Skocz do zawartości
IGNORED

BLUESOUND NODE 3

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko gdzie ta opcja jest?
Przełączam na zewnętrzny dac w ustawieniach ale wtedy znika opcja "stała głośnośc". W default (coax) ta opcja jest.

22 minuty temu, piorasz napisał:

Tylko gdzie ta opcja jest?
Przełączam na zewnętrzny dac w ustawieniach ale wtedy znika opcja "stała głośnośc". W default (coax) ta opcja jest.

kurde nie pamiętam musiałbym do tego usiąść, a mam zajob dziś... 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

No i proszę, mnie też dopadło. Testuję Toppinga E70 Velvet i podłączam BSN za pomocą USB. 
Niestety nie widzę możliwości „zafixowania” poziomu wyjścia z BSN. Jak wspomniałem wcześniej podłączenie  Audiolaba 8200A ustawiało BSN automatycznie w tryb fixed a po podłączeniu do PA Nova 150 suwak był aktywny ale poziom wyjścia i tak był stały. Rozczarowujący brak kompatybilności. Chyba, że ktoś zna jakiś patent?

Obawiam się, że połączenie interfejsu USB może być w tym Toppingu realizowane przez układ DDC a nie wprost DAC. Jest o tym trochę na anglojęzycznych forach?

@piorasz do jakiego przetwornika się podłączasz?

Edytowane przez re.ac.tor
Obawiam się, że połączenie interfejsu USB może być w tym Toppingu realizowane przez układ DDC a nie wprost DAC. Jest tego trochę na anglojęzycznych forach?
[mention=57250]piorasz[/mention] do jakiego przetwornika się podłączasz?
Do DIY na Soekrisie. USB mam Xmos. Gdzieś przeczytałem, że trzeba by zmienić oprogramowanie układowe. Robi się to poprzez wgranie sterownika w Windows. Być może wkrótce spróbuję. Jeśli Topping ma usb Xmos może być ten sam problem.
BTW na Top Hi-fi widzę, że za bardzo nie można liczyć.... To smutne.

Tu link do (być może) rozwiązania.
Wprawdzie dotyczy Bluesound Node N130 i DAC Holo ale problem może być ten sam z każdym USB na Xmos.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obczaję to w weekend i dam znać.

Ukryta Zawartość

Zamiast BSN podłączyłem Macbooka jako transport USB i tutaj kompletny brak dźwięku. DAC pokazuje częstotliwość próbkowania, Mac identyfikuje wyjście jako E30 Velvet ale nie gra. Mogę sobie suwakiem robić co chcę. Ten sam Mac na dwóch pozostałych DAC-ach działa z 'zafiksowanym' poziomem. Coś tu ewidentnie jest związane z interfejsem po stronie Toppinga.

A z opisu wynika, że: "Wejście USB Topping E70 VELVET ma szeroki zakres kompatybilności: Windows 10, Windows 11, MAC, Linux, iOS, Android (wszystkie plug&play). 
Tylko w przypadku aplikacji Windows ASIO musisz zainstalować sterownik i skonfigurować go. 
Sprzęt USB oparty jest na sterowniku XMOS XU316 i Thesycon (dotyczy systemu Windows, inne systemy są wolne od sterowników)."

Update:

po restarcie DACa i maca pojawił się dźwięk. Nie zmieniałem nic w setupie hw ani sw.  Magical wyłącz i włącz 😉

Dla sedna sprawy największe znaczenie ma teraz to, że z obu transportów tj. Macbooka i Node’a mogę za pomocą suwaka sterować głośnością i nie mam możliwości możliwości „zafiksowania” na Toppingu. Z kolei na DACu wzmacniacza, który też posiada kontroler XMOS (zapewne starszy, nigdzie nie mogę znaleźć wersji) mimo niezablokowanego suwaka wyjście jest ustalone na maksymalnym poziomie. 

Update:
po restarcie DACa i maca pojawił się dźwięk. Nie zmieniałem nic w setupie hw ani sw.  Magical wyłącz i włącz

Dla sedna sprawy największe znaczenie ma teraz to, że z obu transportów tj. Macbooka i Node’a mogę za pomocą suwaka sterować głośnością i nie mam możliwości możliwości „zafiksowania” na Toppingu. Z kolei na DACu wzmacniacza, który też posiada kontroler XMOS (zapewne starszy, nigdzie nie mogę znaleźć wersji) mimo niezablokowanego suwaka wyjście jest ustalone na maksymalnym poziomie. 
Ja się poddałem mimo wielu prób. Mam nadal regulację głośności na usb, której nie da się zafixować. Ustowione mam na max a gram i tak z aplikacji roon (Node jest end poitem) gdzie głośność mam ustawiona na fixed.
  • 3 tygodnie później...

Po rozpoznaniu USB DACa nieco się zmienia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie "wybierz wyjście" (po COAX) nie pojawia się w menu. Korzystam z DAC na pokładzie Rotela A14.
Czy też tak macie?

U brata jest jak poniżej:9c389d804c4c224daec63ce6f63a3a5c.jpg

Dojechał dzisiaj i mój NODE.

