Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Amazon ma bankowo 24/192 - tym bardziej, że opcja za 3,99 "juro"  czyli niecałe 20zl (dla ludzi mających prime). Fajnie jakby "Zenek" wspierał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, folab napisał:

Nie ma,to teoria

Teoria to gęste emkuła po upsamplingach. Qobuz ma natywne. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Apple Music ma też gęste formaty, niestety nie ma dla niego wsparcia. Szkoda, bo używałem go na DAPie i było fajniej niż na Tidalu (jakość + interfejs). Roon też nie wspiera.

(i chyba nikt się nie łudzi, że jakiekolwiek będzie wsparcie poza Applem)

10 godzin temu, Kajo napisał:

spróbuj przez wtyczkę airplay ale musisz mieć sprzęt Apple . najlepiej doczytaj ale jak już to na tą chwilę jedyna droga bo nie ma Chromecast 

A miał być 

10 godzin temu, folab napisał:

Nie ma,to teoria

No właśnie pytanie czy to realny materiał tej klasy czy MP3 podbite dla szpanu.

9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Teoria to gęste emkuła po upsamplingach. Qobuz ma natywne. 

Chyba że tak

A może tak całkiem solidnie wykonany przez wieloletnią firmę, która posiada dobre opinie, budżetowy kabelek:

Ukryta Zawartość

mam z tej firmy przedłużacz usb - dobra robota. No, ale nie audiofilska..:)

Ukryta Zawartość

40 minut temu, maciek1 napisał:

A może tak całkiem solidnie wykonany przez wieloletnią firmę, która posiada dobre opinie, budżetowy kabelek:

Ukryta Zawartość

mam z tej firmy przedłużacz usb - dobra robota. No, ale nie audiofilska..:)

Mam ten kabelek Usb 2.0 w ciut lepszej specyfikacji - chromowane wtyczki. Polecam

Ukryta Zawartość

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mam ten kabelek Usb 2.0 w ciut lepszej specyfikacji - chromowane wtyczki. Polecam

A jest jakiś link do tego Twojego? Ten z mojego linku chyba jako jedyny USB3 w ofercie?

Ja Maćku chyba wolałbym coś porządnie zaekranowanego. 

Ukryta Zawartość

Ile można gonić króliczka, i tak go nie dogonię😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
7 minut temu, StachMuszel napisał:

Ja Maćku chyba wolałbym coś porządnie zaekranowanego. 

Ukryta Zawartość

Ile można gonić króliczka, i tak go nie dogonię😁

O żesz! Pancerny kabel. No i ten rysunek techniczny! Kto to jeszcze pamięta:) Fajne. Tylko uważaj na końcówki... ten z linku w mojej ocenie nie będzie pasował do streama.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maciek1
1 minutę temu, StachMuszel napisał:

Dlaczego nie będzie pasował?

Wtyki A/B.

Już to przerobiłem na własnej kieszeni:) Wtyki AB z usb 3 pasują do streama. jakoś rzadko kto o tym wspomina. Chyba że tkwię w błędzie? ten do streama, ten "mały" jest wyższy, z taką nadbudową. Zobacz u siebie.

Ja mam takie USB w DACu. Klasyczne "drukarkowe".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
9 minut temu, StachMuszel napisał:

Ja mam takie USB w DACu. Klasyczne "drukarkowe".

Ukryta Zawartość

A! PRZEPRASZAM BARDZO. Jakoś tak zafiksowałem się, ze masz ifi zen dac. To do ifi zen dac jest taka konieczność. Wybacz. Nie pamietam jak jest w Toppingu z wejściami, a coś tam planujesz chyba?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maciek1

Tak, być może będę miał pożyczony D10s.

Mój DAC to Rotel RC-1570 na Wolfsonie 8740.

W Toppungu jest chyba też klasyczne wejście. 

Edytowane przez StachMuszel
2 minuty temu, maciek1 napisał:

A! PRZEPRASZAM BARDZO. Jakoś tak zafiksowałem się, ze masz ifi zen dac. To do ifi zen dac jest taka konieczność. Wybacz.

Tak , IFI zen DAC ma USB B w wersji 3.0. Ale tylko IFI tak zrobił nie widziałem innych DACów z takim wejściem.

A tak skoro o kabelkach:)) Czy jest jakiś sens poszukiwać kabelka ethernet LAN? Ja mam z routera kabelkiem pociągnięty sygnał. I jeszcze jedno: czy sygnał kabelkiem z routera jest niezmieniony w stosunku tego "z gniazdka"? Światłowód.

