Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

A tu pisza ze ma, czyzby klamali?:)

http://highfidelity.pl/@main-567&lang=

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Niech sobie piszą. Prawda lesk taka że lesk tam głośniki dynaudio d28/2. Wiem bo miałem. Z drugiej strony te głośniki jako nowe kosztują coś ok 10kpln i myślenie że sonus by za taką kasę wstawił tam esotara jest błędne.

A tu pisza ze ma, czyzby klamali?:)

http://highfidelity.pl/@main-567&lang=

To jest znana miłośnikom marki pomyłka Pana redaktora, która zresztą powinna była byc dawno temu sprostowana. Bo to jest obciach takie głupoty pisać..

No jeśli jeszcze minima vintage by miała esotara ale niestety jego nie ma. Ale i tak góra jest ładna i taka jakby słodka.

Tak było o tym kilka razy to jest pomyłka Pana redaktora .Minima Vintage posiada głosnik D28/2 item no 81410 czyli klasyczny przeznaczony (był) na rynek sprzedażowy ,charakteryzował sie frontem o grubosci 2mm .Wszystkie obecne głosniki wysokotonowe Dynaudio z serii D28 posiadają front 110 i 111 mm i grubości 4mm . I nie ulega wątpliwości że to dobry głośnik , zreszta przetworniki wysokotonowe Dynaudio mają wspolny mianownik brzmienia i nie były aż tak daleko od siebie brzmieniowo. D28/2 z dorobioną komorą z drewna (Franco lubiał swój akcent wstawić) posiadały tak uznane monitorki jak Guarneri Homage ,powszechnie tez pisali że to Esotar. Esotar T330 był montowany w Electa Amator I oraz w Extremach i tylko w tych dwóch modelach .Daro Sqad05 ma w pieknym ciemnym orzechu I -jedydynki Electy Amator bo były jeszcze Electy (nie Electy Amator ) na D28 AF i polimerowym Audio Technology by Dynaudio. Należy pamiętać że Franco Serblin łaczył je z bardziej udanymi midwooferami niż samo dynaudio stąd powszechnie opinie iż brzmiały lepiej .Takie Minimy maja 12cm seasa papierowego z potęznym 90mm magnesem gdzie ledwie wchodzi w otwór w kolumnie ten głośnik ,w połączenie papieru i membrany tekstylnej D28/2 daje bardzo dobry efekt nasyconej średnicy i aksamitu tweetera . Zrobię zdjęcie Esotara T330 on jest ogromny jak na głośnik wysokotonowy ma az 140mm średnicy frontu ,gdzie woofer Minimy ma 120mm więc byłby większy od niskotonowca .Trzy znane głośniki D28/2 ,D260,T330 w zał. Sprzedażowe głosniki dynaudio miały zawsze niebieską etykietę (do 1999 r w Europie ) ,te które wkładali w kolumny swoje czerwoną ,a te do serii car audio zieloną taki był niegdys podział ,samochodowe miały także siateczki na tweeterze.