Pytanie, korzystam z regulacji głośności w NODE, po podłączeniu do wzmacniacza mam problem bo włączenie volume na max w node powoduje bardzo mocne przesterowanie. To nie jest kwestia wzmacniacza ani zbyt mocnego sygnału z node, tylko ewidentnie jakby sam node nie wyrabiał.

Ktoś ma podobnie ?

Ok, popprawka, NODE ma na wyjściu ponad 5,2Vpp więc przesterowuje wejście w moim wzmacniaczu.
Sam sygnał z NODA na oscyloskopie jest idealny.

Dobrze wiedzieć.
Więc chyba wyłącz sterowanie głośnością w node , ominiesz też jego PRE , stameruj Ze wzmacniacza choć sterowanie z komórki via mode to wygoda

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

wzmacniacz jest diy, musze przy preampie pogrzebać.

W przypadku wyłączenia sterowania głośności w node, masz cała moc sygnału na wyjściu od razu więc nie tędy droga.

W przypadku wyłączenia sterowania głośności w node, masz cała moc sygnału na wyjściu od razu więc nie tędy droga.

To teraz wiem, dlaczego po wyłączeniu sterowania głośnością w Node - we wzmacniaczu mam głośniej. Też mi się wydawało, że dźwięk jest miejscami przesterowany.
Tłumaczyłem to sobie tak, że to właśnie sterowanie głośnością w Node - powinno grać dodatkowo głośniej. A tu widać tak nie jest.

Domyślam się, że piszesz o BS3, a nie o X?

mając sterowanie głośnością dalej (wzmak/pre) nie ma sensu korzystać ze sterowania głośnością w Node. Można sygnał przesterować to raz, a dwa po prostu jest dłuższa ścieżka sygnału i dźwięk zawsze trochę traci na jakości przez to. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

28 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

mając sterowanie głośnością dalej (wzmak/pre) nie ma sensu korzystać ze sterowania głośnością w Node. Można sygnał przesterować to raz, a dwa po prostu jest dłuższa ścieżka sygnału i dźwięk zawsze trochę traci na jakości przez to. 

W Node 3 sterowanie głośnością odbywa się cyfrowao więc żadnej dłuższej ścieżki nie ma. Faktem jest, że jakość może być gorsza ale zupełnie z innego powodu. Poczytaj o bit perfect. 

6 minut temu, piorasz napisał:

W Node 3 sterowanie głośnością odbywa się cyfrowao więc żadnej dłuższej ścieżki nie ma. Faktem jest, że jakość może być gorsza ale zupełnie z innego powodu. Poczytaj o bit perfect. 

uprościłem trochę temat 😉

Wiadomo, że cyfrowo, chodziło mi o degradację jakości na włączonej regulacji głośności. Testowaliśmy nie raz i słychać to dość znacząco 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

To dlaczego, gdy słucham bez regulacji głośności (przez COAX) - słyszę w A14 lekkie przesterowanie? Może faktycznie ten sygnał z Node jest zbyt mocny?

5 minut temu, negatyw napisał:

To dlaczego, gdy słucham bez regulacji głośności (przez COAX) - słyszę w A14 lekkie przesterowanie? Może faktycznie ten sygnał z Node jest zbyt mocny?

nie wiem, a po optyku sprawdź czy będzie tak samo? Mi najlepiej A14 z Node gra po USB 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

11 minut temu, negatyw napisał:

Sprawdzę po optyku w wolnej chwili.

PC-USB mam w A14 zajęte pod pliki z kompa. Gdyby BS3 ogarniał pliki DSD - port byłby wolny emoji3.png

no tak 😉

www.tophifi.pl

uprościłem trochę temat
Wiadomo, że cyfrowo, chodziło mi o degradację jakości na włączonej regulacji głośności. Testowaliśmy nie raz i słychać to dość znacząco 

P.S. Czy testowaliście to też przez COAX?
3 minuty temu, negatyw napisał:

P.S. Czy testowaliście to też przez COAX? emoji3.png

Chyba na każdą możliwość 😉

www.tophifi.pl

Ok, popprawka, NODE ma na wyjściu ponad 5,2Vpp więc przesterowuje wejście w moim wzmacniaczu.
Sam sygnał z NODA na oscyloskopie jest idealny.
Dopytam, by postawić w tej kwestii "kropkę nad i"...

1) Czy to 5,2V dotyczy wyjścia RCA, czy też COAX?
2) Jaki masz wzmacniacz i do jakiego wejścia podpinasz BS3?

Wybaczcie koleżanki i koledzy naiwne pytanie ale nie mam dostępu teraz do NODEa (syn się wyprowadził i zabrał ze sobą) a znajomy zadał mi pytania:

1) czy można streamować z Youtube (ale nie z music)? Uszczegółowiając: rozpoczynam w aplikacji na smartfonie streaming i mogę smartfon wyłączyć a streamer będzie grał dalej.

2) radio internetowe: czy dowolne (np. wpisując adres) czy tylko ograniczone do jakiejś listy?

• Pokaż nowe odpowiedzi