Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Lutek napisał:

Z tego co wiedzialem, to tylko to, ze im beda szersze skrzydelka, tym zwarcie akustyczne powinno byc przy nizszych czestotliwosciach, ale juz nie wiedzialem, jaki i czy ma wplyw na szybkosc basu, jego wypelnienie,  zejscie i samo jego natezenie.

każdy z aspektów o których piszesz generalnie w obudowach typu odgroda jest wg mnie najlepszy

różnice są ale w dużej mierze zależą one już głównie od jakości i parametrów samego głośnika

Edytowane przez slawek.xm
Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, sly30 napisał:

Kolumny już gają i to bardzo dobrze. Nie wiem jeszcze czy lepiej niż TAD Reference 1, ale na pewno lepiej niż Avalony Isis, kosztujące obecnie ok 600 tys.pln.

W związku z zaistnieniem na polskim rynku następnej ekskluzywnej konstrukcji , której desing jest tylko Twoim projektem jak pisałeś

9 godzin temu, sly30 napisał:

Dostali propozycje nie do odrzucenia… :-)))

i jesteś właścicielem dwóch róznych konstrukcji typu OB i jak podejrzewam obudowa zamknięta

myślę ,że wszyscy śledzący ten wątek ,a nie tylko kolega @S0nic , ktory jest entuzjastą obudowy zamkniętej chętnie poczytają o walorach i różnicach dźwiękowych pomiędzy oboma tymi układami

a z racji tego ,że jesteś wg mnie jednym z niewielu audiofilów o tak dużym doświadczeniu i osłuchaniu w Polsce i dysponujesz największymi mozliwościami w kwestii bezkompromisowego zestawiania systemu to opinie , które napiszesz będą najbardziej wiarygodne dla mnie i nie tylko dla mnie

dlatego proszę byś zechciał skreślić kilka słów na temat porównia systemów kórymi dysponujesz

opartych o te dwa rózne modele kolumn

12 godzin temu, sly30 napisał:

Kolumny już gają i to bardzo dobrze. Nie wiem jeszcze czy lepiej niż TAD Reference 1, ale na pewno lepiej niż Avalony Isis, kosztujące obecnie ok 600 tys.pln.

obraz.thumb.png.037b16e54aa74328f3ef8e9f419aa83a.png

obraz.thumb.png.140b839907a8f7c484cd93602a2436fc.png

12 godzin temu, Lutek napisał:

Pochodzily ze starego niemeckiego radia lampowego z lat 50-tych. Takie 4 szt w jednym radiu. Moje byly te, ale sa tez modele z magnesami w ksztalcie walca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz pomiar charakterystyki ? Jestem ciekaw jak wygląda przy takich dziadkach.

Ukryta Zawartość

Dziady dają radę 😉

Obecnie, gdy zakończyłem wstępny etap strojenia na linii zg - pokój w obszarze nieznacznego wygaszenia wyższej średnicy, która "zasłaniała" część góry, to zdecydowanie poprawiłem czytelność i jakość wysokich, które początkowo odebrałem jako "zabrudzone" o pewnym niedostatku  i mocnej kierunkowości w stosunku do wysokości tweetera i miejsca odsłuchu.

Innymi słowy, góry było za mało. Analizowałem ten przypadek i nos mi podpowiadał, że przyczyna niedostatku góry, nie leży tylko w charakterze tweetera, ale udział ma w tym również pokój. 

Nos mi dobrze podpowiadał, ponieważ, albowiem na tę chwilę, góra obiektywnie nie jest referencyjna, cokolwiek to znaczy i pewnie nigdy nie będzie, ale subiektywnie już jest bardzo akceptowalna. 

Tyle wstępu.

Obecnie widzę to tak. Tylko świadomość ich pochodzenia działa na psyche, natomiast gdy ich słucham w tej konkretnej aplikacji/ złożoności, to zadziwiają mnie te głośniki, serio. Sonicznie, nie mają nic ze starości. Gdybym nie wiedział, nie znał ich wieku.., 

Ich charakter odbieram jako b. naturalne w najlepszym tego słowa znaczeniu. Całkowicie pozbawione są nawet najmniejszych zapędów w kierunku techniczności, ostrości czy przeciwnie, "starości" brzmienia, rodzaju mgiełki, kocyka na średniaku. Jak dotąd nie złapałem ich na jakiejkolwiek zadyszce, niedomaganiach w pracy. 