post-15230-0-01917100-1446221965_thumb.jpg

post-15230-0-94412400-1446221971_thumb.jpg

post-15230-0-04234100-1446221978_thumb.jpg

Edytowane przez Studio16Hertz

Tak było o tym kilka razy to jest pomyłka Pana redaktora .Minima Vintage posiada głosnik D28/2 item no 81410 czyli klasyczny przeznaczony (był) na rynek sprzedażowy ,charakteryzował sie frontem o grubosci 2mm .Wszystkie obecne głosniki wysokotonowe Dynaudio z serii D28 posiadają front 110 i 111 mm i grubości 4mm . I nie ulega wątpliwości że to dobry głośnik , zreszta przetworniki wysokotonowe Dynaudio mają wspolny mianownik brzmienia i nie były aż tak daleko od siebie brzmieniowo. D28/2 z dorobioną komorą z drewna (Franco lubiał swój akcent wstawić) posiadały tak uznane monitorki jak Guarneri Homage ,powszechnie tez pisali że to Esotar. Esotar T330 był montowany w Electa Amator I oraz w Extremach i tylko w tych dwóch modelach .Daro Sqad05 ma w pieknym ciemnym orzechu I -jedydynki Electy Amator bo były jeszcze Electy (nie Electy Amator ) na D28 AF i polimerowym Audio Technology by Dynaudio. Należy pamiętać że Franco Serblin łaczył je z bardziej udanymi midwooferami niż samo dynaudio stąd powszechnie opinie iż brzmiały lepiej .Takie Minimy maja 12cm seasa papierowego z potęznym 90mm magnesem gdzie ledwie wchodzi w otwór w kolumnie ten głośnik ,w połączenie papieru i membrany tekstylnej D28/2 daje bardzo dobry efekt nasyconej średnicy i aksamitu tweetera . Zrobię zdjęcie Esotara T330 on jest ogromny jak na głośnik wysokotonowy ma az 140mm średnicy frontu ,gdzie woofer Minimy ma 120mm więc byłby większy od niskotonowca .Trzy znane głośniki D28/2 ,D260,T330 w zał. Sprzedażowe głosniki dynaudio miały zawsze niebieską etykietę (do 1999 r w Europie ) ,te które wkładali w kolumny swoje czerwoną ,a te do serii car audio zieloną taki był niegdys podział ,samochodowe miały także siateczki na tweeterze.

Dziękujemy za jak rzeczową informację.

Jako były posiadacz Dynadio 50 mogę powiedzieć, że w tych kolumnach (które dziś można kupić za 1500 PLN w dobrym stanie) wysokotonowy był także bardzo porządny;-)

Ja mam minimy amator i ten d28.2 za nic nie gra jak typowy dynaudio.Nie ma wogole tej słodkości.Focusy 110 i contour s1.4 grały z tą manierą jaką mają na górze jednak w moich za nic tej maniery nie słysze.Głośniki moim zdaniem naturalne az do bólu nic od siebie nie dodają.Potrafią zagrać magicznie i beznadziejnie w zależności od materiału.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Dziękujemy za jak rzeczową informację.

Proszę bardzo , piszę to jako były posiadacz ,użytkownik i właściciel modeli Sonus Fabera z lat 90 tych i posiadających je w latach 90-tych (od 94r), czyli seria znana na której Franco Serblin wypłynął szeroko na świat ,był przy tym prawdziwy w swojej osobie ,nie ubarwiał za to był ceniony i szanowany . Pisał wiele razy ""nie znałem się na projektowaniu za dobrze użyłem dwóch znakomitych głośników na owe czasy najlepszych zmontowałem całość użyłem filtrów I rzedu i wszystko" ,a stereofile wziął na testy pomierzył filtry i okazało się ze była spasowane idealnie ,a Franco mówił ''zrobiłem tak bo tak umiałem”, gdzie skrzynie to do dzisiaj poziom niedostępny do wykonania przez większość producentów a jakość po 20-25 latach skrzyń taka sama bez rozsychających się desek ,to pasjonat (był) z wielkim talentem ,dziś czyta się słowa w stylu „nad tą konstrukcją pracowaliśmy 5 lat „ ,jedna czytana recenzja monitora firmy X brzmiała po pokazaniu przegrody z otworkami '' nad tą deseczką konstruktor pracował ponoć 2 lata '' ,szkoda ze rynek audio to brak konkretów a wielki bełkot.

Jako były posiadacz Dynadio 50 mogę powiedzieć, że w tych kolumnach (które dziś można kupić za 1500 PLN w dobrym stanie) wysokotonowy był także bardzo porządny;-)

Oczywiście że bardzo porządny , membrana z tego środkowego na zdjeciach powyżej oraz frontpanel a cała reszta z magnesem z tego pierwszego stąd napis na głośniku wysokotonowym D260 Audience (Audience 40 ,50 )

Ja mam minimy amator i ten d28.2 za nic nie gra jak typowy dynaudio.Nie ma wogole tej słodkości.Focusy 110 i contour s1.4 grały z tą manierą jaką mają na górze jednak w moich za nic tej maniery nie słysze.Głośniki moim zdaniem naturalne az do bólu nic od siebie nie dodają.Potrafią zagrać magicznie i beznadziejnie w zależności od materiału.

Jeżeli wokół membrany są 4 śruby to jest to głośnik D28AF (nie mylić z trzema śrubami przykręcenie frontu głośnika do obudowy kolumny) ,w 1992 roku takie powinny być oryginalne ,zostały zmienione kiedy Dynaudio zamieniło ten głośnik na D28/2 czyli montowany na 3 śruby ok 94 r .Nie wnikając w szczególy to inna metoda montażu obudowy z kopułka do magnesu ,inne wyprowazdenia kabli z cewki ,nowe są łatwiejsze do napraw ,wyciągania ferrofloidu etc)

Woofer pochodzi od Seasa to polipropylenowa membrana 14cm głośnika stad oznaczenie na magnesie P14 ,w mniejszych Minimach CA11 (CA12 w Minima Vintage) CA -papier ,P -polipropylen L- aluminium. Kto zna oznaczenia seasa to wiele można z oznaczeń wyczytać.

Minima Amator i Minima to układ zwrotnic stosowany przez Franco w początkowej fazie powstawania modeli czyli 3 elementy zwrotnicy i to wszystko ,cewka ,rezystor z kondensatorem na wysokie D28.

W nowszych modelach jak Minuetto było już 6 elementów ,był to większy ale w hierarchii niżej spozycjonowany model od Minimy Amator.

Na moim pisze dynaudio d28.2 by sonus faber.3 sruby wokół membrany na której jest "mercedes"

Edytowane przez kamil79

Na moim pisze dynaudio d28.2 by sonus faber.3 sruby wokół membrany na której jest "mercedes"

To jest to już ta nowsza wersja głośnika zbudowanego na bazie D28/2 ,czyli komora wytłumiajaca jest z tworzywa,starsze miały ze skóry .Ciekawą sprawą jest to że Sonus zamawiał ten głośnik od Dynaudio i jest to klasyczny identyczny głośnik co ten sprzedażowy zamieszczony na zdjęciu przeze mnie , ale dla Sonusa różnił się grubością frontpanela ,zamiast 2mm posiadał 4mm czyli front od ówczesnego Esoteca czyli miał głebszą tubkę wokół membrany i w związku z tym faktem ciut inne brzmienie ,a sama firma Dynaudio w ówczesnych swoich modelach montowała klasyczny D28/2 w : Audience 10, Audience 15, Audience 20. Ale taki paradoks że w ślad zaSonusem czyli swoim klientem do nowej serii Audience 40,50,60,70,80 zaczęło stosować frontpanel taki jak Franco zamawiał czyli 4mm . Jako że "mercedes" Sonusa był także wynalazłkiem Franco Serblina ,może nie wynalazkiem ale nikt tego wcześniej na wysokotonówkach Dynaudio nie stosował to znowu Dynaudio a w zasadzie oddział Dynaudio Acoustic w W.Brytani zajmujący się rynkiem kolumn studyjnych dokładnie taki sam "mercedes" zaczął stosowac i stosuje do dziś.

Franco to taki pasjonat wynalazca a w zasadzie ktoś mi powiedział że Włosi to przecież styliści , oni mają wyczucie co do bryły,wygladu ,designu i maja ta cechę w swojej osobowości .No fakt ,bo projektanci samochodów ,styliści nadwozia to własnie Włosi ,nawet znane niemieckie marki kojarzące się z segmentem Premium powstają przy udziale włoskich stylistów co do wygladu bryły,coś w tym jest ,świat mody przecież także powstaje przy udziale Włochów.

