Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 700zl. Nad czy Pioneer

Rekomendowane odpowiedzi

Diy. Solidnie zrobione. Zwrotnice na bardzo dobrych podzespołach - kondensatory Jantzen, obudowa fornir. Do tego subwoofer na Visatonie. 

Edytowane przez 20rafalo
29 minut temu, 20rafalo napisał:

Diy. Solidnie zrobione. Zwrotnice na bardzo dobrych podzespołach - kondensatory Jantzen, obudowa fornir. Do tego subwoofer na Visatonie. 

Problem w tym , że nikt z nas nie wie jak to gra .🤔

KALIBER vel rydz .

6 minut temu, KALIBER napisał:

Problem w tym , że nikt z nas nie wie jak to gra .🤔

Myślę, że to nie ma większego znaczenia. Nie sądzę że koledzy z forum przesluchali większość firmowych kolumn, żeby doradzić. Proszę uwierzyć na słowo że ładnie i do nich chcę dobrać wzmacniacz z charakterystyka j.w. 🙂

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 30.08.2021 o 12:44, 20rafalo napisał:

Witam

Jaki wzmacniacz polecacie do 700zl. Interesuje mnie jak najlepsze brzmienie w tej cenie. Mocy nie musi być dużo. Ciepłe i szczegółowe brzmienie. 

Mam kolumny podstawkowe oparte o głośniki Vifa. Moc około 50W. 

Wstępnie interesuje mnie Nad 3020;i;e lub Pioneer A400. 

Czy NAD-y są takie super jak niektórzy piszą? Dzięki. 

19 minut temu, 20rafalo napisał:

Myślę, że to nie ma większego znaczenia. Nie sądzę że koledzy z forum przesluchali większość firmowych kolumn, żeby doradzić. Proszę uwierzyć na słowo że ładnie i do nich chcę dobrać wzmacniacz z charakterystyka j.w. 🙂

dobieraj;

jak dobierzesz, powiedz czy ładnie gra.

5 minut temu, kazik-t napisał:

dobieraj;

jak dobierzesz, powiedz czy ładnie gra.

Zaczęło się - wypowiedzi znane z Polskiego forum 🙂

Zaraz uszczypliwości i złośliwości. 

Zawsze się zastanawiałem co kieruje ludźmi na forum, którzy się wypowiadają nie wnosząc nic do rozmowy. Co dziwne, często są to użytkownicy z dużym stażem 🙂

Edytowane przez 20rafalo
Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, 20rafalo napisał:

Zawsze się zastanawiałem co kieruje ludźmi na forum, którzy się wypowiadają nie wnosząc nic do rozmowy. Co dziwne, często są to użytkownicy z dużym stażem 🙂

wniosłem element oczekiwania.

Przedstawiłeś zdecydowane zwątpienie w możliwości forumowiczów:

34 minuty temu, 20rafalo napisał:

Nie sądzę że koledzy z forum przesluchali większość firmowych kolumn, żeby doradzić.

więc skąd twoje pretensje i do kogo?

jeszcze coś?

3 godziny temu, 20rafalo napisał:

Konkretniej? Jakości nie ma w tych zmakacj czy chodzi o wiek? 

Jakie modele miałeś na myśli? 

Myślę, że wiem o co chodzi koledze @Dune

Trzeba pamiętać,  że to prawie pół wieku, a kondensatory nie są wieczne.

Dorabianie zaś ideologii, że sprzęt z tamtych czasów grał lepiej, jest co najmniej niepoważne.

Rozumiem, że kiedyś księgowi nie trzymali łap na konstrukcji wzmaka, czy jakiegoś odtwarzacza, ale technologia się zmieniła i niekoniecznie dzisiejszy sprzęt musi grać gorzej.

48 minut temu, 20rafalo napisał:

Nawet jeśli koledzy przesłuchali by wszystkie dostępne kolumny, to i tak nie miało by to większego znaczenia.

Bowiem każdy ma inną akustykę, inne oczekiwania, inny sprzęt, okablowanie.

Wstawisz ten sam set do mnie w moich ledwo 20m², a później w inne lokum też 20m² i nie zagra to tak samo.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

28 minut temu, kazik-t napisał:
39 minut temu, 20rafalo napisał:

Rozwiń  

wniosłem element oczekiwania.

Przedstawiłeś zdecydowane zwątpienie w możliwości forumowiczów:

Godzinę temu, 20rafalo napisał:

Nie sądzę że koledzy z forum przesluchali większość fir

kazik-t przeczytaj wypowiedź na mojego posta kolegi sir.jax a zrozumiesz moja wypowiedź. 

