Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Do Sonusa być może wrócę - ale tu w grę wchodzi chyba tylko Guarneri Evolution :)

No proszę...a może jednak Stradivari. To już zakup na całe życie...tylko pokój trzeba mieć ogromny;)

Stradivardi chyba nie - raz że one same są drogie to dodatkowo należałoby "poczęstować" je topowym systemem :)

Z Guarneri Evolution - będzie taniej i chyba łatwiej :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Stradivardi chyba nie - raz że one same są drogie to dodatkowo należałoby "poczęstować" je topowym systemem :)

Z Guarneri Evolution - będzie taniej i chyba łatwiej :)

Znalazłem Concertino 2 na włoskim ebay za jedyne 3 kzł - będą grały jakościowo zdecydowanie lepiej od AP którym najwyższy czas zrobić PA , PA.

http://www.ebay.pl/itm/SONUS-FABER-CONCERTINO-HOME-2-SERIE-ULTIMO-PREZZO-/271812385484?pt=LH_DefaultDomain_101&h

Tak a świstak siedzi i zawija je w te sreberka.

Magnepan proszę Cie nie kompromituj się. Porównujesz Concertino do AP Caldera III.

Jesteś doprawdy śmieszny.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Tak a świstak siedzi i zawija je w te sreberka.

Magnepan proszę Cie nie kompromituj się. Porównujesz Concertino do AP Caldera III.

Jesteś doprawdy śmieszny.

Mówiłem tobie że masz jazgot z AP a nie granie.Przy Calderach, SF Concertino 2 to jak mini Extrema - jakość dżwięku

nie do podrobienia. Poczytaj sobie co mówią testerzy........

Audio Physic Caldera III loudspeaker Page 3

The same basic tweeter (with a custom rear chamber designed by Franco Serblin) also produced gorgeous highs in the Sonus Faber Stradivari Homage, so I'm at a loss to explain this seemingly bad behavior, or why designer Diestertich appears to have changed what sounded like the ideal voicing I'd heard at CES. Even novice and casual listeners visiting my listening room described the Caldera's sound as "bright"—regardless of which amps, two solid-state and two tubed, I had in the system at the time (though I don't think "bright" is the word an experienced listener would use). I doubt Diestertich used much vinyl to voice the Caldera, though the problem was clearly audible during CD playback as well.

Może być tak , że z upływem lat człowiek już tego jazgotu nie słyszy ku uciesze gawiedzi produkujących taki piece of shit.

Magnepan

Po prostu kompromitujesz sie. Niechce mi się z tobą gadać.

Witam

Stało się, zamieniłem Cremony Na Auditory M,

jestem pod ogromnym wrażeniem jak te małe brylanciki mogą zagraćr.

Choć miałem duże wątpliwości jak je zobaczyłem obok siebie,

ale jak to czasem bywa, rozmiar nie ma znaczenia...

Pozdrawiam.

Romulus

Super. Swietny i piekny monitor.

• Redaktorzy

Tak przeważnie mówią wszyscy z małym monitorem....

Niektorzy mowia ze duzy moze wiecej i cos w tym jest.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Magnepan

Po prostu kompromitujesz sie. Niechce mi się z tobą gadać.

Doskonale wiesz że nie !!! Fragment recenzji powyżej tylko potwierdza moje uwagi na temat AP Caldera III.

Postarałem się przetłumaczyć fragment tekstu z magazynu Stereophile i testu AP Caldera III. Połowę życia mieszkałeś w Niemczech więc możesz nie znać angielskiego.

Audio Physic Caldera III głośnik Page 3.Ten sam podstawowy wysokotonowy przetwornik (z komorą niestandardową w tylnej części a zaprojektowany przez Franco Serblina) wyprodukował także wysokie tony we wspaniałych Sonus Faber Stradivari Homage. Jednak nie jestem w stanie tego wyjaśnić dlaczego ten sam przetwornik zastosowany w Calderach 3 przez projektanta Diesterticha zmienia brzmienie zasłyszane na targach targach CES. Nawet początkujący i przypadkowi słuchacze odwiedzający mój pokój odsłuchu dźwięku opisują Caldery jako "jasny" i jasno brzmiący bez względu na użyty wzmacniacz z których dwa to wzmacniacze lampowe a dwa konstrukcje tranzystorowe. Wątpię aby konstruktor Diestertich stosował tylko winyle do odsłuchów Caldery choć problem ostrości był również wyraźnie słyszalny podczas odtwarzania płyt CD.

Niektorzy mowia ze duzy moze wiecej i cos w tym jest.

Niektórzy hołdują

przerost formy nad treścią, a i ich ego ma mało miejsca nawet w 40 m2...

Babatular

Auditor M bardzo mnie zaskoczył w każdym aspekcie brzmienia.

Pozdrawiam.

Niektórzy hołdują

przerost formy nad treścią, a i ich ego ma mało miejsca nawet w 40 m2...

Babatular

Auditor M bardzo mnie zaskoczył w każdym aspekcie brzmienia.

Pozdrawiam.

Jakiego wzmacniacza używasz do Auditorów M oraz okablowania ?

I jak grają Auditory M w stosunku do Cremon ? Postaraj się o kable Transparenta, Sonusy lubią być połaczone TA.

Zacznijmy od tego, że mam 16m2, niezaadoptowanego pomieszczenia.

Cremony grały jak przez mgłe, nie wiem, może po prostu dźwięk nie miał gdzie się rozpędzić.

Brzmienie było ciemne, wolne, bez kopa...

Auditory M to duża szczegółowość, więcej powietrza, dużo bardziej aksamitne w górze i średnicy, a takiego basu nie miałem w Cremonach, to jest najdziwniejsze.

2x18 nie dawały takiego basu i kopa jak 1x15, pewnie jest na to jakieś fizyczne wytłumaczenie.

Jakie Transparenty polecasz?

Pozdrawiam.

Gratuluję zakupu Auditorów M bo są naprawdę świetne. Mam co prawda Auditory bez M ale brzmią również bardzo ciekawie. Podoba mi się takie organiczne granie które jest wspaniale zszyte całościowo i w całej rozciągłości przekazu. Wielkość monitorów z wyglądu sugeruje że nie będą w stanie oddać pełnego wglądu w muzykę , rzeczywistość jednak pokazuje zupełnie odmienny sposób grania który ciągle zaskakuje na plus.

Z TA proponuję już nawet plus+ , ew. super ale z modelu Ultra powinieneś być bardzo zadowolony.

a takiego basu nie miałem w Cremonach, to jest najdziwniejsze.

2x18 nie dawały takiego basu i kopa jak 1x15, pewnie jest na to jakieś fizyczne wytłumaczenie.

Pewnie, ze jest, Masz za mały pokój do Cremony i wzmacniacz, który nie był w stanie wysterować 4 wooferów. Teraz zaś ten sam wzmak ma tylko 2 woofery i to o sporo mniejszej średnicy a do tego to są mid-woofery.

Gdybyś miał totalnie akustycznie zaadaptowane pomieszczenie i do tego odpowiednie wzmocnienie to Cremony by dały czadu;-)

Ważne, że zrobiłeś odpowiedni krok.

To dobra nauczka dla wszystkich osób chcących wyśmiewać monitory. W polskich realiach i typowych polskich warunkach lokalowych monitory to najczęściej najlepszy wybór.

Miłej zabawy z AM...

Pewnie, ze jest, Masz za mały pokój do Cremony i wzmacniacz, który nie był w stanie wysterować 4 wooferów. Teraz zaś ten sam wzmak ma tylko 2 woofery i to o sporo mniejszej średnicy a do tego to są mid-woofery.

Gdybyś miał totalnie akustycznie zaadaptowane pomieszczenie i do tego odpowiednie wzmocnienie to Cremony by dały czadu;-)

Ważne, że zrobiłeś odpowiedni krok.

To dobra nauczka dla wszystkich osób chcących wyśmiewać monitory. W polskich realiach i typowych polskich warunkach lokalowych monitory to najczęściej najlepszy wybór.

Miłej zabawy z AM...

Masz absolutnie racje, sam się śmiałem jak je wyjąłem z pudła.

Tylko po podłączeniu ich do wzmacniacza i po pierwszych akordach muzyki,

uśmiech zniknął i opadła szczęka...

Jak takie małe pipsztoki mogą tak grać, a i owszem mogą i grają jak diabli.

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Wiesz, każda kolumna może cieszyć włąściciela swoim brzmieniem.

Wiesz 1 x 15 cali to możemy porozmawiać. Ale jeśli to są centymetry, to o czym mamy się tutaj rozprawiać? Ani z tego nie będzie "nasyconej" stopy perkusyjnej zarówno na niskich jak i wysokich poziomach głośności, ani poprawnego odtwarzania kontrabasu. Absolutnie nie skreślam małych monitorów. Jednak wszystkich gatunków muzycznych nie zagrają rasowo i tyle.

