Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, payong napisał:

Jak patrzę na mój gramofon w działaniu to: co druga płyta z epoki bije na boki, pofalowana, wszech obecny kurz (ciągła walka z nim) osadza się na igle, to zastanawiam się dlaczego ja tego słucham :), co prawda rzadko.

Oj, to miałeś kiepskiego sprzedawcę... Mam tych płyt sporo, tak pod 2tysiące, ale "bijące" i pofalowane to nie więcej niż 5. Stoją sobie osobno... 

51 minut temu, jurek1 napisał:

Tak, ale odtwarzane będzie analogowo. Coś jak lampowy stopień analogowy w przetworniku.

W sumie masz rację, sorry za offtop.

56 minut temu, jurek1 napisał:

Tak, ale odtwarzane będzie analogowo. Coś jak lampowy stopień analogowy w przetworniku.

Ryzykowny temat:) W zakładce "analog " można znaleźć setki stron na ten temat. Z cyfry nigdy nie powstanie analog. Podobnie z winylami tłoczonymi z cyfry, które teraz królują. Przepraszam za offa ale jako winylowiec nie wytrzymałem:)))))

35 minut temu, maciek1 napisał:

Ryzykowny temat:) W zakładce "analog " można znaleźć setki stron na ten temat. Z cyfry nigdy nie powstanie analog. Podobnie z winylami tłoczonymi z cyfry, które teraz królują. Przepraszam za offa ale jako winylowiec nie wytrzymałem:)))))

Ano nie będzie, ale będzie trochę inaczej. Jak sobie przypomnę ostatnie  kawałki na płycie, i związane z tym problemy, to jakoś mnie nie ciągnie z powrotem, ale może kiedyś.

1 minutę temu, jurek1 napisał:

Ano nie będzie, ale będzie trochę inaczej. Jak sobie przypomnę ostatnie  kawałki na płycie, i związane z tym problemy, to jakoś mnie nie ciągnie z powrotem, ale może kiedyś.

I tutaj się zgodzę. Cyfra i winyl brzmią inaczej. Ale nie w kategorii lepiej - gorzej. Nie jestem osobą, która twierdzi, że winyl zawsze brzmi lepiej niż cyfra. Ba! Uważam, że częściej cyfra zabrzmi dobrze (aktualnie) niż winyl. Tłoczenia, nawet te z epoki, przy kiepskiej realizacji niestety nie powalają:) Ale to akceptuję. Chce słyszeć tak jak to brzmiało w epoce (mniej więcej - nie ten sprzęt, nie te głośniki itd.). Tak że dobra cyfra nie jest zła, a nawet dobra:))) Stąd nie uważam, aby trzeba było dobrą cyfrę  wspierać stopniami analogowymi itp. Ale jak komuś to odpowiada? W porządku. Przed laty sam zachwycałem się lampowym "prosiaczkiem" Musical Fidelity. W sumie lampa to takie wprowadzanie, miłych dla ucha, zniekształceń. I znowu wątek idzie bokiem... Dajmy spokój:) Jak tam Tidale hulają? U mnie streamer już nie pamięta wejścia usb, mimo wyłączania i włączania zgodnie z procedurą. Odwidziało się mu:) Ale coraz bardziej mi się to podoba:))) Ma charakter:)))

3 godziny temu, jurek1 napisał:

I nic nie jest w stanie tego przebić 🙂 

Wiem, w końcu mój temat wkleiłeś powyżej 😉

Ja ostatnio w analogu odkryłem nowe lampy i chyba więcej już nie szukam.

A tu ostatni DAC... teraz już zupełnie analogowo nawet i na zewnątrz 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

1 godzinę temu, maciek1 napisał:

Z cyfry nigdy nie powstanie analog

Pociągnę off topa... był u mnie kolega ze Stanów. Pasjonat sprzętu, muzyk i miłośnik winyli. Będąc ostatnio w Polsce i odwiedzając kolegów z wojska z czasów misji w Kosowie odwiedził i mnie. Miał parę winyli kuoionych w Krakowie i zaczęliśmy odtwarzać. Może i moja Yamaha nie jest najlepszym gramofonem ever ale jako jeden z najlepszych liniowców i top Yamahy brzmi dobrze a nowa wkładka z Shibatą na boronie wyciąga naprawdę wiele z rowków. Słuchaliśmy najpierw jego płyt potem moich a potem wrzuciłem DACa... po jakichś 25 minutach był zdziwiony co to za płyta gra tak długo... nie zauważył przejścia na cyfrę, reszta dnia już z DAC'a leciała a zamiast rozmawiać zmieniał kawałki niedowierzając że to cyfra a nie winyl... 

Po powrocie do domu zdał relację na Audiokarma, skąd się znamy:

"We listened to three different sources (digital, CD and Vinyl) and the one that stood out the most was at no surprise the digital streamer, with the TT source not far behind. I say at no surprise, because the DAC Marcin is using has a semicustom configuration, hybrid SS & tube and sounded extremely well. If I would have heard it without knowing it was a streamer, I would have never known it is not vinyl...yes, that detailed and smooth, with no remanence of "digital sound". "

Gdy wrzuciłem zdjęcia z budowy kolejnego analogowego stopnia, tym razem w CD to napisał:

" If it sounds anything close with that DAC, I would love to hear it"

Jeżeli chcesz mogę podać Ci link do zródeł.

ogólnie często to przywołuje bo nigdy nie spodziewał się, że nie odróżni vinyla od cyfry.

Tak więc...

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

A do tego lampka SE na EL84 i takie coś:

Ukryta Zawartość

i gra muzyka 🙂

Ukryta Zawartość

@iFi Audio dostałem dzisiaj pytanie od mojego kolegi odnośnie zakupu tego streamera. Ja nie będę go ani odwodził ani zachęcał do jego zakupu niech sobie sam sprawdzi ale jest on początkującym programistą i zadał mi pytanie na które nie znam odpowiedzi. 

Czy da się w zenstream zmienić oprogramowanie w jaki sposób to znaczy przywrócić czy też zainstalować oryginalne wolumio albo mode?

Piotrek 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czy da się w zenstream zmienić oprogramowanie w jaki sposób to znaczy przywrócić czy też zainstalować oryginalne wolumio albo mode?

Będę strzelał - da się, ale z utratą gwarancji w pakiecie.

20 godzin temu, mariuszryszard napisał:

Będę strzelał - da się, ale z utratą gwarancji w pakiecie.

To akurat jest zrozumiałe i akceptowalne. 

Bo tak naprawdę co tam może się zepsuć oprócz właśnie softu.

Ale no właśnie wolałbym żeby to potwierdził nasz formowy kolega bo jeżeli tylko ich soft posiada "sterownik" do dzialania czegoś.... Wybaczcie ja akurat w kwestiach IT stanąłem na excelu i pisaniu bazowych makr 😛

Więc nie chcę mu powiedzieć że to się da zrobić bo skasuję stary soft a okaże się że coś bazowego mu nie działa. 

Myślę że centrala powinna to wiedzieć bo wiedzą też przecież jak jest zmiany dokonali ich wersji. 

Prawdę mówiąc to ja nie widzę różnic pomiędzy wolą i o które kiedyś miałem na malinie więc może wiecie co tak naprawdę jest tu zmienione może tak będzie łatwiej.

Piotrek 

W dniu 30.01.2023 o 18:38, Piotr Sonido napisał:

@iFi Audio dostałem dzisiaj pytanie od mojego kolegi odnośnie zakupu tego streamera. Ja nie będę go ani odwodził ani zachęcał do jego zakupu niech sobie sam sprawdzi ale jest on początkującym programistą i zadał mi pytanie na które nie znam odpowiedzi. 

Piotrek 

Nie da rady, hardware jest customowy. 🙂

4 minuty temu, iFi Audio napisał:

Nie da rady, hardware jest customowy. 🙂

Do Simple Audio się dało 😉 Firma padła, sprzęt bez wsparcia stał się bezużyteczny a jeden mądry informatyk napisał nowy soft i wszystko działa ! Jest nawet obsługa Roon 😉 

Mam przypuszczenia, że to jednak był były inżynier z Simple Audio 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Do Simple Audio się dało 😉 Firma padła, sprzęt bez wsparcia stał się bezużyteczny a jeden mądry informatyk napisał nowy soft i wszystko działa ! Jest nawet obsługa Roon 😉 

Mam przypuszczenia, że to jednak był były inżynier z Simple Audio 😉

Mogło tak być. W takich urządzeniach soft wygląda inaczej, niż na komputerze. Nie ma systemu operacyjnego jako takiego, trzeba pisać na konkretny hardware.

16 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Czy ifi obsługuje qobuz??????

Przez zewnętrzne apki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...

Mam to ifi w domu i na razie nerwica powoli narasta, firmware jakieś trochę stary się trafił   2.29.5 z sierpnia 21, ale nie byłoby to problemem gdyby ifi chciał się zaktualizować, niestety tylko komunikat "sprawdzanie aktualizacji, proszę czekać"  i można se czekać do....    oprócz airplay nic nie gra, przez kilka godzin w trybie ekskluzywnym działał Tidal Connect, teraz przy jakimkolwiek ekskluzywnym trybie nie blokuje się w ogóle z DAC, gram po usb

Jest jakiś inny sposób na wymuszenie aktualizacji oprogramowania....

5 minut temu, m4tech napisał:

Jest jakiś inny sposób na wymuszenie aktualizacji oprogramowania....

U mnie działało przywrócenie do fabrycznych i wtedy pierwsze co to robiłem update. Na kablu, nie wifi. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

U mnie działało przywrócenie do fabrycznych i wtedy pierwsze co to robiłem update. Na kablu, nie wifi. 

Przywracałem fabryczne już wielokrotnie, tylko po pierwszym razie ten tidal eksklusiv odpalił, teraz przywracanie fabrycznych nic nie pomaga

8 minut temu, m4tech napisał:

Przywracałem fabryczne już wielokrotnie, tylko po pierwszym razie ten tidal eksklusiv odpalił, teraz przywracanie fabrycznych nic nie pomaga

A masz ustawione iFi w tym głównym trybie? (1) Używasz przeglądarki po IP? 

Edytowane przez marcinmarcin

7 godzin temu, marcinmarcin napisał:

A masz ustawione iFi w tym głównym trybie? (1) Używasz przeglądarki po IP? 

Tak, w trybie 1 dostęp i z przeglądarki i z app na iphonie, wszystko jest dostępne do ustawienia w setupie,

W trybie 1  Ifi jest nawet widoczne jako urządzenie tidal connect, ale nic nie można odtworzyć, tak jakby streamer i dac się nie widziały, to samo roon, widoczne ale nagrania tylko przeskakują bez sekundy odtworzenia

W trakcie uruchamiania dziwne dźwięki dochodzą do słuchawek, jakieś monotonny piskliwy szum dość głośny, także całe spektrum efektów specjalnych,

Edytowane przez m4tech

No to odesłać w ramach 14 dni, albo serwis, może coś się uszkodziło w obrazie systemu. Jednak karta SD ma jakieś plusy - zawsze świeży można zainstalować 

• Pokaż nowe odpowiedzi