Ja też dodam, że koledzy z forum nie będą odsłuchiwać wszystkich kolumn na świecie żeby pomóc w doborze wzmacniacza. 

28 minut temu, kazik-t napisał:

więc skąd twoje pretensje i do kogo?

jeszcze coś?

Przeczytaj proszę wypowiedzi innych forumowiczów i zobacz jak dobry mają poziom wypowiedzi. Aby pozostawić wysoki poziom forum proponuję Tobie nie zaniżać jakości wypowiedzi na forum. 

26 minut temu, sir.jax napisał:

Nawet jeśli koledzy przesłuchali by wszystkie dostępne kolumny, to i tak nie miało by to większego znaczenia.

Bowiem każdy ma inną akustykę, inne oczekiwania, inny sprzęt, okablowanie.

Wstawisz ten sam set do mnie w moich ledwo 20m², a później w inne lokum też 20m² i nie zagra to tak samo.

Wiesz co piszesz. I od razu widać że masz pojęcie w temacie. Dlatego podczas prośby o dobór wzmacniacza zakładam, że każdy ma inne preferencje. Jednak od ewidentnie słabych jakościowo wzmacniaczy możecie mnie uchronić 🙂 Korzystając z Waszego doświadczenia mozecie polecić coś co z dużym prawdopodobieństwem będzie mi pasować. Zresztą wcześniej jeden z kolegów napisał żeby kupić 2 czy więcej wznacniaczy i porównać. Pozostał dylemat które modele zakupić 🙂

Edytowane przez 20rafalo
Godzinę temu, sir.jax napisał:

Ma znaczenie , bo wiemy nie tylko  o impedencji znamionowej , czy skuteczności - efektywności kolumny , ale i  często charakterystyce brzmienia .

Wracając do wzmacniacza w cenie  700 zł to jestem zszokowany tym co można kupić na all .

Wszystkie te klamoty jeszcze niedawno były o 300-400 zł tańsze , ba

nawet z okolic 1000 nie ma w czym wybierać .🤔

KALIBER vel rydz .

Godzinę temu, 20rafalo napisał:

Wiesz co piszesz. I od razu widać że masz pojęcie w temacie. Dlatego podczas prośby o dobór wzmacniacza zakładam, że każdy ma inne preferencje. Jednak od ewidentnie słabych jakościowo wzmacniaczy możecie mnie uchronić 🙂 Korzystając z Waszego doświadczenia mozecie polecić coś co z dużym prawdopodobieństwem będzie mi pasować. Zresztą wcześniej jeden z kolegów napisał żeby kupić 2 czy więcej wznacniaczy i porównać. Pozostał dylemat które modele zakupić 🙂

Dziwne to logistycznie, kupować 2-3 wzmacniacze i później co zrobisz tymi które odrzucisz, sprzedasz?

A może odkupią od Ciebie, ci co taki pomysł podsuwają?

Myślisz, że uda się w tej samej cenie odsprzedać, a jeśli nawet, to jak długo będziesz czekał, aż ktoś będzie chciał łyknąć sprzęt Vintage.

Ja rozumiem, że w tym wypadku kluczową rolę gra kasa, ale nie oczekuj cudów za 700zl.

Jak brakuje kasy, popatrz na coś w salonach, gdzie możesz trafić sprzedaż z ratami 0%, wtedy nie przepłacasz,  a masz wybór taki, że zanim coś kupisz to posłuchasz w salonie, czy u siebie bez kupowania, zalecam to drugie.

Pamiętaj, że taki sprzęt który już ma latka za sobą, to wielka niewiadoma, może się okazać, że za miesiąc coś pyknie i po wzmacniaczu.

A co nowy, to nowy, masz gwarancję 2 lata, a zdarza się, że więcej.

Zrobisz jak uważasz, ale żebyś za miesiąc nie zakładał wątku, kto pomoże naprawić wzmacniacz, albo, że to jednak nie to, chociaż na początku było tak fajnie.

Nie musisz się z tą opinią zgadzać, to tylko moje zdanie, ale ja nie mając kasy, poszedłbym w jakieś raty 0%.

Masz nawet promki z ratami 50x0%.

Jak kupisz coś niedrogiego, nawet nie odczujesz, że Ci ubywa z portfela.

Przemyśl to.

Pzdr

8 minut temu, KALIBER napisał:

Ma znaczenie , bo wiemy nie tylko  o impedencji znamionowej , czy skuteczności - efektywności kolumny , ale i  często charakterystyce brzmienia .

