Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Magnepan

ty chcesz doradzać Robertowi ????

Ale mu doradziłeś - Concertino - po prostu śmiech na sali. I ty Concertino chcesz porównywać z Electą Amator I - to już są jakieś szopki.

Magnepan skąd się chłopie urwałeś ?

Jeśli jakaś kolumna nie gra ( jak napisałeś w ostatnim zdaniu ) - to znaczy że jest zepsuta.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Dalej będziesz rozprawiał o modelach przetworników ? Sygnaturę modelu można wsadzić sobie w buty jeśli kolumna

- monitor nie będzie grała.

Magnepanie,

Rozprawy z Tobą ? Nie dziękuję.

Sugeruję tylko abyś nie wprowadzał ludzi w błąd pisząc o rzeczach, które nie do końca pojmujesz.

----------------------------------------------------

Magnepan

ty chcesz doradzać Robertowi ????

Ale mu doradziłeś - Concertino - po prostu śmiech na sali. I ty Concertino chcesz porównywać z Electą Amator I - to już są jakieś szopki.

Magnepan skąd się chłopie urwałeś ?

Jeśli jakaś kolumna nie gra ( jak napisałeś w ostatnim zdaniu ) - to znaczy że jest zepsuta.

Babatular,

Concertino jak na swoją wielkość i cenę to naprawdę doskonałe kolumny. To nie jest zamiennik dla Electy 2 ale monitor

na bardzo przyzwoitym poziomie dżwiękowym. Ale widać że kompletnie SF brand jest Ci nie znany od praktycznej strony.

Concertino jak określił jeden ze znanych i szanowanych recenzentów Brytyjskich - Martin Colloms to MINI EXTREMA

którą każdy mógł mieć za niewysoką cenę. Jak chcesz wiedzieć to kilka par Concertino stoi w kilku Europejskich Studiach nagrań . Pokaż mi Electę 1 w studio na której się pracuje lub pracowało..... nie ma szans. Dla mnie jesteś trollem który napędza sprzedaż Electa 1 sobie albo koledze po sąsiedzku.

Magnepanie,

Rozprawy z Tobą ? Nie dziękuję.

Sugeruję tylko abyś nie wprowadzał ludzi w błąd pisząc o rzeczach, które nie do końca pojmujesz.

To raczej Ty razem z Babatular wprowadzacie zamęt w głowach nabywców Sonus Faber a żaden z Was nie ma nawet

pary SF w swoim systemie a dyskutujecie na potęgę. Jesteście trollami.

Mile tutaj konwersujecie sobie ale ponowie pytanie-ile warta minima amator i czy jest sen do mojego zestawu nią zawracac glowe?

Jeśli Minima Amator będą na oryginalnych Sonusowskich standach to 4 - 5 tys.zł można zapłacić.

Edytowane przez Magnepan

Magnepan

Uważaj z kim rozmawiasz - trollu to do swojego kolegi z piaskownicy możesz powiedzieć. Sonusy miałem jak jeszcze nikt w Polsce o nich nie słyszał, a Jasik nie miał ich jeszcze w dystrybucji, a ty zapewne chodziłeś w pieluchach - więc waż słowa.

W zasadzie to nie ma sensu z Toba deliberować na temat Sonusa jak zachwalasz Concertino, które były pierwszymi "spapranymi" Sonusami - nie licząc oczywiści początków Sonusa - bo tez nie były doniosłe. jak stoją w studiach nagraniowych to aż żal tych dźwiękowców.

O Martinie Collomsie mi nie pisz bo on wychwala każdy produkt jaki recenzuje - dla mnie facet kompletnie niewiarygodny.

Co do Electa Amator I to miałem ja, ale z 10 lat temu sprzedałem. Obecnie nie znam nikogo kto sprzedaje - więc nie wyjeżdżaj mi tu z jakimiś nieuprawnionymi insynuacjami !!!!

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Concertino jak na swoją wielkość i cenę to naprawdę doskonałe kolumny. To nie jest zamiennik dla Electy 2 ale monitor

na bardzo przyzwoitym poziomie dżwiękowym.

To prawda. Model Concertino uznawany jest za świetne kolumny Sonus Faber W RELACJI CENY DO JAKOŚCI. Ludzie posiadający Extremę czy Electę potrafią szczerze napisać o tym, że Concertino to świetne kolumny za śmieszną kasę. Trzeba tylko umieć dobrać do nich tor. Co ciekawe większe Concerto nie zyskały takiej aprobaty bowiem dźwiękowo nie miały tyle do zaoferowania co skromne Concertino.

Tak więc Concertino to taki idealny zakup dla osoby dysponującej małym budżetem, która chce poczuć odrobinkę magii SF.

