Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla Cambridge Audio Azur 851A

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Szukam jakieś dobrej alternatywy dla Cambridge Audio Azur 851A. Aktualnie gra to z głośnikami BMN S3 2-gen i troszkę jest za dużo przeciągającego się basu. Sprawdzone również na innych głośnikach i kablach. Efekt jest ten sam. Jako stremer robi smsl m400. Pytanie czy jest coś co zagra podobnie lecz z mniejsza ilością basu. 

8 godzin temu, Joelsky napisał:

Dzień dobry!

Szukam jakieś dobrej alternatywy dla Cambridge Audio Azur 851A. Aktualnie gra to z głośnikami BMN S3 2-gen i troszkę jest za dużo przeciągającego się basu. Sprawdzone również na innych głośnikach i kablach. Efekt jest ten sam. Jako stremer robi smsl m400. Pytanie czy jest coś co zagra podobnie lecz z mniejsza ilością basu. 

Cześć,

Nie ukrywam, że jest to trochę zaskakujące. Wzmacniacz Cambridge Audio Azur 851A na pewno nie gra przesadzistym i ciągnącym się basem. Wręcz przeciwnie, w tych aspektach jest on raczej "zachowawczy". W mojej ocenie wina leży gdzie indziej. Skoro testowałeś na innych głośnikach i efekt był podobny, może pobaw się trochę z akustyką lub ustawieniem kolumn w innym miejscu. Możemy oczywiście zaproponować alternatywny wzmacniacz, który będzie grał przejrzystym dźwiękiem i dobrą kontrolą basu, ale obawiam się że nie tu jest pies pogrzebany. Zwróć uwagę na Atoll'a IN-200/300 oraz Bladelius'a Tyr III.

Pozdrawiam,

Q21.r

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

24 minuty temu, Q21 napisał:

Cześć,

Nie ukrywam, że jest to trochę zaskakujące. Wzmacniacz Cambridge Audio Azur 851A na pewno nie gra przesadzistym i ciągnącym się basem. Wręcz przeciwnie, w tych aspektach jest on raczej "zachowawczy". W mojej ocenie wina leży gdzie indziej. Skoro testowałeś na innych głośnikach i efekt był podobny, może pobaw się trochę z akustyką lub ustawieniem kolumn w innym miejscu. Możemy oczywiście zaproponować alternatywny wzmacniacz, który będzie grał przejrzystym dźwiękiem i dobrą kontrolą basu, ale obawiam się że nie tu jest pies pogrzebany. Zwróć uwagę na Atoll'a IN-200/300 oraz Bladelius'a Tyr III.

Pozdrawiam,

Q21.r

Dziękuję za odpowiedź. Otóż zrobiłem tak jak proponujesz. Wziąłem, głośniki do sąsiada. Podpięte tymi samymi kablami. Efekt ten sam. Teraz nie wiem czy chodzi o realizację utworu czy jak. Czasem ten bass, który się ciągnie zagłusza inne instrumenty muzyczne. Trochę jestem tym zmieszany i nie wiem gdzie szukać przyczyny

Jeśli sąsiad ma zupełne inne warunki akustyczne i rozmiar pomieszczenia a efekt pozostał takim sam, ciężko powiedzieć czemu tak jest. Ogólnie, znając 851A wina powinna leżeć w akustyce i/lub kolumnach. Właśnie nad niskimi tonami najtrudniej jest zapanować jeśli pomieszczenie ma np. nieodpowiednie proporcje. Można rozważyć dobre przewody głośnikowe np. posrebrzane, które będą miały szybki i konturowy bas np. Chord Odyssey. Realizacja utworu oczywiście też może mieć znaczenie. Spróbuj wypożyczyć inny dobry wzmacniacz, choćby wspomniany Atoll.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Joelsky napisał:

Czasem ten bass, który się ciągnie zagłusza inne instrumenty muzyczne. Trochę jestem tym zmieszany i nie wiem gdzie szukać przyczyny

Raczej wina akustyki. Mam CA851A i nie ma opisywanych prolemów.

problem wydaje się rozwiązany. Zrobiłem mały test. DAC smsl m400 podłączony do azura i stremowanie przez telefony i tableta i laptopa.

Samsung s9

Sony XZ1

Samsung Galaxy tab s7

Asus Zenfone 6

Laptop - połączone kablem usb Lindy.

Więc co do urządzeń mobilnych. Najlepiej wypadł soniacz. Bass się nie zlewał i nie zagłuszał innych instrumentów. Tu już można było słuchać muzyczki przy piwku, które nie burzyło się w żołądku. 

Różnica w jakości dźwięku dopiero nastąpiła po USB. Zupełnie wszystko inaczej grało. Grało soczyście wręcz idealnie jak na moje ucho.

Co do kabli. Aktualnie pożyczone Van den Hul The Wind MK2 z bananami zacynowanymi jak trzeba 😉 

Pytanie do Q21.

Muszę wybrać kable i zaproponowałeś fajną alternatywę do Van Den Hul. Może kiedyś porównywałeś te kable z Chord Odyssey?