Nijak się to ma do tego, gdzie je wstawisz.

Charakterystyka brzmienia może się diametralnie zmienić w zależności od akustyki, jak myślisz skąd na forach są różnice w opisie brzmienia jednych i tych samych kolumn?

Zapominasz , że to kolumny najbardziej korelują z pomieszczeniem w którym stoją i jak są ustawione.

Mnie tabelki od lat nie rajcują, tak jak tabelki z mocami wzmacniaczy, bo można się zdziwić i to bardzo. 

Edytowane przez sir.jax

11 minut temu, sir.jax napisał:

Nijak się to ma do tego, gdzie je wstawisz.

Ma sir  , bo np takie Triangle - starsze modele ,

ale nie tylko Triangle mają swoją sygnaturę .

Jak ktoś je raz usłyszał , nie będzie ważne czy wstawisz je do pomieszczenia X czy Y . 🙂

.

Albo impedencja znamionowa minimum bliżej 3 ohm i skuteczność 84 dB

lub  minimum 6 ohm i skuteczności bliżej 90 dB .

Napiszesz że to nie ma znaczenia ? 

KALIBER vel rydz .

4 minuty temu, KALIBER napisał:

Albo impedencja znamionowa minimum bliżej 3 ohm i skuteczność 84 dB

lub  minimum 6 ohm i skuteczności bliżej 90 dB .

Napiszesz że to nie ma znaczenia ? 

Oczywiście, że napiszę. 

Wstawiasz ten sam set w pomieszczenie bez adaptacji akustycznej z ożywioną akustyką, a później do tego samego metrażu z choćby podstawowa, wcale nie wymyślna adaptacja akustyczna I masz in e granie jak nic.

Nawet jeśli w jednych zagadaj ciepło lub selektywnie w innych warunkach mogą zagrać zupełnie odmiennie.

Do tego umiejętność ustawienia kolumn, zachowując minimum poprawności z zachowaniem odpowiednich odległości od ścian,  a w drugim przypadku na pale i masz różnice w opisach tych samych kolumn, czy wzmacniaczy.

Naprawdę cyferki nie grają, ale akustyka i wpływ pomieszczenia na odbiór ma kluczowe znaczenie i można się zdziwić, to nie są wyczytane frazesy, to są lata zabawy i zrozumienia wpływu akustyki itp.

Nie wspomnę o innych elementach toru audio, które też mają znaczenie, o których nie będę tutaj pisać. 

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Oczywiście, że napiszę. 

Wstawiasz ten sam set w pomieszczenie bez adaptacji akustycznej z ożywioną akustyką, a później do tego samego metrażu z choćby podstawowa, wcale nie wymyślna adaptacja akustyczna I masz in e granie jak nic.

Nawet jeśli w jednych zagadaj ciepło lub selektywnie w innych warunkach mogą zagrać zupełnie odmiennie.

Do tego umiejętność ustawienia kolumn, zachowując minimum poprawności z zachowaniem odpowiednich odległości od ścian,  a w drugim przypadku na pale i masz różnice w opisach tych samych kolumn, czy wzmacniaczy.

Naprawdę cyferki nie grają, ale akustyka i wpływ pomieszczenia na odbiór ma kluczowe znaczenie i można się zdziwić, to nie są wyczytane frazesy, to są lata zabawy i zrozumienia wpływu akustyki itp.

Nie wspomnę o innych elementach toru audio, które też mają znaczenie, o których nie będę tutaj pisać. 

Sir , ja o czym innym , a ty o pierdołach mi znanych od trzech dekad .

Zostawiam wątek w spokoju .

Hej !

KALIBER vel rydz .

6 minut temu, KALIBER napisał:

Sir , ja o czym innym , a ty o pierdołach mi znanych od trzech dekad .

Zostawiam wątek w spokoju .

Hej !

Nie nie.

Mówimy o tym samym, tylko Ty twierdzisz, że na podstawie danych kolumny, jeszcze o zgrozo impedancji i skuteczności określasz "sygnaturę" brzmienia.

A ja mówię, że ta sama kolumna z tą samą impedancją i skutecznością w słabych warunkach akustycznych i ustawiona na pałę nie zachowa swojej sygnatury, bo zagra zupełnie odmiennie.

To dlatego jak już pisałem wcześniej ludzie te same kolumny opisują zupełnie różnie,  jednym ta sama kolumna gra przewalonym basem, albo za jasno, a innym akuratnie z ową sygnaturą przypisywaną danej marce, przez jakiegoś recenzenta, albo samego producenta.