Jest (było) w tej osobie Franco Serblina coś nietuzinkowego ,fakt iż miał niezwykle swoją własną niepowtarzalna osobowość ,nie chodzi tu o to że produkt może komuś pasowac lub nie ,to człowiek sam sobie dopasuje do swoich potrzeb i czy kupi jego produkt czy inny znaczenia nie ma ,ale przełamał postrzeganie kolumn głośnikowych jako czarnym brył prostopadłosciennych z niewykonczonym tyłem kolumny,bo już w roku 1983 powstała Parva na głosniku Dynaudio i Focala . A w 1987 już była Electa Amator z wyglądem do dziś niedoścignionym i Esotarem T330 .Mało który produkt przetrwał taka próbę czasu by o nim po prostu pamiętać . No i wiele spraw dotyczących zwrotnic prostych i skutecznych ,bo to był praktyk nie teoretyk. Teraz gdy szlak jest przetarty to SonusFaberopodobnych kolumn jest mnóstwo .Franco je pokazał jako pierwszy ,a maskownice Guarnerii 22 lata temu strunowe do dziś stosowane przez nowych właścicieli marki oraz połowę swiata audio. Co dochodzi to złocenia,chromy ,górna płyta polerowana ,a i tak połowa detali ściągnieta z modeli kolumn głosnikowych już pod nazwą Franco Serblin Ktema,Accordo.

Franco Serblin - był artystą, wizjonerem, miał niewiarygodne poczucie estetyki i piękna. Był prawdziwym geniuszem. Dlatego jego konstrukcje takie jak Guarneri Homage, Memento, Electa Amator,Extreme, Stardivardi, Ktema i Accordo ZAWSZE będą robiły wrażenie swoją prezencją, jakością wykonania i brzmienia

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Franco to taki pasjonat wynalazca a w zasadzie ktoś mi powiedział że Włosi to przecież styliści , oni mają wyczucie co do bryły,wygladu ,designu i maja ta cechę w swojej osobowości .

Kiedyś pewien Włoch z Carrary (tego miasteczka od marmurów), który zjechał cały świat, powiedział mi, że w Italii robotnik w Toskanii żyje lepiej niż dyrektor banku w Nowym Jorku. Chodziło mu o to, że codziennie człowiek z Toskanii styka się z pięknem krajobrazu, pięknem architektury, wybornym winem, wędlinami, serami, lodami, sąsiadami wspierającymi się nawzajem, idzie na najlepszą na świecie kawę do ulubionego małego rodzinnego lokalu...dlatego wielu bogatych ludzi z całej Europy i USA ciągnie na emeryturę do środkowych i północnych Włoch...gdzie jakość codziennego życia jest jedyna w swoim rodzaju...

A Serblin założył swoją firmę bowiem na początku lat 80 podczas pobytu na wystawie Audio w Mediolanie wkurzyło go to, że widział tam same smutne pudełka w roli głośników. Ponieważ w rodzinie miał tradycje stolarskie postanowił to zmienić i tak to specjalista od protez zabrał się za robienie kolumn, które będą dobrze brzmiały i zarazem ładnie się prezentowały.

Franco Serblin był przy tym prawdziwy w swojej osobie ,nie ubarwiał za to był ceniony i szanowany . Pisał wiele razy ""nie znałem się na projektowaniu za dobrze użyłem dwóch znakomitych głośników na owe czasy najlepszych zmontowałem całość użyłem filtrów I rzedu i wszystko"

Kiedyś firmy Audio były prowadzone przez pojedynczych wizjonerów, ludzi kochających swoją pracę będącą także ich pasją...wyceniali swoje dzieła uczciwie, zarabiali na nich ale nikt nie odważył się sprzedawać kolumn w cenie kawalerki lub Porsche co dziś jest normą...

Topowe kolumny Serblina czyli Stradivari to dziś taniutkie kolumny przy większości modeli oferowanych przez Magico, Kharma, Marten, Cessaro...

• 2 tygodnie później...

Czy ktos wie na 100% ile ohm ma minima amator?Myślalem caly czas ,że 8 ale na seas-ie pisze,że 4ohm.Jak to jest bo nie moge nigdzie znależć info na ten temat.

Czyli pod jakie odczepy we wzmacniaczu podpiąć?grałem na 8 ale dzis przepiołem na 4 i wydaje mi się ,że graja lepiej.Po paru dniach vienny mnie zmęczyły i znów doceniam jak pieknie gra minima..

kamil 79

no proszę cię :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

to tak jakbyś zamienił piekną inteligentną Włoszkę na brzydką i głupią Chinkę :)

• 2 tygodnie później...

Witajcie,

Czy ktoś z forumowiczów miał okazję słyszeć SF Electa Amator mkI ze wzmacniaczem lampowym, który tworzył z nimi synergię ?

Priorytet to barwna, soczysta, gęsta i namacalna średnica w wysokimi tonami pełnymi blasku i dźwięczności...

----------------------------------------------------

Witajcie,

Czy ktoś z forumowiczów miał okazję słyszeć SF Electa Amator mkI ze wzmacniaczem lampowym, który tworzył z nimi synergię ?

Priorytet to barwna, soczysta, gęsta i namacalna średnica w wysokimi tonami pełnymi blasku i dźwięczności...

Miałem SF Electy z pre i power Audio Research a dokładnie Ls7 wymieniony później na Ls 22 i VT 130 SE.

Po wymianie Ls7 na Ls 22 było lepiej ale nie idealnie. Problemem były Electy które wymieniłem na Extremę.

Wówczas system zagrał na wysokim poziomie tak jak tego oczekiwałem. Okablowany Transparentem Ultra

i Siltechami. Pisałem już o tym więc tak krótko i dla przypomnienia.

Fajnie , fajnie a czym je napędzasz ? kable, napisz coś więcej.

Na razie napędza je Rotel 1070+1072

CD w trakcie wymiany więc jeszcze nie wiadomo jak zagra. Na razie stary poczciwy Pioneer

Witam wszystkich

Nadszedł czas na wymianę wzmacniacza w moim systemie ,mojego LUXMANA L-590AX już sprzedałem i szukam dla moich Auditor M nowego partnera . Nigdy nie słuchałem wzmacniaczy Gryfona z Auditor Top HIFI ma promocję na ATILLA za 20 000 problem że nie bardzo chcą wypożyczyć na odsłuch . Może koledzy słuchali Gryfona np. z Sonusami i mają jakieś spostrzeżenia co do jego brzmienia nie bardzo chcę kupić coś beż odsłuchu w moim systemie przed zakupem . A może jakieś inne propozycję mam na wzmacniacz max 25 000

pozdrawiam

Witam wszystkich

Nadszedł czas na wymianę wzmacniacza w moim systemie ,mojego LUXMANA L-590AX już sprzedałem i szukam dla moich Auditor M nowego partnera . Nigdy nie słuchałem wzmacniaczy Gryfona z Auditor Top HIFI ma promocję na ATILLA za 20 000 problem że nie bardzo chcą wypożyczyć na odsłuch . Może koledzy słuchali Gryfona np. z Sonusami i mają jakieś spostrzeżenia co do jego brzmienia nie bardzo chcę kupić coś beż odsłuchu w moim systemie przed zakupem . A może jakieś inne propozycję mam na wzmacniacz max 25 000

pozdrawiam

Słuchałem Gryphona Diablo z Sonusami, w tym z Auditor M i grało to marnie. Zniechęcił mnie ten odsłuch do Auditorów M... Bo myślałem wówczas, iż taka marka i ten model wzmaka muszą być dobre...wiec jak dzięk marny to kolumny są do niczego;)

Na szczęście póŹniej posłuchałem Auditorów z Krellami i innymi wzmakami dzięki czemu zrozumiałem, że Diablo zawinił a nie Sonusy...

Słuchałem kiedyś Auditorów M z Luxmanem i było dla mnie za ciepło, nijako, bardzo zachowawczo...

Edytowane przez moreno1973
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.