Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Dari napisał:

Dzięki za mega cenne informacje. Chciałem już kupić, ale wystraszyłeś mnie tym, że zarówno z Tidal Connect, jak i z apką jest problem ze zrywaniem połączenia.

Nie całkiem to miałem na myśli. Z Tidal Connect nie mam problemów. Był czas że były, ale nie wynikały ze strony Streama, zgłaszali je też użytkownicy innych urządzeń. To Tidal coś zepsuł, potem zaktualizował apkę i poprawił.

Natomiast z apką iFi faktycznie mam problem, ktoś inny nie ma, ale nie trzeba się tym przejmować, bo Streama można obsługiwać przez stronę w telefonie i to jest dokładnie ta sama funkcjonalność. Takie połączenie działa stabilnie.

6 minut temu, Dari napisał:

Dzięki za mega cenne informacje. Chciałem już kupić, ale wystraszyłeś mnie tym, że zarówno z Tidal Connect, jak i z apką jest problem ze zrywaniem połączenia.

Miałem ten sam problem kilka tygodni temu decydując się na ten produkt, po przeczytaniu tego forum. 

Kupilem za sklepu internetowego w celach testowych i w razie kłopotów z możliwością bezproblemowego zwrotu. 

Fakt, z pierwszym egzemplarzem miałem problem (szczegółowo opisany tu kilka dni temu) ale to tylko dlatego, ze zachciało mi się kombinować i grzebać. Chyba coś się w nim popsuło wiec odesłałem i wziąłem drugi egzemplarz. Drugi raz skonfigurowany działa prefekt, używam z Roon, wcześniej bezproblemowo z TIDAL Connect. 

Kupiłbym i trzeci raz, mimo opisywanych tu wad. Priorytetem jest dla mnie jakość dźwięku i używam go w dobrym torze słuchawkowym. 

3 minuty temu, spokojnie napisał:

Nie całkiem to miałem na myśli. Z Tidal Connect nie mam problemów. Był czas że były, ale nie wynikały ze strony Streama, zgłaszali je też użytkownicy innych urządzeń. To Tidal coś zepsuł, potem zaktualizował apkę i poprawił.

Czyli Tidal Connect teraz działa bez problemu? Jeśli tak, to moim zdaniem spokojnie można kupować Zena.

19 minut temu, marek.pap napisał:

Dla mnie to jest ważne. Nie zrezygnuję z idealnie działającego Roona (wraz z aplikacją sterującą) na rzecz niedopracowanego urządzenia.

Wiem że Roon jest super, miałem go na okresie próbnym, tylko jest kosztogenny - oprócz abonamentu trzeba mieć też na uwadze koszt prądu urządzenia na którym stoi Core.

3 minuty temu, Dari napisał:

Czyli Tidal Connect teraz działa bez problemu? Jeśli tak, to moim zdaniem spokojnie można kupować Zena.

Tak, teraz Tidal Connect działa mi bez problemu. W trybie 1, nie używam trybu 3.

Może ktoś z kolegów używa.

1 minutę temu, NRK napisał:

Nie bądź śmieszny.

Dlaczego?

31 minut temu, Dari napisał:

Przy zakupie konsumenckim na odległość od firmy masz 14 dni na zwrot bez podawania przyczyn. Niczym nie ryzykujesz jeśli się nie spodoba.

Godzinę temu, marek.pap napisał:

Czyli na razie nie warto kupować, też myślałem o rezygnacji z Roona na rzecz Zen Streama.

Ale gdzie tu dylemat? ROON to oprogramowanie a Zen Stream to hardware + "Volumio". Sam ROON nie postreamuje musi mieć hardware. Ja po tygodniu zabawy z Zen Streamem o mało co nie wyrzuciłem go przez okno. Pozostałem przy zestawie NUC + Daphile, okazjonalnie ROON (jak są 3 miesięczne wersje testowe), czasami sprawdzam co słychać nowego w Volumio (wszystko na tym samym NUCu). Nie słucham to wyłączam cały sprzęt - start około minuty.

Edytowane przez payong
23 minuty temu, Dari napisał:

A powiedzcie jeszcze, jak szybko odpala się Zen Stream? To dla mnie też bardzo ważne, bo wkurza mnie czekanie aż odpali się OS na komputerze.

U mnie trwa to oko 15 do 20 sekund.

2 godziny temu, payong napisał:

Ale gdzie tu dylemat?

W kasie. Korzystając z Roona, muszę płacić abonament, od przyszłego roku większy. Kupując streamer wydaję pieniądze tylko raz.
A Roona mam zainstalowanego na NAS, który i tak jest codziennie używany.

4 godziny temu, marek.pap napisał:

Dla mnie to jest ważne. Nie zrezygnuję z idealnie działającego Roona (wraz z aplikacją sterującą) na rzecz niedopracowanego urządzenia.

Roon działa ponoć idealnie

4 godziny temu, Dari napisał:

Tidal Connect chyba NIGDZIE nie działa bezproblemowo:)

5 godzin temu, spokojnie napisał:

Tak, teraz Tidal Connect działa mi bez problemu. W trybie 1, nie używam trybu 3.

Może ktoś z kolegów używa.

