Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Podzial basu w okolicach 80Hz nie wzial sie z odsluchow, tylko jest na to wyjasnienie w fizyce. Chodzi zarowno o nasze preferencje co do SPL jak i wlasciwosci fizyczne glosnikow. Jak ktos slucha bardzo glosno i ma duze pomieszczenie to nagle okazuje sie ze podzial przesuwa sie w gore bo dolna srednica jest zbyt obciazona. Jak ktos slucha cicho to nagle okazuje sie ze glosnik ktory obslugiwal dolna srednice da sobie rade z basem i podzialu nie ma.

Projektuje sie pod zalozenia, a nie od czapki.

Podział 80Hz w standardzie THX wziął się z tego, że jest to najwyższa częstotliwość, przy której przekierowanie basu do jednego subwoofera nie daje wyraźnych szkód po stronie lokalizacji źródeł pozornych.

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

nie , symulacja dotyczyła piramidalnej konstrukcji przy podłodze 75cm i wysokosci z frontu 110cm z tyłu 145cm

moim tez

ale wystarczy odwrocic tl i zrobic wylot na gorze a nie przy glosniku

i jest prawie dobrze bo niewielka ilość tłumienia wyrowna pasmo a i zejście sie jeszcze poprawi

przy okazji Twój argument o odległosci żrodła od podłogi i sufitu bedzie spełniony w 100%

tak ,że masz wzór i mozesz się bawić

z taka tlką to powalczysz z rok zanim bedzie ok 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co sądzisz o Karlsonie na średnicy a nawet dla wysokich? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

nie, bo bardziej od pomiarów liczy się osłuchanie

wiesz jak to działa?

Jak Sylwek napisze , że kabel jest dobry to sprzedaż wzrasta

a jak napisze , że do bani to firma musi zwinąć manatki i zająć się czymś innym 🙂

widziałem to czytałem i wiem jaki  jedno zdanie może mieć wpływ i opinia ciągnie się latami

🙂

Szkoda tylko ze nie opisuje jakie są minusy, a później problem ciągnie sie u kogoś latami 🙂

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Szkoda tylko ze nie opisuje jakie są minusy, a później problem ciągnie sie u kogoś latami 🙂

Bo są plusy dodatnie i plusy ujemne 😉

Nie można wszystkim dogadzać i robić sobie po drodze wrogów😎

35 minut temu, piter z napisał:

Chyba kształtuje się swój gust projektanta pod gust odbiorcy końcowego

Trzeba uważać bo do bezguścia jest wtedy mała granica...

Edytowane przez ASURA

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, ASURA napisał:

Co sądzisz o Karlsonie na średnicy a nawet dla wysokich? 

nie ćwiczyłem , nie wiem nie znam sie zarobiony jestem 🙂

nie wypowiadam się na temat rozwiązań ktorych nie robiłem

4 minuty temu, ASURA napisał:

Nie można wszystkim dogadzać i robić sobie po drodze wrogów😎

a Tobie wzroslo po tym jak Ci Sylwek przywalil procentowe podniesienie jakości ? 🙂

22 minutes ago, misiomor said:

Podział 80Hz w standardzie THX wziął się z tego, że jest to najwyższa częstotliwość, przy której przekierowanie basu do jednego subwoofera nie daje wyraźnych szkód po stronie lokalizacji źródeł pozornych.

Nie mialem na mysli kina

20 minut temu, slawek.xm napisał:

a Tobie wzroslo po tym jak Ci Sylwek przywalil procentowe podniesienie jakości ? 🙂

Lubię śledzić ścieżki innych i dzięki temu mogę uniknąć za dużych zakrętów nad przepaścią na własnej ścieżce😂

Przykład z Ronem Carterem który ewidentnie pokazuje mi że te duże sceny okupione są zafałszowaniem na wysokości sceny w wyniku podziału pracy głośników. No jest fajnie jak jest wysoka scena- aktualnie tak mam ale guzik to ma do referencji moim zdaniem- jednak przyjemnie się słucha...🤫

Za tym przynajmniej na basie i średnich gwałci mnie układ D'Appolito a wyżej jak najbliżej modelu przetworników dual cocherence

Jak bym miał kamienną lustrzanie akustyczną podłogę to kierunek Dynaudio Consequence Ultimate Edition ratuje doopę ale nie mam i nie zamierzam! 