Ideał?

Nie, bo jak znam różne ucha, gusta i guściki, to nie wszyscy gustują w takiej hm.., naturalności.

Uciekają w czar, a czasem przeciwnie, w techniczność. 

Jednak podkreślam, to ocena tej konkretnie złożoności. 

to też nawiązanie do postu sławek.xm 

13 godzin temu, slawek.xm napisał:

sorry ale nie liczy się głosik tylko jego aplikacja

z najlepszych głosników mozna gniota zrobić

... zresztą sam to dobrze wiesz 🙂

Edytowane przez piano
2 minuty temu, piano napisał:

Innymi słowy, góry było za mało. Analizowałem ten przypadek i nos mi podpowiadał, że przyczyna niedostatku góry, nie leży tylko w charakterze tweetera, ale udział ma w tym również pokój.

Zwijasz Maćku dywan?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

nie, przeciwnie! Dodaję, tłumię, ale nie na oślep, ale przy wykorzystaniu materiałów dzięki którym wygaszę/ ściszę tylko wyższą średnicę. 

ale po kolei;

Co najczęściej robimy, aby otrzymać więcej góry? Z obserwacji narodu, wnioskuje, że najczęściej lud sięga po kable i żongluje. Rykoszetem lecą w zastosowanie bezpieczniki, wtyczki i całe stadko innego gadżeciarstwa. Jednak na moje, to słaby kierunek, to przyczyna tego zjawiska najczęściej leży gdzie indziej. 

Co jeszcze robi lud? zwija dywan, zasłony itp. Tymczasem, na moje, zwijając wpływamy na chłonność, pochłanianie jak się najczęściej wydaje samej góry i podświadomie skupiamy słuch na tym co chcemy naprawić. Po części tak się dzieje, ale rykoszetem wzmacniamy ( dB) też obszar wyższej średnicy i w efekcie zaczyna drzeć japę. 

Dywan, to inna chłonność niż firanka czy zasłonka, to inna gramatura. Dlatego mz, ważne co usuwamy, a co dodajemy. 

Zatem, po analizie tego konkretnego przypadku, powziąłem inne kroki - gaszę/ ściszam wyższą średnicę, dodatkowo tłumiąc, ale nie byle czym, jak leci i co pod ręką, ale tak, aby nie utracić jej dobrodziejstwa i uzyskać więcej góry. Tu trzeba mocno uważać, bo jesli przegniemy, to uzyskamy efekt niezgodny z założeniem, czyli wygasimy górę. 

Na tę chwilę/ etapie, słyszę, że to co robię, to b. dobry kierunek.  

Edytowane przez piano
6 minut temu, piano napisał:

nie, przeciwnie! Dodaję, tłumię, ale nie na oślep.

ale po kolei;

Co najczęściej robimy, aby otrzymać więcej góry? Z obserwacji narodu, wnioskuje, że najczęściej lud sięga po kable i żongluje. Rykoszetem lecą w zastosowanie bezpieczniki, wtyczki i całe stadko innego gadżeciarstwa. Jednak na moje, to słaby kierunek, to przyczyna tego zjawiska najczęściej leży gdzie indziej. 

Co jeszcze robi lud? zwija dywan, zasłony itp. Tymczasem, na moje, zwijając wpływamy na chłonność, pochłanianie jak się najczęściej wydaje samej góry i podświadomie skupiamy słuch na tym co chcemy naprawić. Po części tak się dzieje, ale rykoszetem wzmacniamy ( dB) też obszar wyższej średnicy i w efekcie zaczyna drzeć japę. 

Zatem, po analizie tego konkretnego przypadku, powziąłem inne kroki - gaszę/ ściszam wyższą średnicę, dodatkowo tłumiąc, ale nie byle czym, jak leci i co pod ręką, ale tak, aby nie utracić jej dobrodziejstwa i uzyskać więcej góry. 

Na tę chwilę/ etapie, słyszę, że to b. dobry kierunek.  

No nie mam tyle środków do zmieniania ekspresji co Ty ale jak tak wszystko rozwijasz to przyklej sobie prowizorycznie na bluetacu trochę filcu wokół gwizdka i średniaka i zdaj relację...

