Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

przeciez to jest niewazne, wazne jest "miejsce na opoznienie" -> lambda/2

Edytowane przez xajas
Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, xajas napisał:

No to musialbys ta fale rear wave "zwodzic" na odcinku ok 5m i finalnie wyprowadzic obok frontu (pass 'em around to dump next to the speaker output) aby osiagnac ten  wymagany delay 🙂

jak rzucisz okiem na moją ostatnią symulację z f6 na 15hz

to fizyczna długość drogi fali tylnej jest trochę ponad 2 m 🙂

umieszczenie wylotu przy glosniku daje najlepszy drive i akcent , ale coz tego gdy pasmo powyżej 100hz jest nie do wykorzystania a nawet ciezko je odfiltrowac bez wpływu na resztę pasma .... no chyba ,że 48db/okt

11 minut temu, piter z napisał:

To jest akurat FLH.

no właśnie 🙂

3 minuty temu, xajas napisał:

przeciez to jest niewazne, wazne jest "miejsce na opoznienie" -> lambda/2

image.thumb.png.ebbb414a0bcdf4d8b1f35df5047b2a93.png

w flh jedna strona membrany jest w cl

18 minut temu, slawek.xm napisał:

jak rzucisz okiem na moją ostatnią symulację z f6 na 15hz

to fizyczna długość drogi fali tylnej jest trochę ponad 2 m 🙂

Nie rozumiem tych f6 / 15Hz / 2m

Jesli fizyczna dlugosc fali tylnej, ktora po opoznieniu ma byc w fazie z przednia jest 2m (przebywa droge 2m), to cala fala jest 4m  

4m to 85Hz

odnosnie FHL

Rusz abstarkcyjnie glowa 🙂

przeciez to jest "scheiss egal" czy to tuba FHL, TL, czy XYZ) Najpierw musisz miec MIEJSCE (w piwnicy, za sciana u sasiada, pod dachem,... 🙂 ) by zrealizowac takie "dlugie" fizyczne opoznienie, a te 2m napewo nie wystarcza

Ten gosc powyzej ma miejsce 

Edytowane przez xajas
Gość

(Konto usunięte)
52 minuty temu, Ape napisał:

jak to filtrujesz, jeżeli można zobaczyć

w symulacji jest aktywny filtr 3 rzędu z

f3 na 32-35 hz

image.thumb.png.f67c9766ce2ced51711758f0916ffac6.png

5 minut temu, xajas napisał:

Jesli fizyczna dlugosc fali tylnej, ktora po opoznieniu ma byc w fazie z przednia jest 2m (przebywa droge 2m), to cala fala jest 4m  

4m to 85Hz

magic 🙂

Edytowane przez slawek.xm

Poprawiałeś Gerarda co do karkasu pozwolę sobie zauważyć że kapton nie jest przewodnikiem no ale inni też czytają

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

proszę bez wycieczek osobistych

nie zaczynaj !

Gerarda ars poetica mimo merytorycznego błędu była do przełknięcia i zrozumiała stąd w klubie DIY-owych lamerów 😉 można było sobie darować 

Tu mamy kącik pasjonatów z głowami w chmurach no musimy jakieś babole robić

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, ASURA napisał:

Gerarda ars poetica mimo merytorycznego błędu była do przełknięcia i zrozumiała stąd w klubie DIY-owych lamerów 😉 można było sobie darować 

Tu mamy kącik pasjonatów z głowami w chmurach no musimy jakieś babole robić

poprawiaj merytorycznie, sprzeczaj się i udowadniaj swoje racje podparte wiedzą lub opinią nieważne , ale trzymaj poziom, proszę

każdy z nas jest tu wazny ale osobiscie bardzo się ciesze,że misiomor tyle pisze w moim temacie , jesli sie  z nim nie zgadzasz Twój wybór ale nie obrażaj nikogo

23 minuty temu, xajas napisał:

4m to 85Hz

odnosnie FHL

Rusz abstarkcyjnie glowa 🙂

przeciez to jest "scheiss egal" czy to tuba FHL, TL, czy XYZ) Najpierw musisz miec MIEJSCE (w piwnicy, za sciana u sasiada, pod dachem,... 🙂 ) by zrealizowac takie "dlugie" fizyczne opoznienie, a te 2m napewo nie wystarcza

Ten gosc powyzej ma miejsce 

ale widzisz są różne metody na osiągnięcie własnych celów

mnie wystarcza tunel krótki by osiągnąć wymagane zejście

poza tym chcę by to była kolumna do której nie trzeba dźwigu 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

poprawiaj merytorycznie, sprzeczaj się i udowadniaj swoje racje podparte wiedzą lub opinią nieważne , ale trzymaj poziom, proszę

każdy z nas jest tu wazny ale osobiscie bardzo się ciesze,że misiomor tyle pisze w moim temacie , jesli sie  z nim nie zgadzasz Twój wybór ale nie obrażaj nikogo

No ale kapton jest izolatorem za tym kogo obrażam, jak sam wiesz kij ma dwa końce.

Kolejna sprawa skoro ręcznie opór wciskanego w szczelinę głośnika aluminiowego karkasu jest mało wyczuwalny ale jest to przy zjawiskach dynamicznych wraz z amplitudą  x częstotliwość czyli z dostarczaną energią do cewki musi stwarzać proporcjonalnie większy opór niż przy zjawiskach statycznych

W audio w wielu aspektach 10% to jest bardzo dużo za tym dlaczego akurat nie w tym? 

Oszukiwanie Gerarda przy prezentacji kolumn z karkasami aluminiowymi i tytanowymi miało by krótkie nogi  moim zdaniem

5 hours ago, ASURA said:

Czemu nie ze srebra?

Bo to nie da zbyt wiele, srebro jest tylko 6% lepszym przewodnikiem niż miedź i to na jednostkę objętości. Co prawda w faraday'u masa nie przeszkadza, ale już w uzwojeniu głośnika tak, więc 17% większa gęstość srebra zniweluje wszelkie korzyści z lepszej przewodności.

Srebro zresztą nie jest wcale takie bardzo drogie, 72 centy za gram (na czym komuna doskonale zarobiła emitując srebrne monety, a ówcześni "spryciarze" czy ich spadkobiercy sprzedają je dziś w cenie złomu srebrnego). Prędzej mała oferta półproduktów zdatnych do elektrotechniki sprawia, że jak ktoś chce koniecznie ze srebra, to jest drogo.

25 minutes ago, ASURA said:

Poprawiałeś Gerarda co do karkasu pozwolę sobie zauważyć że kapton nie jest przewodnikiem no ale inni też czytają

Jest słabszym przewodnikiem w tym sensie, że słabiej przewodzi prąd. Ileś rzędów wielkości słabiej.

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, ASURA napisał:

No ale kapton jest izolatorem za tym kogo obrażam, jak sam wiesz kij ma dwa końce.

Kolejna sprawa skoro ręcznie opór wciskanego w szczelinę głośnika aluminiowego karkasu jest mało wyczuwalny ale jest to przy zjawiskach dynamicznych wraz z amplitudą  x częstotliwość czyli z dostarczaną energią do cewki musi stwarzać proporcjonalnie większy opór niż przy zjawiskach statycznych

W audio w wielu aspektach 10% to jest bardzo dużo za tym dlaczego akurat nie w tym? 

Oszukiwanie Gerarda przy prezentacji kolumn z karkasami aluminiowymi i tytanowymi miało by krótkie nogi  moim zdaniem

pw

• Moderatorzy
1 godzinę temu, misiomor napisał:

Przy czym co ciekawe to sytuację z uzwojeniem zwartym dla wszelkich EMF-ów (niską rezystancją wyjściową wzmacniacza) kojarzymy z "kontrolą basu".

Jestem ciekaw czy nie obniża to niejako efektywności głośnika (mam na myśli głośniki bez pierścieni Faradaya i podobnych rozwiązań) przy wzmacniaczach o wysokim DF i napędzanych aktywnie - siła indukowana w cewce pod wpływem ruchu przeciwdziała sile napędowej. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

To wszystko jest opisane modelem TS. "Zwarcie" cewki głośnika prędzej zapobiega lokalnym rezonansom niż zabiera efektywność w szerokim zakresie częstotliwości.

Jest zresztą pewien ciekawy pomysł - sterowanie prądowe, skoro to prąd przekłada się bezpośrednio na siłę przez BL. Bierzemy rezystor mocy 1ohm albo mniejszy, oparty o masę i to do niego podłączamy dzielnik sprzężenia zwrotnego końcówki mocy (większym rezystorem, jak do wyjścia w normalnym wzmacniaczu). A wyjście końcówki łączymy do tego punktu przez nasz głośnik.

Taki układ będzie odpowiadał prądem (w liniowej proporcji) na sygnał wejściowy. Będzie ileś zalet - sporo niższe zniekształcenia i brak kompresji termicznej. Faradaye też nie będą potrzebne, a wręcz mogą szkodzić. Tylko jest jedna wada - właśnie dlatego że taki wzmacniacz jest prawie że idealnym rozwarciem dla EMF-ów, to zamiast Qts mamy Qms. Trudno zrobić działający system na głośniku o Qts = Qms równym 4. Plus przestery na rezonansie - jak próbujemy wymusić prąd na wysokiej impedancji, szybko zabraknie nam napięcia zasilającego.

A nawet jakbyśmy próbowali korekcji strojoną "pułapką" w preampie, to rozjedzie się nam ona wraz z nieliniowościami czy zmianami Cms.

Edytowane przez misiomor
10 godzin temu, xajas napisał:

„Schwingspulenträger“ to zdecydowanie nie to, na co pokazuje powyzszy odnosnik do Titanium
W doslownym przetlumaczeniu to „nosnik cewki“ czyli karkas (10)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odnosnik TITANIUM pokazuje „Polkern“ (co jest bez sensu)

Na jakiej podstawie twierdzisz ze jest bez sensu ?

Na stronie Audiovector pod przekrojem ktory wcześniej wstawiłem
jest opis

Cytat

Modernste Materialien im Dienst der Musik:
Audiovectors Tiefmitteltöner sind mit Aluminum-
ringen ausgestattet, die Verzerrungen um den
Faktor 10 verringern. Schwingspulenträger aus
hochfestem Titan elimieren Hysterese-Verzerrungen
praktisch vollständig und ein Magnesium-
Chassis bietet eine exzellente Steifigkei

A tak to wygląda z opisu
Wiec miedzy Polken a Ringmagnet nie występuje pole magnetyczne które w standardzie działa odpychaniem na powracanie cewki (efekt odpychania odwróconych dwóch magnesów)
Schwingspulenträger z Aluminium w trakcie dzialania tez jest wolne od pola działania magnesu, jedynie zwoje cewki sa pod tym wpływem
Chassisquers.thumb.gif.cf4a568689a043f85acb66d0f9e8ba17.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.

Panowie,
może zaprojektujecie tu na forum jakaś ciekawą odgrodę pod lampę (tak około 20W).

Tyle tutaj teorii, że aż szkoda nie przekuć jej na jakiś forumowy projekt. Coś do słuchania muzyki (niekoniecznie do osiągania ekstremalnych wyników w pomiarach).

Warunkiem pewnie jest cena i rozmiar (nie za duże) i łatwa dostępność przetworników.

Chętnie bym coś takiego zbudował i pewnie nie tylko ja.

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

ale widzisz są różne metody na osiągnięcie własnych celów
mnie wystarcza tunel krótki by osiągnąć wymagane zejście
poza tym chcę by to była kolumna do której nie trzeba dźwigu

najpierw piszesz o odroconej fazie i o tylnej fali, a teraz nagle o innej metodzie. Nie kapuje tych umykow i zwodow, dziwna logika
15 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Na jakiej podstawie twierdzisz ze jest bez sensu ?

Na stronie Audiovector pod przekrojem ktory wcześniej wstawiłem
jest opis

A tak to wygląda z opisu
Wiec miedzy Polken a Ringmagnet nie występuje pole magnetyczne które w standardzie działa odpychaniem na powracanie cewki (efekt odpychania odwróconych dwóch magnesów)
Schwingspulenträger z Aluminium w trakcie dzialania tez jest wolne od pola działania magnesu, jedynie zwoje cewki sa pod tym wpływem

Ukryta Zawartość

? nie podpisuję się pod tym

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Odwrotnie zaznaczyłem 😉 ale wiadomo o co chodzi

Zaznacz tym razem; limit na ars poetica się wyczerpał

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, ASURA napisał:

? nie podpisuję się pod tym

Ja tez nie 😉

xajas mi namieszał tym Polkern ....
Nie wiem gdzie sie znajduja te "Aluminum-
ringen"

Nic, spróbuje załatwić te wzory rozebranych przetworników

Mozliwe ze chodzi o to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odwrotnie zaznaczyłem ale wiadomo o co chodzi

nie wiadomo, znowu mieszasz.
Pisza wyraznie ze karkas jest tytanowy a o „Polkern“ nic nie pisza ze jest aluminiowy
4 minuty temu, xajas napisał:

nie wiadomo, znowu mieszasz.
Pisza wyraznie ze karkas jest tytanowy a o „Polkern“ nic nie pisza ze jest aluminiowy

Juz poprawiłem ...

ring jest aluminium

PS
Ty zes pisal o Polkern“ i dlatego zamiszalem

Edytowane przez .:Gerard:.
  • Moderatorzy
28 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Chassisquers.thumb.gif.cf4a568689a043f85acb66d0f9e8ba17.gif

Ogólnie ten schemat / model dziwnie wygląda - tak jakby cewka nie pracowała w polu nabiegunnika. 

Teraz, Seyv napisał:

Ogólnie ten schemat / model dziwnie wygląda - tak jakby cewka nie pracowała w polu nabiegunnika. 

Pomyliłem sie, bo miałem w głowie cos innego

ten drugi rysunek jest bardziej prawidłowy, bardziej bo przypuszczam o ktory im ring chodzi

• Moderatorzy

Chodzi o ten pierścień który zaznaczyłem na zielono?

Ukryta Zawartość

Tak ten może być wykonany z tytanu (ale dlaczego z niego a nie miedzi nie wiem - tytan jest taki magiczny...), ma za zadanie przeciwdziałanie indukowaniu się prądu w cewce tak aby głośnik "wracał od razu we właściwe położenie" (jak to opisałeś).

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Seyv napisał:

Chodzi o ten pierścień który zaznaczyłem na zielono?

Ukryta Zawartość

Tak ten może być wykonany z tytanu (ale dlaczego z niego a nie miedzi nie wiem - tytan jest taki magiczny...), ma za zadanie przeciwdziałanie indukowaniu się prądu w cewce tak aby głośnik "wracał od razu we właściwe położenie" (jak to opisałeś).

Z tytanu jest na pewno to co na czerwono a aluminiowy ring tylko przypuszczam

Testowałem i chodzi o wyeliminowani pola magnetycznego w tych miejscach, wiec prawdopodobnie o ten ring chodzi

Tak dokladnie chodzi o "wracał od razu we właściwe położenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, xajas napisał:

najpierw piszesz o odroconej fazie i o tylnej fali, a teraz nagle o innej metodzie. Nie kapuje tych umykow i zwodow, dziwna logika

w symulacji odpowiedz jest dla takiego ukladu

image.thumb.png.da9622c0f305d00b76b9486d4a2c2056.png

linia transmisyjna

na odpowiedzi glośnika widać częstotliwość na jaką nastroilem linię

image.thumb.png.e878c46f03a11cd6f4989cece3423a34.png

a tak wygląda odpowiedź wyjścia z linii

image.thumb.png.9907e833998ee837f5765b059e3ab20d.png

a tu masz złożenie portu i głośnika bez filtracji

image.thumb.png.b80b875d75a26fc19136bc849dfa6566.png

nie muszę robić dluższej linii by uzyskać wymagane zejście poza tym jak widzisz rezonase od 100hz są spore

oczywiście można się ich pozbyć

np tu czerwony to rzeczywisty pomiar po wytłumieniu linii a zielony to symulacja

image.thumb.png.de4acdb32661dd116c123499a56739f0.png

tylko , że wszystko ma swoją cenę odbijającą się na dźwięku

przy 5 metrach w zależności od przekrojów linii można zejść znacznie niżej

linia transmisyjna jest oparta o wzmacniający rezonans ćwierćfalowy dlatego nie trzeba robić linii ta tyle długich by odwrócić fazę danej częstotliwości o 180st

choć można

tylko im niżej zejdziesz tym rezonanse linii zawężą pasmo wyżej dlatego stosuje sie tłumienie, ogranicza długość, przesuwa głośnik na długości linii , daje sie drugi w innej odległości od końca linii , przesuwa sie wylot linii w stosunku do wyjścia fali od przodu głośnika, stosuje sie komory wstępne działające jak filtr low-pas , lub zwężenia i rozszerzenia tunelu , lub daje się port podobnie jak w BR, stosuję się otwory łączące przejścia w tunelu lub np szczeliny Karlsona

taka linia jak schemat narysowałem jest nastawiona głównie na osiągnięcie niskiego zejścia

linia odwrotna, czyli rozszerzająca się  przy takiej samej długości da większą skuteczność ale nie da tak niskiego zejścia

dlatego trzeba byłoby wydłuzyć

Edytowane przez slawek.xm
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, mirfak napisał:

Panowie,
może zaprojektujecie tu na forum jakaś ciekawą odgrodę pod lampę (tak około 20W).

Tyle tutaj teorii, że aż szkoda nie przekuć jej na jakiś forumowy projekt. Coś do słuchania muzyki (niekoniecznie do osiągania ekstremalnych wyników w pomiarach).

Warunkiem pewnie jest cena i rozmiar (nie za duże) i łatwa dostępność przetworników.

Chętnie bym coś takiego zbudował i pewnie nie tylko ja.

Wysłane z mojego Commodore 64

odgroda do lampki to wg mnie słaby pomysł ze względu na bas

jednym z ukladów ktoremu 20W lampa da radę będzie

2-way w takim wydaniu Gravesena

image.thumb.png.ef0c28bd3770806033ef580825e855fb.png

TQWT-mkIII.pdf

• Pokaż nowe odpowiedzi