Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem przekaźnik który polecał tjbox całą resztę części też już zamówiłem więc jak przyjdzie wszystko to będę składać dalej. Ola98 dzięki za ofertę ale przesyłka z Polski będzie droższa niż przekaźnik a że składałem zamówienie z rs components to wziąłem jeden przekaźniki. Dziękuję za pomoc i liczę na dalszą pomoc bo znając życie coś pewnie nie będzie do końca tak jak ma być.

16 godzin temu, czekin1 napisał:

No przy 10 też płacisz🙂, poza tym to są SMD.

Prostujesz nóżki jedynie i pasuje:)

Ostatnio musiałem wyginać w przekaźnikach (bo pcb pod smd), też dało, też pasowało, a było ich trochę🙂.
Raczej chodziło mi o to, że jak są th, to nie trzeba niepotrzebnie życia komplikować.

Wymieniłem tranzystor i sprawdziłem napięcie w punktach pomiarowych i mam 317V czyli chyba nie ma co ruszać tego szczególnie że nie pamiętam które diody są 30V a które 33V. W drugim punkcie mam 6,17V , warto regulować ?

A jak podłączyć przewody w transformatorze audio dib-110 ? Z jednej strony są dwa piny które mają być podłączone do wyjścia przedwzmacniacza a z drugiej strony trzy piny do wyjścia XLR i tu środkowy to ground a + i - ? Czy minus ma być po tej samej stronie co masa wejścia z przedwzmacniacza ?

9 godzin temu, ganjor86 napisał:

A jak podłączyć przewody w transformatorze audio dib-110 ? Z jednej strony są dwa piny które mają być podłączone do wyjścia przedwzmacniacza a z drugiej strony trzy piny do wyjścia XLR i tu środkowy to ground a + i - ? Czy minus ma być po tej samej stronie co masa wejścia z przedwzmacniacza ?

pin 1 – masa

pin 2 – plus – sygnał

pin 3 – minus – sygnał o odwróconej polaryzacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kinimod
12 minut temu, ganjor86 napisał:

To wiem tylko mi chodzi o piny w transformatorze DIB-110.

1  masa

2  sygnał z pre

3 + xlr

4  masa

5 - xlr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kinimod

Po pierwsze nie łączy się masy z odczepem. Odczep ma wisieć. Po drugie dib110 się nie nadaje do tych zastosowań. 

nagrywamy.com

No i tu właśnie dziwna sprawa bo parę osób twierdzi że jest o wiele lepiej niż przez kabel RCA do XLR gdzie kabel zimny łączy się go masy od strony XLR. Transformator ki już mam i nie wykluczam że wymienievje na coś lepszego ale teraz skupiam się na uruchomieniu przedwzmacniacza i wzmacniacza a na szukanie lepszych rozwiązań będzie jeszcze czas.

4 godziny temu, ganjor86 napisał:

No i tu właśnie dziwna sprawa bo parę osób twierdzi że jest o wiele lepiej niż przez kabel RCA do XLR gdzie kabel zimny łączy się go masy od strony XLR. Transformator ki już mam i nie wykluczam że wymienievje na coś lepszego ale teraz skupiam się na uruchomieniu przedwzmacniacza i wzmacniacza a na szukanie lepszych rozwiązań będzie jeszcze czas.

Nie bardzo rozumiem, co jest lepiej od czego. Transformatory są dobre, tylko nie do tych zastosowań - one mają przekładnię 10:1 czyli o 20dB obniżają poziom. Czyli teoretycznie żeby wysterować coś z ich wyjścia poziomem liniowym trzeba im 10-20V dostarczyć, a to trochę dużo.

nagrywamy.com

W dniu 16.05.2023 o 15:07, ganjor86 napisał:

Dobrze zamocowany przekaźnik ?

Ukryta Zawartość

U mnie ma 10 pinów. U Ciebie 8.

Ukryta Zawartość

16 minut temu, 1Ender napisał:

mnie ma 10 pinów. U Ciebie 8.

Oszczędności po Brexit, dobrze za pinout nie jest lustrzanym odbiciem.

20 godzin temu, przemak napisał:

Po pierwsze nie łączy się masy z odczepem. Odczep ma wisieć. Po drugie dib110 się nie nadaje do tych zastosowań. 

ganjor86 buduje wzmacniacz hybrydowy oparty na preampie Conrad Johnson PV12 i wzmacniaczu cyfrowym ICEpower1200AS1. Do pełnego wysterowania wzmacniacza wystarczy 3,5 V. Preamp w połączeniu z trafem na wyjściu powinien dać ok 3,4 V przy podłączeniu do odtwarzacza CD z poziomem sygnału 2V. Dlatego ten transformator, który zastosował w zupełności wystarczy to tego wzmacniacza.

Dlaczego ma nie łączyć oczepu środkowego do masy ?

3 godziny temu, kinimod napisał:

ten transformator, który zastosował w zupełności wystarczy to tego wzmacniacza.

DIB jak sama nazwa wskazuje to transformator diboxowy z przekładnią 10:1. Oczekuje poziomu liniowego na wejściu i daje poziom mikrofonowy na wyjściu. Pomijając to, czy tytułowy przedwzmacniacz dostarczy na wyjściu 34V RMS czyli 100V pp przy takim obciążeniu przy akceptowalnych zniekształceniach i paśmie, to transformator przy poziomach wyższych od nominalnych o jakieś 30dB na pewno "odwdzięczy się" sporymi zniekształceniami zwłaszcza w dole. 

Odczepu nie łączy się z masą bo nie jest to potrzebne a w większości przypadków przeszkadza w prawidłowej pracy. W środku urządzenia może nie przeszkadzać, ale po co to robić - jedynym uzasadnieniem może być konieczność polaryzacji kolejnego stopnia, ale i tak lepiej zrobić to inaczej. Ten odczep jest do pobierania fantoma.

nagrywamy.com

Ukryta Zawartość

DIB 110 ma maksymalne napięcie wejściowe 5V i ma wtedy w dole 1% zniekształceń. W opisanej konfiguracji pracować miałby z poziomem ponad 15dB wyższym 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

35 minut temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

DIB 110 ma maksymalne napięcie wejściowe 5V i ma wtedy w dole 1% zniekształceń. W opisanej konfiguracji pracować miałby z poziomem ponad 15dB wyższym 😉

Czyli jednak lipa z tym transformatorem. Teraz po dłuższej analizie zgadzam się z tobą. Po co robić tą symetryzację i powodować tak duże zniekształcenia. Wzmacniacz może pracować w konfiguracji pół zbalansowanej.

pre+power.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opóźniacz kilka po 45 sekundach czyli jednak wszystko ok. Co jeszcze sprawdzić przed próbą generalną ? Napięcia jakie mam podawałem kilka postów wcześniej.

Kolega Księżyc miał opcje polzbalansowana i przeszedł na DIB-110 i jest zadowolony ze zmiany 😐 nie słucham głośno więc chyba nic złego się nie stanie z transformatorami. Im więcej człowiek pyta tym mniej wie...

22 godziny temu, ganjor86 napisał:

Kolega Księżyc miał opcje polzbalansowana i przeszedł na DIB-110 i jest zadowolony ze zmiany 😐 nie słucham głośno więc chyba nic złego się nie stanie z transformatorami. Im więcej człowiek pyta tym mniej wie...

Jak chcesz tak zrób. Powiem szczerze nie wierzę w ten 1% zniekształceń. Symetryzację możesz też rozwiązać w inny sposób. Dwa pampy i już masz sygnał symetryczny.

23 godziny temu, ganjor86 napisał:

Opóźniacz kilka po 45 sekundach czyli jednak wszystko ok. Co jeszcze sprawdzić przed próbą generalną ? Napięcia jakie mam podawałem kilka postów wcześniej.

Dawaj czadu 🙂 Uruchamiaj i słuchaj.

5 minut temu, kinimod napisał:

Powiem szczerze nie wierzę w ten 1% zniekształceń.

Myślisz, że jest więcej? Na 30Hz już na pewno 😉

nagrywamy.com

Myślę że zastapie transformatorki układami DRV134 ale to w przyszłości. Co mam podłączyć pod masę a co nie ? Potencjometr może mieć połączenie elektryczne do obudowy ? Na płytce są dwa punkty przy mocowaniach i wiem że one mają być podłączone. Dodaje zdjęcie jak mój projekt teraz wygląda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, ganjor86 napisał:

Myślę że zastąpię transformatorki układami DRV134 ale to w przyszłości. Co mam podłączyć pod masę a co nie ? Potencjometr może mieć połączenie elektryczne do obudowy ? Na płytce są dwa punkty przy mocowaniach i wiem że one mają być podłączone. Dodaje zdjęcie jak mój projekt teraz wygląda.

Jeżeli chcesz uziemić obudowę to masa płytek nie może się łączyć z obudową po przez dystanse.

Potencjometr zostaw podłączony tak jak jest teraz.

Godzinę temu, mar_70 napisał:

Tylko ta plytka w jednym punkcie/kołku ma się łączyć z obudowà

Która płytka ?

Wiesz co będzie po zapętleniu masy.

• Pokaż nowe odpowiedzi