Problemy trzeba redukować u źródeł tak na moje oko, tfuj ucho

Nalezy zauwazyc pewna, istotna kwestie. Piano posiadal kolumny MBL, ktorych power response jest kompletnie inne od takich dziadkow zbudowanych na Sabach. Problemow jest z tym kilka.

- Tweeter z uwagi na swa ekstremalna kierunkowosc jest za wysoko wzgledem odsluchu.

- Podzial miedzy tweeterem a szerokopasmowcem jest dosc wysoko (co jest narzucone przez konstrukcje glosnikow), a to wplywa na granie glosnika szerokopasmowego w pasmie o bardzo waskim promieniowniu.

- Bardzo szeroka obudowa wplywa na zwiekszenie energii w zakresie srodkowego pasma, co razem z ultra waskim promieniowaniem tweetera w sposob znaczny znieksztalca power response, czyli sume energii calego pasma czestotliwosci wypromieniowanego do pomieszczenia. Z drugiej strony, te waskie promieniowanie ma tez swoje plusy, w postaci ograniczenia wplwu dyfrakcji w zakresie wysokiej srednicy i wysokich czestotliwosci. Dla tej pary Sab, najlepsza odgroda bylaby waska scianka, podobna do projektu Lampizatora numer 12. Oczywiscie wymagaloby to calkowitego przeprojektowania zwrotnicy.

- Mozna by tu jeszcze przyczepic sie montazu glosnikow od wewnetrznej strony odgrody, oraz koniecznym zastosowaniu tlumienia na skrzydelkach. Pierwotnie byl pomysl na ich usuniecie, ale finalnie zostalo tak jak jest.

Uwazam, ze mimo tych bledow, projekt broni sie swoim dzwiekim. Szczegolnie jesli wezmiemy pod uwage jakosc zastosowanych glosnkow jak i elementow zwrotnicy, ktore dla pewnej grupy audiofilow moga wydawac sie kula u nogi dla dobrego dzwieku.

Ogolnie mowiac mozna by bylo zaprojektowac taka odgrode na nowo, stosujac inne rozwiazanie, co wg mnie podniosloby znacznie ogolna jakosc dzwieku.

6 minut temu, piano napisał:

Panie, kiedy to było ... 😉

Tak niespotykanych konstrukcji i wrażeń z odsłuchu długo się nie zapomina.

41 minut temu, meloV8 napisał:

Problemow jest z tym kilka.

- Tweeter z uwagi na swa ekstremalna kierunkowosc jest za wysoko wzgledem odsluchu.

- Podzial miedzy tweeterem a szerokopasmowcem jest dosc wysoko (co jest narzucone przez konstrukcje glosnikow), a to wplywa na granie glosnika szerokopasmowego w pasmie o bardzo waskim promieniowniu.

- Bardzo szeroka obudowa wplywa na zwiekszenie energii w zakresie srodkowego pasma, co razem z ultra waskim promieniowaniem tweetera w sposob znaczny znieksztalca power response, czyli sume energii calego pasma czestotliwosci wypromieniowanego do pomieszczenia. Z drugiej strony, te waskie promieniowanie ma tez swoje plusy, w postaci ograniczenia wplwu dyfrakcji w zakresie wysokiej srednicy i wysokich czestotliwosci. Dla tej pary Sab, najlepsza odgroda bylaby waska scianka, podobna do projektu Lampizatora numer 12. Oczywiscie wymagaloby to calkowitego przeprojektowania zwrotnicy.

- Mozna by tu jeszcze przyczepic sie montazu glosnikow od wewnetrznej strony odgrody, oraz koniecznym zastosowaniu tlumienia na skrzydelkach. Pierwotnie byl pomysl na ich usuniecie, ale finalnie zostalo tak jak jest.

Znaczy nie ma co prostować garbatego ale filc bym przykleił...

Filc niczego od strony akustycznej nie poprawi. Mozna by bylo go uzyc w celu maskowania glosnikow, gdyby byly montowane od frontu.

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Bardzo szeroka obudowa wplywa (...) . Dla tej pary Sab, najlepsza odgroda bylaby waska scianka,...

