Skocz do zawartości
IGNORED

Buduję stalowe standy pod B&W 602S3

pogiel

Rekomendowane odpowiedzi

Prace zmierzają ku końcowi :) Właśnie odebrałem wyszlifowane płaszczyznowo dolne podstawy. Kilka dni temu listonosz przyniusł również kolce...

[obrazekLUKASZ-283680_1.jpg] [obrazekLUKASZ-283680_2.jpg] [obrazekLUKASZ-283680_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4069-100008950 1170266015_thumb.jpg

post-4069-100008951 1170266014_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...muszę przyznać, że całość wygląda naprawdę imponująco. Pierwotnie miałem zamiar lakierować całość piecowo na czarny kolor. Teraz myślę jednak o akrylowym czarnym metaliku. Takie refleksy świetlne mogłyby wyglądać kapitalnie. A może nogę wychromować? I jeszcze co dać ostatecznie pomiędzy nogę a podstawy?! No ruszcie się trochę i pomóżcie!!!

wczoraj dokonałem pierwszego, próbnego montażu. Wygląda to naprawdę solidnie. Myślę że wykończenie dopełni całości. Zamierzam rurę chromować, a podstawy lakierować na czarny metalik.

[obrazekLUKASZ-284652_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak mi się nie podobają metalowe płyty w standach....

Ja bym dał grube drewno :) Albo płytę z podwójnej grubości MDF-u, tak przynajmniej z 35 mm grubości.

Ale nogi fajne, tylko to brzęczenie... Piasku tam wejdzie kolejne 10 kilo. Stabilne będą jak skała :)

Podoba mi się pomysł dorzucenia elementów drewnianych jako rozdzielacza między nodę a podstawe i nie tylko. Np. kwadrat z drewna o wymiarach większych niż 80x80 -powiedzmy 120x120x20 z zaokrąglonymi rogami -między nogę o dolną podstawę :) Tylko musi to być twarde żeby wytrzymało mocne skręcanie śrubami całości konstrukcji. Dąb, jesion, buk?

I jeszcze decha pod spód na wymiar dolnej podstawy i do niej dopiero kolce. Tyle że deska rzadko kiedy jest naprawdę płaska więc może nie przylegać dobrze do metalowej podstawy.

-> Pogiel: pianka i styropian są do bani, gdy idzie o wygłuszanie.

Użyj wełny mineralnej, gęstość ok. 80kg/3# ale nie przeasadzajmy - może być i inna, tzw. miękka. Upchaj ją do rury - jaką chcesz. Albo kawałki filcu - też dobre.

Ja bym to zasypał do wysok. ok 50-75% piaskiem płukanym i cześć.

...

[obrazekLUKASZ-286150_1.jpg] [obrazekLUKASZ-286150_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4069-100008827 1170266273_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Postanowaiłem odświeżyć wątek, poniważ praca nad moimi stendami DIY dobiega końca. Długa przerwa spowodowana była pozaaudifilskimi tematami, którym oddawałem się przez ostatnie kilka miesięcy (remont mieszkania), a także poszukiwaniami profesjonalengo warsztatu lakierowania proszkowego.

W kilku słowach opiszę jakie pracę podjąłem przy moich stendach. 1. Przeszlifowałem szlifierką powierzchniową górną płaszczyznę podstawy. Przyznam, że nie jestem pewien czy było to konieczne. Uznałem jednak, że jest to ważna (widoczna) cześć stendów i powinna być absolutnie idealna. Powiem tylko, że po przeszlifowaniu i dociśnięciu do siebie szlifowanych powierzchni (w transporcie) pojawił się poważny problem jak je od siebie oodzielić. 2. W dalszej kolejności elementy zostały wytrawione w kwasie i polakierowane proszkowo. Sporo problemów przysporzyło mi znalezienie właściwego lakiernika. Większość z nich działa w starych stodołach lakierując płoty z jakością adekwatną do warunków. Tymczasem mnie zależało na jakości niemal laboratoryjnej. Wreszcie odkryłem Pana, który zrozumiał istotę sprawy. Na dodatek dysponował odpowiednim zapleczem. A zatem polakierwał całość wprost idealnie, czarnym lakierem struktuaralnym z drobinkami miki f-my Du-Pont. Pan jest przedstawicielem na Polskę tego koncernu i dysponuje takimi lakierami jako jedyny w Polsce. Słuchajcie nie da się tego opisać, wygląda to po prostu absolutnie bajecznie. Dzisiaj załącze fotki, chociaż jestem pewien, że zdjecia zupełnie tego nie oddadzą. Powiem, wam tylko tyle, że po zmontowaniu, żona bez problemu zgodziła się na postawienie stendów w pokoju. BEZ NAJMNIEJSZYCH PROBLEMÓW!!! A pokój i całe mieszkanie mamy nowiutkie.... Po południu najważniejsze - odsłuchy.

>marwi

Zdjęcia będę na pewno dzisiaj. Chroniczny brak wolnego czasu nie pozwala mi zająć się tematem tak szybko jak bym chciał.

Jeżeli chodzi o efekt końcowy po malowaniu i szlifowaniu jest po prostu perfekcyjnie. Nie sądzę, żeby udało mi się to sfotografować, ale oczywiście spróbuję. Cieszę się, że zdecydowałem się szlifować powierzchnie, gdyż farba w naprawdę minimalnym stopniu niweluje zarysowania.

Jeszcze słowo na temat brzmienia. Problemem moich kolumn była kontrola basu. I pod tym względem jest znacznie lepiej. Poza tym pojawiła się piękna scena, ze wspaniałą lokalizacją instrumentów. Zaznaczam, że odsłuchy prowadziłem w nowym pokoju, w którym grałem po raz pierwszy. Na pewno ma to wpływ na brzmienie. Co będzie jak pokuj będzie w pełni umeblowany (firany, dywan etc...). Nie mogę się doczekać....

...

Ukryta Zawartość

post-4069-100009547 1170295646_thumb.jpg

post-4069-100009548 1170295644_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co sądzicie?

Ukryta Zawartość

post-4069-100009545 1170295648_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pogiel, 1 Lip 2006, 13:42

>Na tą chwilę niczym. Mam nadzieję przywieźć z wakacji jakiś fajny żwirek znad morza...

Ooo, nie wpłynęło to negatywnie na brzmienie zestawu?

Heh, idę o zakład, że dopiero po wsypaniu piasku okaże się jak bardzo poprawia on sytuację. O działaniu piasku jako materiału doskonale tłumiącego drgania niedawno czytałem na jednej stronce (nie wiem czy pojawiła już na forum, może jestem ostatnim który na nią wpadł):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety cena tez hi-endowa.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

no i wyszło szydło z worka - to powinien być wątek sponsorowany, Więc albo autor dopełni formalności, albo wątek powinien zostać skasowany.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

gregin > wycinanie laserowe jak łatwo się domyślić jest obróbką skrawaniem typu pośredniego. Na wycinany detal nie działa żadne narzędzie, a tylko skupiona wiązka śwetlna, która detal po prostu wytapia. Obróbka tego typu nie zmienia struktury cząsteczkowej obrabianego detalu, nie powstają żadne naprężenia wewnętrzne więc nie traci on swoich właściwości. Jako ciekawostkę powiem jeszcze, że obróbce tego typu nie towarzyszą nawet wysokie temperatury. Wycięcie dolnej płyty z blachy 8mm trwało dosłownie kilka sekund, a zaraz potem trzymałem ją w ręku - była zupełnie zimna, również na krawędziach. Tak wygląda technologia XXI wieku. Według moich informacji tej klasy centra obróbcze są w Polsce 3. Do jednego z nich mam dostęp...

Fr@ntz > masz rację, biję się w pierś, nie pomyślałem o tym. Po porostu zachęcony efektem mojej wielomiesięcznej pracy, mam ochotę ją kontynuować i już projektuję nowe standy - dlatego wystawiłem obecne w Allegro. W żadnym razie nie traktuję tej pracy zarobkowo. Zwróc uwagę na przestrzeń czasową w jakiej to wszystko się odbywa - pierwszy wpis miał miejsce 1,5 roku temu!!! Oczywiście uwaga o tym, że wystawiłem standy w allegro była niepotrzebna. Wstyd mi...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.