Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Nadszedł czas na wymianę wzmacniacza w moim systemie ,mojego LUXMANA L-590AX już sprzedałem i szukam dla moich Auditor M nowego partnera . Nigdy nie słuchałem wzmacniaczy Gryfona z Auditor Top HIFI ma promocję na ATILLA za 20 000 problem że nie bardzo chcą wypożyczyć na odsłuch . Może koledzy słuchali Gryfona np. z Sonusami i mają jakieś spostrzeżenia co do jego brzmienia nie bardzo chcę kupić coś beż odsłuchu w moim systemie przed zakupem . A może jakieś inne propozycję mam na wzmacniacz max 25 000

pozdrawiam

Nie jest łatwo wskazać na konkretnego zwycięzcę który idealnie wpasuje się w Twój system ale pomiędzy Sonusami

i Audio Research była zawsze 100% synergia w dźwięku po za małymi szczegółami patrz post # 1916.

Kiedyś miałem okazję posłuchać SF Auditorów M i integrą ARC D200i - podobało mi się. Dźwięk o ciepłej barwie

ale nie ciągnący się i nieprawdopodobnej wręcz przestrzeni. Popróbuj jesli będziesz w stanie znaleźć D200i w PL.

Również bardzo dobre efekty soniczne pomiędzy SF Auditor zauważyłem z integrą Elecrocompanieta ECI 4

lub ECI 5 z okablowaniem fimy Vovox Textura ( głosnikowe ) chociaż Transparent Audio bardziej wpasowuje się

dla SF. Textura natomiast ma bas idący w stronę odrobinę punktowego niskiego grania w pozytywnym tego słowa znaczeniu i w secie Auditor,ECI 4 sprawdziła się znakomicie , tak więc możesz popróbować samemu.

Ważne: SF Auditor M to 4 ohmowe monitory które potrzebują trochę watowych mocy i drivu w graniu więc wzmacniacz

powinien mieć 2 x 100W/8 aby set zagrał możliwie jak najlepiej. Zarówno ARC i ECI 4 i ECI 5 spełniają te warunki

więc reszta jest kwestią osobistych preferencji.Powodzenia.

PS. Pamietaj , Auditory M to nie jest mistrzostwo świata i kupowanie drogiego wzmacniacza za 20 lub 25 kzł niewiele

im poprawi w graniu.Możesz spokojnie ograniczyć zakup wzmacniacza do kwoty 10 - 15 kzł i również uzyskasz

doskonałe efekty + trochę zaoszczędzisz.

Edytowane przez Magnepan

Auditory M to nie jest mistrzostwo świata i kupowanie drogiego wzmacniacza za 20 lub 25 kzł niewiele

im poprawi w graniu.

A co trzeba w nich poprawiać? Wystarczy nie zepsuć podłączaniem niedopasowanego wzmaka.

W swojej cenie z drugiej ręki (około 9000 PLN) są to jedne z najlepszych kolumn podstawkowych jakie powstały w ciągu ostatnich 15 lat. Jakość średnicy jest wybitna a naturalność brzmienia (czytaj mniejsze podbarwienia) jest lepsza niż w modelu Guarneri Memento. Auditory M wymagają wzmacniacza, który z jednej strony jest wydajny i je odpowiednio wysteruje a z drugiej strony nie jest krzykliwy albo zbyt chłodny na wysokich tonach. Znalezienie czegoś takiego to jednak spory problem...Wielu ludzi nie potrafi do tych kolumn dobrać odpowiedniego toru muzycznego i sprzedaje je będąc pewnymi, że są to marne kolumny. Dzięki temu można je kupić za małe pieniądze na rynku wtórnym.

Kiedyś już o tym pisałem, że Franco Serblin miał Auditory w swoim prywatnym systemie odsłuchowym. Czy trzeba lepszej rekomendacji? Ale on wiedział co do nich podłączyć...niestety informacji o tym nie ujawnił i już tego nie zrobi...

A co trzeba w nich poprawiać? Wystarczy nie zepsuć podłączaniem niedopasowanego wzmaka.

W swojej cenie z drugiej ręki (około 9000 PLN) są to jedne z najlepszych kolumn podstawkowych jakie powstały w ciągu ostatnich 15 lat. Jakość średnicy jest wybitna a naturalność brzmienia (czytaj mniejsze podbarwienia) jest lepsza niż w modelu Guarneri Memento. Auditory M wymagają wzmacniacza, który z jednej strony jest wydajny i je odpowiednio wysteruje a z drugiej strony nie jest krzykliwy albo zbyt chłodny na wysokich tonach. Znalezienie czegoś takiego to jednak spory problem...Wielu ludzi nie potrafi do tych kolumn dobrać odpowiedniego toru muzycznego i sprzedaje je będąc pewnymi, że są to marne kolumny. Dzięki temu można je kupić za małe pieniądze na rynku wtórnym.

Kiedyś już o tym pisałem, że Franco Serblin miał Auditory w swoim prywatnym systemie odsłuchowym. Czy trzeba lepszej rekomendacji? Ale on wiedział co do nich podłączyć...niestety informacji o tym nie ujawnił i już tego nie zrobi...

W cenie 10 kzł s/h to faktycznie jedne z lepszych kolumn na rynku.Jednak jesli ktoś sądzi że podpinając wzmacniacz za 25 - 30 kzł uzyska z nich dźwięk zbliżony do chociażby Guarneri czy Extremy to jest w sporym błędzie, tak więc wystarczy wzmacniacz max. do 12 - 15 kzł aby Auditory M zagrał wyśmienicie.

Jeden z kolegów z południa zadał pytanie : z jakim sprzętem towarzyszącym Eleca Amator zagra gęstym , jędrnym dźwiękiem z perlistą górą i prawdopodobnie dobrym basem ? Czyżby miał problem z uzyskaniem takich aspektów dźwiękowych ? Może tak być bo Electa 2 jest zdecydowanie lepszym monitorem do uzyskania tych elementów brzmienia o które pyta.

Do Electy 1 potrzebny jest wyczynowy wzmacniacz kosztujący sporo, więc czy nie lepiej jest od razu wymienić Electy na wyższy model - Guarneri lub Extrema ? W najgorszym razie Electa 2 zagra lepiej od 1 tylko czy taka zamiana jest tego warta ?

Kiedyś już o tym pisałem, że Franco Serblin miał Auditory w swoim prywatnym systemie odsłuchowym. Czy trzeba lepszej rekomendacji? Ale on wiedział co do nich podłączyć...niestety informacji o tym nie ujawnił i już tego nie zrobi..

Tak, pisałeś o tym i czytałem zalinkowany przez Ciebie test w niemieckiej prasie. Warto nadmienić że oprócz Auditorów

w pokoju odsłuchowym Franco posiadał jeszcze Minima Vintage - to były dwa modele ulubionych monitorów Serblina.

Ciekawe ze nie Guarneri czy Extremy a właśnie Auditory I Minimy Vintage.Fakt że Franco nie był jakimś extremalnym

audiofilem ale czasami lubł posłuchać muzyki właśnie na tych monitorach.

Edytowane przez Magnepan

...

Jeden z kolegów z południa zadał pytanie : z jakim sprzętem towarzyszącym Eleca Amator zagra gęstym , jędrnym dźwiękiem z perlistą górą i prawdopodobnie dobrym basem ? Czyżby miał problem z uzyskaniem takich aspektów dźwiękowych ? Może tak być bo Electa 2 jest zdecydowanie lepszym monitorem do uzyskania tych elementów brzmienia o które pyta.

Do Electy 1 potrzebny jest wyczynowy wzmacniacz kosztujący sporo, więc czy nie lepiej jest od razu wymienić Electy na wyższy model - Guarneri lub Extrema ? W najgorszym razie Electa 2 zagra lepiej od 1 tylko czy taka zamiana jest tego warta ?

Magnepan, piszesz o mnie więc się wypowiem. Zanim kupiłem EA miałem małe ProAc 1sc i spędziłem dużo czasu aby ukazać ich potencjał. Odkąd mam Electy Amator robię co w mojej mocy aby wydobyć z nich wszystko co najlepsze. Wydaje mi się, że zabawa zaczęła się trochę od nowa. To się tak nie da wymienić tylko kolumny i od razu mieć wszystko tak jak człowiek chce. Słucham ich obecnie na Sugdenie IA-4 ale miałem już przyjemność słuchać ich u siebie już z kilkoma innymi wzmacniaczami lampowymi (Mastersound Compact 845, Amplifon SET42, i jeszcze jeden wysokiej próby diy na GM70). Słuchałem ich również u Bubusi na monoblokach MPW, u kolejnego znajomego na monoblokach Krell'a 250 i dawno temu z Leben CS-660p więc jaki w nich drzemie potencjał to ja już dobrze wiem.

Z Sugdenem IA-4 grają dobrze, może nawet bardzo ale gdy człowiek ma kilka innych punktów odniesienia patrzy na to z większym dystansem i po prostu chce więcej bo wie, że się da. W budżecie o jakim rozmawiamy Sugden jest świetny ale uważam, że żaden tranzystor nie da mi tego czego szukam dlatego zadałem pyta nie klubowiczom o lampę.

...

więc czy nie lepiej jest od razu wymienić Electy na wyższy model - Guarneri lub Extrema ? W najgorszym razie Electa 2 zagra lepiej od 1 tylko czy taka zamiana jest tego warta ?

Nie zgadzam się z Tobą w tej kwestii. Guarneri to monitory z "mniejszym" średnio-tonowym, to już ćwiczyłem. Nie chcę EA MK2 - moim zdaniem są gorsze od MKI, to już temat w ogóle nie warty nawet poruszania. Extrema jak wiesz wymaga elektrowni i pokoju o sporym metrażu.

Pozostaję więc przy EA MKI i wokół nich będę budował sobie system. Kropka.

----------------------------------------------------

Squad , odpiszę po południu więcej ale jeśli już to tylko ARC np.monoblokiVTM 200 z REF.1 co Ty na to ? dam znać na priva. Lampowe pre to najważniejszy element i niemalże na równi ze wzmacniaczem.

Jednak jesli ktoś sądzi że podpinając wzmacniacz za 25 - 30 kzł uzyska z nich dźwięk zbliżony do chociażby Guarneri czy Extremy to jest w sporym błędzie

Extrema to zupełnie inna konstrukcja i nie można jej porównywać z kolumienkami z 15cm wooferem.

Natomiast jeśli chodzi o Guarneri Memento i Auditor M to miałem okazję obie kolumny posłuchać na spokojnie i moim zdaniem bardziej neutralne są właśnie Auditory M. Memento więcej czarują dźwiękiem, prezentują więcej wyrafinowania na górze ale całościowo pod względem naturalności barw wolałem Auditor M. Dlatego ja akurat uważam, że nie ma nic złego w podłączeniu do tych kolumn wzmaka i za 50 tyś PLN. Oczywiście i z Krellem za 5 tyś PLN zagrają ok...ale kto nie eksperymentuje ten się nie rozwija...

To tak jak Amati i Elipsa. Pierwsze są w założeniu lepsze od Elipsy a po odsłuchu zrozumiałem że zdecydowanie wolałbym posiadać Elipsy. Szkoda bo Amati są piękne wizualnie, podobnie jak Guarneri Memento... ale ładny mebel to nie wszystko...

Witam

Dzięki Panowie za podpowiedzi i myślę co dalej .Jestem umówiony na odsłuch Gryfona ALTILLA zobaczymy może jeszcze przy okazji posłucham KRELLA 550i .Wiem jak ciężko spasować do Sonusów odpowiedni wzmacniacz miałem problem z każdym z czterech modeli .W ciągu 15 lat przewinęło się około 10 wzmacniaczy i dzielonych i zintegrowane ,myślałem ze LUXMAN L590AX pozostanie na bardzo długo z AUDITOR-ami lecz brakuje mu tej góry i średnicy co Jadis Da 50 i szybkości i basu Audioneta AMP II +PRE tak jak kolega Moreno1973 podkreślił '' który z jednej strony jest wydajny i je odpowiednio wysteruje a z drugiej strony nie jest krzykliwy albo zbyt chłodny na wysokich tonach.'' to ciężka sprawa .Podkreślam jedno że wzmacniacz który kupię nie będzie lampowy ich ułomność cholernie mi przeszkadza .

pozdrawiam i każda sugestia mile widziana (pisana)

Witam

Dzięki Panowie za podpowiedzi i myślę co dalej .Jestem umówiony na odsłuch Gryfona ALTILLA zobaczymy może jeszcze przy okazji posłucham KRELLA 550i .Wiem jak ciężko spasować do Sonusów odpowiedni wzmacniacz miałem problem z każdym z czterech modeli .W ciągu 15 lat przewinęło się około 10 wzmacniaczy i dzielonych i zintegrowane ,myślałem ze LUXMAN L590AX pozostanie na bardzo długo z AUDITOR-ami lecz brakuje mu tej góry i średnicy co Jadis Da 50 i szybkości i basu Audioneta AMP II +PRE tak jak kolega Moreno1973 podkreślił '' który z jednej strony jest wydajny i je odpowiednio wysteruje a z drugiej strony nie jest krzykliwy albo zbyt chłodny na wysokich tonach.'' to ciężka sprawa .Podkreślam jedno że wzmacniacz który kupię nie będzie lampowy ich ułomność cholernie mi przeszkadza .

Padło juz tyle propozycji w tym i innych wątkach ze jest w czym wybierać a decyzja należy już do Ciebie.

Witam

Witam

Posiadam Auditory M i Gryphona Cellisto 2200 dojrzałe i kulturalne brzmienie, bardzo naturalne i neutralne.

To połączenie pobiło na głowę Bat, Audio Research, Hegla, Krella 400xi, ale to u mnie i z moimi preferencjami, nie pisze ze dla innych też musi być super.

Dla mnie bajka.

Jeśli jesteś z Warszawy możesz wpaść i przesłuchać.

Pozdrawiam

Pamiętam parę systemów opartych o amplifikację Gryphona. Imho, w stylistyce wyżej opisanej może się b. podobać. Osobiście, jeśli budżet pozwala, kładłbym nacisk na Gryphona Antileona z s/h.

Ech , ta ułańska fantazja.......

Nie fantazja, tylko moje preferencje, mnie podoba się najbardziej z dotychczasowych klocków, tak jak pisałem, dla mnie bajka,

Z naciskiem dla mnie

W najgorszym razie Electa 2 zagra lepiej od 1 tylko czy taka zamiana jest tego warta ?

To jest dopiero ułańska fantazja - Electa 2 zagra lepiej od Electy 1 - to dobre jest.

Robert_56545

Masz fajne kolumny i ŚWIETNY wzmacniacz.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Nasz kochany Megan już tak ma - nim skończy czytać już pisze:))

I jak go nie lubić:)

Przeczytałem , przeczytałem że to są Roberta preferencje...... ale trudno mi w to uwierzyć że ARC zagrał gorzej , po prostu inaczej. To była ulubiona marka wzmacniaczy dla SF i Franco dobrze o tym wiedział , dystrybutorzy również na całym globie łączyli wysokie modele SF z piecami ARC.

To jest dopiero ułańska fantazja - Electa 2 zagra lepiej od Electy 1 - to dobre jest.

Babatular, jestem gotów do testów Electa 1 vs Electa 2 i dwójka pokarze jedynce jak powinien brzmieć prawdziwy bas :-))

...

Babatular, jestem gotów do testów Electa 1 vs Electa 2 i dwójka pokarze jedynce jak powinien brzmieć prawdziwy bas :-))

O jakim prawdziwym basie z monitorów piszesz ?

Ani 1ki ani 2ki prawdziwego basu nie pokażą bo takiego nie maja. Ludzie kupują SF ze względu na inne aspekty.

Wyższość mkII nad mkI to tylko Twoje zdanie i ja nie znam drugiej takiej osoby ;) Szanuje je jednak ale pozwól innym miec odmienne.

Edytowane przez squad05

O jakim prawdziwym basie z monitorów piszesz ?

Ani 1ki ani 2ki prawdziwego basu nie pokażą bo takiego nie maja. Ludzie kupują SF ze względu na inne aspekty.

Wyższość mkII nad mkI to tylko Twoje zdanie i ja nie znam drugiej takiej osoby ;) Szanuje je jednak ale pozwól innym miec odmienne.

Ok, to może zadaj sobie pytanie w jakim celu Franco Serblin wypuścił Electę 2 ? Tylko mi nie mów że skończyły się

przetworniki bo w to nie uwierzę. Coś nie do końca było dobre w Elekcie 1, tylko co ? Odpowiedź sama ciśnie się

na język.....

Znalazłem forumowe porównanie SF Electa 1 vs Electa 2 , może ten opis coś nieco rozjaśni poniektórym filozofię

brzmienia obydwu monitorów.

http://www.audioasylum.com/audio/speakers/messages/1/18938.html

Podsumowanie:

Let's not talk about musicality, pace n rhythm and other musically related stuff as even the Concerto and Signum, let alone the EA II will slay the EA in that regard because the key to all that is treble-midrange-bass integration ... the one key area where the EA is unfortunately the weakest.

Oh and yup, the EA 2 is bigger, heavier and has deeper bass than the EA.

Squad 05 Pozdrawiam jak zawsze bardzo serdecznie.

Czytałem to porównanie ale jak ktoś pisze tak o głośniku Esotara w EA MKI:

" Secondly it is so easy to localize (most treble coming from the vicinity of the speaker ...) that it becomes really annoying. "

To cała ta recenzja staje sie mało wiarygodna. Moze komuś po prostu nie udało sie nawet ustawić poprawnie tych głośników.

Pozdrawiam

Edytowane przez squad05

Czytałem to porównanie ale jak ktoś pisze tak o głośniku Esotara w EA MKI:

" Secondly it is so easy to localize (most treble coming from the vicinity of the speaker ...) that it becomes really annoying. "

To cała ta recenzja staje sie mało wiarygodna. Moze komuś po prostu nie udało sie nawet ustawić poprawnie tych głośników.

Pozdrawiam

Squad, możliwe że recenzent się myli bo nie był w stanie dobrze ustawić monitorów do odsłuchu :-) nieżle to zabrzmiało ale ja też nie byłem zachwycony Electami pomimo że nie zwracałem zbytniej uwagi na średnicę, średnie wyższe i górę - dla mnie brakowało basu o czym piszę od dłuższego czasu w stosunku do Extrem które natychmiast rozwiązały ten problem.

Edytowane przez Magnepan

Squad, w sytuacji jaką masz , postaraj się pobawić tweekami bo małe rzeczy potrafią dodać do dźwięku to czego

oczekujesz , a więc:

1.Podłącz starsze Transparenty ULTRA które ładnie dociążą pasmo a zwłaszcza jego środek.

2.Zastosuj jumpersy Ultra lub Reference również TA.

3.Wypożycz ENACOMY Synergistic Research które dystrybuuje Audiofast i wepnij do gniazd głosnikowych , zdecydowanie poprawi się bas i cały muzyczny przekaz ( zmiany są naprawdę dość szokujące na + )

4.Wypożycz kwadratowe stopy Harmonixa 8 szt. i podłuż pod każdy stand 4 szt.i jego dolną platformę , również zajdą zmiany ale niekoniecznie już tak znaczące jak przy Enacomach , musisz po prostu sprawdzić.

Zacznij od tego a jesli tweeki nie pomogą będziesz musiał pomyśleć o zmianie wzmacniacza a w ostateczności

kolumn. Maka sobie odpuść , po prostu szkoda fatygi.

Magnepan

Proszę Cię ni idź tą drogą i nie brnij już. Electa Amator 2 ma Scan Speak D2010 -słabiusieńki tweeterek. Franco był Wielki ale EA2 mu nie wyszły.

A co do głosników - to który producent by nie zastosował chętnie Esotara ??? Ale Dynaudio powiedziało - NIE. Sonusowi też.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Magnepan

Proszę Cię ni idź tą drogą i nie brnij już. Electa Amator 2 ma Scan Speak D2010 -słabiusieńki tweeterek. Franco był Wielki ale EA2 mu nie wyszły.

A co do głosników - to który producent by nie zastosował chętnie Esotara ??? Ale Dynaudio powiedziało - NIE. Sonusowi też.

Babatular, a możesz jaśniej , jaką drogą mam nie iść, czy drogą SF ?

Z Sonusami jestem za pan brat od początku lat 90 i nie babrałem się jak Ty z wynalazkami spod gwiazdy Physic Audio.

Przeczytaj recenzję z postu #1937 to zrozumiesz o co chodzi w tej zabawie z SF. Mówiłem Tobie już rok temu albo i lepiej - Esotar nie załatwi problemu z jakim zmaga się Electa 1.

Edytowane przez Magnepan

Magnepan, dzięki za rady ale odbijamy od głównych założeń a ja nie chcę podchodzić do tematu od poopy strony.

Ja nie potrzebuje zmiany okablowania, tweeków czy kolejnego dociążenia dźwięku, basu to ja mam z nich, że hoho, gęstości na średnicy również !

Ja po prostu myślę o przejściu na lampę i na tym wolałbym się teraz skupić - czekam na info jak z dostępnością Lebena 660p

pozdrawiam

Magnepan, dzięki za rady ale odbijamy od głównych założeń a ja nie chcę podchodzić do tematu od poopy strony.

Ja nie potrzebuje zmiany okablowania, tweeków czy kolejnego dociążenia dźwięku, basu to ja mam z nich, że hoho, gęstości na średnicy również !

Ja po prostu myślę o przejściu na lampę i na tym wolałbym się teraz skupić - czekam na info jak z dostępnością Lebena 660p

pozdrawiam

Ok, wszystko jasne. Daj znać czy Leben 660p spełnił Twoje oczekiwania. Pozdrawiam.

Megnepan

Zaciekawiła mnie integra ARC D200i ale w sieci nic o niema może masz jakiś link

Proszę bardzo.http://arcdb.ws/DSI200/DSI200.html

pozdrawiam

...słuchałem u siebie Lebena 660p.... spowodował że zainteresowałem się lampą....;-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.