Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Piopio napisał:

To chyba oczywiste, że w steamerze wyłączamy volume control i nie stosujemy upsamplingu

to w przypadku ZEN muszę coś zmieniać w aplikacji gdy stosuję Toppinga ? 😳

Wszystkiego najlepszego! Pytanie chyba też w temacie? Mam zestaw ifi - stream i DAC zen One Signature. Mam słuchawki Beyerdynamic 770 80 Ohm...  Który ze wzmacniaczy słuchawkowych da najlepszy efekt (najlepiej ifi oczywiście)? Nie bardzo chcę wchodzić w kolejne daco-wzmaki:)

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No i pyklo 100 stron. 

Wszystkie najlepszego ifi zen stream.

Teraz do 200 i może będzie działać 

🎉💯🎂

A dziękuję dziękuję nie myślałem że tyle będzie. 

W dniu 28.02.2023 o 13:29, skyrobin napisał:

ale streamer i zasilacze mk2 to ta sama sygnatura brzmienia idąca w kierunku potężnego, wyższego basu a średnica nie jest tą z najlżejszych i najprzejrzystszych.

Porównanie Zena z lepszymi streamerami odkrywa, że różnica pomiędzy nimi a Zenem jest duża. IFi jest efekciarski i generalnie łatwo się go słucha, bo gra bardziej gęsto i potężniej od większości streamerów, ale z pewnością nie jest tak, że ten produkt bije wszystko w o wiele większych cenach (oczywiście sprawa dyskusyjna i umowna co to znaczy "w o wiele większych"). Jego najmocniejszym punktem są właśnie wokale, małe składy i delikatny jazz.

Jeszcze jedno o czym się nie mówi albo nie zauważyłem to jakość muzyki z podpiętego dysku po usb. Zen w takim przypadku gra bardzo, bardzo chudo, tak jakby ktoś odfiltrował cały bas. W innych streamerach nie zauważyłem takiego cudu. Granie dobre jest tylko z NAS-a jeśli już.

z niczym z tego się chyba nie zgadzam! mam kilkaset cdków na dysku HDD (sam zgrałem), bas jest bardzo dobry. Poza tym gra "potężnie, ale nadaje się tylko do wokalu, małych składów i delikatnego jazzu"? Ja dla mnie to jakiś paradox...

albo coś masz z tym systemem nie teges, albo nietypowo opisujesz swoje doświadczenia.

????

18 minut temu, dekoracja napisał:

albo coś masz z tym systemem nie teges, albo nietypowo opisujesz swoje doświadczenia.

Tak też uważam, ja przecierałem oczy ze zdziwienia, tak jakby ktoś różnicę we wzmacniaczach lub głośnikach opisywał.

Niestety albo raczej stety transporty i streamery to specyficzne urządzenia audio i tu jest krótka piłka, lepszy transport = lepsze wszystko. Przede wszystkim lepsze czarne tło, dynamika, separacja źródeł pozornych, a efektem końcowym jest dopiero barwa. 

Przypisywanie transportu do konkretnego rodzaju muzyki to jakiś absurd.

100 stron, ale Zenek chyba nie może dalej spać spokojnie, 

Do listy moich zainteresowań dodaję Holo Red, ma już zasilacz na pokładzie, można powiedzieć więc prawie ten sam poziom cenowy co Zen. Do tego więcej wyjść włącznie z l2s.

pomiary odkrywają w nim nowe DDC referencyjne, do tego dodatek w postaci Streamera:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.png.5a2e3d151d39aa5547aa9af320b1431f.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.02.2023 o 13:12, skyrobin napisał:

Zasilacz mk2 za to wypada świetnie gdzieś w torze do zasilania np. switcha. Brzmienie staje się przejrzystsze, czystsze, wyraźniejsze z ładnymi, "czekoladowymi" wokalami. Jest znacznie lepiej niż ze zwykłą impulsówką i porównywalne w tym miejscu z zasilaniem liniowym.

Ciekawie prawisz. 

Jak długo miales to wpiete w switch? Do jakiego zasilacza liniowego porownywales? Jaki switch? Pisz, bo mam wlasnie switch jako ostatni element do zasilenia. Cała reszta już na liniówkach.

Troche sie boje czy właśnie taki ifi nie zamuli przekazu. Impulsowka daje granie może niezbyt czyste ale energiczne. U mnie teraz jest naprawdę ok mimo jedynego zasilacza impulsowego w listwie zasilającej. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Topping P50 nadać sie może idealnie, bo ma  dwa wyjścia 5V do takiego rozwiązania jak niżej, dwa adaptery, pół metra światłowodu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, m4tech napisał:

Topping P50 nadać sie może idealnie, bo ma  dwa wyjścia 5V

Potrzebuje zasilacz na 12v

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

W dniu 28.02.2023 o 14:29, skyrobin napisał:

IFi jest efekciarski i generalnie łatwo się go słucha, bo gra bardziej gęsto i potężniej od większości streamerów, ale z pewnością nie jest tak, że ten 

No nie wiem... U mnie gra tak jak to, co do niego podłączę. Powiedzialbym raczej, że nie ogranicza potencjału reszty toru. Ale żeby dawał gęstość i potęgę? Nie zauważyłem, a mam 2.

Edytowane przez jaszcze1
21 godzin temu, m4tech napisał:

Ano nie 

Tak to jest kiedy się wypuszcza nie kompletny produkt do sprzedaży 

Czerwona lampka na przyszłość.

To się stało modne nie tylko w branży audio. 

Użytkownicy są testerami. 

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Użytkownicy są testerami. 

Moim zdaniem trzeba było zostawić możliwość postawienia dowolnego systemu oraz możliwosc upgrade Volumio do wersji Premium (natywne świetnie działające i grające aplikacje Tidal i Qobuz) oraz upgrade kolejnych wersji Volumio od Volumio.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Moim zdaniem trzeba było zostawić możliwość postawienia dowolnego systemu oraz możliwosc upgrade Volumio do wersji Premium (natywne świetnie działające i grające aplikacje Tidal i Qobuz) oraz upgrade kolejnych wersji Volumio od Volumio.

Tak to by było złote rozwiązanie ale tutaj problem był od samego początku. Bo ifi się chwaliło że to jest zmienione na plus pod ten konkretny produkt volumio. 

I to okazało się jego zguba właśnie. 

Jak powiedziałem kilka stron wcześniej mam kolegę który jest średnio początkującym programistą i chciał się za to wziąć. Ale kolega tu na forum potwierdził że może być z tym problem a takiego urządzenia później Nie oddamy na gwarancji. 

Brak własnej funkcjonalnej apki do streamera to wielki błąd. Co za problem dostosować apkę od Volumio ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Volumio ma apkę z tego co kojarzę. Na innych urządzeniach to działa. 

Ale już nawet pomijając kwestie samej aplikacji sterującej.

Mamy Spotify connect i mamy tidal connect więc powiedzmy że platformy omijają aplikacje. Radio internetowe, no trudno. 

Dało się wejść w przeglądarce. Można sobie dodać trzy ulubione no i jakoś funkcjonować.

Ale sam są w to na urządzeniu robił problemy jednym nie działało WiFi drugim się rozłączało no jest tego tutaj przecież masa w tym temacie. 

Ifi zrobiło naprawdę dobry produkt ale niekompletny został wypuszczony bez testów. Bez koniecznych aktualizacji czy zmian. 

A jako że był to produkt dobry brzmieniowo to się sprzedawał. Się sprzedawał więc klienci mieli z kim wymieniać doświadczenia. 

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mamy Spotify connect i mamy tidal connect więc powiedzmy że platformy omijają aplikacje.

Tylko, że Tidal Connect sprawia same problemy. Ja bym nie wytrzymał z takim urządzeniem. Jedyne sensowne wyjście to używać iFi jak Roon Endpoint. Roon jest stabilny jak skała. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Jedyne sensowne wyjście to używać iFi jak Roon Endpoint. Roon jest stabilny jak skała. 

Tylko po co wtedy iFi. Malina z nakładką wystarczy.

Edytowane przez jurek1
14 minut temu, jurek1 napisał:

Malina + nakłada też sporo kosztuje. Mimo wszystko iFi ma dobre wyjścia - niskoszumowe. To już lepiej pasywny PC z Roon Core + Topping HS01. 

4 godziny temu, Piopio napisał:

Tylko, że Tidal Connect sprawia same problemy. Ja bym nie wytrzymał z takim urządzeniem. Jedyne sensowne wyjście to używać iFi jak Roon Endpoint. Roon jest stabilny jak skała. 

No to jest kolejny przypadek. A roon płatny. Dlatego mówię trzeba było Nie dotykać oprogramowania i byłoby wszystko dobrze. 

3 godziny temu, jurek1 napisał:

I 3 razy taniej.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Malina + nakłada też sporo kosztuje. Mimo wszystko iFi ma dobre wyjścia - niskoszumowe. To już lepiej pasywny PC z Roon Core + Topping HS01. 

Malina w wersji 4 z dobrym wyjściem USB z zasilaniem i obudowa kosztuje 400 zł. 

Więc jest to znacznie niższa cena. 

Owszem teraz są problemy z dostępnością ale firma zapowiedziała że wkrótce się to poprawi. 

Stosujesz później twoje ulubioną izolację prawda? I no jest taniej. 

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Malina w wersji 4 z dobrym wyjściem USB z zasilaniem i obudowa kosztuje 400 zł. 

Ale jaki soft by odtwarzać Tidal ? 

W dniu 3.03.2023 o 12:07, m4tech napisał:

Do listy moich zainteresowań dodaję Holo Red, ma już zasilacz na pokładzie, można powiedzieć więc prawie ten sam poziom cenowy co Zen. Do tego więcej wyjść włącznie z l2s.

pomiary odkrywają w nim nowe DDC referencyjne, do tego dodatek w postaci Streamera:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.5a2e3d151d39aa5547aa9af320b1431f.png

Pierwsze słyszę o tym urządzeniu 👍 zapowiada sie genialnie, świetne parametry, oparte na RP i możliwość pracy z dowolnym softem. Dla mnie must be tested 😊

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, Piopio napisał:

Ale jaki soft by odtwarzać Tidal ? 

Teraz na moode jest skrypt i to działa. 

O ile wiem na volumio też. Ale volumio jest płatne. Ale mniej niż roon chyba. 

24 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Pierwsze słyszę o tym urządzeniu 👍 zapowiada sie genialnie, świetne parametry, oparte na RP i możliwość pracy z dowolnym softem. Dla mnie must be tested 😊

Ale to już malina za ponad cztery tysi .

Gdzieś czytałem że w Polsce sprzedano ok 5 tysięcy Zenków, sam używam poleciłem kilku znajomym i nikt nie ma problemów. Wprawdzie używany tylko do Tidal po wi fi z ruterem dedykowanym tylko pod Zen.

E no jak nikt nie ma problemów co ty to opowiadasz 😛

5000 to chyba całkiem niezły wynik.

Ale w sumie ostatni raz tak długi temat tak obszerny to ja pamiętam chyba tylko na sąsiednim forum o magnacie mr 780.

• Pokaż nowe odpowiedzi