Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

Dla PCM179X dawałem coś w okolicach 47R (jedna kość ma kanał) i 100R (dla 1 kości na stereo).

Super dziękuję Ci bardzo.

Na wejściu jest potencjometr 100k bez niego sygnał jest niski a rezystor konwersji niewielki 47r to u mnie będzie sygnał pewnie z 0,5V . Co zrobić aby było większe wzmocnienie ? 

Pewnie inny układ analogowy bardziej by się nadał. Nie mam doświadczenia z PCM1701, pewnie ma niższy poziom wyjściowy więc może należałoby dać stopień analogowy o wyższym wzmocnieniu . ECC82 ma najniższe wzmocnienie z całej rodziny ecc , a pcm1794 najwyższy poziom że wszystkich PCM więc to razem współgra.  Przeprojektój analogowkę na np  ECC81, ECC83/6N2P  lub ECC88 /6N6P/6N30P.

4 godziny temu, TomKordas napisał:

Super dziękuję Ci bardzo.

Na wejściu jest potencjometr 100k bez niego sygnał jest niski a rezystor konwersji niewielki 47r to u mnie będzie sygnał pewnie z 0,5V . Co zrobić aby było większe wzmocnienie ? 

Zmien z powrotem wartość grid stopera na 49R. Zwiększając wartość grid stopera zmniejszasz stosunek sygnał/szum przez obniżenie poziomu sygnału. 

Rezystor I/V w moim 1701 to 39R. 

5 godzin temu, rangefinder napisał:

Zmien z powrotem wartość grid stopera na 49R. Zwiększając wartość grid stopera zmniejszasz stosunek sygnał/szum przez obniżenie poziomu sygnału. 

Rezystor I/V w moim 1701 to 39R. 

O ile grid stoper 1k obniża poziom sygnalu? 

nagrywamy.com

klasyczne wzmaki gitarowe z US mialy znacznie wieksze gridstoppery - grubo powyzej 10kR, gridstopper 50R nie ma sensu wiekszego bo to ma robic filtr z pojemnoscia wewnetrzna lampy, a ta jest przeciez sterowana napieciowo wiec spadku wielkiego nie ma bo prad nie powinien znaczacy plynac

Panowie sprawdzę - jak zmieniłem z 49r do 1K to żadnej zmiany nie usłyszałem. ( w oryginalnym schemacie CJ pV12 jest rezystor 47,5R)

Zmieniając rezystor konwersji z 100R - 1K zaszła spora zmiana -wręcz degradacja dźwięku. Wygląda na to jak pisze @Tomek 1685 muszę zmienić analog. 

Zrobię do niego Mu Fallower  lub Srpp i będzie ok. Dziękuje Wszystkim. Chyba że macie inną propozycję? 

4 minuty temu, TomKordas napisał:

Panowie sprawdzę - jak zmieniłem z 49r do 1K to żadnej zmiany nie usłyszałem. ( w oryginalnym schemacie CJ pV12 jest rezystor 47,5R)

Zmieniając rezystor konwersji z 100R - 1K zaszła spora zmiana -wręcz degradacja dźwięku. Wygląda na to jak pisze @Tomek 1685 muszę zmienić analog. 

Zrobię do niego Mu Fallower  lub Srpp i będzie ok. Dziękuje Wszystkim. Chyba że macie inną propozycję? 

Zwiększenie wzmocnienia można w prosty sposób uzyskać bocznikując rezystor katodowy kondensatorem, oczywiście nie pikofoaradami tylko kilkadziesiąt mikro ;) 

nagrywamy.com

Najprościej będzie zmienić lampę pierwsza na ecc 81 , wystarczy zmiana rezystora w katodzie  lub ecc83 to zmiana rezystora w anodzie i katodzie. 

3 godziny temu, rysiu126 napisał:

Najprościej będzie zmienić lampę pierwsza na ecc 81 , wystarczy zmiana rezystora w katodzie  lub ecc83 to zmiana rezystora w anodzie i katodzie. 

Zamian lamp zwłaszcza na 83 wiąże się z większym wzmocnieniem ale też niekorzystnie większą impedancją wyjsciową wtórnika, więc jak już to właśnie lampy "na krzyż" ;) czyli pierwsza ECC 82 a druga, wtórnik, 81 albo 82. No, albo tranzystor. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

@przemak Zwiększenie wzmocnienia można w prosty sposób uzyskać bocznikując rezystor katodowy kondensatorem, oczywiście nie pikofoaradami tylko kilkadziesiąt mikro 😉

Czy to będzie dobre rozwiązanie czy takie raczej na chama ? 

Mógłbym podmienić lampy, zmienić rezystory - ale dwa tygodnie temu kupiłem nowe lampy😬.  

pewnie wywalę ten analog - może ad1865 będzie miał większy sygnał i tu spasuje? 

2 godziny temu, TomKordas napisał:

@przemak Zwiększenie wzmocnienia można w prosty sposób uzyskać bocznikując rezystor katodowy kondensatorem, oczywiście nie pikofoaradami tylko kilkadziesiąt mikro 😉

Czy to będzie dobre rozwiązanie czy takie raczej na chama ? 

Mógłbym podmienić lampy, zmienić rezystory - ale dwa tygodnie temu kupiłem nowe lampy😬.  

pewnie wywalę ten analog - może ad1865 będzie miał większy sygnał i tu spasuje? 

Kondensator w katodzie to standardowe rozwiązanie, nawet częściej spotykane niż bez niego. 

nagrywamy.com

• 4 tygodnie później...

Zbudowałem kiedyś kopie pv12 na musztardowej płytce, ale zostało mi trochę komponentów i postanowiłem zrobić kopie Klimo Merlin i mam pytanie czy transformator 
200V / 30mA nie będzie za mocny dla te wersji?

Za mocny?  15mA anodowe lampa x2=30mA to tak masz w sam raz a w zasadzie to niezbędne minimum. Ja mam 50mA. 
Ale ktoś się jeszcze odezwie.

3 minuty temu, Kruciatus napisał:

W takim sensie że wersja  Klimo Merlin zasilana jest z 200v dc(170v ac) a mój transformator ma 200v ac. 

nadmiar mozesz zbic po prostu robiac filtr CRCR... jest fajny programik do tego - niestety nie mam teraz pod reka nazwy

Zawsze się przydaje do eksperymentów z lampami :

W dniu 12.01.2025 o 13:29, Kruciatus napisał:

mam pytanie czy transformator 
200V / 30mA nie będzie za mocny dla te wersji?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ok najpierw wypróbuje CRCR, a w przyszłości może kit avt bo chce złożyć z tego co mi zostało. 

55 minut temu, arturp napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Daniel_68412 napisał:

@Kruciatus tu jest ten soft:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, arturp napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak bym zastosował zasilacz anodowy dc to pominąć mostek z 4 diod czy normalnie podłączyć i wszystko zostawić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, Kruciatus napisał:

jak bym zastosował zasilacz anodowy dc to pominąć mostek z 4 diod czy normalnie podłączyć i wszystko zostawić

no tam ma tym avt masz normalnie wejscie AC

14 godzin temu, Kruciatus napisał:

Avt ma wyjście dc, a pv12 potrzebuje ac. 

Z tego wynika że masz duże braki w podstawach elektroniki. Jest świetny kanał - "rs elektronika" gdzie podstawy są wyłożone. 

Jeśli zaś chodzi o pv12 to działa on na DC i ten avt po prostu zastępuje wbudowany mostek i kondensator i dodaje możliwość regulacji napięcia. Wtedy teoretycznie masz możliwość zastosowania trafa z wyższym wyjściem. Jednak do tego trzeba mieć podstawy zarówno teoretyczne jak i praktyczne bo tu już masz wysokie napicie i możesz się zabić.

trochę skrótowo się wyraziłem pv12 ma wbudowany mostek z 4 diod(3A), a avt ma na wyjściu stabilizowane napięcie i chodziło mi czy podać ustabilizowane napięcie na mostek (nic to nie da, ewentualny spadek napięcia  na diodach) czy usunąć go. Podstawy jakieś tam mam hobbystyczne wiem jak działa kondensator, dioda, tranzystor rezystor ... ale na co dzień stykam się z wysokim napięciem i posiadam uprawnienia z grupy g1. 

3 godziny temu, Kruciatus napisał:

trochę skrótowo się wyraziłem pv12 ma wbudowany mostek z 4 diod(3A), a avt ma na wyjściu stabilizowane napięcie i chodziło mi czy podać ustabilizowane napięcie na mostek (nic to nie da, ewentualny spadek napięcia  na diodach) czy usunąć go. Podstawy jakieś tam mam hobbystyczne wiem jak działa kondensator, dioda, tranzystor rezystor ... ale na co dzień stykam się z wysokim napięciem i posiadam uprawnienia z grupy g1. 

ja bym wylutował diody ale nawet z diodami będzie działać tylko po co je grzać i zaciemniać projekt, z lampami to jest tak że nie apteka - 1V na anodowym nie robi różnicy dlatego CRCR[..] też zrobi robotę, są puryści którzy twierdzą, że nawet lepszą niż regulacja na krzemie

• 2 miesiące później...

Cześć, nie miałem okazji przeczytać 61 stron i znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Co sądzisz o tej wersji układu PV12, w której pierwszą lampą jest lampa WE420/5755?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi