Skocz do zawartości
IGNORED

Ricable - kable

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem prawie wszystkie zasilajace wtyki Viborga. Mam porownanie do wtykow: Furutecha 28/38 rod i gold, Oyaide rodowane, zlote oraz seria Armored, wattgaty classic i gold oraz IeGO srebrny. 

Viborgi sa BARDZO dobrze wykonane, ale sonicznie sa niestety SŁABE. 

Viborgi zamulaja dzwiek i muzyka traci glebie itp.

To wyraznie slychac jak sie przepina na tych samych kablach rozne wtyki. Przez 3-4 lata bawilem sie dobierajac wtyki wiec wiem o czym mowie. Zatoczylem tez dwa razy kolo przy doborze kabli i wtykow wiec raczej mam o tym troche pojecia i doswiadczenia... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

9 godzin temu, zygert napisał:

Ale czytasz ze zrozumieniem posty?

Ja tak, ale Ty chyba nie.

Nie odniosłem się do całości Twojej wypowiedzi,  tylko do jej fragmentów, które zacytowałem i w odniesieniu do nich zadałem pytania na które nie raczysz odpowiedzieć. 

Tylko tyle.

Poza tym zgadzam sie co do opinii na temat akcesoriów z alliexpress. 

Wiec zachecam do zakupu tych pseduo furutechow, nordostow czy innych tego typu produktow i porownanie fizyczne z oryginalami. Po samym organoleptycznych ogledzinach zobaczysz, ze te wtyki nawet obok siebie nie lezaly, a jeszcze nawet nie dotykam aspektu sonicznego.

Chłopie, podejrzewam, że mialem więcej wtyków w rękach tych od Viborga po NCFy od Furutecha niż Tobie się wydaje, stąd moje pytania o wtyki i korpusy. 

Przy robieniu kabli DIY mozna sie zdziwic ile wlasnorecznie wykonany kabel wychodzi cenowo.

Nie nazywaj oprawiania gotowych kabli z metra własnoręcznym wykonaniem kabla. Bo to co innego.

Ja na pewno tych furutechow oryginalnych nie kupie bo znam inne tansze wtyki dajace to samo, a nawet w moim odczuciu wiecej i bajery typu karbon mnie nie kreca,

Serio? 

Podasz przyklady jaki inny wtyk daje to samo co FI 50 NCF?

Karbon to nie bajer, właśnie o ten karbon pytałem, czy wiesz po co on tam jest i co daje i jak dziala taki korpus wtyku. 

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Ja tak, ale Ty chyba nie.

Nie odniosłem się do całości Twojej wypowiedzi,  tylko do jej fragmentów, które zacytowałem i w odniesieniu do nich zadałem pytania na które nie raczysz odpowiedzieć. 

Tylko tyle.

Poza tym zgadzam sie co do opinii na temat akcesoriów z alliexpress. 

Chłopie, podejrzewam, że mialem więcej wtyków w rękach tych od Viborga po NCFy od Furutecha niż Tobie się wydaje, stąd moje pytania o wtyki i korpusy. 

Nie nazywaj oprawiania gotowych kabli z metra własnoręcznym wykonaniem kabla. Bo to co innego.

Serio? 

Podasz przyklady jaki inny wtyk daje to samo co FI 50 NCF?

Karbon to nie bajer, właśnie o ten karbon pytałem, czy wiesz po co on tam jest i co daje i jak dziala taki korpus wtyku. 