Edytowane przez ASURA

Gość

(Konto usunięte)
49 minut temu, piter z napisał:

Podzial basu w okolicach 80Hz nie wzial sie z odsluchow, tylko jest na to wyjasnienie w fizyce. Chodzi zarowno o nasze preferencje co do SPL jak i wlasciwosci fizyczne glosnikow. Jak ktos slucha bardzo glosno i ma duze pomieszczenie to nagle okazuje sie ze podzial przesuwa sie w gore bo dolna srednica jest zbyt obciazona. Jak ktos slucha cicho to nagle okazuje sie ze glosnik ktory obslugiwal dolna srednice da sobie rade z basem i podzialu nie ma.

proponuję bys przesłał swoja opinię firmom ktore zaprojektowaly te kolumny 🙂

image.thumb.png.3d784c8aeec3fb35a6614317b89464b1.png

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

a to jest mistrzostwo świata w prowadzeniu linii basu wzor do naśladowania

kolumny misiomora

Ukryta Zawartość

Deko lepiej jak w moim fat boy'u, ale tam bylo tylko tanie 8 cali na basie.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, meloV8 napisał:

Deko lepiej jak w moim fat boy'u, ale tam bylo tylko tanie 8 cali na basie.

🙂

faux pas bylo

Edytowane przez slawek.xm
29 minutes ago, misiomor said:

Ale Xajas wcześniej miał.

Inaczej raczej to zrozumielismy. Ja to zrozumialem tak ze on jak robil podzial to jak nie kombinowal to trafial w okolice 80Hz. Co do KD to poprostu dopisal pod spodem ze sie zastanawia dlaczego tak jest - i akurat w tamtym przypadku przyczyna jest inna jak sam napisales.

25 minutes ago, slawek.xm said:

Ukryta Zawartość

A to nie jest sumowanie BR/MB z glosnikiem?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, ASURA napisał:

Lubię śledzić ścieżki innych i dzięki temu mogę uniknąć za dużych zakrętów nad przepaścią na własnej ścieżce😂

Przykład z Ronem Carterem który ewidentnie pokazuje mi że te duże sceny okupione są zafałszowaniem na wysokości sceny w wyniku podziału pracy głośników. No jest fajnie jak jest wysoka scena- aktualnie tak mam ale guzik to ma do referencji moim zdaniem- jednak przyjemnie się słucha...🤫

Za tym przynajmniej na basie i średnich gwałci mnie układ D'Appolito a wyżej jak najbliżej modelu przetworników dual cocherence

Jak bym miał kamienną lustrzanie akustyczną podłogę to kierunek Dynaudio Consequence Ultimate Edition ratuje doopę ale nie mam i nie zamierzam! 

Ale zauważ jaki układ maja Confidence 60, na jakieś wysokości emituja scenę najwięksi w referencyjnych modelach.
Scena realnych wielkości to jest referencja, to proporcjonalność źródeł pozornych szczególnie przy nisko schodzącym basie, referencja jest tez gdy bas słyszymy tylko od źródła pozornego które nie zawsze znajduje przy kolumnie

4 minutes ago, piter z said:

Inaczej raczej to zrozumielismy. Ja to zrozumialem tak ze on jak robil podzial to jak nie kombinowal to trafial w okolice 80Hz. Co do KD to poprostu dopisal pod spodem ze sie zastanawia dlaczego tak jest - i akurat w tamtym przypadku przyczyna jest inna jak sam napisales.

80Hz w systemie aktywnym też ma swoje zalety, bo można zrobić wycinanie modów pomieszczenia tylko w najniższej drodze, a pozostałe drogi zostawić jak najbardziej minimalistyczne.

Tak czy siak podział 80Hz jest raczej trudno realizowalny w kolumnach pasywnych, więc i tak stosowalność tego podejścia jest ograniczona.