Jest jeszcze jedna ciekawostka w ofercie SF, która cieszy się uznaniem miłośników marki. To mało znane w Polsce kolumny o nazwie Signum. Warto się z nimi zapoznać jeśli ktoś na nie trafi;-) Nie będziecie żałować.

Tu jest rzetelna recenzja modelu Concertino. Z 1996 roku. Wtedy jeszcze istnieli ludzie piszący krótko i na temat a nie bajkopisarze.

http://www.tnt-audio.com/casse/faber.html

Mile tutaj konwersujecie sobie ale ponowie pytanie-ile warta minima amator i czy jest sen do mojego zestawu nią zawracac glowe?

Zależy w jakim stanie są kolumny. Moim zdaniem jeśli są w idealnym stanie to max. 4000-4500 PLN. Ten model ma swoje lata a nowe Vintage można było kupić na wyprzedaży w Top HIFI za niecałe 7 tyś PLN. Jeśli koniecznie chcesz mieć Minimy to polecam jednak kupić jakieś używane, ale w idealnym stanie Vintage w cenie ok. 6000 PLN. Jak się potargujesz to na pewno uda się uzyskać taką cenę. To jest bardzo niszowa kolumna i ciężko ja będzie sprzedać właścicielowi za więcej niż 6 tyś PLN. Targuj się;-)

Do tego kup sobie wzmak Baltlaba Epoca 1v3 i będziesz szczęśliwy. To najlepszy ,,tani" partner do Minimy Vintage. Genialny wzmak jak na swoją cenę. Czasami są używki na rynku wtórnym.

Jeśli kiedyś będę zmuszony do zrobienia sobie downgrade z systemem to na pewno zbuduje tani system oparty właśnie o Baltlaba i Minimę Vintage.

Edytowane przez moreno1973

Jeśli ktoś ma ograniczony budżet rzędu 2-3 tys - to ja zdecydowanie bardziej polecam model Minuetto niż Concertino. Brzmienie jest dużo bardziej wyrafinowane w modelu Minuetto niż w Concertino i Concerto - o różnicy jakości wykonania pomiędzy nimi nawet nie wypada wspominać.

Model Signum również jest fajny ale należy pamietać ze był droższy od w/w modeli ale być może na rynku wtórnym udałoby się go kupić za rozsądne pieniądze.

Jeśli ktoś ma ograniczony budżet rzędu 2-3 tys - to ja zdecydowanie bardziej polecam model Minuetto niż Concertino. Brzmienie jest dużo bardziej wyrafinowane w modelu Minuetto niż w Concertino i Concerto - o różnicy jakości wykonania pomiędzy nimi nawet nie wypada wspominać.

Model Signum również jest fajny ale należy pamietać ze był droższy od w/w modeli ale być może na rynku wtórnym udałoby się go kupić za rozsądne pieniądze.

Babatular, jesli miałeś SF zanim p.Jasik dostał dystrybucję na Demoludy to jakimi posiadanymi modelami SF możesz się pochwalić ?

Babatular, jesli miałeś SF zanim p.Jasik dostał dystrybucję na Demoludy to jakimi posiadanymi modelami SF możesz się pochwalić ?

No właśnie chętnie poczytamy o czasach gdy dostawło się paczki z darami w pobliskim kościele...może w którejś były przemycone jakieś Sonusy? To może być fascynująca historia...

Zależy w jakim stanie są kolumny. Moim zdaniem jeśli są w idealnym stanie to max. 4000-4500 PLN. Ten model ma swoje lata a nowe Vintage można było kupić na wyprzedaży w Top HIFI za niecałe 7 tyś PLN. Jeśli koniecznie chcesz mieć Minimy to polecam jednak kupić jakieś używane, ale w idealnym stanie Vintage w cenie ok. 6000 PLN. Jak się potargujesz to na pewno uda się uzyskać taką cenę. To jest bardzo niszowa kolumna i ciężko ja będzie sprzedać właścicielowi za więcej niż 6 tyś PLN. Targuj się;-)

Moreno, Minima z Minimą Amator nie miała za wiele dżwiekowo wspólnego oprócz samej nazwy. Minima Amator to

kolumna która miała dużo lepsze zejście w basie od Minim które były genialne w klasie monitorowania średnich tonów

i góry pasma.Bas był oczywiście ale dość lekki w przekazie.To właśnie Minima lub jak kto woli FM3 ( jeśli dobrze pamiętam) przyniosła duży rozgłos i sukces firmie zupełnie nikomu nie znanej. Był to rok 1986 kiedy Minima ujrzała światło.......

Minima Amator pojawiła się znacznie póżniej ale nie chcę strzelać kiedy aby póżniej nie być krytykowanym za brak wiedzy.