O..., jak fajnie, ze pojawil sie Lukaszek i fachowo nam objasnia rozne zjawiska, choc z tutejszego zacnego grona, to zapewne ja najmniej z tego rozumiem.  Ta szeroka sciana frontowa, to tylko moja wina, bo tak na lapu-capu sobie ja zaprojektowalem i jak juz mialem gotowa fizycznie, to dopiero kontaktowalem sie z Toba w sprawie zaprojektowania zwrotek i poskladania wszystkiego do kupy.  Jak juz chcialem odgrody, to przede wszystkim powinienem naprzod zasiegnac porady, co do ksztaltu - jak juz sam chcialem sobie zbudowac same konstrukcje 

" Droga głupiego jest w jego oczach słuszna, lecz kto słucha rady, jest mądry." - Ksiega Przyslow 12:15

Chociaz bym chcial, to o nic przy tej okazji juz nie bede Cie pytal, bo juz dosyc molestuje Cie na PW.

Edytowane przez Lutek

Lutku, tylko człowiek, który absolutnie nic nie robi, nie ma szans na popełnienie nawet najmniejszego błędu, a bez tych błędów, prawdopodobnie niczego byśmy się nie nauczyli.

2 godziny temu, meloV8 napisał:

Filc niczego od strony akustycznej nie poprawi. Mozna by bylo go uzyc w celu maskowania glosnikow, gdyby byly montowane od frontu.

Z całym szacunkiem dla całego Twojego dorobku w tym konkretnym przypadku p..sz bez sensu ponad 10 lat temu stosowałem takie rozwiązania i bardzo dużo dobrego wprowadzały one do brzmienia systemu!

Takie np. Wilson Audio, czy Rockporty stosują je namiętnie- domyśl się dlaczego…

p.s. czołg sobie zamaskuj😂

4 minuty temu, ASURA napisał:

Z całym szacunkiem dla całego Twojego dorobku w tym konkretnym przypadku p..sz bez sensu ponad 10 lat temu stosowałem takie rozwiązania i bardzo dużo dobrego wprowadzały one do brzmienia systemu!

Takie np. Wilson Audio, czy Rockporty stosują je namiętnie- domyśl się dlaczego…

p.s. czołg sobie zamaskuj😂

Ogladajac Wilsony oraz ich pomiary, mysle namietnie i intensywnie, jaki jest inny powod niz wizualny stosowania cienkiego filcu na frontach? Bo po ich pomiarach zupelnie nie widac, aby ten filc cokolwiek dzialal. Z reszta, jak ma dzialac cos, co ma 2-4mm grubosci na fale czestotliwosci, ktorych dlugosc wynosi kilka metrow? Bo jak inaczej wyjasnic stosowanie filcu na module basowym Wilsona? Napiszesz, ze modul sredniotonowy rowniez ma filc, a nawet okolice tweetera rowniez sa wylozone filcem, ktory ma pomoc w opanowniu dyfrakcji Wilsonow.

Biorac pierwszy z brzegu pomiar Sashy DAW widac, ze pod kątem dyfrakcyjnym te glosniki to katastrofa, no ale przeciez Wilson sie zna, filc robi robote, a Ty po 10 latach nadal nie rozumiesz gdzie i jak stosuje sie filc, aby cokolwiek dzialal.

spacer.png

Dla porownania, wrzucam pomiar innego, amerykanskiego producenta, ktory doskonale wie jak radzic sobie z dyfrakcja, bez wkladu z gumofilcow na froncie.

spacer.png

Drogi mój robaczku. W Lutkowych odgrodach musialbys przykleic na front tak z 10 cm twardej welny PT80, aby ruszyc wplyw dyfrakcji dla czestotliwosci, ktore sprawiaja najwiecej klopotu. Wiec zanim wystrzelisz kolejny (chyba juz z setny?) raz slepakami, to sie przygotuj, poczytaj, pomysl, co bys koziolka matolka z siebie nie robil, bo poki co najsprawniej przychodza Ci proby przypierd... przy kazdej mozliwej okazji 🙂

Przemyslalem sprawe i nie wchodze jednak w zadne  takie malenkie odgrodki z 15-to calowymi popierdolkami po jednej na strone.

Wzialem jednak takie szafy - wymiary 1400 X 1100 -  z konkretnymi basowcami o srednicy 500 mm i to po dwa na strone. Z nich, to dopiero bede mial bassss... isko                                              Chlopaki, polecam, chocby nawet u Was nie zagraly, bo i tak to wygoda niesamowita.                   Takie wielkie podlogowki, a dodano jeszcze standy :-))) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lutek
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Lutek napisał:

Przemyslalem sprawe i nie wchodze jednak w zadne  takie malenkie odgrodki z 15-to calowymi popierdolkami po jednej na strone.