Wiesz, każda kolumna może cieszyć włąściciela swoim brzmieniem.

Wiesz 1 x 15 cali to możemy porozmawiać. Ale jeśli to są centymetry, to o czym mamy się tutaj rozprawiać? Ani z tego nie będzie "nasyconej" stopy perkusyjnej zarówno na niskich jak i wysokich poziomach głośności, ani poprawnego odtwarzania kontrabasu. Absolutnie nie skreślam małych monitorów. Jednak wszystkich gatunków muzycznych nie zagrają rasowo i tyle.

Osoby które wybierają monitory Sonus Faber są świadomi jakości uzyskanego dżwięku a nie ilością 'masy' dzwiękowej

która z jakością wybrzmiewania nie ma nic wspólnego i to ich generalnie różni od tzw. ' audiofilskiej masówki '

• Redaktorzy
Osoby które wybierają monitory Sonus Faber są świadomi jakości uzyskanego dżwięku a nie ilością 'masy' dzwiękowej<br />która z jakością wybrzmiewania nie ma nic wspólnego i to ich generalnie różni od tzw. ' audiofilskiej masówki '

Rzumiem to. Jednak nie ma jakości dźwięku jeśli z przetwornika sączy się dźwięk daleki od wiernego brzmienia instrumentu. O ile średnica z mniejszych kolumn podstawkowych Sonus Faber może się podobać, o tyle bas z nich płynący jest wg mnie symboliczny, co oczywiście jest normalną sprawą dla przetwornika 15cm, który łączy bas i średnie i nie ma fizycznej możliwości prawidłowo odtworzyć niskich tonów.

Edytowane przez kangie

Rzumiem to. Jednak nie ma jakości dźwięku jeśli z przetwornika sączy się dźwięk daleki od wiernego brzmienia instrumentu. O ile średnica z mniejszych kolumn podstawkowych Sonus Faber może się podobać, o tyle bas z nich płynący jest wg mnie symboliczny, co oczywiście jest normalną sprawą dla przetwornika 15cm, który łączy bas i średnie i nie ma fizycznej możliwości prawidłowo odtworzyć niskich tonów.

Mówimy dalej o jakości płynącego dzwięku z SF monitorów i zrozumiałe jest że te maleństwa nie są dla wszystkich : fani rocka heavy metalu powinni je omijać z daleka. Praw fizyki nie przeskoczysz i jeśli szukasz powiewu czy podmuchu basowego to musisz zadowalać sie najczęściej bylejakością grania dużych podłogówek.

Jajko a jajko z zielonej fermy robi różnicę - wystarczy posmakować. Chyba że dla kogoś nie ma to większego znaczenia

czy będzie żuł trawę czy jadł smaczne danie.

• Redaktorzy

Mówimy dalej o jakości płynącego dzwięku z SF monitorów i zrozumiałe jest że te maleństwa nie są dla wszystkich : fani rocka heavy metalu powinni je omijać z daleka. Praw fizyki nie przeskoczysz i jeśli szukasz powiewu czy podmuchu basowego to musisz zadowalać sie najczęściej bylejakością grania dużych podłogówek.

Jajko a jajko z zielonej fermy robi różnicę - wystarczy posmakować. Chyba że dla kogoś nie ma to większego znaczenia

czy będzie żuł trawę czy jadł smaczne danie.

Nie chodzi tutaj o rocka czy heavy metal. Aczkolwiek dobra kolumna zagra każdy rodzaj muzyki.

Taki kontrabas. Z 15 cm będzie namiastką kontrabasu. Nie gloryfikuję dolnego pasma, ale kolumna powinna radzić sobie z całym zakresem pasma. Wybitna średnica to nie wszystko.

Niekoniecznie. Wystarczą stare wielkie japońskie monitory z epoki - z obudową zamkniętą i np. 12-calowym niskotonowcem. I w 16mkw kontrola i jakość basu bez porównania.

Ale to Klub Sonus Faber, zatem nie ma co tutaj bruździć.

P.S. Co do jajek masz rację. Wiele bym dał, żeby dzisiejsze jajka smakowały jak te z mojego dzieciństwa, które w okresie wakacyjnym spędzałem u babci na wsi. Dlatego też w wyborze kolumn cofnąłem się o 35 lat.

Edytowane przez kangie

Nie chodzi tutaj o rocka czy heavy metal. Aczkolwiek dobra kolumna zagra każdy rodzaj muzyki.

Taki kontrabas. Z 15 cm będzie namiastką kontrabasu. Nie gloryfikuję dolnego pasma, ale kolumna powinna radzić sobie z całym zakresem pasma. Wybitna średnica to nie wszystko.

Niekoniecznie. Wystarczą stare wielkie japońskie monitory z epoki - z obudową zamkniętą i np. 12-calowym niskotonowcem. I w 16mkw kontrola i jakość basu bez porównania.

Ale to Klub Sonus Faber, zatem nie ma co tutaj bruździć.

P.S. Co do jajek masz rację. Wiele bym dał, żeby dzisiejsze jajka smakowały jak te z mojego dzieciństwa, które w okresie wakacyjnym spędzałem u babci na wsi. Dlatego też w wyborze kolumn cofnąłem się o 35 lat.

Nie ma co bić piany, Auditory są fantastyczne i tyle.

Do muzyki której słucham jest w zupełności wystarczający.

Przez dłuższy czas nie wierzyłem w monitory i dźwięk z nich płynący,

może dlatego, że przygodę zaczynałem od Monitor Audio Gx 100,

który troszkę mnie zraził do małego dźwięku i myślałem, że każdy monitor tak gra.

A może po prostu ewoluowałem w swoich zapatrywaniach na muzykę i jej jakość a nie, jak dotąd ilość.

Choć Cremony naprawdę wyglądają pięknie i dostojnie.

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Powiem Wam tak. Kiedyś jak będę miał sporo kapuchy, to uzbroję system w kilka par kolumn. Będę grał "wymiennie". Na pewno jedną z par będą jakieś legendarne monitory Franco Serblina.

Powiem Wam tak. Kiedyś jak będę miał sporo kapuchy, to uzbroję system w kilka par kolumn. Będę grał "wymiennie".

Bardzo dobry chytry plan. Też mam taki :) Po ostatniej wizycie w moim domu trzech kompletów kolumn zacnych firm Sonus Faber, Epos, B&W na każdych słuchało się najfajniej niektórych gatunków muzyki, czy instrumentów. Każde można było pokochać za inne plusy dodatnie. Lekarstwem dla uszu zanim będę piękny i bogaty :) stał się czwarty zestaw kolumn polskiej firmy Studio 16 Hz model Minas Anor. Po trosze łączą plusy dodatnie brzmienia trzech wyżej wymienionych zacnych producentów w sensownej cenie. Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• Redaktorzy

(...) stał się czwarty zestaw kolumn polskiej firmy Studio 16 Hz model Minas Anor.

Hmmm, daj Robin spokój. Niedawno byłem u pewnego audiofila, u którego stały właśnie kolumny tej firmy. Zdaję sobie sprawę że gra cały system wraz z pomieszczeniem i nie zawsze jest to kwestia kolumn, ale tak słabego grania dawno nie słyszałem. Koc, koc i jeszcze raz koc na kolumnach. Rozmiary i głębia sceny minimalne. Długo mógłbym się rozpisywać, ale nieźle gościa zrobili w bambuko. Wyskoczył z kasy - jak na moje oko - kilkadziesiąt tysięcy złotych i granie gorsze niż zestaw córki mojego znajomego, czyli Yamaha PianoCraft + monitory Pioneer Pure Malt (w pokoju 9-10mkw) - który zapindala aż miło. No, ale jemu się podoba. Stwierdził, że lubi wypoczywać przy odsłuchu i męczy się gdy nie ma koca. Świat się k... kończy....

Edytowane przez kangie

No jak mówisz coś spitolone miał ani chybił. Bywam w ludzkich domach z racji profesji uprawianej, widuje fajne drogie sprzęty w warunkach w których zagrać nie mają prawa żeby nawet miały berylowe wysokotonowce rodem z Yamahy ;) , a klocki zasilane były po złotych drutach z kondycjonera za milion złotych. Minas Anor to dopracowana i skończona konstrukcja, ale fakt taką też da się zabić złą konfiguracją i dupną akustyką, czy ustawieniem na bakier. Gra kolumna wraz z pomieszczeniem i u mnie gra wybornie jak na możliwości lokalowe i portfelowe :) pełne zadowolenie mam, choć nie ma tak dobrze aby nie mogło być jeszcze lepiej :) LEPIEJ - czyli 3 komplety kolumn najmniej :)

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.