Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  644 członków

Sony Klub
IGNORED

Problem z odtwarzaczem Sony SCD-XB790

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

nie myślałem, że rozpocznę przygodę w Klubie Sony z takim smutnym dla mnie tematem, ale cóż - mam problem i liczę na wasze doświadczenie.

Kupiłem na allegro używany Sony SCD-XB790 z tej aukcji

Jak widać w opisie "stan techniczny perfekt"

Po otrzymani okazało się, że odtwarzacz nie czyta płyty hybrydowej którą również kupiłem na allegro w celach testowych - nie posiadam innych nośników SACD ani hybrydowych.

A dokładniej nie czyta warstwy SACD - na ok 25 prób uruchomienia JEDEN RAZ udało mi się odczytać warstwę SACD i była możliwość przełączania pomiędzy warstwami, potem już za każdym razem tylko CD i przy próbie przełączenia komunikat "not hybrid"

Kontaktowałem się ze sprzedawcą, ale usłyszałem od niego:

- że ona ma drugi egzemplarz "swój" 790tki i ma tak samo i to jest normalne

- że płyty hybrydowe to szmelc i ściema i ten odtwarzacz czyta poprawnie "prawdziwe" płyty SACD

- że to nie wina lasera i żebym go czasem nie wymieniał, bo oryginalnych już nie ma a chińskie to szmelc (Sprzedawca umieścił na jednej ze śrub "swoją plombę")

- żebym już go nie męczył, bo on jest zmęczony, a ja jestem na początku drogi i żebym się dokształcił i za pół roku będę do niego dzwonił z przeprosinami i przyznaniem racji

Z tego co się na szybko "dokształciłem" to mi wygląda na zabrudzony lub rozkalibrowany laser

Proszę mądrzejsze osoby o podpowiedź, czy rzeczywiście jest tak jak opisuje Pan Krzysztof, czy jednak delikatnie mówiąc mija się z prawdą... 

Liczę na autorytety tego forum i Fanklubu Sony np.  @Bumpalump (przepraszam że wymieniam tylko jedną osobą, ale jestem świeżo po rejestracji) bo z argumentami Pana Krzysztofa nie ma się za bardzo co spierać w mojej obecnej sytuacji ?

https://www.audiostereo.pl/topic/154900-problem-z-odtwarzaczem-sony-scd-xb790/

Typowy objaw silnego zabrudzenia detektora / soczewki diody SACD - te glowice niestety sa dosc mocno skomplikowane w swej budowie i ich czyszczenie nie zawsze udaje sie przeprowadzic - zawsze wymieniam na nowe, niestety tego modelu glowicy jako oryginal nie ma juz w sprzedazy, mam jedynie KHM-230AAA ale one ida w zasadzie tylko do Accuphase (do Sony malo kto chce inwestowac 1500zl)

pomiar mocy optycznej dla dlugosci fali 650nm da jasna odpowiedz czy problemem jest glowica, ale na 99,9% tak

Otworzyłem spór ze sprzedawcą, ale to zapewne droga przez mękę. To co on tam wypisuje... brak słów.

Na potrzeby sporu nagrałem test:

- używana płyta na 3 próby odtworzenia 3 FAIL

- nowa płyta na 10 prób odtworzenia 7 FAIL 3 OK

https://www.youtube.com/watch?v=qcSl42x-Vug

Zakładając czarny scenariusz, że zostanę tym odtwarzaczem to jest szansa na jakąś inną głowicę niż KHM-230AAA tu przytoczona za 1500zł (chyba że to cena z robocizną), bo na ebay widziałem taką głowice za 120 Euro, sprzedawaną przez niemiecki sklep audio, pytanie czy to coś warte?   😞

• 4 tygodnie później...

Po długim boju otrzymałem zwrot środków z programu ochrony kupujących Allegro... tak więc zaczynam poszukiwania sprawnego SCD-XB940 bogatszy o doświadczenia z 790ką - przynajmniej wiem o co pytać sprzedającego na dzień dobry.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.