Nie raczylem odpowiedziec bo tematem tego watku sa kable Ricable i tego ze ludzie tu twierdza, ze producent tej firmy stosuje chinskie wtyki - te co mozemu kupic za grosze. Wiec odpisalem, ze to nie sa te wtyki. I o to mi chodzilo, ze nie czytasz ze zrozumieniem. Bo ja o jednym a ty mi o karbonie wyskakujesz? Zwlaszcza ze jeszcze inny user szuka zaczepki i rozjezdza sie watek. Jakie to ma znaczenie przy chinskim wtyku? Jak same styki sa liche to z cala pewnoscia zastosowali tam technologie wykorzystywana i szumnie chwalona przez furutecha 🙂 

Znowu pisalem odnosnie wtykow furutech, ze W MOIM MNIEMANIU graja podobnie i dla mnie nawet gorzej. Bo sa bardziej analityczne, szczegolowe, ale reszte aspektow maja na tym samym podobnym poziomie nie wartym dla mnie wywalania tyle kasy. Moze gdybym mial przewod siltecha, ktorego chce ulepszyc do topki czy innego producenta, ktory chcialbym poprawic to mialo by to sens, ale nie przy zabawie z przewodami jak to mowisz z rolki. A w DIY bawilem sie jakis czas temu i tez z przewodnikami z dielektrykami jak i bez czy sam zaplatalem pojedyncze druty z lepszym czy gorszym efektem. I te przesmiewcze wpisy innych to sobie mozna bo producent to co sprzedaje jednak roznicuje zachowujac podobienstwa swojego markowego brzmienia. Dlatego twierdze, ze to nie jest latwy temat jak wielu sie wydaje. Przeciez to tylko drut przewodzacy prad, a mozna sie zdziwic i to nawet jak wielkie znaczenie maja wtyki gdzie styk ma raptem 2-4cm. A toznica jednak jest i to jeszcze w zaleznosci od materialu. Oczywiscie podam co to za wtyki nawet przewrotnie podam slabsze bo niewiele ustepuja. A dla mnie jakosc do ceny jest bardzo fajna to: Viborg z serii VF/M502S. Możliwe, że ograniczają te furutechy przewody, ale to pod nie dopasowywalem wtyki i tym bardziej, że chciałem zoptymalizować koszta. Jedynie schodziłem z różnych wtyków gdzie dojdę do pułapu najlepsza cena do jakości przy stykach miedzianych pokrytych zlotem, rodem czy srebrem. Potrzebowałem wszystkiego co dają furutechy czyli napowietrzenia, szerokiej sceny, ale bez analizy. Więc dla jednych oczywiście taki furutech bedzie swietny, ale w moim przypadku sie nie sprawdzil i viborg dal podobny efekt, ale bardziej stonowany przekaz i o to mi chodzilo.

A karbon zachwalaja za tlumienie rezonansow, ale juz powiedzialem po co ten aspekt poruszac jak jest nie na temat? Przeciez omawialem wtyki chiskie vs te z ricable ewentualnie furutecha gdzie w budowie roznica jest znaczna i czy jest faktycznie karbon czy imitacja za wiele tu nie pomoze chinczykowi bo caly wtyk to sciema i nie jest tak ze chinczycy po godzinach robia wtyki dla aliexpresu. Przeciez to niedorzeczne 🙂 Ale podalem, ze sa producencinchinscy co rownie dobre rzeczy potrafia zrobic i nie wszystko co chinskie to lipa. Ale typowych podrob nalezy unikac.

A slepych testow nie przeprowadzam bo nie potrzebuje. Slysze roznice jak i znajomi spisujemy co uslyszelismy i wymieniamy sie spostrzeżeniami, ktore mocno sie pokrywaja ze soba. Wiec po co cudowac i angazowac dodatkowa osobe? 

Godzinę temu, zygert napisał:

A karbon zachwalaja za tlumienie rezonansow,

Nie.

Godzinę temu, zygert napisał:

Przeciez omawialem wtyki chiskie vs te z ricable ewentualnie furutecha gdzie w budowie roznica jest znaczna i czy jest faktycznie karbon czy imitacja za wiele tu nie pomoze chinczykowi

Czyli masz problem jednak ...

Bo ja pisalem o karbonie na Furutechach, a nie na chinolach, nie bronię chinskich podróbek,  bo nigdy ich nie bronilem i jestem przeciwny kupowaniu podróbek z aliexpress. 

A jeśli chodzi o te wtyki na Ricable Invictus skadinąd wiem, że wymiana ich na Furutechy FI 50 NCF pokazuje jak marnej jakosci sa to wtyki, bo kabel "gra" o wiele lepiej na pięćdziesiątkach NCF.

W dniu 14.03.2025 o 22:11, Mikelas76 napisał:

No tu juz uprawiasz daleko idącą fantazje... 

8 godzin temu, Mikelas76 napisał:

BARDZO

Michał z drugiej strony Enerr znana marka kabli zasilajacych i listew zdaje sie, że używa ich wtyków Cu.

W serii Transcenda wtyki Cu cholernie przypominają te Viborga, wystarczy porównać, a w swojej topowej listwie zasilalącej gniazda schuko Cu również bardzo przypominają Viborga Cu, chociaż nie maja loga tej firmy.

Edytowane przez sir.jax

8 minut temu, sir.jax napisał:

Michał z drugiej strony Enerr znana marka kabli zasilajacych i listew zdaje sie, że używa ich wtyków Cu.

Nie przekonasz mnie. Za duzo kabli mialo viborgi i efekt ten sam. Za darmo nie wzialbym. Kabli jest mnostwo, ja probowalem na 4-5. No nie pasowaly te viborgi nigdzie... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

7 godzin temu, sir.jax napisał:

Nie.

Czyli masz problem jednak ...

Bo ja pisalem o karbonie na Furutechach, a nie na chinolach, nie bronię chinskich podróbek,  bo nigdy ich nie bronilem i jestem przeciwny kupowaniu podróbek z aliexpress. 

A jeśli chodzi o te wtyki na Ricable Invictus skadinąd wiem, że wymiana ich na Furutechy FI 50 NCF pokazuje jak marnej jakosci sa to wtyki, bo kabel "gra" o wiele lepiej na pięćdziesiątkach NCF.

Jak NIE jak TAK. Wiekszosc wtykow niweluje oddzialywanie zakłóceń EMI/RFI a karbon jeszcze tłumi wibracje. Wiec w czym jeszcze karbon pomaga bo jakos szczatkowo odpowiadasz, a nie chcesz powiedziec?

No i w jaki sposob przetestowales wplyw karbonu jezeli furutech nie ma konkurencyjnego wtyku wykonanego z tych samych stykow tylko bez karbonu???

W fi50 jest miedz alpha pokryta rodem lub złotem. Wiec pytam sie ktory model proponujesz, aby moc wylapac te roznice z zastosowania samego karbonu? Jakos nie widze o tej samej budowie wtykow. No podejdzie Fi28 ale tam znowu jest fosforobraz wiec to tez nie jest dobre porownanie, a wiem doskonale czym sie roznia dzwiekowo te wtyki, gdzie fi50 daje czarniejsze tlo i wieksza mikrodynamike z jeszcze wieksza analitycznoscia, ale mniejsza suchoscia/ostroscia.

Oczywiscie, ze w ricable zastosowane wtyki nawet jak sa z furutecha to musza byc slabsze od flagowcow. I tylko podawalem przyklad, ze taka wersje dla nich moze wykonywac furutech, a moze i chinczycy ale o lepszym wykonaniu instykach. Tego przeciez sie nie dowiemy skad sie biora te ich wtyki. Natomiast same kable graja bardzo dobrze i w tych pieniadzach. Oczywiscie tez w zaleznosci kto czego oczekuje. Bo nie sa to kable idealne i maja braki w srednicy wiec nie graja rowno pelnym pasmem mi do zrodla podpasowaly idealnie bo wlasnie chcialem srednice troche przygasic, a miec nadal bas i to dobrze kontrolowany ze scena w miare gleboka. Wireworldy ktore mialem wczesniej nie mialy tego basu tak fakturowego i ciekawego, i graly mocno do przodu (swoja droga tez bardzo fajne kable, ale dla mnie invictus jest lepszym kablem). Gdy zastosowales fi50 to mowimy o wersji rodowanej czy zloconej?