9 minut temu, maciek1 napisał:

A tak skoro o kabelkach:)) Czy jest jakiś sens poszukiwać kabelka ethernet LAN? Ja mam z routera kabelkiem pociągnięty sygnał. I jeszcze jedno: czy sygnał kabelkiem z routera jest niezmieniony w stosunku tego "z gniazdka"? Światłowód.

To tyko dane, suma kontrolna odpowiada za ich poprawność nie kabel 😉

17 minut temu, Jacek_72737 napisał:

To tyko dane, suma kontrolna odpowiada za ich poprawność nie kabel 😉

Tak samo jak w przypadku kabelka USB. Ważne żeby to co weszło to wyszło 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, maciek1 napisał:

Czyli zwykłe, solidne kabelki wystarczą, dobrze rozumiem? Zarówno usb jak i LAN?

Tak właśnie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, maciek1 napisał:

Czyli zwykłe, solidne kabelki wystarczą, dobrze rozumiem? Zarówno usb jak i LAN?

Tak, większość nowych urządzeń do audio, ma już konkretne rozwiązania do tego aby izolować szumy elektromagnetyczne od linii, na które mogą mieć jakiś negatywny wpływ. Przykładając magnes do procesora nie shakujesz banku, ale możesz zakłócić pracę procesora. To wszystko.

Dlatego testując izolacje galwaniczną na dongu efekt uzyskuje się tylko w przypadku urządzeń słabej jakości. Wykorzystując urządzenia dedykowane do audio np. streamer na PI4 z dedykowany boardem, uzyskamy ten sam efekt co w przypadku zastosowania osobnej izolacji w połączeniu ze zwykłym kompem. Dlatego wydajemy kasę na dedykowane rozwiązania. Nie wszystko jest lekarstwem na wszystko.

Edytowane przez Jacek_72737
16 godzin temu, StachMuszel napisał:

Kurczę, na kabel USB tyle kasy? 200pln na Suprę mogę zapłacić, ale nigdzie nie ma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

16 minut temu, Jacek_72737 napisał:

Tak, większość nowych urządzeń do audio, ma już konkretne rozwiązania do tego aby izolować szumy elektromagnetyczne od linii, na które mogą mieć jakiś negatywny wpływ. Przykładając magnes do procesora nie shakujesz banku, ale możesz zakłócić pracę procesora. To wszystko.

Dlatego testując izolacje galwaniczną na dongu efekt uzyskuje się tylko w przypadku urządzeń słabej jakości. Wykorzystując urządzenia dedykowane do audio np. streamer na PI4 z dedykowany boardem, uzyskamy ten sam efekt co w przypadku zastosowania osobnej izolacji w połączeniu ze zwykłym kompem. Dlatego wydajemy kasę na dedykowane rozwiązania. Nie wszystko jest lekarstwem na wszystko.

Zgadza się. Taki iFi Zen Stream ma ANC na wyjściu USB. Ale jednak izolacja poprawię trochę dźwięk. Minimalnie ale jednak. Za 349 zł można uzyskać spokój duszy, że nie można już lepiej. Moim zdaniem warto 😉

Z drugiej strony zwykły PC + Roon + Topping HS01 zapewnia jakość połączenia USB jak transport za +10k zł. 

Edytowane przez Piopio

48 minut temu, maciek1 napisał:

Jest sens dodać switch po drodze. Dołożyłem tani Tplink sg105e czy jakoś tak, ale z liniowym zasilaniem. Dla mnie roznica bardzo duża. Testowałem identyczny tplink tylko 8 portów oraz Dlink (podobny model metalowa obudowa) i było słyszalnie więcej zakłóceń. Tplink jest prawie niesłyszalny (jak odpinam kabel sieciowy ze streamera). 

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jest sens dodać switch po drodze. Dołożyłem tani Tplink sg105e czy jakoś tak, ale z liniowym zasilaniem. Dla mnie roznica bardzo duża. Testowałem identyczny tplink tylko 8 portów oraz Dlink (podobny model metalowa obudowa) i było słyszalnie więcej zakłóceń. Tplink jest prawie niesłyszalny (jak odpinam kabel sieciowy ze streamera). 

Switch przed routerem, czy za? Jaka jest jego rola? Sam dobry router nie rozdzieli sygnału dobrze?

13 minut temu, maciek1 napisał:

Switch przed routerem, czy za? Jaka jest jego rola? Sam dobry router nie rozdzieli sygnału dobrze?

Nie doszukuj się sensu w bajkach 😉

41 minut temu, maciek1 napisał:

Oczywiscie ze wystarcza, ale spróbujesz czegoś powiedzmy innego a być może się zdziwisz

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Oczywiscie ze wystarcza, ale spróbujesz czegoś powiedzmy innego a być może się zdziwisz

np. warto spróbować izolacji galwanicznej USB 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi