Skocz do zawartości
IGNORED

BLUESOUND NODE 3

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, negatyw napisał:

Z tym wypatroszeniem pod liniowca się w sumie zastanawiam. Nie wiem tylko, czy usłyszę różnicę gdy korzystam z zewnętrznego DAC. Ponoć ma to głównie sens, gdyż korzystamy z DAC w Node.

Swoją drogą, macie jakiś filmik pokazujący te czynności w czytelny sposób?

Usłyszałem, mając dac zewnętrzny po USB.

ponadto poprawę przyniosło dołożenie  lepszego kabla ac do sboostera - konkretnie Pangea AC9.

W dniu 8.03.2023 o 23:52, Radosław_68242 napisał:

Dlaczego dziwny? Obecnie puszczam z aplikacji Apple Music przez Chromecast Audio wszystko działa bez zarzutu ale chciałbym kupić dużo lepszy dźwiękowo streamer właśnie z wbudowanym Chromecast 

No bo Apple Music to raczej użytkownicy nadgryzionego jabłka używają 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

50 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

No bo Apple Music to raczej użytkownicy nadgryzionego jabłka używają 😉

Przeszedłem dziś na Tidal aby mieć łatwiej 🙂 poszukuje w takim razie streamera z dobrym dac do 3500zł, jest coś godnego polecenia co dobrze gra? Może smsl dp5?

53 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

o bo Apple Music to raczej użytkownicy nadgryzionego jabłka używają 😉

To tylko częściowo prawda. Ja akurat Apple Music używam na jabłkowych diwajsach ale już moje dzieci są androidowe. Mimo to zainstalowały aplikacje AM i korzystają z rodzinnego pakietu. Mówią, że lepiej się tego używa niż Tidala chociaż lepszy byłby Spotify. Młodzież szuka dobrej apki, dźwięk na mobilkach nie ma dla nich pierwszorzędnego znaczenia. Żeby nie było uważam AM za bardzo dobry jakościowo serwis.

Ciekawe czy doczekam natywnej aplikacji na BSN?

Teraz, Radosław_68242 napisał:

Przeszedłem dziś na Tidal aby mieć łatwiej 🙂 poszukuje w takim razie streamera z dobrym dac do 3500zł, jest coś godnego polecenia co dobrze gra? Może smsl dp5?

ja tam polecam Node. Można się pobawić z lepszym przewodem zasilającym (polecam Audioquest NRG-y2 albo Isotek Premier do tego). Stabilność działania, pełne wsparcie na lata, wygodna obsługa i funkcjonalność. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

24 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ja tam polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Można się pobawić z lepszym przewodem zasilającym (polecam Audioquest NRG-y2 albo Isotek Premier do tego). Stabilność działania, pełne wsparcie na lata, wygodna obsługa i funkcjonalność. 

Zapraszam na priv 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Wczoraj wymieniałem. Instrukcja obrazkowa dołączona do modułu jest bardzo czytelna. Sama wymiana jest prostą pracą na 15-20min. Trzeba trochę odwagi przy otwieraniu obudowy, bo stawia spory opór i trzask odpuszczających zaczepów jest dosyć niepokojący  Zamykanie wymaga trochę cierpliwości z powodu ciasno spasowanych zaczepów właśnie. 

Napisz coś o pierwszych wrażeniach odsłuchowych . Warto ?
Jaki moduł i jaki zasilacz dałeś ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zasilacz liniowy i moduł od PD. Wrażeniami będę mógł podzielić się po tygodniu, teraz jeszcze za wcześnie. 

Ok. Jak i u mnie .
Na to czekamy

4 godziny temu, Radosław_68242 napisał:

Ale gdzie widzisz w tym sprzęcie obsługę Tidala?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba trochę odwagi przy otwieraniu obudowy, bo stawia spory opór i trzask odpuszczających zaczepów jest dosyć niepokojący  Zamykanie wymaga trochę cierpliwości z powodu ciasno spasowanych zaczepów właśnie. 

No to ja nerwowo raczej nie dałbym rady...

14 godzin temu, marek666 napisał:

Ale gdzie widzisz w tym sprzęcie obsługę Tidala?

Ukryta Zawartość

Musisz lepiej doczytać kolego 😉

Ukryta Zawartość

@ do "liniowcow":

Jestem ciekaw, czy Wasze opinie będą odmienne od testu w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czekałem cierpliwie i nie komentowałem, bo efektu WOW nie było po odpaleniu świeżo złożonego zestawu. Dźwięk „otworzył się” po trzech dobach grania. NODE cały czas odtwarzał radio, wyłączałem tylko wzmacniacz. W międzyczasie podsłuchiwałem i już dzień wcześniej czułem, że się odmula.

Na początek utnę temat transportu. Jest gładko i przejrzyście. Tego brakowało ale barwa i charakter zostają po stronie DACa. Na USB zostaje tak jak była lekko wycofana średnica. Jednak ze względu na wzrost czytelności w każdym rejestrze ogólne wrażenie jest bardzo pozytywne. Poprawia się słyszalność efektów przestrzennych. Tylko tyle i aż tyle. 

Jeżeli chodzi o odtwarzacz na zintegrowanym DAC to tu już jest ogień. Gładkości i rozdzielczości nawet nie ma co porównywać do wcześniejszych osiągów, to jest przepaść. Wcześniej przecież bez żalu przełączyłem się na DAC we wzmacniaczu a każda próba powrotu była bolesna. Czytelniejsza średnica to jakby pochodna tego o czym wcześniej ale głębsze zejście w niskich rejestrach to już nie przelewki. Dzięki temu zyskuje barwa, wokale są naturalniejsze, muzyka zyskuje masę ale ten bas - tu was nie zaskoczę - jest rozdzielczy i zróżnicowany, nie ma żadnej buły. To jest zupełnie inny player niż ten wyciągnięty z pudełka. Nie spodziewałem się takiej przyjemności z odsłuchu, nie po tym jak zacząłem myśleć o ciułaniu pieniędzy na jakiś topowy streamer. 

Jedyne co się nie zmieniło to rozmiary sceny. Nie ma tu żadnego „poszerzacza scenianu”. To nadal NODE bez rozdmuchanej przestrzeni. Żeby oddać sprawiedliwość, dzięki dużo większej rozdzielczości efekty przestrzenne pojawiają się na bogato i chętnie wyskakują poza bazę. 
Wcześniej korzystałem z Marantz NA7004 i tam stereofonia była na bardzo wysokim poziomie ale nie podobała mi się barwa: osuszenie i rozjaśnienie. Głębia i szerokość  były jednak dużo bardziej odczuwalne niż z NODE. W każdym pozostałym zakresie ten maluch z liniowym jest lepszym źródłem.

W uzupełnieniu. BSN podłączony mam IC MOGAMI 2520 Little Wonder do wzmacniacza Peachtree Nova 150 v.2 a on oddaje sygnał za pomocą Tellurium Q Black II do Audio Physic Sitara v.1. Zasilam to wszystko za pomocą kabli IsoTek EVO3 Initium. 

Dzięki za uwagę i… dyskutujmy 😉

Edytowane przez re.ac.tor
W dniu 10.03.2023 o 21:11, re.ac.tor napisał:

Zasilacz liniowy i moduł od PD

Trzymam kciuki 🙂 Nie mam już siły przeglądać wątku do tyłu, jak znajdziesz wolną chwilę napisz proszę co to za zasilacz i moduł.

Jak nie znajdziesz czasu to będę kopał 😞

Na USB zostaje tak jak była lekko wycofana średnica. Jednak ze względu na wzrost czytelności w każdym rejestrze ogólne wrażenie jest bardzo pozytywne. Poprawia się słyszalność efektów przestrzennych. Tylko tyle i aż tyle. 

A jak ma się sprawa przez COAX? Masz możliwość takiego testu?

To samo pytanie do pozostałych "liniowców"

Wiesz co? Po coax miałem takie odczucia jak i po usb tylko bez tego cofnięcia średnicy i z lepszym atakiem ale z mniejszą sceną. Jest poprawa w gładkości i transparentnosci, co skutkuje wllepsza kultura brzmienia. Daję sobie teraz tydzień „po analogu” i wrócę do coax i usb. Zobaczymy co się wydawało i co się potwierdzi 🙂 Generalnie powrotu z tej podróży nie ma, bez liniowego nie ma grania tak ze źródła, jak i transportu. 

Edit:

Jeżeli ma to dla Ciebie znaczenie. Kabel USB mam fajnie wykonany  z Ali  (Ataudio bodajże, niby na Canare). Porównywałem go z Wireworld Chroma i - o zgrozo - usłyszałem różnice na korzyść chińczyka i to zdecydowanie. Koncentryk sam sobie wykonałem na srebrzonym Beldenie do zastosowań w headendach CATV, bo to moja branża. Tu z kolei do porównania mialem jedynie Prolinka i moje subiektywne odczucie kazało mi postawić ja własny wyrób. 

Edytowane przez re.ac.tor

Za każdym razem gdy czytam o nowych doświadczeniach i opiniach na temat BSN, kwestii zasilania, wykorzystania BSN jako transportu, mam ochotę wrócić do eksperymentów i sprawdzić czy może coś się u mnie nie zmieniło. Być może  oczekiwałem zbyt szybko rezultatów i przegapiłem ten moment gdy zasilanie wpłynęło jakoś znacząco na dźwięk. (mowa o czystym transporcie) Gdybym teraz podłączył BSN na standardowym zasilaczu, to coś usłyszałbym 🤔 Wypróbowałem kilka streamerów z przedziału do 25k ale zdecydowałem, że żaden nie był wart dopłacania w stosunku do BSN. Ja słyszę zdecydowanie różnice na DACu, a na transporcie już niekoniecznie. 

A BSN podłączony do DACa przez USB brzmi u mnie znacznie pełniej niż przez coax. 

W dniu 15.03.2023 o 19:26, re.ac.tor napisał:

Daję sobie teraz tydzień „po analogu” i wrócę do coax i usb. Zobaczymy co się wydawało i co się potwierdzi

Przyzwyczaiłem ucho do nowego oblicza NODE i przełączyłem się na zewnętrzny DAC. Napiszę tylko, że nie odnotowałem żadnego dyskomfortu a przed wymianą zasilania różnica była zdecydowanie na niekorzyść NODE. Nadal odczuwam komfort związany z brakiem wyostrzeń niezależnie czy BSN pracuje jako transport czy źródło.   Nie będę już się bawił w głębsze porównania, z grubsza nic się nie zmieniło od pierwszych wrażeń. Teraz po prostu z przyjemnością słucham muzyki. 

Teraz czekam tylko na dobre oferty sprzedaży "liniowca" wraz z przekładką, lub chociaż przekładki. I to kogoś ze stażem. Najlepiej w Poznaniu, bo jakoś nie ufam kurierom...

11 godzin temu, negatyw napisał:

Teraz czekam tylko na dobre oferty sprzedaży "liniowca" wraz z przekładką, lub chociaż przekładki. I to kogoś ze stażem. Najlepiej w Poznaniu, bo jakoś nie ufam kurierom...

Mam na sprzedaz jednorocznego, z liniowym z PD. Niestety do Poznania nie wybieram sie wczesniej niz w lipcu.

Przesiadlem sie dzis na Volumio Rivo.

Od kilku dni posiadam 3 Bluesounda Node i nie moge pobrac aktualizacji.Nie moge tez zaakceptowac warunków licencji.Brak okienka czy czegos do klikniecia i zaakceptowaniaKupiłem uzywke i boje sie ze cos jest nie tak z tym urzadzeniem.Ogólnie wszystko działa ale ten komunikat o braku mozliwosci sprawdzenia aktualizacji mnie martwi....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_20230328-230916.thumb.png.2431abc3833b3fcf114f012093876aa4.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TZ6
Od kilku dni posiadam 3 Bluesounda Node i nie moge pobrac aktualizacji.Nie moge tez zaakceptowac warunków licencji.Brak okienka czy czegos do klikniecia i zaakceptowaniaKupiłem uzywke i boje sie ze cos jest nie tak z tym urzadzeniem.Ogólnie wszystko działa ale ten komunikat o braku mozliwosci sprawdzenia aktualizacji mnie martwi....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_20230328-230916.thumb.png.2431abc3833b3fcf114f012093876aa4.png

Nie martw się ... To dobry sprzęt
A poważnie też tak miałem z moim kiedyś nowym BSN 2i. O dziwo jak zabrałem go do kolegi to na jego łączu internetowym / routerze aktualizował się więc może spróbuj u sąsiada.

Po którejś tam aktualizacji coś chyba poprawili bo kolejna załapał już u mnie na mojej sieci multimedia i router Asus ale nie pamiętam modelu i działa do dziś.

Od biedy możesz aktualizację ściągnąć na pendrive i z niego ją wykonać choć jest trochę zabawy z tym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@TZ6 A możesz sprawdzić przez przeglądarkę? Jeśli znajdziesz jaki adres sieciowy ma Node to w przeglądarce powinieneś mieć dostęp do ustawień urządzenia.

Edytowane przez Absolute beginners
  • Pokaż nowe odpowiedzi