Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, folab napisał:

Pokazuje to w apce ,status sieci ,wcześniej było wireless teraz wyświetla wired 

Muszę to sprawdzić u mnie. Nigdy nie korzystałem z opcji wifi (mam pół metra do routera). Z tego co pamiętam to i tak apka wykrywa wszystkie dostępne sieci, a oprócz tego pokazuje wired 1G. Wyłączałeś opcje wifi w ustawieniach czy tez mimo jej aktywności "idzie" kablem.

1 minutę temu, maciek1 napisał:

czy tez mimo jej aktywności "idzie" kablem.

idzie kablem pomimo włączonego WI FI 

2 minuty temu, maciek1 napisał:

Nigdy nie korzystałem z opcji wifi (mam pół metra do routera)

Ja też bardzo blisko,podłączyłem kabel bo najbardziej doświadczeni audiofile pisali mi że po kablu wyraźnie lepiej gra,co mi szkodzi sprawdzić

2 godziny temu, payong napisał:

@folab

A zobacz proszę w ustawieniach sieci jaką prędkość dla ethernetu pokazuje?

Stream pokazuje 1Gb/s, ale to tylko status połączonych kart sieciowych a nie rzeczywisty transfer. Jak realnie ciągnie z Tidala Hifi to router pokazuje mi 215 KB/s. Do tego dzieje się to skokowo, czyli przez jakiś czas jest 215, nabije bufor i potem jakiś czas jest 0, potem znowu 215, i tak na zmianę. Raz był pik na 916 KB/s, ale się nie powtórzył, raz było 514, ale przeważnie w okolicach 215. 

Edytowane przez spokojnie
5 minut temu, spokojnie napisał:

Stream pokazuje 1Gb/s, ale to tylko status połączonych kart sieciowych a nie rzeczywisty transfer. Jak realnie ciągnie z Tidala Hifi to router pokazuje mi 215 KB/s. Do tego dzieje się to skokowo, czyli przez jakiś czas jest 215, nabije bufor i potem jakiś czas jest 0, potem znowu 215, i tak na zmianę. Raz był pik na 916 KB/s, ale się nie powtórzył, raz było 514, ale przeważnie w okolicach 215. 

Chcesz powiedzieć że nawet MP3 się przycina?

7 minut temu, spokojnie napisał:

ok,a czemu przy wi fi apka pokazuje raz 192 ,po odświerzeniu 325 ,póżniej coś pona 100 i tak skacze ?

1 minutę temu, folab napisał:

ok,a czemu przy wi fi apka pokazuje raz 192 ,po odświerzeniu 325 ,póżniej coś pona 100 i tak skacze ?

A co akurat odtwarzasz bo jeżeli jest to MP3 w formacie varieble to jest dobrze.

No tam kolega pio pio kilka stron wcześniej napisał że po wifi gra lepiej ja niestety nie sprawdziłem.

Ale to już któraś taka opinia

16 minut temu, folab napisał:

Tidal HI FI

A to o ile ja dobrze pamiętam to miałem stały bitrate. Ale testowałem jakiś czas temu. Sam tidal miał po drodze pewnie z 30 aktualizacji

Edytowane przez Piotr Sonido
6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Chcę powiedzieć, że taki realny transfer pokazuje mi router na kablowym IP Streama kiedy słucham Tidal HiFi z Connectu Zena. Nie ma zacięć, wszystko gra płynnie i w świetnej jakości. To nie znaczy że jest to maksymalny transfer połączenia, ale że tyle potrzebuje Stream żeby sobie zaciągnąć dane.

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A co akurat odtwarzasz bo jeżeli jest to MP3 w formacie varieble to jest dobrze.

Chcesz powiedzieć że nie odróżniasz bitrate Mp3 od przepustowości łącza?

14 minut temu, spokojnie napisał:

Chcę powiedzieć, że taki realny transfer pokazuje mi router na kablowym IP Streama kiedy słucham Tidal HiFi z Connectu Zena. Nie ma zacięć, wszystko gra płynnie i w świetnej jakości. To nie znaczy że jest to maksymalny transfer połączenia, ale że tyle potrzebuje Stream żeby sobie zaciągnąć dane.

Chcesz powiedzieć że nie odróżniasz bitrate Mp3 od przepustowości łącza?

Wiesz co albo ja nie jestem od początku w temacie albo czegoś tu nie rozumiem.

Skoro na twoim routerze pokazuje że ifi bierze 200kb/s to jak bez ścięć streamuje tidal HiFi o jakości powyżej 700?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Skoro na twoim routerze pokazuje że ifi bierze 200kb/s to jak bez ścięć streamuje tidal HiFi o jakości powyżej 700?

Nie kbs/s ale KB/s.

33 minuty temu, spokojnie napisał:

ciągnie z Tidala Hifi to router pokazuje mi 215 KB/s.

Pytanie czy KB/s (kilo bajtów) czy kb/s (kilo bitów).

29 minut temu, Piotr Sonido napisał:

MP3 najlepsze to 320 kilo bitów/s

1 minutę temu, payong napisał:

Pytanie czy KB/s (kilo bajtów) czy kb/s (kilo bitów).

Już napisałem wyżej. Kilobajty.

50 minut temu, folab napisał:

Jak mam odpalone po kablu to apka IFI się nie włącza,raz tylko się uruchomiła i od tego czasu ani razu

Apka to osobna historia:)) Korzystaj ze strony, wygląda identycznie jak apka.

Mam taki dziwny problem, ze niezaleznie co odtwarza moj zen stream - kontrolka rozdzielczosci niezmiennie pozostaje w kolorze zielonym. Mam do niego podlaczony DAC SMSL su9n (po usb). Na wyswietlaczu widze, ze DAC dostaje zmienna rozdzielczosc, czyli jakby ok. Tylko dlaczego streamer swieci tym samym kolorem? Ktos wie? Reset fabryczny nie pomogl...

9 godzin temu, wojtek_o napisał:

Mam taki dziwny problem, ze niezaleznie co odtwarza moj zen stream - kontrolka rozdzielczosci niezmiennie pozostaje w kolorze zielonym. Mam do niego podlaczony DAC SMSL su9n (po usb). Na wyswietlaczu widze, ze DAC dostaje zmienna rozdzielczosc, czyli jakby ok. Tylko dlaczego streamer swieci tym samym kolorem? Ktos wie? Reset fabryczny nie pomogl...

Ale przynajmniej streamer nie musiał być reanimowany:) Przepraszam za żarcik, ale były sygnalizowane kłopoty po resecie fabrycznym. Po wyłączeniu światełek i ponownym włączeniu tez wraca do zielonego? W każdym ustawieniu? 

Chłopaki, podpowiedzcie, jak to jest z tym streamerem? Nadal posiada tak dużo problemów, o których tu przeczytałem? Czy może już udało się je usunąć? Warto kupić?

19 minut temu, Dari napisał:

Chłopaki, podpowiedzcie, jak to jest z tym streamerem? Nadal posiada tak dużo problemów, o których tu przeczytałem? Czy może już udało się je usunąć? Warto kupić?

Moim zdaniem bardzo warto, tylko zależy do czego ma Ci służyć? Dźwięk wynagradza problemy. 

35 minut temu, maciek1 napisał:

Moim zdaniem bardzo warto, tylko zależy do czego ma Ci służyć? Dźwięk wynagradza problemy. 

Na dziś tylko do Tidal. Ale chciałbym przy okazji przestać płacić za Roon'a.

Jakie problemy ciągle nie zostały rozwiązane?

Edytowane przez Dari
10 minut temu, Dari napisał:

Na dziś tylko do Tidal. Ale chciałbym przy okazji przestać płacić za Roon'a.

Jakie problemy ciągle nie zostały rozwiązane?

Jeśli chodzi o Tidal to w opcji Tidal Connection bywają czasowe problemy z łącznością,  płynnością itp. Ake to po stronie Tidal Connect. Jeśli korzystasz z mconnect nie ma na zadnych poza zdarzającymi się pronlemami z konfiguracją o czym można tutaj poczytać. Miałem szczęście że u mnie nie było żadnych problemów większych i wszystko chodzi ok. Mam zastrzeżenia tylko do Tidal Connect. No i do iFi I obiecane aktuslizacje...

Edytowane przez maciek1
2 godziny temu, Dari napisał:

To zależy od oczekiwań i priorytetów, każdy ma swoje. Ja własne widzę w kontekście ceny, jakości dźwięku i wygody obsługi.

Po roku używania mogę powiedzieć że znając minusy i plusy kupiłbym go drugi raz. Kto inny może nie.

Na plus cena, dźwięk, budowa i możliwości połączeń. Cena i dźwięk są raczej bezdyskusyjne, budowa to sprawa drugorzędna, w końcu stawiasz pudełko gdzieś i zapominasz o nim, ale trzeba powiedzieć że zrobiony jest jakościowo, 2 USB i coax wystarczą w zupełności. Co do wartości trybów ekskluzywnych się nie wypowiem, bo nie używam. 

Minusy to dla mnie nieprzydatna aplikacja na telefon. Nieprzydatna nie ze względu na funkcjonalność - ustawisz sobie i obsłużysz w niej wszystko co niezbędne - ale ze względu na ciągłe zrywanie połączenia ze Streamem. To jest sprawa względna i dotknęła akurat mnie. Niektórzy koledzy wypowiadali się tutaj że takiego problemu nie mieli. Rozwiązanie jest proste - obsługa przez stronę a nie apkę.

Druga sprawa to taka, że iFi wymaga od użytkownika czujności i wyrobienia nawyków - na przykład ma znaczenie kolejność włączania DAC/streamer.

Trzecia sprawa to komunikacja z użytkownikiem tymi światełkami. Do mnie to rozwiązanie nie trafiło chociaż nie jestem daltonistą. Po prostu nie chce mi się zapamiętywać albo sprawdzać w instrukcji co jaki kolorek akurat znaczy. Poza tym nie muszę znać na bieżąco rodzaju i jakości odtwarzanego pliku, więc mam je wyłączone.

Czwarta sprawa to marnej jakości zasilacz w zestawie. Trzeba się liczyć z inwestycją w lepszy liniowy, a urządzenie zrewanżuje się dużo lepszym dźwiękiem.

Podsumowując - niedrogie urządzenie oferujące świetną jakość dźwięku i dobre możliwości połączeń. Jeśli dla kogoś upierdliwości obsługi będą barierą i oczekuje po sprzęcie "bezobsługowości" to się rozczaruje, tutaj trzeba czasem pokombinować. 

Edit: z Tidalem po przejściowych problemach znanych nie tylko użytkownikom Streama na razie mam spokój.

3 minuty temu, spokojnie napisał:

Jeśli dla kogoś upierdliwości obsługi będą barierą i oczekuje po sprzęcie "bezobsługowości" to się rozczaruje, tutaj trzeba czasem pokombinować.

Dla mnie to jest ważne. Nie zrezygnuję z idealnie działającego Roona (wraz z aplikacją sterującą) na rzecz niedopracowanego urządzenia.

10 minut temu, spokojnie napisał:

To zależy od oczekiwań i priorytetów, każdy ma swoje. Ja własne widzę w kontekście ceny, jakości dźwięku i wygody obsługi.

Po roku używania mogę powiedzieć że znając minusy i plusy kupiłbym go drugi raz. Kto inny może nie.

Na plus cena, dźwięk, budowa i możliwości połączeń. Cena i dźwięk są raczej bezdyskusyjne, budowa to sprawa drugorzędna, w końcu stawiasz pudełko gdzieś i zapominasz o nim, ale trzeba powiedzieć że zrobiony jest jakościowo, 2 USB i coax wystarczą w zupełności. Co do wartości trybów ekskluzywnych się nie wypowiem, bo nie używam. 

Minusy to dla mnie nieprzydatna aplikacja na telefon. Nieprzydatna nie ze względu na funkcjonalność - ustawisz sobie i obsłużysz w niej wszystko co niezbędne - ale ze względu na ciągłe zrywanie połączenia ze Streamem. To jest sprawa względna i dotknęła akurat mnie. Niektórzy koledzy wypowiadali się tutaj że takiego problemu nie mieli. Rozwiązanie jest proste - obsługa przez stronę a nie apkę.

Druga sprawa to taka, że iFi wymaga od użytkownika czujności i wyrobienia nawyków - na przykład ma znaczenie kolejność włączania DAC/streamer.

Trzecia sprawa to komunikacja z użytkownikiem tymi światełkami. Do mnie to rozwiązanie nie trafiło chociaż nie jestem daltonistą. Po prostu nie chce mi się zapamiętywać albo sprawdzać w instrukcji co jaki kolorek akurat znaczy. Poza tym nie muszę znać na bieżąco rodzaju i jakości odtwarzanego pliku, więc mam je wyłączone.

Czwarta sprawa to marnej jakości zasilacz w zestawie. Trzeba się liczyć z inwestycją w lepszy liniowy, a urządzenie zrewanżuje się dużo lepszym dźwiękiem.

Podsumowując - niedrogie urządzenie oferujące świetną jakość dźwięku i dobre możliwości połączeń. Jeśli dla kogoś upierdliwości obsługi będą barierą i oczekuje po sprzęcie "bezobsługowości" to się rozczaruje, tutaj trzeba czasem pokombinować. 

Dzięki za mega cenne informacje. Chciałem już kupić, ale wystraszyłeś mnie tym, że zarówno z Tidal Connect, jak i z apką jest problem ze zrywaniem połączenia.

Edytowane przez Dari
  • Pokaż nowe odpowiedzi