4 minutes ago, misiomor said:

80Hz w systemie aktywnym też ma swoje zalety, bo można zrobić wycinanie modów pomieszczenia tylko w najniższej drodze, a pozostałe drogi zostawić jak najbardziej minimalistyczne.

Tak czy siak podział 80Hz jest raczej trudno realizowalny w kolumnach pasywnych, więc i tak stosowalność tego podejścia jest ograniczona.

Tutaj sie zgodze ze duzo sensowniejszym sposobem na dobry dzwiek jest zwyczajnie biamp.

12 minutes ago, slawek.xm said:

nie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yyyyy????

rys. 2c. Złożenie działania sekcji subniskotonowej i niskotonowego bass-reflexu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

proponuję bys przesłał swoja opinię firmom ktore zaprojektowaly te kolumny

Ukryta Zawartość

Podobami sie, czyli te wszystkie moje wysilki i konkluzje nie byly na darmo i znajduje duze podobienstwo.

Tutaj moje osobiste amatorskie wytlumaczenie tego efektu i moja hipoteza

Powyzej okreslonej czestotliwosci (to te wspomniane 80Hz) na takich wielkich membranach rozpowszechniaja sie „rezonansy“ (po niemiecku Partialschwingungen, Polskiej fachowej nazwy nie znam), ktore powoduja podkolorowanie gornego basu.
Moim standartowym testem tego efektu jest jeden referencyjny kawalek „Scotty“ Allan Taylor, czyli meski glos, ktorego zakres zaczyna sie w tych regionach.
Slyszalem go juz chyba setki, tysiace razy i wystarcza mi kilka sekund, by rozpoznac, czy jego glos jest naturalny, nosowy, zamulony, zakatarzony, zbyt basowy, syczacy, za duzy, za maly,…

Kazdy test, kazde porownanie, obojetnie czy nowego zestawu, nowej konfiguracji czy nowego ustawienia zaczynam od tego kawalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ale zauważ jaki układ maja Confidence 60, na jakieś wysokości emituja scenę najwięksi w referencyjnych modelach.
Scena realnych wielkości to jest referencja, to proporcjonalność źródeł pozornych szczególnie przy nisko schodzącym basie, referencja jest tez gdy bas słyszymy tylko od źródła pozornego które nie zawsze znajduje przy kolumnie

Nie pisz mi o Confidence 60 to w porównaniu z poprzednim topowym słupkowym modelem Dynaudio to nieporozumienie. Większe przetworniki słabszy klasę i nie tak nisko schodzący np. bas gorze wokale pod jazgoczącą elektronikę i inne ”pierdoły)

Z dwóch 15" tak smukłych kolumn nie zrobisz  ale jak wcześniej pisałem bez tego nie ma referencji

Scena z wcześniejszych topowych modeli jest akuratna mz. za dużych instrumentów nie ma czy jak w tubach 3 metrowego wokalu; za tym jest ok

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, piter z napisał:

Tutaj sie zgodze ze duzo sensowniejszym sposobem na dobry dzwiek jest zwyczajnie biamp.

yyyyy????

rys. 2c. Złożenie działania sekcji subniskotonowej i niskotonowego bass-reflexu.

na każdym z moich rysunków jest zlożenie wspólnych charakterystyk układu br glośnik llub mb głośnik

przyjrzyj się

choć i tak nie ma to znaczenia

bo uważam , że każdy projektuje pod wlasne uszy a nie dla idei

i wcale nie uważam , że Twoja filozofia nie jest dla Ciebie dobra 🙂

3 minuty temu, ASURA napisał:

Nie pisz mi o Confidence 60 to w porównaniu z poprzednim topowym słupkowym modelem Dynaudio to nieporozumienie. Większe przetworniki słabszy klasę i nie tak nisko schodzący np. bas gorze wokale pod jazgoczącą elektronikę i inne ”pierdoły)

Z dwóch 15" tak smukłych kolumn nie zrobisz  ale jak wcześniej pisałem bez tego nie ma referencji

Scena z wcześniejszych topowych modeli jest akuratna mz. za dużych instrumentów nie ma czy jak w tubach 3 metrowego wokalu; za tym jest ok

Ja nie pisze o charakterystyce tylko prezentacji, wysokości, realnych wielkościach

Edytowane przez .:Gerard:.
15 minut temu, xajas napisał:

Moim standartowym testem tego efektu jest jeden referencyjny kawalek „Scotty“ Allan Taylor, czyli meski glos, ktorego zakres zaczyna sie w tych regionach.

Fortepian jest też ciekawy bo schodzi  u mnie płasko jak deska poniżej nut które powinien grać

4 minuty temu, ASURA napisał:

Edytowane przez ASURA

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, xajas napisał:

Moim standartowym testem tego efektu jest jeden referencyjny kawalek „Scotty“ Allan Taylor, czyli meski glos.

dobry jest też David Munyon z płyty "Big Shoes"

55 minutes ago, slawek.xm said:

Ukryta Zawartość

A'propos naszych wcześniejszych dyskusji w temacie układów "półdrożnych" na głośnikach zróżnicowanych wielkościowo - odkurzyłem moje stare symulacje jak bym się sam za to zabierał. Wykres kompletny (baffle step plus bas i pasywna filtracja dolnego woofera) i w pełni bezechowy, więc gdyby coś takiego zmierzyć metodą NF ->(350Hz)<-MLS, byłoby trochę inaczej - więcej niskiego dołu.

x2_75_way.thumb.PNG.06dc530a7020dd516d904d6b4c4081d9.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ja nie pisze o charakterystyce tylko prezentacji, wysokości, realnych wielkościach

Wiem ale nawet na tych najwyższych starszych-lepszych mz. ponad dwa metry Dynkach jest fajna przestrzeń, 3D ale instrumenty są pokazywane trochę dalej tak że realnych muzyków którzy do Ciebie przyszli na pasterkę z instrumentami nie usłyszysz

Może określ co uważasz za realnych w takim razie, scena wychodzi Ci przed kolumny?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, misiomor napisał:

A'propos naszych wcześniejszych dyskusji w temacie układów "półdrożnych" na głośnikach zróżnicowanych wielkościowo - odkurzyłem moje stare symulacje jak bym się sam za to zabierał. Wykres kompletny (baffle step plus bas i pasywna filtracja dolnego woofera) i w pełni bezechowy, więc gdyby coś takiego zmierzyć metodą NF ->(350Hz)<-MLS, byłoby trochę inaczej - więcej niskiego dołu.

x2_75_way.thumb.PNG.06dc530a7020dd516d904d6b4c4081d9.PNG

Wiekszego prezentu na nowy rok nie mogles mi dać

bo skoro rozważales taka mozliwośc to nie jest to do końca slaby pomysł

Bardzo, bardzo Ci dziekuję

pomiary do podzialu będę robił na zewnątrz więc jestem dobrej  mysli

Tylko że to jest w nawiązaniu do Lilium i innych takich wynalazków bassreflexowych. W przypadku odgród może być różnie, choć też do zamodelowania i przemyślenia.

dobry jest też David Munyon

Jak widzisz, z Munyonem tez nie jestesmy daleko od siebie

BTW. Ten zaznaczony kalek, to znowu (dla mnie) dobry test poprawnego zgrania czasowego/fazowego zestawu. Jesli z fazami jest cos nie tak, to wtedy ta akompaniujaca elektryczna forteklapa brzmi nerwowo i przenikliwie. Jesli „zgranie“ pasuje, to brzmi z przyjemnym „vibrato“.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tymi poldroznymi systemami to trzeba uwazac, bo o przypadek, w ktorym zamiast sie dodawac, to sie odejmuja nie jest trudno

Ukryta Zawartość

Estelon

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, meloV8 napisał:

Z tymi poldroznymi systemami to trzeba uwazac, bo o przypadek, w ktorym zamiast sie dodawac, to sie odejmuja nie jest trudno

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/465-xa

Estelon

podobnie jak przy Lilium tylko zakres i częstotliwość wyższa

nachylenie zewnętrznej charakterystyki powonno być łagodniejsze niż wewnętrznej dlatego  ciężko jest zgrać np br z cl i doprawdy nie wiem jak Gravesen sobie z tym radził

a pomiarów w pełnym zakresie niet 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi