Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwana dobra integra do klasyki.

pawelo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niestety w życiu każdego audiofila(?) przychodzi taki dzień... (hehe), ze zaczyna "czegoś brakować" w dźwięku :(

W moim systemie wąskim gardłem jest wzmacniacz, któremu brakuje przejrzystości w większych składach muzyki klasycznej oraz objawiają się pewne ograniczenia w przekazie barw. Nie będę może dłużej sie rozwodził nad jego wadami, gdyż zalet ma o wiele więcej i gdyby nie fakt mojego dociekliwego wsłuchiwania się w dźwieki i poszukiwaniu niesistenijącego ideału problem by nie wystąpil. Ale jest inaczej, coraz wiecej nowych płyt w kolekcji ląduje, które chiałbym lepiej słyszeć.

W związku z tym rozglądam sie za wzmacniaczem, który pozwoli na komfortowy odsłuch muzyki klasycznej (każdej).

Być może ktos z Was przechodził podobny problem i będzie w stanie wskazać mi godne zainteresowania integry.

Z testami zamieszczanymi na łamach ogólnie znanych magazynów jestem zapoznany. Nie jestew w stanie sobie przypomnieć , żeby w ostatnim roku jakiś redaktor pozytywnie napisał coś o integrze doskonale czującej sie z każdą klasyką...

Na innym forum zadałem równiez ten wątek. Proponowany mi tam YBA integre (w moim przypadku musi być DT) jest niezwykle trudno osiągalny w second handzie... z kolei znany i chyba dość lubiany primare nie spełniał moich oczekiwań (po odsłuchu).

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/15623-poszukiwana-dobra-integra-do-klasyki/

pawelo -> nie podales zakresu cenowego, a jesli jest otwarty to jedyna integra jaka godzi sie zaproponowac to... Callisto 2200. Zapewniam, ze w klasyce czuje sie swietnie. Nie zachwyca mnie w sposob absolutny i przegrywa z b.dobrymi zestawami pre-/power- ale jest najlepsza integra jaka mialem okazje w zyciu znalezc.

Pozdrawiam

Trochę plokarskie o co napiszę, ale co tam ;)

Znajoma mojego kolegi miała zestaw CA 640 + Epos M-22. Podobnie jak Ty oceniała, że wąskim gardłem systemu jest wzmacniacz CA. Zmieniła go na Pliniusa. Podobno zestaw gra wybitnie, sam niestety go nie słuchałem.

Ja słucham klasyki na Vicku s-129 i bardzo sobie chwlę. O ile pamiętam na "innym forum" podałeś kwotę 5 kzł. W nieco wyższej cenie jest hybryda Vincenta, która może łączyć zalety lamp oraz cechy znanego SV-233 (przejrzystość, przestrzeń i dynamika). Ciekawy jest też wzmacniacz Cairn 4880(dwie wersje, ja słuchałem tę w klasie A) łączy przejrzystość i dynamikę z plastycznością, "na ucho" gra mocniej niż deklarowane 30 W. Ale jego cena też przekracza 5 kzł. Warto też pomyśleć o Baltlabie - ponoć świetnie sprawdza się w powadze. I cena – w nowej wersji – mieści się w limicie.

Chciałbym się zmieścić w 5k. Jak będzie warto to poczekam i wyasygnuje jeszcze ze 2k.

BTW Gryphona (zestaw) ma znajomu, dużo słuch kalsyki, musi coś w tym być... (ale to absolutnie nie w moim zasięgu finansowym).

Electrocompanieta nie słuchałem, do tej pory raczej miałem wrażenie że jest mocno ciepłym klockiem ale to przy obecnej dostępności tego producenta na naszym rynku bezie trudne do zweryfikowania :(

Pilnuisa nie znam ale to da się zmienić.

Z tą dostępnością YBA Integre DT to mocno przesadziłeś no ale jak ktoś nie szuka to inna sprawa ... chcesz z drugiej ręki czy ze sklepu bo np. w The Hi-End stoi czarna po-demonstracyjna za 5000zł.

Za niecałe 7 kilo masz już najtańszą wersję YBA Integre Initial(potem możesz ją upgradować dowyższych modeli) Odtwarzacze tej firmy to ponoć ściema(inaczej opakowany Harman) ale wzmak był bardzo wysoko oceniony w ostatnim AV.

Miś, dizęki za info. W hi-endzie niestety nic nic nie stoi i chętnie sprowadza na zamówienie.

Ale dostałem namiar na człowieka, który chce czarną DT sprzedać. Will see...

A mozę dsydponujesz namiarem na kogos kto się che pozbyć srebrnej DT ?

Niestety mozę być problem z WAF'em w przypadku czarnej wersji :(

dzarro

YBA initial to wbrew temu co napisali w recenzji nie jest nowa Integre. To nowa seria i wzmacniacz ma inne traffo i fakt ze wmontujesz mu 2 takie nie uczyni z niego jeszcze Integre. Pozatym ma mniej kondensatorow co akurat nie jest wielkim problemem. Tak nawiasem mowiac ta recenzja to wprowadzajacy w bład knot. Ten Initial to taka stara Inegre bez DT tylko gorsza. Wazne jest takze to, ze Initial ma tylko wyjscia glosnikowe przez cewki, a integre ma 2 pary wyjsc. Oba wzmacniacze sa zmontowane na identycznych plytach glownych. Cena nowego 7000 to moim zdaniem mala przesada. Znam kilka osob chcacych sprzdac swoje DT, wiec odezwij sie do mnie na GG

Ja tak moze nie w temacie. W tej chwili mam dwa zestawy to znaczy Mcintosha no i mam jeszcze moje Roksany (mialy byc do kina domowego). Caspian na klasyce wypada bardzo dobrze a zestawienie integra + koncowka gra swietnie. Uzywalem je przez kilka lat i do 10 tys w zasadzie nie maja konkurencji (no moze jakies DIY). Jesli chcialbys posluchac zapraszam. Jestem z wawy. Polecam tez Primare. YBA niestety jest nie do zdobycia, kiedys byla u Lazura - sluchalem tez fajna.

Pozdrawiam,

Michal

pawelo

Jeśli chodzi o second hand (UK. Niemcy,...) i firmy komercyjne, w cenie 5000 + 2000 czyli 7000 zł,polecam pre/power Quad 66/606 Mk II.

Jakość dźwieku, jest wystarczająca, nawet dla ludzi słuchających muzyki klasycznej.

Oczywiście może być lepiej :-)

Pozdrawiam

pawelo -> a jeslibys (tak jak ktos sugerowal) wybieral sie do Lazura to zapytaj o uzywana nizsza integre Accuphase'a. Pewnie wiele osob stwierdzi, ze to dosc dyskusyjna propozycja, ale jesli bedziesz mial mozliwosc posluchania E-211 albo nastepcy w dobrym stanie to sadze, ze sie nie zawiedziesz.

Pozdr.

PS.: Sorry za tego Gryphona - nie podales tlimitu do 7kzl...

Dzięki Panowie za Wasze wpisy!

>Miś

Tak chodzilo o sklep na Jodłowej. Możliwe, że to ta sama czarna stała do której dostałem namiary.

Niestety tak jak sie obawiałem... czarny klocek u mnie nie będzie mógł stanąć w towarzystwie srebrnych.

>Doman, R.u.s.t

Musi byc jeden klocek.

Zestawu Roksana (nie pamiętam modeli) słuchałem kilka miesięcy temu w EP. Podobało mi się.

>qb_1

Accu słuchałem kiedyś pre z końcówką, ze źródłem thule'a (modeli nie pamiętam). Żałuję, ze nie miałem wtedy swoich płyt przy sobie ale z lekkim, wokalnym jazzem i pop'em grało to bardzo przekonująco.

>Mars

Dzięki. Będę Cie szukał na GG :-) Mój GG#271375

Jesli ktoś jeszcze zna jakieś integry, którymi powinieniem się zainteresować bardzo proszę o informacje.

Moze jest coś tańszego a godnego zainteresowania ?

Panowie, a może baltlabem powinienem się zainteresować ?

Jak jest u niego z paletą barw, budową głębi sceny i oderwaniem dźwięku od kolumn ?

Da radę z ekpresją zagrać symfonie i nie pogubić się z wiolonczelami, altówkami i skrzypcami?

Z wyczytanych opini wiem, że jest "wymagający od reszty toru" i generalnie bardzo przejrzysty. Spotyka się opinie, ze to najleszy wzmacniacz do 6 czy 10k ... a tu prosze... nikt go nie proponuje ?

Może powinienem go wypożyczyć na weekend z AF ?

O przepraszam, ja proponowałem...

Skoro już będziesz w AF to przyjrzyj się też produktom Sonneteera: to też są ponoć świetne klocki do muzyki akustycznej i w ich ofercie jest coć poniżej 6 tys.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.