Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, payong napisał:

Czy ktoś z forumowiczów były tak uprzejmy i sprawdził jeśli posiada dostęp do TIDAL Plus (pliki wysokiej rozdzielczości) jaką częstotlwość PCM wyświetla DAC przy odtwarzaniu płyty Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence? U mnie wyświetla się 352 co wydaje się być błędem. Oczywiście świeci się też ikona MQA. Moje urządzenie to nie jest iFi.

Aktualnie mam streamer uziemiony, ale USB Player Pro pokazuje USB DAC 88,2kHz flac 16/44.1

2 minuty temu, payong napisał:

Dzięki. Sprawdziłem jeszcze na Lotoo PAW-S2 i ten pokazuje 24/48. Straszna kołomyja 🙂

Pamiętam, że DAC pokazywał 24/48 kiedy szedł plik mqa nierozpakowany 

3 godziny temu, payong napisał:

Czy ktoś z forumowiczów były tak uprzejmy i sprawdził jeśli posiada dostęp do TIDAL Plus (pliki wysokiej rozdzielczości) jaką częstotlwość PCM wyświetla DAC przy odtwarzaniu płyty Dream Theater - Six Degrees Of Inner Turbulence? U mnie wyświetla się 352 co wydaje się być błędem. Oczywiście świeci się też ikona MQA. Moje urządzenie to nie jest iFi.

W Roon jest tylko wersja MQA.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Piopio napisał:

W Roon jest tylko wersja MQA.

I co jest wyświetlane po renderowaniu/dekodowaniu (czy jak to tam się nazywa w MQA) pliku MQA?

Teraz, payong napisał:

I co jest wyświetlane po renderowaniu/dekodowaniu (czy jak to tam się nazywa w MQA) pliku MQA?

88,2

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

46 minut temu, StachMuszel napisał:

Przez jakiś czas Zenek działał bezproblemowo z Tidal Connect. Znów zaczęły się atrakcje 😞

Smutne. Biorąc pod uwagę moje ostatnie doświadczenia po roku użytkowania, coraz bardziej skłaniam się ku temu, że problem jest po stronie ifi, a nie Tidala...

24 minuty temu, maciek1 napisał:

skłaniam się ku temu, że problem jest po stronie ifi, a nie Tidala...

Z ciekawości bawiłem się ostatnio Tidalem na chromecast audio - działa idealnie. Ważne żeby wyłączyć wszelkie oszczędzanie baterii w telefonie dla aplikacji Tidal. I włączyć powiadomienia. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wracam z info

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez aldi18
Godzinę temu, aldi18 napisał:

Wracam z info

Ukryta Zawartość

Dobre wieści! Dzięki!

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, StachMuszel napisał:

Przez jakiś czas Zenek działał bezproblemowo z Tidal Connect. Znów zaczęły się atrakcje 😞

Co tym razem?

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Z ciekawości bawiłem się ostatnio Tidalem na chromecast audio - działa idealnie. Ważne żeby wyłączyć wszelkie oszczędzanie baterii w telefonie dla aplikacji Tidal. I włączyć powiadomienia. 

Gdyby tylko ten ifi miał tego obiecanego Chromecast 😞

5 godzin temu, StachMuszel napisał:

Co tym razem?

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Gdyby tylko ten ifi miał tego obiecanego Chromecast 😞

Piotruś,  tym razem dokładnie to co zawsze, czyli wypadanie z connecta w Tidalu. No i  beczkę soli trzeba zjeść, aby na początku Zenek pojawił się w Tidalu.

Coś Tidalowi się po..... Mój repertuar w zdecydowanej większości był 44,1kHz, dioda na żółto. Teraz większość mam MQA na zielono lub niebiesko.

A pisali, że odchodzą od tego formatu.

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Coś Tidalowi się po..... Mój repertuar w zdecydowanej większości był 44,1kHz, dioda na żółto. Teraz większość mam MQA na zielono lub niebiesko.

MQA nadal rządzi na Tidalu. A ja spotkałem się z takim mykiem, że nim nacisnąłem play to była wartość MAX. Po włączeniu play WYSOKA... Coś, czegoś nie rozumiem...:)

czasem Hegel mi pokazuje eleganckie 96k np. wczoraj na Bob Marley - Catch A Fire (50th Anniversary). Aplikacja Tidal mówi MAX, lampka na ifi swieci na bodaj niebiesko...

????

5 minut temu, dekoracja napisał:

czasem Hegel mi pokazuje eleganckie 96k np. wczoraj na Bob Marley - Catch A Fire (50th Anniversary). Aplikacja Tidal mówi MAX, lampka na ifi swieci na bodaj niebiesko...

Sprawdzę wieczorkiem u siebie. ifi na niebiesko to powinien być MQA.

Taki fakt w dniu dzisiejszym został zauważony. Przełączałem ten sam utwór raz na apce Tidal, raz na ROON. IFI identyfikował w sumie ten sam sygnał, na fioletowa (mqa) gdy grał Tidal, na cytrynowo/ żółto gdy grał ROON. 

Generalnie nic to nie wnosi do mojego życia 🙂 Potwierdzam tylko, że IFI ZEN Stream z ROONem działa bez problemów.

doskonale. a ja dziś słucham z pominięciem IFI przez wbudowany streamer w heglu. I jakoś dziś nie słyszę dużej różnicy...

nie bardzo na razie wiem jak odtworzyć własne pliki z hdd - normalnie jest dysk wpięty w IFI. używam do Tidal m-connect lite. 

edit - po prostu wpinam w router (orange funbox). 

Edytowane przez dekoracja
ważny

????

W dniu 13.11.2023 o 16:12, StachMuszel napisał:

Piotruś,  tym razem dokładnie to co zawsze, czyli wypadanie z connecta w Tidalu. No i  beczkę soli trzeba zjeść, aby na początku Zenek pojawił się w Tidalu.

Ehhh

W dniu 15.11.2023 o 10:49, StachMuszel napisał:

A to się okazało że to fikcja była. Chyba im nie poszło jak chcieli.

Dojdziemy do 200 stron tutaj. Dojdziemy!

Tylko czy wtedy będzie bez problemowy?

Aaaaa miałem pytać. Połasił się ktoś na ten wyższy model neo?

W dniu 13.11.2023 o 16:12, StachMuszel napisał:

Znalazłem rozwiązanie na tą dolegliwość, po prostu wpierw włączam streama, aby zalogował się do mojej sieci WiFi, a po chwili dopiero w telefonie podłączam się do tej sieci. Póki co na 100% działa. No i zawsze wchodzę w ustawienia aplikacji i przed uruchomieniem Tidala "wymuszam zatrzymanie", tak aby uruchomił się na czysto.

Ukryta Zawartość

Dzisiaj zobaczyłem, że mam chyba starą już wersję firmware, ale aż boję się ruszać 🙂

Screenshot_20231124_094233_iFi Streamer.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, StachMuszel napisał:

Znalazłem rozwiązanie na tą dolegliwość, po prostu wpierw włączam streama, aby zalogował się do mojej sieci WiFi, a po chwili dopiero w telefonie podłączam się do tej sieci. Póki co na 100% działa. No i zawsze wchodzę w ustawienia aplikacji i przed uruchomieniem Tidala "wymuszam zatrzymanie", tak aby uruchomił się na czysto.

Ukryta Zawartość

Hmmm to ciekawe. A gdybyś jednak był telefonem w tej sieci ale bez czynnej, aktywnej aplikacji tidal? Może ubijanie jej w telefonie wystarczy ?

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Hmmm to ciekawe. A gdybyś jednak był telefonem w tej sieci ale bez czynnej, aktywnej aplikacji tidal? Może ubijanie jej w telefonie wystarczy ?

Też działa, ale nie zawsze.

Tyle tego MQA w Tidalu, że kupiłem sobie po raz drugi (bo miałem i niestety sprzedałem) DAC SMSL C100, na AK4493S, który ma sprzętowy rendering tego formatu. Jest w promocji na Amazonie za 413pln. W mojej skromnej ocenie, wart każdej złotówki. Z moim Yaqin MS-90B nawet nowy, nie wygrzany gra świetnie.

Edytowane przez StachMuszel
18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to faktycznie ciekawe że twój sposób działa. Jesteś gość od IT 🙂

Piotruś, nie wiem czy piszesz serio, bo sprawdziłeś, czy się nabijasz ze mnie 😉

Witajcie Szanowni Użytkownicy IFI ZEN STREAM.
takie pytanie odbiegające od naszych codziennych bolączek 🙂
Czy ktoś może kupował ostatnio to urządzenie? To prawda że nie dają teraz żadnego zasilacza???

Pozdrawiam

2 godziny temu, Leszek_52381 napisał:

Witajcie Szanowni Użytkownicy IFI ZEN STREAM.
takie pytanie odbiegające od naszych codziennych bolączek 🙂
Czy ktoś może kupował ostatnio to urządzenie? To prawda że nie dają teraz żadnego zasilacza???

Pozdrawiam

Jak nie dają to żadna strata bo ten co dają nadaje sie od razu do kosza.

• Pokaż nowe odpowiedzi