Edytowane przez Magnepan

Concertino kosztowały dwa razy mniej niż Minuetto więc nie można zestawiać ze sobą tych dwóch kolumn. Minuetto kosztowały w USA 1500 USD w 1994 roku a to była spora suma. minimy były droższe tylko o 300 USD.

Moreno, Minima z Minimą Amator nie miała za wiele dżwiekowo wspólnego oprócz samej nazwy. Minima Amator to

kolumna która miała dużo lepsze zejście w basie od Minim które były genialne w klasie monitorowania średnich tonów

i góry pasma.Bas był oczywiście ale dość lekki w przekazie.To właśnie Minima lub jak kto woli FM3 ( jeśli dobrze pamiętam)

przyniosła duży rozgłos i sukces firmie zupełnie nikomu nie znanej. Był to rok 1986 kiedy Minima ujrzała światło.......

Minima Amator pojawiła się znacznie póżniej ale nie chcę strzelać kiedy aby póżniej nie być krytykowanym za brak wiedzy.

W 1993 Sonus oferował model Minima FM2 za 1800 USD w USA.

i góry pasma.Bas był oczywiście ale dość lekki w przekazie.To właśnie Minima lub jak kto woli FM3 ( jeśli dobrze pamiętam) przyniosła duży rozgłos i sukces firmie zupełnie nikomu nie znanej. Był to rok 1986 kiedy Minima ujrzała światło.......

Na tym forum już ten temat był .Możesz sobie przyswoić wiedzę by nie być krytykowanym .Skoro wątek klubowy Sonus Fabera, to warto aby ku pamięci wylistować archiwalne oraz bieżące produkty tej zacnej marki. A były to w kolejności:

Snaill project 1980

Parva 1982

Minima FM2 1984

Electa 1986

Gravis FB100 1986

Electa Amator 1987

Extrema 1991

Minima Amator 1992

Minuetto 1992

Guarneri Homage 1993

Concertino 1995

Concerto 1996

Concerto Grand piano 1996

Solo 1997

Piccolo Solo 1997

Electa Amator II 1997

Signum 1998

Amati Homage 1998

Concertino Home 1999

Concerto Home 1999

Grand piano Home 1999

Solo Home 1999

Wall Home 1999

Gravis B1 1999

Cremona 2001

Cremona Auditor 2002

Cremona Center 2002

Cremona Active sub. 2002

Stradivari Homage 2004

Concertino Domus 2005

Concerto Domus 2005

Grand piano Domus 2005

Center Domus 2005

Wall Domus 2005

Gravis Domus 2005

Amati Anniversario 2005

Guarneri Memento 2006

Elipsa 2006

Cremona M 2007

Auditor M 2007

Auditor Elipsa 2007

Center M 2007

Cremona Sub M 2008

Minima Vintage 2008

Homage Palladio L.E. 2008

Toy Speaker 2008

Toy Tower 2008

Toy Center 2008

Monitor Black 2009

Liuto Black 2009

Smart 2009

Monitor Wood 2009

Liuto Wood 2009

Fenice 2010

Tylko ja przerobilem stos wzmacniaczy w cenie do 10 tys i zostaje z coplandem.Pytałem o minime bo pojawiła sie na gieldzie a cięzko znależć jakieś uzywane sonusy.

Edytowane przez kamil79

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Magnepan

Słabiutko u Ciebie z wiedzą na temat Sonusa oj słabiutko. Lepiej nikomu nic nie udowadniaj na temat Sonusa bo wprowadzisz "oszołomów" po raz kolejny w błąd. Jak chcesz komuś doradzać to najpierw zdobądź wiedzę w danym temacie.

mam faktycznie Audio Physica kolumny - model Caldera III - i jakoś u mnie nie rzęzi ten głośnik.

Kolego Robert

Jeśli chcesz monitory Sonusa w granicach 10-12 tys . to w zasadzie wybór masz prosty : Auditor M lub Electa Amator I. Z tym , że przy kupnie EA I zwracaj uwagę na stopień zużycia - te kolumny weszły na rynek w 1987r. !!!

Babatular

dziękuję za odpowiedź.

Wreszcie jakaś rzeczowa odpowiedź, a nie bicie audiofilskiej piany.

W piątek mogę wymienić moje Cremony na Auditory M ze standami jeszcze na gwarancji.

To co skłoniło mnie do rozglądania się z monitorami, to 16 m2,

ale mam jeszcze wiele wątpliwości czy dobrze robie.

Auditory M mają jeszcze mniejszą efektywność niż Cremony,

Czy mój Hegel H200 da im radę bez rozkręcania do 80-90?

skoro jakoś tak słabo, jakby za kocem grały Cremony?

Sam nie wiem, pomóż....

Pozdrawiam.

Panowie (Panie) jeśli ktoś z państwa chce sprzedać Auditor M to proszę o info na PW bo w piątek kupuje za granicą

Powodzenia

Nie było. To jakiś koszmarek dla biedniejszych Azjatów...