Ja uzywam że wględu na jakość ,na dobrym torze słuchawkowym różnica wyraźna 

21 minut temu, maciek1 napisał:

Tidal Connect chyba NIGDZIE nie działa bezproblemowo:)

Dużych problemów nie mam ,od czasu do czasu muszę telefon restartować ,wkurzające ,ale jak odpalę muzykę to chdzi cały dzień ,tylko Tidal się wiesza ,ale muzyka gra.

Nowy rok bawimy się Dla was wszystkich .

10 godzin temu, Dari napisał:

A powiedzcie jeszcze, jak szybko odpala się Zen Stream? To dla mnie też bardzo ważne, bo wkurza mnie czekanie aż odpali się OS na komputerze.

U mnie trwa to oko 15 do 20 sekund.

W dniu 29.12.2022 o 21:21, iFi Audio napisał:

W standardzie Zen Stream szukał dostępu do sieci po WiFi i po kabelku. Jeżeli ktoś chce używać po kabelku, to WiFi można wyłączyć w ustawieniach.

czy wyłączenie modułu wi fi może mieć wpływ na jakość dżwięku po kablu ,czy może być jakaś poprawa ?

15 minut temu, folab napisał:

czy wyłączenie modułu wi fi może mieć wpływ na jakość dżwięku po kablu ,czy może być jakaś poprawa ?

Moim zdaniem nie. Teraz większość nowoczesnych urządzeń audio (all-in-one, streamer) ma WiFi. Korzystając w WiFi nie trzeba inwestować w audiofilski switch z zasilaniem liniowym 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Moim zdaniem nie. Teraz większość nowoczesnych urządzeń audio (all-in-one, streamer) ma WiFi.

dziękuję i oczywiście sprawdzę. Zaczynam rozumieć , z tego co już zrozumiałem wpięty kabel zbiera zakłucenia z routera i przesyła je do streama ,natomiast wifi tych zakłóceń fizycznie nie przenosi dlatego sygnał jest czystszy , wifi jednak może mieć swoje problemy ,ale u mnie nie ma żadnych bo nie zrywa połaczenia i korzystam z 5g a ludzie na okło z 2,4 g ,i raczej większość będzie korzystała z sieci 2,4 g ze wględu na większy jej zasięg.                                                                                    Rozwiązaniem na przenoszenie zakłóceń przez kabel jest switch  , switch podłączony do routera  działa jak filtr i nie przenosi zakłóceń i wtedy podobno gra lepiej niż po wifi,switch  nie musi być drogi ,wystarczy TP-LINK ZA 120ZŁ

W dniu 31.12.2022 o 16:40, payong napisał:

@marek.app

OK. To zainstaluj na NAS coś za co nie będziesz płacił 🙂

Zanim zacząłem przygodę z Ronem, korzystałem z BubbleUPnP. Rozważam też opcję powrotu do tego rozwiązania.

2 minuty temu, payong napisał:

Przy założeniu, że switch nie wnosi zakłóceń, i tak w kółko.

Podobno je gubi ,podobno wydłużenie toru o drugi switch daje kolejną zmianę,piszę skrótowo ,osobiście nie ma dla mnie problemu kupić switch za 90zł  i sprawdzić ,jak nie będzie poprawy oddam,ma być poprawa nawet z zasilaczem z zestawu, zobaczymy.

4 minuty temu, marek.pap napisał:

Zanim zacząłem przygodę z Ronem, korzystałem z BubbleUPnP. Rozważam też opcję powrotu do tego rozwiązania.

Myśle, że po ostatnich podwyżkach za Ronna dużo osób będzie chciało postąpić w podobny sposób.

1 minutę temu, NRK napisał:

Myśle, że po ostatnich podwyżkach za Ronna dużo osób będzie chciało postąpić w podobny sposób.

Jak ja tęsknię za płytą CD.....😢

Ktoś mi podpowie jak korzystać ze strony ifi zamiast aplikacji na urządzeniu ? Mam w ręku komórkę i co dalej ?🙃

Godzinę temu, folab napisał:

U mnie wyłączenie nieużywanego wifi w Streamie poprawiło dźwięk. Nie jestem dobry w audiofilskiej poezji więc powiem tylko że dźwięk stał się bardziej żywy, "obecny" w pokoju. Może to kwestia dynamiki, bo nie było polepszenia jedynie niskich czy wysokich, tylko tak ogólnie. Nie była to poprawa tak zaskakująca jak po wymianie zasilacza na liniowy, ale była słyszalna. Nie jestem skłonny tego zwalić na autosugestię czy szukanie wrażeń na siłę jak to miało miejsce kiedy porównywałem sobie kable USB. Słyszę poprawę dźwięku tak samo jak słyszę pogorszenie dźwięku po podpięciu dysku USB. I w jednym i w drugim przypadku zmiana jest.

39 minut temu, folab napisał:

Jak ja tęsknię za płytą CD.....😢

Ktoś mi podpowie jak korzystać ze strony ifi zamiast aplikacji na urządzeniu ? Mam w ręku komórkę i co dalej ?🙃

Włączasz Streama, czekasz aż się uruchomi. Otwierasz Chrome czy inną przeglądarkę której używasz na telefonie. W pasku adresu wpisujesz ifi.local Zatwierdzasz (u mnie ptaszek na klawiaturze). Za chwilę powinieneś mieć interfejs Streama w przeglądarce. I już.

• Pokaż nowe odpowiedzi