Co do listwy enerra to juz nie pamietam, ale tak mi sie tez wydaje ze stosuja viborgi. Zreszta jak wroce z urlopu to moge sprawdzic. W kazdym razie nikogo nie namawiam, ale listwa performer faktycznie dziala rewelacyjnie i jestem z niej zadowolony. Estetyczna i bardzo solidnie wykonana listwa. Jestem az dumny, ze Polacy wypuszczaja tego typu produkty nawet cieszace oko. A sonicznie polazala, ze jest lepsza od paru utytulowanych producentow, ktorych tu nie bede przetaczal, aby im nie pogarszac sprzedazy 😉 Jednak listwe jezeli ktos jest w stanie wydac takie pieniadze warto przetestowac.

7 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Nie przekonasz mnie. Za duzo kabli mialo viborgi i efekt ten sam. Za darmo nie wzialbym. Kabli jest mnostwo, ja probowalem na 4-5. No nie pasowaly te viborgi nigdzie... 

Troche nie na temat watku, ale jak juz ruszony to podpytam. A jaka marke wybrales/wolisz? I z jakim pokryciem stykow?

W dniu 14.02.2025 o 11:26, Ma_cieQ napisał:

rozumiem że wymagasz od producenta kabli wyglądu firmy jak z fotki poniżej 🤔 ???

Jak firma się chwali jakąś kosmiczną techniką to niech pokaże w jakiej technologii to jest wykonywane. Najczęściej szopa lub piwniczna izba, a kable klecone z tego co było w casto czy jakiejś hurtowni elektrycznej. Albo co tam było na ali, a na miejscu jakieś nalepki się dokleja i tyle.

W dniu 14.02.2025 o 11:02, bum1234 napisał:

Jak wszystko co dotyczy audiofilskich kabli ......

Najważniejsza jest wiara. Bez tego nie zagra. A jak jest wiara to zawsze zagra. Wiarę roznieca cena plus roztoczona aura elitarności, niszowości i niedostępności. Bez tego także nie zagra.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

@Misio38             

Zapomniałeś dodać chyba najważniejszego - choćby paru słów

o nieodzownych tu kwiecistych tomach czystej poezji; bez tego ani rusz 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, audioburak napisał:

@Misio38             

Zapomniałeś dodać chyba najważniejszego - choćby paru słów

o nieodzownych tu kwiecistych tomach czystej poezji; bez tego ani rusz 😉 

👋👍

4 godziny temu, zygert napisał:

Troche nie na temat watku, ale jak juz ruszony to podpytam. A jaka marke wybrales/wolisz? I z jakim pokryciem stykow?

Najwiecej mam furutech fi 28 i fe38 w zlocie i rodzie. Oprocz tego mam jeden wtyk IeGO ze srebra, dwa oyaide rodowane oraz jeden oyaide armoured. Generalnie mieszalem rod ze zlotem, choc sa ludzie ktorzy uwazaja ze jak juz to jeden rodzaj na kablu. Neotecha mam na zlotych furu. Reszta pomieszana

W dniu 16.03.2025 o 04:16, zygert napisał:

W fi50 jest miedz alpha pokryta rodem lub złotem.

50-ki zdaje sie sa tylko rodowane. Najblizej zlocone ma 48-ka

W dniu 15.03.2025 o 14:56, sir.jax napisał:

jaki inny wtyk daje to samo co FI 50 NCF

To samo to raczej nie ma nic na rynku.

Ale jakby postawic pytanie czy jest cos lepiej grajacego od 50 NCF to dla mnie jest to rodowany Wattgate.

Ricable jest jakie jest. Mozna kupowac i mozna nie kupowac. W kazdym razie nie ma przymusu 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

13 godzin temu, rafa napisał:

Ale jakby postawic pytanie czy jest cos lepiej grajacego od 50 NCF to dla mnie jest to rodowany Wattgate

Uważam, że Wattgate Audio Grade RH to bdb wtyki, czy lepsze od Furutecha 50 NCF tego nie wiem, nie miałem 50tek. 

W dniu 16.03.2025 o 10:25, Mikelas76 napisał:

Najwiecej mam furutech fi 28 i fe38 w zlocie i rodzie. Oprocz tego mam jeden wtyk IeGO ze srebra, dwa oyaide rodowane oraz jeden oyaide armoured. Generalnie mieszalem rod ze zlotem, choc sa ludzie ktorzy uwazaja ze jak juz to jeden rodzaj na kablu. Neotecha mam na zlotych furu. Reszta pomieszana

Piękna kolekcja. 

Jak to się mówi?

A już sobie przypomniałem.

Targowisko próżności.

A może czego innego? 

😄 😄 😄

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Piękna kolekcja.

A dziękuję. 

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Jak to się mówi?

Kto zabroni bogatemu. 

3 minuty temu, bum1234 napisał:

A już sobie przypomniałem.

Targowisko próżności.

A może czego innego?

Zajmij sie sobą, kup sobie coś miłego i ładnego a napewno poczujesz się lepiej 👍 i będziesz miał wywalone co kto sobie kupił... 

5 godzin temu, bum1234 napisał:

Więc jednak czego innego 😄

U mnie być może, u Ciebie napewno. 

• 1 miesiąc później...
W dniu 21.03.2025 o 17:06, Przyslaw napisał:

Posiada ktoś głośnikowe Dedalusa? Jeśli tak poproszę o kilka słów opini

Odniosę się do rodziny Ricable. Jak Magnus powodował, że dzwięk w zasadzie był faworyzowany w górze pasma i bas był traktowany po macoszemu (gdy jest z nim problem to na pewno poprawy nie będzie), to Dedalus już jest równiejszy, jest większe dopełnienie i zejście w najniższych rejestrach jak i kontrola. Góra trochę zaokrąglowna względem Magnusa (można powiedzieć, że idzie w kierunku analityczności). Fakt nie słyszałem go wpiętego w mój system, ale takie właśnie były najbardziej rzucające się w uszy różnice. Na pewno nie są Magnusy kablami uniwersalnymi choć przy pierwszym wpięciu potrafią zachwycić z uwagi na szczegóły i dynamikę. Jednak Dedalus jest lepszym kablem. Magnusa zastosował bym raczej tylko tam, gdzie jest za ciemno i dzwięk jest spowolniony i chcemy go trochę napędzić i nie wzmacniać dolnych rejestrów. W ogóle kable Ricable trochę wycofują midbas więc mogą pomagać, gdy mamy problem ze szczególnie wrednym zakresem 100-300Hz. A Dedalus już powinien się sprawdzić w dowolnym równo grającym systemie jak i wyższy model Invictus Reference, który jeszcze pokaże więcej basu, ale z bardzo dobrą kontrolą midbasu, basu i subbasu. Najlepiej sprawdzić u siebie. Mnie osobiście te kable zaskoczyły. W podobnych pieniądzach w sumie jest i Viablue SC4 T8, którego nie miałem okazji przetestować, ale znajomy sobie chwalil, a celował właśnie w Dedalus (wolał jeszcze niższy bas, a na invictus reference nie mógł sobie pozwolić) wiec warto może sprawdzić i ten kabelek? Chyba jest jeszcze promka na wyzszy model SC6 za polowe ceny z rolki (mogę podać na priv sklep, aby tu go nie reklamować) wiec warto moze i tez ten przetestowac? Reasumując Dedalus jest fajnym kabelkiem, ale czy jest taki czy siaki ten czy inny kabel najlepiej podłącz go do swojego systemu zwłaszcza, że sprzedawcy wypożyczają bez problemu.

W dniu 18.03.2025 o 23:20, sir.jax napisał:

Uważam, że Wattgate Audio Grade RH to bdb wtyki, czy lepsze od Furutecha 50 NCF tego nie wiem, nie miałem 50tek. 

Czy przypadkiem te wtyki nie są stosowane w kablach firmy Hijir/Harmonix?

Edytowane przez zygert
1 godzinę temu, zygert napisał:

Czy przypadkiem te wtyki nie są stosowane w kablach firmy Hijir/Harmonix?

Tak, chyba we wszystkich ich modelach.

• Pokaż nowe odpowiedzi