Skocz do zawartości
IGNORED

Rega Planar P1 - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, Winylomaniak napisał:

to moja oferta.

I po co to piszesz? Przecież to widać, słychać i czuć.

31 minut temu, Winylomaniak napisał:

Do widzenia 🙂 

Nie strasz ,nie strasz bo się zes...asz.

Powinno być "żegnam na zawsze."

11 minut temu, bieniu napisał:

To już ustaliliśmy 8h temu 🙂

A audio-technica jest japońska więc pasuje do Yamahy

więc w czym problem , bo się już zgubiłem.

jak wymienisz wkładkę , na pewno zmianę usłysz , jak gramofon wątpię , że coś się zmieni - nie będzie to te kilkanaście procent co pisałeś. Bo , by takie duże zmiany usłyszeć musiałbyś bardzo duży skok jakościowy zrobić - to też rochu ci napisał wcześniej. Więc raczej odpada.

kolumny raczej zostawić chcesz .

10 godzin temu, bolo_senor napisał:

więc w czym problem , bo się już zgubiłem.

jak wymienisz wkładkę , na pewno zmianę usłysz , jak gramofon wątpię , że coś się zmieni - nie będzie to te kilkanaście procent co pisałeś. Bo , by takie duże zmiany usłyszeć musiałbyś bardzo duży skok jakościowy zrobić - to też rochu ci napisał wcześniej. Więc raczej odpada.

kolumny raczej zostawić chcesz .

Kolumny mogę wymienić. Mogę je dobrać pod Yamahę by nie było to zestawienie przypadkowe. 

Czy w takim przypadku  ktoś będzie w stanie polecić coś co do tej Yamahy będzie pasować? I nie muszę słyszeć jakiejś widocznej poprawy jakości, wystarczy mi świadomość że do takiej konfiguracji jest to najlepszy wybór. Na razie się dowiedziałem że Rega nie pasuje do Yamahy charakterem.   

1 godzinę temu, bieniu napisał:

Na razie się dowiedziałem że Rega nie pasuje do Yamahy charakterem.  

sam gramofon w tym pułapie cenowym dużych zmian nie robi , ale wkładka regi już tak. Tak dla sprostowania.

tą audiotechnikę co podałeś bym się nie bał z yamahą zestawić.

albo wymieniłbym wkładkę w tym gramofonie co masz.

1 godzinę temu, bieniu napisał:

I nie muszę słyszeć jakiejś widocznej poprawy jakości, wystarczy mi świadomość że do takiej konfiguracji jest to najlepszy wybór.

No każdy by tak chciał , trochę nie wykonalne , bo to , czy coś jest lepsze to odczucie raczej subiektywne 🙂

Edytowane przez bolo_senor

Mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że wymieniając Denona na Rege P1 nie usłyszysz różnicy bo wydaje mi się, że obydwa gramofony mają w komplecie rebrandowane wkładki AT3600 czyli najtańszą opcje od Audio Techniki. Poszukaj porównań wkładki Rega Carbon z AT3600, jest tego dużo w sieci.

56 minut temu, bolo_senor napisał:

sam gramofon w tym pułapie cenowym dużych zmian nie robi , ale wkładka regi już tak. Tak dla sprostowania.

tą audiotechnikę co podałeś bym się nie bał z yamahą zestawić.

No każdy by tak chciał , trochę nie wykonalne , bo to , czy coś jest lepsze to odczucie raczej subiektywne 🙂

No wiem że ciężko określić najlepsze rozwiązanie ale już samo to że podpowiadacie, że Rega nie jest dobrym wyborem i lepiej iść w stronię AT jest dla mnie cenną informacją i za to dziękuję. 

17 godzin temu, bieniu napisał:
18 godzin temu, bolo_senor napisał:

chodzi o kolumienki

18 godzin temu, KALIBER napisał:

Od tego bym zaczął .

To już zrozumiałem. Jakaś dobra rada? 

Możesz coś napisać krótko jak to teraz ci gra

i co byś chciał zmienić w tym brzmieniu ?

Mogą być kolumny używane ?

Monitory - podłogowe ?

Możesz kolumny ustawić poprawnie , baza np 2metry ?

Jakie są wymiary mieszkania ?

.

Czy do gramofonu możesz założyć np taki  Headshell ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytań jak widzisz trochę jest .🙂

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

W dniu 10.05.2021 o 13:01, bolo_senor napisał:

Wydaję mi się, że w tym Denonie DP-29F nie ma możliwości zabawy z wkładką inną niż ta fabrycznie montowana. 

W dniu 10.05.2021 o 14:03, bieniu napisał:

No wiem że ciężko określić najlepsze rozwiązanie ale już samo to że podpowiadacie, że Rega nie jest dobrym wyborem i lepiej iść w stronię AT jest dla mnie cenną informacją i za to dziękuję. 

Spójrz może na gramofon Dual CS 418, względem tego Denona jest dużo lepiej zrobiony, ma również całkiem przyzwoitą wkładkę ( Ortofon 2M-Red ). Zapewne szanowni Koledzy zaraz się zlecą i powiedzą, że to nie jest ten Dual co kiedyś, jednak jeśli nie chcesz iść w używki może być to ciekawa opcja.

Co do głośników w Twoim systemie to rzeczywiście możesz pomyśleć o ich wymianie, powinno to dużo wnieść dla jakości. Jakbyś miał jakieś pytania jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Żeby nie było konieczności wymiany wkładki przy zakupie to pewnie skończy się

na modelu AT z VM 95E - powiedzmy takim:

Ukryta Zawartość

A z kolei "w temacie" kolumn głośnikowych - znając ich posadowienie - można proponować

coś w rodzaju Elac Debut Reference B6, albo podobnej wielkości jak np. Cambridge Audio SX 60,

Pylon Ruby Monitor; oferty BMN z Bydgoszczy nie wspomnę 😉 

Nie było tu jednak wyraźnych wskazań co do wielkości, budżetu  czy braków w basie itp.

więc trudno coś więcej konkretnie doradzić, bo może zostaną Denonki ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 3 tygodnie później...
W dniu 13.05.2021 o 12:59, Na Temat Audio napisał:

Spójrz może na gramofon Dual CS 418, względem tego Denona jest dużo lepiej zrobiony, ma również całkiem przyzwoitą wkładkę ( Ortofon 2M-Red ).

Popieram. To może być bardzo dobry wybór.

Co nie znaczy, że nie warto myśleć o wymianie kolumn, które będą najsłabszym ogniwem systemu.

Z drugiej strony- ten Denon, który w systemie już jest, również umożliwia założenie wkładki Ortofona. 2M Red to bardzo fajna wkładka i zmiana AT3600 na Red'a na pewno będzie bardzo dobrze słyszalnym upgradem obecnego gramofonu. 

Oj, sorry.

Ten Denon z systemu nie umożliwia żadnego upgradu- wyskoczył mi Denon DP 300. 😉

Wymiana jest konieczna i proponowany powyżej Dual na pewno dobrze go zastąpi.

Zwłaszcza że ma tak zacną wkładkę, jak 2M Red.

• Pokaż nowe odpowiedzi