Skocz do zawartości
IGNORED

Umiejscowienie amplitunera w pokoju kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

Prace nad moim pokojem do uciech (wielkość 4,5x4,0) wkraczają w moment gdzie będę rozprowadzał okablowanie. Do tej pory oczywistością było dla mnie że amplituner będzie pod ekranem (TV 75"). Ale kupiłem szafę rack 19" (600x600x2100) gdzie zamierzam umieścić wszystkie graty z którymi do tej pory miałem problem jeśli chodzi o miejscówkę. Serwer Qnap 6-zatokowy, obudowa rozszerzająca 8-zatokowa, UPS, rejestrator monitoringu, router, switch itd.

Pokój 4,5x4,0. Szafa rack ma swoje miejsce w prawym tylnym rogu pomieszczenia. Zostać przy swoim pierwotnym planie czy przenieść amp (i końcówkę mocy) do tej szafy?

Jak to się ma do długości przewodów do głośników, a konkretnie do ich niesymetryczności (system 7.1.4)? Różnica w długości pomiędzy frontami to by było 3-4m. Jak puszczę je sufitem najkrótszym torem to wyjdzie prawy poniżej 9m lewy powyżej 12m. To samo dotyczy reszty, każdy prawy kanał będzie o te 3-4 metry krótszy, surround nawet więcej.

Co na plus? Schludniejszy wygląd, wszystkie peryferia blisko wejść amplitunera, aktywne chłodzenie w szafie, większe możliwości rozbudowy systemu o np. dodatkowe końcówki (więcej miejsca)

Co na minus? Obawy o niesymetryczność długości przewodów głośnikowych. Ogólnie większa długość najważniejszych przewodów głośnikowych i ich koszty (przy ampie w ołtarzyku by było tylko 0,5m do centralnego i 2x3m do frontów, Melodika MDC2400 32zł/m ), konieczność wyciągnięcia anten Wifi/Bluetooth amplituner na zewnątrz akceptowalna, to samo muszę zrobić z routerem. Nie wiem jak ze sterowaniem zwykłym pilotem urządzeń w niej umieszczonych by było.

Proszę Was o spostrzeżenia, może czegoś nie wziąłem pod uwagę, może wybór jakieś opcji jest w ogóle oczywisty z jakiegoś powodu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1403236615_Otarzyk.thumb.PNG.922c73afb7c0885a2708fbfd816f7693.PNG

SZAFA INSTALACYJNA RACK STOJĄCA 19" 42U 600X600 CZARNA DRZWI SZKLANE LCD LANBERG (FLAT PACK) FF02-6642L-12B

spacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Butler

Co do pilotow to generalnie nie ma problemow bo sa takie zestawy do transmisji sygnalu. Umieszczasz tylko odpbiornik gdzies na wprost tam gdzie chcesz kierowac piloty a nadajnik u mieszczasz tam gdzie obsluzy urzadzenia przekazujac im sygnal podczerwieni pilotow.

Dlugosc kabli to tez nie problem bo mozesz zrobic identycznej dlugosci, jeden bedzie luzniejszy.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, Butler napisał:

Jak to się ma do długości przewodów do głośników, a konkretnie do ich niesymetryczności (system 7.1.4)? Różnica w długości pomiędzy frontami to by było 3-4m. Jak puszczę je sufitem najkrótszym torem to wyjdzie prawy poniżej 9m lewy powyżej 12m. To samo dotyczy reszty, każdy prawy kanał będzie o te 3-4 metry krótszy, surround nawet więcej.

U mnie każda kolumna ma jednakową długość. Lewy 14m, Centralny 13m, Prawy 14m, tylne Lewy/Prawy 10m, sufit tylne Lewy/Prawy 8m, sufit przód Lewy/Prawy 12m. Fronty dałem 2x2,5mm2, subwoofery 2x4mm2 natomiast reszta 2x1,5mm2 

I zawsze prawa strona ma luz/zbędne długości ale co zrobić

10 godzin temu, rafa napisał:

Dlugosc kabli to tez nie problem bo mozesz zrobic identycznej dlugosci, jeden bedzie luzniejszy.

6 godzin temu, długi89 napisał:

I zawsze prawa strona ma luz/zbędne długości ale co zrobić

4 godziny temu, xajas napisał:

Asymetria nie odegra roli, ale dla „uspokojenia sumienia“ zrob tej samej dlugosci i nie zaluj troche „nadmiaru/zapasu“

Policzyłem sobie przewody dokładnie w projekcie, nie jest tak źle jak "na oko" za pierwszym razem, ale jest wyjątek.

FL 9,7m; FR 8,9m - nie ma problemu, wyrównam długości.

C 9,0m

SL 7,1m; SR 2,4m - mam dołożyć prawie pięć metrów do prawego surround?

SBL 4,1m; SBR 2,1m - dwa metry dołożę do prawego

TFL 6,0m; TFR 5,0m - jeden metr dołożę do prawego

TRL 4,9m; TRR 2,6m - dwa metry dołożę do prawego

Przewody na surround i atmos mam kupione ze sporym zapasem bo w pudle zwinięte 61m MELODIKA BWC. Ale dokładać 5 metrów do prawego surround? Nie chodzi mi o uspokojenie sumienia, po prostu jakoś nie bardzo racjonalnie to wg. mnie by wyglądało skoro raczej(?) nie odegra większej roli.

Koszty mam na fronty i surround bo wybrana MELODIKA MDC a pierwotnie miały być krótkie... Ale korzyści z szafy rack raczej przeważają.

43 minuty temu, Butler napisał:

Koszty mam na fronty i surround

Miało być fronty i center

16 minut temu, rs2512 napisał:

A jaki amplituner?

Ma być Denon AVC-X4700H oraz Atoll AM200 po pre-out na fronty. Jestem jeszcze przed zakupem.

Edytowane przez Butler