Skocz do zawartości
IGNORED

BLUESOUND NODE 3

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wszystko po wifi, bo daleko modem stoi - xbox, shield, node, laptop. Nie gram na razie po sieci to nie myślę nawet żeby do xboxa prowadzić przewód. 

.

19 hours ago, negatyw said:

Ja tylko LAN 8.1. Podobnie jak nvidia shield. Nie wyobrażam sobie innego typu połączenia w tych urządzeniach.

A co jest nie tak z wifi?

Oczywiście, ale nie widzę potrzeby podpinania LAN żeby oglądać/słuchać streamu, korzystać z www i pobierać dane. Ale jak kibel to kibel. 🤷‍♂️

.

32 minuty temu, J4Z napisał:

Gratuluję 👍

Spróbuj oglądąć film z BD UHD (a nie w jakości "4K" ze streamingu) po wifi na odległości powiedzmy 20 m ze ścianami z betonu. Lub DSD 512 po wifi.

Każda technologia ma swoje ograniczenia i zastosowania. Ja nie mam nic przeciwko słuchawkom bluetooth jak korzystam z nich przy sprzątaniu. Do słuchania muzyki stosuję te same słuchawki ale podłączone po kablu. Wszystko zależy od zastosowania i potrzeb. Z mojego dość długiego doświadczenia wynika jedno, jeśli dla wymagających transmisji nie chcesz kłopotów nie stosuj WiFi jeśli możesz.

Edytowane przez payong

Myślałem, że mówimy o jakości dźwięku. Jeśli połączenie przez wifi jest stabilne (a takie uważam, że jest u mnie gdyż trzy osoby równocześnie spokojnie oglądają 3 różne rzeczy w 4K i jest super) to nie widzę powodu aby rezygnować z wifi.

Nie ogladam BR, nie czuje takiej potrzeby. Jakbym czuł to kupiłbym sobie odtwarzacz i kupował płyty. 

Wifi to wifi, a muzyka przez BT do słuchawek to co innego. W jakim celu wzmianka o tym, nie wiem.

Idę do WC sprawdzić pocztę. 😆

Pozdr. 

.

1 minutę temu, Lesheck napisał:

to nie widzę powodu aby rezygnować z wifi.

Ale ja nie namawiam Cię do rezygnacji z WiFi, ja tylko piszę, że u mnie WiFi w moim środowisku nie spełnia oczekiwań. A i 4K ze streamingu ni jak się ma do obrazu UHD z płyty BD UHD, porównaj sobie obraz tego samego filmu ze streamingu i z płyty.

Sam oglądam filmy ze streamingu bo takie jest życie, nie stać mnie na wszystko na płytach a i często nie warto wydawać pieniędzy.

Peace brothers 🙂

2 minuty temu, J4Z napisał:

Nie ogladam BR, nie czuje takiej potrzeby

A ja odczuwa i w różnorodności nasza siła 🙂

Zapewne to ta sama sytuacja jak słuchanie mp3 i nie kupowanie płyt CD, co kto lubi.

5 minutes ago, payong said:

Ale ja nie namawiam Cię do rezygnacji z WiFi, ja tylko piszę, że u mnie WiFi w moim środowisku nie spełnia oczekiwań.

Spoko. 🙂 Jest to dla mnie ciekawy temat bo skoro można uzyskać taką samą jakość dźwięku przez stabilne wifi to po co wydawać kupę kasy na audiofilskie switche + zasilacze do tych switchy, izolatory i inne tego typu ustrojstwa. Inną kwestią jest jakość modułu wifi w Node ale jak już pisałem nie słychać u mnie żadnej różnicy między ethernetem a wifi. 

Ja mam zwykłe switche, kable ethenet cat 6 lub 6e już nie pamiętam kategorii, żadnych extra zasilaczy do switchy, hubów, routerów, serwerów itp.

WiFi 2.4 i 5.0 ac i korzystam z niego tylko do smartfonów, które poprzez bluetooth przesyłają do słuchawek jak sprzątam chałupę lub gotuję 🙂

WiFi w tym przypadku nie stanowi problemu bo ograniczeniem jest Bluethooth. I jest OK.

Ale nie do UHD z odtwarzacza płyt bluray lu bardzo gęstych plików, oczyiście moim zdaniem na podstawie moich doświadczeń (i kolegi).

Edytowane przez payong

Oczywiście, ale nie widzę potrzeby podpinania LAN żeby oglądać/słuchać streamu

A ja widzę. Znalazłem nawet sporo opinii, że im lepszy kabel LAN - tym lepszy dźwięk. Tego nie potwierdzę, ale z pewnością to nie szkodzi.
BR, 4K: już to widzę po wi-fi

18 minutes ago, negatyw said:

Znalazłem nawet sporo opinii, że im lepszy kabel LAN - tym lepszy dźwięk.

OK. A jeśli (kiepskiego) kabla nie ma wcale, to co ma ten dźwięk pogarszać? 

Koleżanki/koledzy zakończmy dyskusję o kablach ethernt/WiFi bo chyba o nie dotyczy to tego wątku. deklaruję, że w tej sprawie się już nie odezwę (wiem, że to stwierdzenie może spowodować chęć odzywki ale błagam, nie)

31 minut temu, negatyw napisał:

Znalazłem nawet sporo opinii, że im lepszy kabel LAN - tym lepszy dźwięk. Tego nie potwierdzę, ale z pewnością to nie szkodzi.

No ciekawe:

12 minut temu, Lesheck napisał:

jeśli (kiepskiego) kabla nie ma wcale, to co ma ten dźwięk pogarszać? 

Siedzę sobie na tym kiblu i myślę. Przewód zbiera zakłócenia teoretycznie. Przy WiFi nie mamy przewodu, ale! też potrafią być zakłócenia. Ja tam nie mam zamiaru porównywać, ale zostawiam Was z tą myślą. 

.

Spróbuj oglądąć film z BD UHD (a nie w jakości "4K" ze streamingu) po wifi na odległości powiedzmy 20 m ze ścianami z betonu.

Kto sciaga sygnal z 20m przez betony?

Podlanczasz sie do sasiada w bloku 3 mieszkania dalej do jego routera?
4 godziny temu, negatyw napisał:

A to z pewnością dotyczy tego wątku...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To też (i mój post też) 

😁

Ukryta Zawartość

.

• 2 tygodnie później...

Bardzo ciekawych rzeczy się tu dowiedziałem ale mam pytanie 🙂 Mozna się podłączyć kablem z laptopa (HP pavilion nowy) do tego Bluesound 3 aby działał jako DAC? Z Bluesound node 3 RCA do wzmacniacza oczywiście. Interesuje mnie gra w czasie rzeczywistym, próbowałem podłączyć się pod HDMI i USB ale zero reakcji (nie wiem czy laptop ma możliwość puszczenia dźwięku pod HDMI eARC) jakieś pomysły jak podłączyć? Interesuje mnie tylko przesył po kablu w czasie rzeczywistym (nie pliki które wczytuje z dysku laptopa).

Szkoda że w USB nie zrobili opcji wejścia. Optyka nie mam w laptopie, HDMI zwrotnym bardzo mało pisze w internecie czy laptopy takie obsługują, można to jakoś sprawdzić w opcjach czy gdyby miał to by odrazu zatrybiło?

11 minut temu, Yogii napisał:

Szkoda że w USB nie zrobili opcji wejścia. Optyka nie mam w laptopie, HDMI zwrotnym bardzo mało pisze w internecie czy laptopy takie obsługują, można to jakoś sprawdzić w opcjach czy gdyby miał to by odrazu zatrybiło?

eARC to wyjątek raczej niz reguła.

Adapter:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Yogii napisał:

Mozna się podłączyć kablem z laptopa (HP pavilion nowy) do tego Bluesound 3 aby działał jako DAC?

przetwornik na usb do kompa dokupić z USB na optyk albo coax najlepiej (komputer pewnie nie ma wyjścia cyfrowego audio tego typu.

a Co chcesz z tego kompa odtwarzać na BS?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi