam, i lub reguluję, aby było to prawidłowe. 

Jeśli gramofon, jak to nazwałeś szrot,  nie działa poprawnie, lub naprawa jest dla mnie nieopłacalna egzemplarz idzie pod młotek, sprzedawany jest w częściach, lub w licytację, jako uszkodzony, w większości przypadków, sprzedaż w częściach przynosi nie mniejszy dochód, a pracy dużo mniej.....

Aha, nie udzielam żadnej gwarancji....... chyba, że umówimy się inaczej....

Jeśli komuś to nie odpowiada, niech sobie szuka innych ofert, na przykład takich   

https://allegrolokalnie.pl/oferta/saba-psp-248

Nie dość, że nie wie co sprzedaje, to jeszcze kłamie........     

49 minut temu, gitarrra napisał:

chyba możliwość zwrotu zawartości żołądka jak człowiek się orientuje co kupił.

Problemy gastryczne klientów mało mnie interesują, nie prowadzę sprzedaży żadnych medykamentów na tego typu przypadłości. 

Nie przypominam sobie aby miał, jakiś zwrot sprzedanego gramofonu, lub negatywną ocenę z powodu sprzedaży gramofonu, a trochę ich w roku sprzedaję...     

Edytowane przez Gość
49 minut temu, Winylomaniak napisał:

jeśli nie, to naprawiam.

🥴

49 minut temu, Winylomaniak napisał:

Nie przypominam sobie aby miał, jakiś zwrot sprzedanego gramofonu, lub negatywną ocenę z powodu sprzedaży gramofonu, a trochę ich w roku sprzedaję...     

🤣 krótką masz pamięć , polecam wątek - dla niewiedzących z kim mają do czynienia.

51 minut temu, Winylomaniak napisał:

Nie dość, że nie wie co sprzedaje, to jeszcze kłamie........    

no tak , kłamać możesz tylko ty.

53 minuty temu, Winylomaniak napisał:

lub odstęp od szumów, jest niepoprawny, wtedy naprawiam

a jak to naprawiasz ?

Edytowane przez bolo_senor

Problemy gastryczne klientów mało mnie interesują, nie prowadzę sprzedaży żadnych medykamentów na tego typu przypadłości. 

ponoć od 1 roku i 9 m-cy falami sprzedaż rośnie , na hasło gerwazy jest 50% zniżki.

5 godzin temu, Winylomaniak napisał:

Zapytaj się przeciętnego winylomaniaka to to jest Linn

Przeciętny winylomaniak kupi Technicsa, świadomy swojego wyboru wybierze Linna , a po lina pójdzie do rybnego.I nie będzie miał problemu z rozróżnieniem ich obu.

4 godziny temu, Winylomaniak napisał:

ale i tak kolejny gramofon który kupię dla siebie

Winylowy...to Ty masz swój gramofon???? Tak serio,serio ??? Nie ściemniasz???

No jestem pod wrażeniem, powiem Ci.I zapewne nie tak jak wszyscy inni dookoła , Ty gramofon kupiłeś nie dlatego bo wypada mieć, bo sąsiad kupił , bo taka moda teraz , Ty jesteś oczywiście prawdziwym fanem , nie to co ci dyletanci którzy nawet nie wiedzą,że ta dobra ryba to lin a nie Linn.

A pochwal się ,jakiego masz gramofona?Nie,zaraz.Ja wiem.

Masz Technicsa , model 1210 MK "ileśtam". Zupełnie bez znaczenia co jest po MK , one i tak są takie same.

ale dlatego że zechcę mieć lepszy model 

To jest lepszy model od tego co masz obecnie a Ty go jeszcze nie kupiłeś?

Wiesz co? Rozczarowałeś mnie.

Wiesz że na początku lat 80 mieli stałej w ofercie nie 10, 20, czy 50 modeli a ponad 100

Normalnie usiadłem z wrażenia bo jak to przeczytałem to aż mi pociekło po nodze. Łeee...tylko 100 modeli??

Tak się zastanawiam , skąd u Ciebie taki bałwochwalczy stosunek do Technicsa?Ja sam lubię tą markę ,ma kilka ciekawych rzeczy,swoje zasługi w rozwoju szeroko pojętego audio.

Ale żeby aż tak jak TY?

Hmmm...a może Ty przy Technicsie cnotę straciłeś? Jeżeli tak było to to by wiele wyjaśniało.

Z drugiej jednak strony masz już swoje lata, czas dorosnąć.

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, gitarrra napisał:

Tak się zastanawiam , skąd u Ciebie taki bałwochwalczy stosunek do Technicsa?

Bo ja to, w przeciwieństwie do Ciebie naprawiam i wiem jak taki Technics jest zrobiony, a jak są zrobione inne, a widziałem w swoim życiu setki gramofonów.

Kupiłem 1200GR

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, gitarrra napisał:

No to się praktycznie nie pomyliłem.👍

Nowy MK7 to 4000 złotych a nowy GR to 6300, czyli pomyliłeś się o ponad 50% 

Edytowane przez Gość

Ja nie mówię o pieniądzach tylko o gramofonach.A że w Technicsie zaczęło brakować na waciki to dodali "GR" i już można zacząć golić owieczki.Bezkrytyczni fani marki kupią.

To tak jakby o dresie Adidasa powiedzieć ,że "mój jest lepszy niż twój bo ma szersze paski."

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, gitarrra napisał:

Ja nie mówię o pieniądzach tylko o gramofonach.A że w Technicsie zaczęło brakować na waciki to dodali "GR" i już można zacząć golić owieczki.Bezkrytyczni fani marki kupią.

To tak jakby o dresie Adidasa powiedzieć ,że "mój jest lepszy niż twój bo ma szersze paski."

Proponuję kupić sobie oba modele i samemu sprawdzić i nie będziesz wtedy bzdur w Internecie wypisywał.  

2 minuty temu, Winylomaniak napisał:

i nie będziesz wtedy bzdur w Internecie wypisywał.

Bo internet za te bzdury obrazi się na mnie? O tym, że Ty się obrazisz to aż boję się myśleć😁

No nie daj się prosić , wyjaśnij debilowi , który z tych dwóch modeli ma "szersze paski".

No chyba , że Ciebie Technics też "ogolił" i teraz jesteś zwyczajnie wściekły , że dałeś się wrobić jak małe dziecko.

• Pokaż nowe odpowiedzi