Tylko ja przerobilem stos wzmacniaczy w cenie do 10 tys i zostaje z coplandem.Pytałem o minime bo pojawiła sie na gieldzie a cięzko znależć jakieś uzywane sonusy.

No to pytaj dalej. Nie znam nikogo kto ma Coplanda i Sonusa. Nigdy o takim zestawieniu nie czytałem.

Auditory M mają jeszcze mniejszą efektywność niż Cremony,

Pewnie, że mają mniejszą efektywność. To w końcu monitory. A do tego są wredne i wymagające. Dlatego wielu nie umie ich zestawić a potem sprzedaje bo są rozgoryczeni.To nie jest kolumna plug&play.

Czy mój Hegel H200 da im radę bez rozkręcania do 80-90?

Nie przesadzaj, ten hegel moze nie burzy scian jak skromne 100w z gryphona dm100... ale napedzi wiekszość kolumn spokojnie bez zadyszki. Pytanie jest raczej typu ,,czy to co usłyszysz sie tobie spodoba... Posłuchaj ocen. Monitor to inna zabawa jak podłoga. Najlepiej ktos osłuchany niech ci pomoze ustawić mozliwie najlepiej monitory. Poczatki sa ciezkie jak sie nie wie czego chce:))

Edytowane przez konik123

Powodzenia

Nie było. To jakiś koszmarek dla biedniejszych Azjatów...

No to pytaj dalej. Nie znam nikogo kto ma Coplanda i Sonusa. Nigdy o takim zestawieniu nie czytałem.

Pewnie, że mają mniejszą efektywność. To w końcu monitory. A do tego są wredne i wymagające. Dlatego wielu nie umie ich zestawić a potem sprzedaje bo są rozgoryczeni.To nie jest kolumna plug&play.

Też masz dzisiaj słabszy dzień ;) :)

Cztery odpowiedzi do wcześniejszych postów, a z każdej wieje chłodem.

PS> Głębszych wyjaśnień nie będzie - korzystam teraz ze smartfonu.

PS2> Mam nadzieję, że w moim wpisie przymrużenie oka i uśmiech zauważyłeś?

Edytowane przez Panter

Cztery odpowiedzi do wcześniejszych postów, a z każdej wieje chłodem.

To nie chłód tylko szczerość...a poza tym...dziś na zewnątrz było całkiem gorąco...więc trochę chłodu nie zaszkodzi...w końcu nadal mamy marzec;-)

Nie musiałem ściągać Sonusow do Demoludow bo mieszkalem w latach 80 tych w Niemczech. A mialem trochę Sonusow w swoim dlugim zyciu: Minima, Electa, Electa Amator I i II, Guarneri Homage. Poza tym słuchałem w kontrolowanych warunkach a więc w pomieszczeniu i systemie ktory znalem Concero Concertino Minuetto Auditor M Cremona Auditor Stradivardi . A w warunkch przypadowych: nieznane systemy i akustyka czyli w sklepach, wystawach audio w zasadzie chyba wszystkie Sonusy oprocz serii Toy Veeneer i modeli Fenice i Lilium -

Napisano wczoraj, 20:51

Użytkownik rafsyl dnia 25.03.2015 - 16:39 napisał

Panowie (Panie) jeśli ktoś z państwa chce sprzedać Auditor M to proszę o info na PW bo w piątek kupuje za granicą

Powodzenia

przyłączam się :)

przyłączam się :)

Do czego, do chęci kupna ?

A mialem trochę Sonusow w swoim dlugim zyciu: Minima, Electa, Electa Amator I i II, Guarneri Homage

I jako miłosnik Sonusów skończyłem na Audio Physicach - :-)) he,he.

Nie musiałem ściągać Sonusow do Demoludow bo mieszkalem w latach 80 tych w Niemczech. A mialem trochę Sonusow w swoim dlugim zyciu: Minima, Electa, Electa Amator I i II, Guarneri Homage. Poza tym słuchałem w kontrolowanych warunkach a więc w pomieszczeniu i systemie ktory znalem Concero Concertino Minuetto Auditor M Cremona Auditor Stradivardi . A w warunkch przypadowych: nieznane systemy i akustyka czyli w sklepach, wystawach audio w zasadzie chyba wszystkie Sonusy oprocz serii Toy Veeneer i modeli Fenice i Lilium -

Magnepan bardzo lubię i cenię produkty Sonusa - ale Audio Physic Caldera III - zapewniam Cię że to bardzo, bardzo dobry głośnik - ale jeden z najtrudniejszych w aplikacji ze wszystkich jakie miałem.

Do Sonusa być może wrócę - ale tu w grę wchodzi chyba tylko Guarneri Evolution :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.