Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Wyraźnie zależy to od egzemplarza. Chyba? 
Ja miałem i nic się nigdy złego nie działo włączałem i działało

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Cześć. Początkowo używałem do ifi zasilacza 9V i miałem problemy z czytaniem nawet pendrive z muzyką. Teraz używam zasilacza 12V i z czytaniem pendrive nie ma żadnego problemu. Stąd rodzi się pytanie czy warto zainwestować w ifi power 15V. Pytanie oczywiście do praktyków czyli osób, którzy mieli lub mają do czynienia z takim zasilaczem. Bardzo proszę gdybaczy o nie udzielanie się.

Na samym początku tego wątku pisałem o problemach w działaniu Zena przy zasilaniu 9 v. Później był 15v ipower i nie było problemów.  Obecnie mam 15v liniowy, który poprawił jeszcze dźwięk.

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.02.2025 o 19:43, Djogi napisał:

Cześć. Początkowo używałem do ifi zasilacza 9V i miałem problemy z czytaniem nawet pendrive z muzyką. Teraz używam zasilacza 12V i z czytaniem pendrive nie ma żadnego problemu. Stąd rodzi się pytanie czy warto zainwestować w ifi power 15V. Pytanie oczywiście do praktyków czyli osób, którzy mieli lub mają do czynienia z takim zasilaczem. Bardzo proszę gdybaczy o nie udzielanie się.

Dobry zasilacz poprawia dźwięk i moim zdaniem stabilność pracy też. Mam chińskie z Chin, niby jakieś studery i jest ok.

Ależ ten wątek urósł 🙂

Jak czytam niektóre wpisy to się zastnawiam czy oby napewno mam to samo urządzenie...

Jak słuchamy Tidala to przełączamy w tryb Tidala i nic się nię rozpina, kolejna ważna rzecz wspomniana przez Kolegę powyżej - napięcie zasilania jest tu kluczowe; moim zdaniem Zen najlepiej pracuje na 12V a najgorzej na 15V i nie wiem skąd to przeświadczenie u wielu, że im wyższe napięcie tym stream lepiej gra...

Jeśli ktoś narzeka na rozpinanie się connecta ze Zenem to polecam potestować temat z Silent Angelem lub Bluesoundem 😁

Prawdą jest też, że sama apka Tidala na telefonie lubi się czasem rozpinać i nie jest to wina iFi, kolejna rzecz to sieć domowa itd.

Reasumując od ostatniej aktualizacji oprogramowania układowego Zena Stream uważam za jeden ze stabilniejszych grajków sieciowych i aby zamienić go na coś wyraźnie lepszego a nie innego potrzeba iść już w naprawdę spory budżet...

2 minuty temu, giagi napisał:

aby zamienić go na coś wyraźnie lepszego a nie innego potrzeba iść już w naprawdę spory budżet...

Jeśli gramy po USB to znakomitym rozwiązaniem jest fanless PC + izolacja galwaniczna USB + Roon. Roon jest stabilny jak skała i nigdy się nie rozłącza. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, giagi napisał:

Jeśli ktoś narzeka na rozpinanie się connecta ze Zenem to polecam potestować temat z Silent Angelem lub Bluesoundem 😁

akurat osobiście nie zauważyłem rozpinania Connecta, jednak przy okazji warto wspomnieć, że Tidal gra lepiej z apki BluOS niż po Tidal Connect. Warto to sprawadzić także na urządzeniach innych producentów. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ja mam złe wspomnienia z ifi, jednak nic nie zmienił w jakości w porównaniu do wiim mini po optyku, a każda zmiana u mnie czy to kabel czy inne urządzenia jest słyszalna, ale w przypadku ifi tak się nie stało 

Może Kolega ma nienajlepszy DAC skoro nie słyszy różnicy pomiędzy optykiem a COAX czy USB?

Zresztą najważniejsze aby nam grało jak najlepiej a nie ważne jak i czym jest podpięte...

W dniu 3.03.2025 o 14:03, Arthuro napisał:

Ja mam złe wspomnienia z ifi, jednak nic nie zmienił w jakości w porównaniu do wiim mini po optyku, a każda zmiana u mnie czy to kabel czy inne urządzenia jest słyszalna, ale w przypadku ifi tak się nie stało 

U mnie ifi grał wyraźnie lepiej od wiim w roli transportu. 

Nie był taki suchy. 

Ja porównywałem iFi z Wiim Ultra i miałem takie same wnioski jak Kolega Piotr, powiem więcej - Wiim Ultra jako transport po USB zagrał praktycznie identycznie jak posiadane RPI4. Wielce nad tym ubolewałem, bo wizualnie ta Ultra bardzo mi się podoba.

W Zenie - nasycenie, wybrzmienia, głębia sceny itd. o niebo lepsze. 

Generalnie jestem mocno zakoczony jakim cudem iFi udało się zrobić tak dobrze brzmiący transport...

Słucham sobie ostatnio plików dsd i dsf na Daphile i ifi. Rzadko do niego podchodziłem, więc nie miałem pojęcia o tym, że się on trochę grzeje... A może tylko mój egzemplarz, albo tylko w trakcie odtwarzania tych plików? Jak to jest u Was?

27 minut temu, giagi napisał:

Wielce nad tym ubolewałem, bo wizualnie ta Ultra bardzo mi się podoba.

A izolację galwaniczną USB zastosowałeś ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, maciek1 napisał:

Słucham sobie ostatnio plików dsd i dsf na Daphile i ifi. Rzadko do niego podchodziłem, więc nie miałem pojęcia o tym, że się on trochę grzeje... A może tylko mój egzemplarz, albo tylko w trakcie odtwarzania tych plików? Jak to jest u Was?

Grzeje się. Tudzież grzał.

• 3 tygodnie później...
W dniu 3.03.2025 o 14:03, Arthuro napisał:

IFI jest o dwie klasy lepszy 

W dniu 3.03.2025 o 13:11, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

akurat osobiście nie zauważyłem rozpinania Connecta, jednak przy okazji warto wspomnieć, że Tidal gra lepiej z apki BluOS niż po Tidal Connect. Warto to sprawadzić także na urządzeniach innych producentów. 

jak to połączyć bo ta aplikacja nie widzi Zena

15 godzin temu, folab napisał:

jak to połączyć bo ta aplikacja nie widzi Zena

Hej, zapytaj Q21, my nie handlujemy Ifi i nie mam z nim do czynienia zbyt często. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

20 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Hej, zapytaj Q21, my nie handlujemy Ifi i nie mam z nim do czynienia zbyt często. 

To skąd wiesz że z tą aplikacją Tidal chodzi lepiej skoro ZEN ma specjalną funkcję do odsłuchu Tidal  ?

3 godziny temu, folab napisał:

To skąd wiesz że z tą aplikacją Tidal chodzi lepiej skoro ZEN ma specjalną funkcję do odsłuchu Tidal  ?

pisałem o problemie na przykładzie apki BluOS, gdzie też jest Connect

i działa to w ten sam sposób

www.tophifi.pl

10 godzin temu, folab napisał:

Mówisz o tym trybie z tyłu? Daj spokój słuchaj na jedynce i będziesz miał wszystko. I tak gra bardzo dobrze a chcesz Spotify to jest, tidal to jest z dysku jest i radio jest. 

Aaaaa no i nie doczekaliśmy się Chromecast. Wyleciało mi to z głowy. Wielki minus dla ifi za jednak nabieranie wielu kupujących 

W dniu 26.03.2025 o 17:30, Piotr Sonido napisał:

Daj spokój słuchaj na jedynce i będziesz miał wszystko.

Ale na trójce Tidal gra czyściej i pełniejszym dźwiękiem z lepszym ciemniejszym tłem

• Pokaż nowe odpowiedzi