Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha ns-555 nie działający średniotonowy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

mam kolumny yamaha ns-555. Co mnie w nich zastanawia, to że głośniki średniotonowe są "martwe". Tzn jak po niskotonowych czuć i widać ruch tak średniotnowe nawet nie drgną. Czy tak ma być czy to świadczy o jakimś uszkodzeniu? 

Pozdrawiam

No właśnie cieżko stwierdzić ale jakby ze średniotonowych nic nie było słychać. Tzn, przykładając ucho do niskotowoych słychać inny dzwięk, do wysokotonowych inny a do średniotonowych... jakby zlepek z pozostałych i "granie z wnętrza kolumny". Na moje ucho nic nie słychać... jeszcze pozostaje mi przejście się do sklepu i porównanie z nowym sprzętem i zobaczenie jak to tam gra.... Czy w ogóle jest sytuacja, że średniotonowy się rusza? Może chodzi on w takich częstotliwościach, że ten ruch jest niewyczuwalny.

8 godzin temu, berkerel napisał:

Może chodzi on w takich częstotliwościach, że ten ruch jest niewyczuwalny.

Dokładnie. Im wyższy podział niskie/średnie, tym trudniej wyczuć ruch membrany, choć coś zawsze można wyczuć. 

Najlepiej wykręcić głośnik i sprawdzić bezpośrednio, za pomocą pojedynczej baterii 1,5V, czy działa. Jeśli się odezwie, a z kolumny nadal go nie słychać, należy przyjrzeć się zwrotnicy.

13 godzin temu, berkerel napisał:

Hej,

mam kolumny yamaha ns-555. Co mnie w nich zastanawia, to że głośniki średniotonowe są "martwe". Tzn jak po niskotonowych czuć i widać ruch tak średniotnowe nawet nie drgną. Czy tak ma być czy to świadczy o jakimś uszkodzeniu? 

Pozdrawiam

dźwięk się z nich wydobywa? Średniotonowe nie będą tak pracowały jak basówki 😉 

Jak przykładasz delikatnie palec, to czujesz, że drgają?

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

19 godzin temu, berkerel napisał:

Hej,

Pozdrawiam

Przyłóż rękę do przetwornika i sprawdź czy czujesz drgania, jeśli tak to pracują.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Zrobiłem test, włączyłem netflixa, mocno podkreciłem głos i przykładając rękę wydaje mi się, że jednak leciutko drgają. Czyli powinno być ok. W wolnej chwili sprawdzę przykładając baterię. Inny pomysł mam też, głośniki mają bi-amp. Rozpiąć bi-amp i zobaczyć czy będzie różnica w zachowaniu, dzwięku itp.

A wystarczyło go zasłonić np. poduszką czy kawałkiem gąbki - wszystko byłoby jasne;

ubywa wtedy coś w dźwięku, czy pozostaje taki sam 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 godzin temu, berkerel napisał:

Czyli powinno być ok. W wolnej chwili sprawdzę przykładając baterię. Inny pomysł mam też, głośniki mają bi-amp. Rozpiąć bi-amp i zobaczyć czy będzie różnica w zachowaniu, dzwięku itp.

Bi amping, bi wiring to najczęściej podział między wysokotonowy a reszta głośników , rozpinając zworki odpinasz wysokotonowy wiec  średniotonowy będzie działał z niskotonowymi