Nie jestem wróżbitą i nikomu nie polecę  tych samych kolumn stojących u mnie opisując, że u niego zagrają tak samo, bo nie zagrają, chociaż też mają swoją markową sygnaturę.

Wolę pomóc i ustrzec przed najczęściej popełnianymi błędami na podstawie forumowych "100% porad" niż wpieprzać kogoś na minę. 

Dokładasz kilka zeta i masz nowy z gwarancją, regulacjami, zdalnym i kolorem

do wyboru. Mocy może też wystarczy 😉  tu test:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, audioburak napisał:

okładasz kilka zeta i masz nowy z gwarancją, regulacjami, zdalnym i kolorem

do wyboru. Mocy może też wystarczy 😉  tu test:

Ukryta Zawartość

Podeslany przez Ciebie nie zagra gorzej od używek podsyłanych wcześniej? 

Obserwując rynek coraz częściej nowe sprzęty robią księgowi a nie inżynierowie. 

Ukryta Zawartość

W dniu 30.08.2021 o 12:44, 20rafalo napisał:

Witam

Jaki wzmacniacz polecacie do 700zl. Interesuje mnie jak najlepsze brzmienie w tej cenie. Mocy nie musi być dużo. Ciepłe i szczegółowe brzmienie. 

Mam kolumny podstawkowe oparte o głośniki Vifa. Moc około 50W. 

Wstępnie interesuje mnie Nad 3020;i;e lub Pioneer A400. 

Czy NAD-y są takie super jak niektórzy piszą? Dzięki. 

Za około 700zł  można kupić NADa C350. Bardzo dobry wzmacniacz o ciepłej barwie .

C326BEE będzie ciut droższy. Ten gra bardziej dynamicznie z wyraźną stopą ale całościowo C350 jest lepszy oczywiście jak jego brzmienie będzie w danym systemie nam odpowiadać.

Nad C370 grał dość dobrze barwowo, ale mikrodetale i źródła pozorne były jakby stłumione w porównaniu do starego Jvc ax1100, ten Nad to też porażka pod względem trwałości kondensatory tam potrafią zakończyć żywot w dość efektowny sposób, potencjometry nierówno wzmacniają...

W dniu 30.08.2021 o 13:12, McGyver napisał:

Daj sobie spokój z tym muzealnym NADem. To proszenie się o kłopoty. Zapewne nadzień dobry będzie wymagał kosztownego remontu. 
Z kolei Pioneer A400 to dźwiękowa poracha.  Nawet taki tani Sony zagra lepiej: 

Ukryta Zawartość

Tu masz kilka przykładów sensownie grających wzmacniaczy w okolicach budżetu: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (warto dopłacić) 

Później jeszcze coś dorzucę.

Zawsze słuchaj bardziej doświadczonych Kolegów...😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Ja polecam coś takiego Sony ta f645r | Żary | Kup teraz na Allegro Lokalnie

Ukryta Zawartość

Gra to naprawdę dobrze a kosztuje niewiele 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez McGyver
moderacja

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Na alledrogo kilka ciekawych wzmacniaczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kto zgarnął Denona z ostatniego linku :-)

Wszystkie wzmacniacze z podobnej półki cenowej w latach 80, pma 750  1500DM yamaha a 1020 1400DM onkyo 1300 DM najtańszy był Ka-990 1200 DM, taka przyzwoita klasa średnia 

Serwis starych grantów kosztuje. Fachowców jest mało a dawać byle komu oby tylko wyszło tanio to samobójstwo. Były tu na forum przypadki gdy ktoś dał do serwisu sprzęt i wrócił do właściciela w gorszym stanie. Mogę powiedzieć na moim przykładzie. Mój zestaw dzielony Pioneer już raz byl w serwisie na przeglądzie. Teraz pójdzie na serwis preamp. Razem koszty serwisu wyjdą kilka tysiecy złotych. 

Jak ktoś nie ma kasy na serwisy, lepiej kupić coś nowego na gwarancji 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 31.08.2021 o 20:33, Bukaj napisał:

Wręcz przeciwnie, jest zejście i głębia basu. Robiłem próby na 2 parach kolumn. Kolumny podstawkowe i podłogowe. W jednym jak i w drugim jest potężny bas, bardzo głęboki i potrafi zejść na prawdę nisko. Kolumny podlogowe miałem zwykle z kina domowego, po podjęciu do yamaszki trzęsło całym pokojem. Z wzmakiem z kina SONY str de 497 była tragedia, bez basu bez dobrej średnicy i bez giry. Bas to jest numer jeden w tej AX 570. Brzmienie jest przyjemne , wszyscy co przychodzili posłuchać sami od siebie tak powiedzieli. Więc nie gadaj głupot , że jest piskliwy i że bas to tragedia, bo to nie prawda. Jak podpięte miałeś altusy to na pewno

