Skocz do zawartości
IGNORED

Ricable - kable

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam ricabli ale widze ze ktos tu wylewa zale i hejtuje... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 godziny temu, Przyslaw napisał:

Jeśli są pakowane we Włoszech a produkowane w Chinach to jak wytłumaczycie możliwość zamówienia dowolnego kabla w dowolnej długości i w oplocie innego koloru?

Ten skowyt nie ma żadnego znaczenia. Nie reagujcie a samo wygaśnie.

może konkurencja podsyła.. nigdy nie wiadomo..

W każdym razie ten co porównał wie doskonale i tyle w temacie..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Przymierzam/przymierzałem się do głośnikowych Ricable. Zanim przeczytałem wątek, miałem zastrzeżenia natury estetycznej, zarówno logotyp [średni] jak i estetyka wykończenia [nie mylić z jakością!] przywołują na myśl, że to nie jest myśl techniczna włoska. To nie są włoskie projekty, to jest takie charakterystyczne odpustowe jakby chińskie... Mam na myśli zwłaszcza wtyki. Kolejna rzecz, która mnie zastanawia to, że praktycznie każdy przewód ma inny rodzaj wtyków. Rozumiem, że będą z innych materiałów, nawet niech będą inne, ale jakiś kształt, cokolwiek, powinno być chyba wspólne, jako wypracowane przez biuro badawcze optimum. Tyle z wątpliwości, a teraz fakty:
Nigdzie nie można znaleźć relacji z fabryki/produkcji.
Ricable na swojej oficjalnej stronie "chwali się":
"The headquarters Ricable covers over six hundred square meters and, in this space, contains the administrative offices, the laboratory for research and development, the space dedicated to production, and the warehouse."
600 m2 = biura, laboratorium, magazyn i produkcja? To jakiś żart jest chyba?!
Do tego zdjęcie z oficjalnej strony ilustrujące laboratorium i miejsce produkcji jak poniżej.
A wedle opisów oni sami mają patenty na produkcję miedzi...

Bardzo bym chciał, żeby było inaczej, zwłaszcza, że napaliłem się na te przewody, bo mam słabość do "made in Italy"!
Niestety fakty są takie, że wszystko krzyczy do mnie od strony firmy Ricable, że to jest FAKE!

Biorąc pod uwagę dostępne informacje, to co sami opisują i pokazują, to wygląda mi to niestety na takie "made in Italy", które odpowiada za konfekcję kabli z poszczególnych chińskich elementów.
Kolory oplotów na zamówienie? I długości? A co to za problem.
Z Chin przyjeżdżają przewody, wtyki, różne kolory oplotów, etc.
"Made in Italy" to wszystko tylko do kupy składa, wedle życzenia jak trzeba to sięgają po odpowiedni kolor na "produkcji" widocznej na załączonym obrazku.
Powtórzę się: bardzo bym chciał, żeby było inaczej, ale to wszytko wygląda niestety na ściemę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, MagneticFields napisał:

bardzo bym chciał, żeby było inaczej, ale to wszytko wygląda niestety na ściemę...

Jak wszystko co dotyczy audiofilskich kabli ......

@MagneticFields rozumiem że wymagasz od producenta kabli wyglądu firmy jak z fotki poniżej 🤔 ??? Ostatnio oglądałem test kabla głośnikowego z AQ za ponad 5 tysi $ i co ...i wielkie nic. Ich wychwalana ( przez nich oczywiście ) technologia DBS okazała się marketingową ściemą która niczego dobrego nie wnosi na wręcz przeciwnie - "szczęśliwy" kupujący może liczyć na dodatkowe szumy w sygnale wywołane właśnie ową "kosmiczną" technologią. Ale to nie koniec "galaktycznej" jakości tego kabla ...jego banany były tak solidne że końcówka jednego banana została w terminalu wzmacniacza przy próbie go wypięcia. Osobiście uważam że produkt powinien obronić się sam i jeśli to robi nie mają znaczenia fotki które Ciebie tak zbulwersowały, różne wtyki w modelach ( to akurat stosuje całe mnóstwo firm ) itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ma_cieQ

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

W dniu 10.02.2025 o 20:25, krzysztof.filipak napisał:

Jak pewnie już każdy z nas widział w jaki sposób weszła na rynek firma Ricable. Pomysł był marketingu zrobienie dużo szumu, a my łatwo to łyknęliśmy. Poszła duża kasa na marketing i mnóstwo testów "dziennikarzy specjalistycznych". W krótkim czasie dużo pochlebnych opinii i sprzedaż wystrzeliła, a że segmentacja ładnie zrobiona to każdy znalazł coś dla siebie. 

Kable ani wybitne, ani dystansujące inne w swoich przedziałach cenowych. Sporo lepsze od Melodiki, ale z podstawowym sznurkiem z serii Black Tellurium będą mieć już kłopoty :). Sam kupiłem z dobrym rabatem, a sprzedać i tam musiałem ze sporą stratą. Z racji ceny to można się nabrać i jak ktoś ma w miarę przejrzysty system to szybko się połapie co się po ich wpięciu dzieje, a jak ktoś ma troszkę słabszy system to ma ładne kable z ciekawym oplocie. Nie są to na pewno kable docelowe 🙂.

Dystrybutory chętnie podsyłają do testu, więc można obejrzeć i posłuchać.

Nie mialem glosnikowych Ricable, mam  tylko phono (jest bardzo spoko, lepszy niz Grimm) natomiast mialem Tellurium Black i Neotech z BlackDotAudio zjadl go na sniadanie. Ergo - kiepski punkt odniesienia imho.

Niemniej moje myslenie pokrywa sie calkowicie z kol. MagneticFields powyzej. Azja obrendowana w Italii z odpowiednia marza.

grunt że wam się podobają. mogą być robione nawet w wilgotnej piwnicy. jeden lokalny producent u mnie robi przewody na dworcu kolejowym (tj. w pomieszczeniach przylegających) a grają zacnie 🙂

????

36 minut temu, Ma_cieQ napisał:

rozumiem że wymagasz od producenta kabli wyglądu firmy jak z fotki poniżej

Nie zrozumiałeś.
Wymagam tylko rzetelności i prawdy.

Jak będę chciał sobie kupić przewód made in China to zrobię to świadomie, nawet w 4 literach będę miał jak wygląda fabryka, ale jeśli na wtykach, na opakowaniach i na banderolach aż krzyczy "Made in Italy" to oczekuję, że to jest zgodne z prawdą. Tylko tyle i aż tyle.

19 minut temu, dekoracja napisał:

grunt że wam się podobają. mogą być robione nawet w wilgotnej piwnicy. jeden lokalny producent u mnie robi przewody na dworcu kolejowym (tj. w pomieszczeniach przylegających) a grają zacnie 🙂

Ale rozpowiada, że są produkowane w Dolinie Krzemowej?
Nie rozumiesz, czy udajesz, że nie rozumiesz, żeby rozmyć przekaz przy okazji gwałcąc logikę?

3 minuty temu, MagneticFields napisał:

Ale rozpowiada, że są produkowane w Dolinie Krzemowej?
Nie rozumiesz, czy udajesz, że nie rozumiesz, żeby rozmyć przekaz przy okazji gwałcąc logikę?

weź może oddech człowieku bo jedziesz jak czołg bez namysłu. Co mam udawać? Jakbyś umiał czytać ze zrozumieniem (jak w szkole) to byś przeczytał moje wpisy w  tym wątku - wiele wskazuje, że to przepakowane chińskie kable. Co nie zmienia faktu, że user decyduje, czy mu się podoba, czy nie.

????

4 minuty temu, MagneticFields napisał:

Nie zrozumiałeś.
Wymagam tylko rzetelności i prawdy.

Jak będę chciał sobie kupić przewód made in China to zrobię to świadomie, nawet w 4 literach będę miał jak wygląda fabryka, ale jeśli na wtykach, na opakowaniach i na banderolach aż krzyczy "Made in Italy" to oczekuję, że to jest zgodne z prawdą. Tylko tyle i aż tyle.

Ale fakt że "coś do Ciebie krzyczy" nie świadczy że dany produkt jest Made in China. Chcesz prawdy to udaj się pod podany adres firmy i przekonaj się na własne oczy bo inaczej to takie snucie farmazonów ...coś co "krzyczy do mnie" że smakuje i wygląda jak piwo nie znaczy że jest piwem w pełnym tego słowa znaczeniu (%)

1 minutę temu, dekoracja napisał:

weź może oddech człowieku bo jedziesz jak czołg bez namysłu. Co mam udawać? Jakbyś umiał czytać ze zrozumieniem (jak w szkole) to byś przeczytał moje wpisy w  tym wątku - wiele wskazuje, że to przepakowane chińskie kable. Co nie zmienia faktu, że user decyduje, czy mu się podoba, czy nie.

OK. Przepraszam za zbyt atakującą odpowiedź.
Jeszcze raz na spokojnie, nie walczę z produktem, bo chcę udowodnić, że jest zły/gorszy/nie wart swojej ceny.
Zwłaszcza, że nie słuchałem i nie mam punktów odniesienia. Denerwuje mnie potencjalne oszustwo [na które wszystko wskazuje] i bezczelność marketingu, chociaż trzeba im oddać, że jak ktoś tylko przeczyta historię i uwierzy, że to made in Italy, tzn., że bardzo chce w to wierzyć, nawet bardziej niż założyciel Ricable. 😉

Ukryta Zawartość

Ani słowa o produkcji. To jest tylko i wyłącznie handel. Jeśli występuje tu jakakolwiek produkcja to jest ona rozumiana jako konfekcja moim zdaniem.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Ale fakt że "coś do Ciebie krzyczy" nie świadczy że dany produkt jest Made in China. Chcesz prawdy to udaj się pod podany adres firmy i przekonaj się na własne oczy bo inaczej to takie snucie farmazonów ...coś co "krzyczy do mnie" że smakuje i wygląda jak piwo nie znaczy że jest piwem w pełnym tego słowa znaczeniu (%)

Specjalnie moją wypowiedź podzieliłem na moje wrażenia [które są moje i każdy może mieć inne] i na fakty, które podaje sam "producent". W drugiej części niczego nie dodaję/nie ujmuję. Sam bardziej niż trzeba próbuję odnaleźć ten włoski ślad i poza halą o powierzchni 600 m2, która jest raczej magazynem i biurem to nie bardzo jest się czego złapać.

1 minutę temu, rafa napisał:

..A jesli lamia prawo to do sadu z nimi..

A może nie łamią... bo konfekcja w świetle prawa wyczerpuje definicję produkcji w IT?
Tylko bełkot marketingowy czasami odlatuje za bardzo. 😉

12 minut temu, MagneticFields napisał:

Tylko bełkot marketingowy czasami odlatuje za bardzo.

Dlatego najlepiej zostawic sprawe ocenie na wlasne ucho. Ewentualnie zawierzyc uzytkownikom ktorzy sami sprobowali.

Po zdjeciach jakosci dzwieku raczej sie nie oceni 🙂

11 minut temu, rafa napisał:

Dlatego najlepiej zostawic sprawe ocenie na wlasne ucho. Ewentualnie zawierzyc uzytkownikom ktorzy sami sprobowali.

Nie biorę udziału w ocenie jakości dźwięku, więc mam prośbę o nie kierowanie odpowiedzi na moje wątpliwości w tym kierunku.
Made in Italy – prawda czy fałsz? Jedyne czego dotyczą moje wpisy w tym wątku.

A co, jeśli są rzeczywiście robione w Chinach? Kupować czy nie kupować? Czy patrzycie tylko na dźwięk czy również musi być spełniony inny aspekt np. dobrego samopoczucia geopolitycznego i stwierdzić, że chińskiego kabla nie kupuję, a może wystarczy, że się przyznają do produkcji w Chinach?

A można również nie kupić, bo muszę mieć wyczerpująca informację techniczną jak przy kablach elektrycznych. Co w takim razie z takimi firmami jak Hijiri, Transparent Audio czy nawet Tellurium i wiele innych, gdzie słowem nie ma nt. tych danych.

Kilka wpisów wyżej napisałem o Tellurium i koledzy napisali, że u nich w systemie się nie spisały i że poszły na śniadanie :). A u mnie się spisały i jestem z nich zadowolony to mam zmienić zdanie i je wyrzucić.

Stwierdzenie klucz to "u mnie w systemie" reszta to pobożne życzenia. 

Godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

A co, jeśli są rzeczywiście robione w Chinach? Kupować czy nie kupować? Czy patrzycie tylko na dźwięk czy również musi być spełniony inny aspekt np. dobrego samopoczucia geopolitycznego i stwierdzić, że chińskiego kabla nie kupuję, a może wystarczy, że się przyznają do produkcji w Chinach?

Wówczas jeśli komuś pasują to jak najbardziej kupować – oryginały, taniej... na ali...s! 😛

45 minut temu, MagneticFields napisał:

Wówczas jeśli komuś pasują to jak najbardziej kupować – oryginały, taniej... na ali...s! 😛

dlatego nie prezentują przekroju przewodu, aby utrudnić porównanie. Z wtykami jest już gorzej, widać jak na dłoni, że są identyczne jak sprzedawane na alix-para za ok. 100zł. Fotki na pierwszych stronach tematu. 

I jest jeszcze wisienka na torcie, oferty na rynku wtórnym. 99.09% 2 kraje - italo disco i nasz diskopolowy grajdół

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
3 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

dlatego nie prezentują przekroju przewodu, aby utrudnić porównanie. Z wtykami jest już gorzej, widać jak na dłoni, że są identyczne jak sprzedawane na alix-para za ok. 100zł. Fotki na pierwszych stronach tematu. 

I jest jeszcze wisienka na torcie, oferty na rynku wtórnym. 99.09% 2 kraje - italo disco i nasz diskopolowy grajdół

Ukryta Zawartość

Hmm 🤔...czyli po wtykach rozpoznałeś że to chińczyk - normalnie geniusz 😁. To ja może wrzucę takie małe porównanie ...na pierwszej fotce druty Tellurium Q Ultra Black XLR za ponad 3.5 tysia a na drugiej jakoś dziwnie podobne wtyki z Ali za bodajże 65zł za parę 🤔 ...to teraz zagwozdka 😁

41617-4__33056.jpg

Screenshot_2025-02-14-21-17-14-815_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ma_cieQ

19 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Hmm 🤔...czyli po wtykach rozpoznałeś że to chińczyk - normalnie geniusz 😁. To ja może wrzucę takie małe porównanie ...na pierwszej fotce druty Tellurium Q Ultra Black XLR za ponad 3.5 tysia a na drugiej jakoś dziwnie podobne wtyki z Ali za bodajże 65zł za parę 🤔 ...to teraz zagwozdka 😁

Ukryta Zawartość

Screenshot_2025-02-14-21-17-14-815_com.alibaba.aliexpresshd-edit.jpg

oem -  sam sobie odpowiedziałeś, brawo Ty 👍 😏

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
Teraz, Zbi_Rek napisał:

oem - za trudne do zrozumienia ? 

Hmm ...czyli zrobienie na takim OEM własnego nadruku czy też czegokolwiek innego by wyglądało to na firmowy produkt to prawdziwy problem 🤔🤣 ...za trudne do zrozumienia ???

42 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Hmm ...czyli zrobienie na takim OEM własnego nadruku czy też czegokolwiek innego by wyglądało to na firmowy produkt to prawdziwy problem 🤔🤣 ...za trudne do zrozumienia ???

odjechałeś z sednem tematu

szkoda czasu eot

10 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

odjechałeś z sednem tematu

szkoda czasu eot

Hmm...odjechałem ?🤔 ...no nie ja po wtykach dokonuję "rozpoznania 🤦🤣" i tworzę teorii spiskowych a bez najmniejszego problemu na przykładzie w/w mitycznych wtyków pokazałem jak te same zarzuty można skierować w stosunku do innych firm. Ale w jednym masz rację ...szkoda czasu

Temat nie do rozstrzygnięcia. Zakup wtyków xlr Furutecha na 1800pln i polutowanie bądź jakich drutów między nimi też może nie dać 100% satysfakcji. 
nie pomyślał nikt że te wtyki na Ali to mogą być podróbki. Jakiś czas temu kupiłem o identycznym oznaczeniu wtyki Neotecha na Ali i były zupełnie inne niż te z legalnej dystrybucji pomimo zewnętrznej urody. 

7 godzin temu, Genezyp napisał:

Jak komuś nie pasują włoskie Ricable, zawsze może kupić polską Melodikę..😉

Zdecydowanie poczuje różnicę 😁

14 godzin temu, Przyslaw napisał:

o auto chińskie czy polskie?

Chinskie, wyprodukowane w polsce.

Jedno to mysl techniczna, drugie, miejsce produkcji.

Caly Swiat tak dziala ale niektorzy wydaje sie ze sie dopiero wczoraj urodzili..

• Pokaż nowe odpowiedzi