Wzialem jednak takie szafy - wymiary 1400 X 1100 -  z konkretnymi basowcami o srednicy 500 mm i to po dwa na strone. Z nich, to dopiero bede mial bassss... isko                                                                                                                    Chlopaki, polecam, chocby nawet u Was nie zagraly, bo i tak to wygoda niesamowita. 

pobrane (1).jpg

i za to dałeś 70 tysi?

Acha... Ja rozumiem, ze fajnie sie Lukasza czyta, ale moze nie zadawajcie juz mu pytan, bo zapewne czuje sie w obowiazku, aby odpowiadac, a przez to inne - bardzo wazne - prace stoja  -:)

14 minut temu, slawek.xm napisał:

i za to dałeś 70 tysi?

Jak kolumny maja grac wybitnie, to musza kosztowac :-)

A powazniej, to tak, ale w tym jeszcze wymiana 11-tu okien.  Wiem, ze mozna taniej, ale to byla awaria w srodku zimy i nie bylo czasu na szukanie taniej. Oprocz tego co na zdjeciu, to jeszcze wewnatrz jednostka centralna (wielka lodowa) i na scianie tzw. bufor.

Zapewne sie orientujecie, ale w przypadku tego typu inwestycji mozna skorzystac z programu: "Czyste powietrze", a wiec ubiegac sie o czesciowe dofinansowanie.  

Edytowane przez Lutek
Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, piano napisał:

Tak jest Kapitanie! 😉

sorry ale poprę melo i sprzeciwię się Asurze

filc nic nie da w tej desce dobrego

jak Ci się znudzi dostrajanie to dogadaj się z melo na przekonstruowanie i to będzie najlepszy kierunek wg mnie

29 minut temu, meloV8 napisał:

Ogladajac Wilsony oraz ich pomiary, mysle namietnie i intensywnie, jaki jest inny powod niz wizualny stosowania cienkiego filcu na frontach? Bo po ich pomiarach zupelnie nie widac, aby ten filc cokolwiek dzialal. Z reszta, jak ma dzialac cos, co ma 2-4mm grubosci na fale czestotliwosci, ktorych dlugosc wynosi kilka metrow? Bo jak inaczej wyjasnic stosowanie filcu na module basowym Wilsona? Napiszesz, ze modul sredniotonowy rowniez ma filc, a nawet okolice tweetera rowniez sa wylozone filcem, ktory ma pomoc w opanowniu dyfrakcji Wilsonow.

Biorac pierwszy z brzegu pomiar Sashy DAW widac, ze pod kątem dyfrakcyjnym te glosniki to katastrofa, no ale przeciez Wilson sie zna, filc robi robote, a Ty po 10 latach nadal nie rozumiesz gdzie i jak stosuje sie filc, aby cokolwiek dzialal.

Ukryta Zawartość

Dla porownania, wrzucam pomiar innego, amerykanskiego producenta, ktory doskonale wie jak radzic sobie z dyfrakcja, bez wkladu z gumofilcow na froncie.

spacer.png

Drogi mój robaczku. W Lutkowych odgrodach musialbys przykleic na front tak z 10 cm twardej welny PT80, aby ruszyc wplyw dyfrakcji dla czestotliwosci, ktore sprawiaja najwiecej klopotu. Wiec zanim wystrzelisz kolejny (chyba juz z setny?) raz slepakami, to sie przygotuj, poczytaj, pomysl, co bys koziolka matolka z siebie nie robil, bo poki co najsprawniej przychodza Ci proby przypierd... przy kazdej mozliwej okazji 🙂

Tyle założeń i teoretyzowania ale widzę że nigdy nie zrozumiesz bo masz blokadę mentalną której np. nie miał Dunlavy w swoich topowych kolumnach

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

sorry ale poprę melo i sprzeciwię się Asurze

filc nic nie da w tej desce dobrego

jak Ci się znudzi dostrajanie to dogadaj się z melo na przekonstruowanie i to będzie najlepszy kierunek wg mnie

No to chociaż wyżynarka i zwężenie tak ślicznie spartolonej po szerokości przedniej ścianki w rejonie wysokotonowego i średniaka 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

13 minut temu, Lutek napisał:

Jak kolumny maja grac wybitnie, to musza kosztowac 🙂

jak już jesteśmy przy tym offie to napisz jaką powierzchnię ogrzewasz i ile za prąd , który zużywa pompa płacisz na miesiąc dla mnie byłaby to pomocna informacja

jeśli nie możesz / nie chcesz tu może być na pw

6 minut temu, ASURA napisał:

No to chociaż wyżynarka i zwężenie tak ślicznie spartolonej po szerokości przedniej ścianki w rejonie wysokotonowego i średniaka 😀

O przedniej sciance czyich  odgrod mowisz ?

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

jak już jesteśmy przy tym offie to napisz jaką powierzchnię ogrzewasz i ile za prąd , który zużywa pompa płacisz na miesiąc dla mnie byłaby to pomocna informacja

jeśli nie możesz / nie chcesz tu może być na pw

Pewnie równonoc, czyli zamienił stryjek siekierkę na kijek i zamiast tyle samo za gaz płacić tyle samo za mniejsze zużycie prądu

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, piano napisał:

Panie, kiedy to było ... 😉

uwierz mi , że taka historia audiofilska jak te MBLe nie zdarza się często i mnie zawsze będziesz się kojarzył jako posiadacz najlepszych dookólnych zespołów głośnikowych na świecie

jesteś Maćku bardzo skromny i taktowny ale każdy kto przygodę z audio traktuje poważnie ma świadomość , że Twoje doświadczenie i opinie, często pisane z humorem, warto brać bardzo poważnie i wczytywać się w nie wielokrotnie

7 minut temu, ASURA napisał:

Tyle założeń i teoretyzowania ale widzę że nigdy nie zrozumiesz bo masz blokadę mentalną której np. nie miał Dunlavy w swoich topowych kolumnach

No zobacz, i znowu pudlo, kolejny slepak. Ty to masz niefart 🙂

Jak juz przywolujesz Dunlavego, to zobacz dokladnie, jakiej grubosci filc stosowal Dunlavy, w jakiej ilosci i porownaj to do plackow w Wilsonach grubosci wkladki do butow.

Gybys mial dalej problemy ze zrozumieniem dzialania Dunlavego, to przypomne, ze stosowal on filtry 1 rzedu akustycznie, w ktorych glosniki promieniowaly nie tylko w bardzo szerokim pasmie, ale szeroko w zakresie dyspersji dzwieku, do tego stopniowana scianka konieczna do zgrania czasowego glosnikow, generowala mnóstwo problemow dyfrakcyjnych, ktore trzeba bylo ratowac grubym filcem. 

W odgrodach Lutka, takie problemy nie wystepuja, wiec Twoje propozycje z 10 letniej praktyki sa o kant 4 liter potluc.

2 minuty temu, meloV8 napisał:

No zobacz, i znowu pudlo, kolejny slepak. Ty to masz niefart 🙂

Jak juz przywolujesz Dunlavego, to zobacz dokladnie, jakiej grubosci filc stosowal Dunlavy, w jakiej ilosci i porownaj to do plackow w Wilsonach grubosci wkladki do butow.

Gybys mial dalej problemy ze zrozumieniem dzialania Dunlavego, to przypomne, ze stosowal on filtry 1 rzedu akustycznie, w ktorych glosniki promieniowaly nie tylko w bardzo szerokim pasmie, ale szeroko w zakresie dyspersji dzwieku, do tego stopniowana scianka konieczna do zgrania czasowego glosnikow, generowala mnóstwo problemow dyfrakcyjnych, ktore trzeba bylo ratowac grubym filcem. 

W odgrodach Lutka, takie problemy nie wystepuja, wiec Twoje propozycje z 10 letniej praktyki sa o kant 4 liter potluc.

Ty dalej za grosz nie rozumiesz że nie chodzi wcale o grubość filcu, nie będę Cię uczył ucz się sam…

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, ASURA napisał:

tak

można dołożyć drugi woofer np AE

i zmienić kształt odgrody

łatwiej jest pocienkować niż pogrubasić 🙂

a taki układ z tych płszczyzn można osiągnąć

obraz.thumb.png.0e9fc879bfcde1ce047d2f84ef8b2e5a.png

Edytowane przez slawek.xm
  • Pokaż nowe odpowiedzi