W takim razie chyba nie słyszałeś czegoś lepiej grającego skoro uważasz że ta yamaha ma bas i gra przyjemnie ja po przesiadce z tej yamahy na luxmana lv 112 byłem zaskoczony jego graniem zjadał tą yamahę na śniadanie bas był tzw.wielobarwny pojawiły się w nim szczegóły gdzie w ax570 było tylko łup nie wspomnę już o reszcie pasma które robiło tylko hałas dodam że yamaha była serwisowana i nie miała usterek,miałem do niej podpięte saby,grundigi i t+a wszystkie te zestawy na luxmanie grały o kilka klas wyżej z porównaniem do badziewnej yamahy więc jak już napisałem chyba nie słyszałeś czegoś lepiej grającego a po porównaniu do amplitunera sony doznałeś szoku że coś może zagrać lepiej aha i nic nie pisałem że podpięte miałem altusy więc nie baw się w jasnowidza.

Edytowane przez MarcinStereo
2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

W takim razie chyba nie słyszałeś czegoś lepiej grającego skoro uważasz że ta yamaha ma bas i gra przyjemnie ja po przesiadce z tej yamahy na luxmana lv 112 byłem zaskoczony jego graniem zjadał tą yamahę na śniadanie bas był tzw.wielobarwny pojawiły się w nim szczegóły gdzie w ax570 było tylko łup nie wspomnę już o reszcie pasma które robiło tylko hałas dodam że yamaha była serwisowana i nie miała usterek,miałem do niej podpięte saby,grundigi i t+a wszystkie te zestawy na luxmanie grały o kilka klas wyżej z porównaniem do badziewnej yamahy więc jak już napisałem chyba nie słyszałeś czegoś lepiej grającego a po porównaniu do amplitunera sony doznałeś szoku że coś może zagrać lepiej aha i nic nie pisałem że podpięte miałem altusy więc nie baw się w jasnowidza.

Mam NADa po mudy44fikacji i bardzo sobie go chwale, tylko że bas ma wyższy podbity i to mi się nie podoba,  Yamaha pod tym względem go niszczy. Ma potężny basior i myślę, ze do kwoty 700zl to jest dobry wybór. Dasz yamaszce kabelki na bazie YTDY i wszystko zagra pięknie, średnica wysokie. Łaczylem ja z kolumnami RTI o fajnie się zgrywało. 

3 godziny temu, Audio.Japan napisał:

Serwis starych grantów kosztuje. Fachowców jest mało a dawać byle komu oby tylko wyszło tanio to samobójstwo. Były tu na forum przypadki gdy ktoś dał do serwisu sprzęt i wrócił do właściciela w gorszym stanie. Mogę powiedzieć na moim przykładzie. Mój zestaw dzielony Pioneer już raz byl w serwisie na przeglądzie. Teraz pójdzie na serwis preamp. Razem koszty serwisu wyjdą kilka tysiecy złotych. 

Jak ktoś nie ma kasy na serwisy, lepiej kupić coś nowego na gwarancji 

Tak samo jak stare, klasyczne samochody.

De gustibus non est disputandum

MarcinStereo 

Ile ludzi tyle opinii mi granie podbarwione Luxmanów nie leży miałem LV-105 i to był ospały dźwięk pozbawiony kopa kiedyś znajomy wpadł z  L-410 i było podobnie tyle, że już z większym powerem, ale bez sceny 3D bez powietrza w dźwięku do tego basowa klucha, natomiast ceny na aukcjach tych modeli są absurdalne L-410 kosztował tylko 1150 DM w 85r, mój tuner Yamaha T 85  tyle samo wtedy kosztował..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

To fakt mój luxman grał lekko ospale ale za to z dużo większą ilością detali w muzyce a yamaha niestety miała wszystko posklejane co z tego że grała energicznie jak bez serca,robiła tylko hałas dla tego w moim przypadku skończyło się na rotelach bo grają energicznie ale też z wyczuciem można ich słuchać godzinami.

Czy to ta Yamaha?

Ukryta Zawartość

Ogólnie to Yamaha w latach 90 zaliczyła ostry zjazd z jakością podobnie zresztą jak wiele firm Japońskich teraz jakby się odbudowali i w ich współczesnych modelach wygląda to znacznie lepiej.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi