Skocz do zawartości
IGNORED

DD ATMOS TV, Amplituner DD TrueHD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

TV: LG 55e9

Amplituner: Cambridge Audio 751r v2 (dolby TrueHD, nie obsługuje Atmos)

I moje pytanie:

Są filmy seriale na Netflix'ie, które nadają DD ATMOS. Jak puszczam serial przez głośniki TV to wykrywa DD Atmos. (Ale wiadomo dźwięk żaden)

Jak puszczam po eARC z TV do Amplitunera (w koncu dziala ale po przebojach) to ten sam serial działa "tylko" w DD. Nie DD+, nie DD TrueHD.

Czy tak powinno być? Czy nie powinien nadawać wstecz w TrueHD?

Pozdrawiam

Maciek

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/156547-dd-atmos-tv-amplituner-dd-truehd/

Telewizor wiadomo że dokonuje down mixu. Nie sądzę żeby wypuszczał z eARC cos wiecej niż 5.1 DD lub DTS. 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Telewizor wiadomo że dokonuje down mixu. Nie sądzę żeby wypuszczał z eARC cos wiecej niż 5.1 DD lub DTS. 
eARC właśnie chyba służy do tego by wypuszczał coś więcej niz zwykły DD

Po pierwsze na Netflix nie ma Dolby thd. Powinien być dd+ ale pod warunkiem, że twój amplituner obsługuje.
Jeśli tak, to spróbuj włączyć zwykłe Arc i zobacz czy będzie dd+.

Po pierwsze na Netflix nie ma Dolby thd. Powinien być dd+ ale pod warunkiem, że twój amplituner obsługuje.
Jeśli tak, to spróbuj włączyć zwykłe Arc i zobacz czy będzie dd+.
Ok. Ale rozumiem że jak dźwięk zakodowany jest w DD Atmos to jakimś cudem nie downmixuje go do TrueHD? Dlatego mam tylko DD?
Ps. Jak włączę normalne ARC zamiast eARC to w ogóle nie ma dźwięku, co jest dziwne bo moj CA nie ma eARC

Na Netflix nie ma Atmosa bezstratnego, tylko stratny, oparty na dd+.
Dziwne że nie działa dźwięk. Powinien normalnie działać na Arc.
Dziwne to jest to w jaki sposób działa..!?!?

Mam podpięty tylko TV pod amplituner port: ( HDMI out A- oznaczone jako ARC) i oglądam np. netflixa to dźwięku nie ma choćby nie wiem co.
Jak mam podpiety dodatkowo komputer z grafiki do amplitunera pod port HDMI 1 (in Oznaczone jako BDVD) dzwieku nadal nie ma.... ALE!!!!!!! Wystarczy, ze w TV w menu na wyście dam GŁOŚNIKI TV a po chwili ponownie włączę na wyjście HDMI ARC to nagle cudownie jest dźwięk.. wystarczy ze robię to samo bez podpiętego komputera za nic w świecie nie ma dźwięku! To sa cuda!
Rok i 10 msc do tego dochodzilem

10 godzin temu, Strielok napisał:

Czy nie powinien nadawać wstecz w TrueHD?

Nie bo na nettflix ani na żadnej innej platformie na świecie nie ma TrueHD+Atmos(Dolby Atmos).

Wszystkie platformy korzystają z DD+Atmos(Dolby Atmos)

TrueHD+Atmos(Dolby Atmos) uświadczysz tylko i wyłącznie na płytach BD UHD i plikach kopiach tychże płyt.

Edytowane przez bl4ck

Powinieneś dostać DD+ bez Atmosa. TrueHD to format bezstratny, półka wyżej niż DD i DD+, więc nie da się do niego downmixować.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Powinieneś dostać DD+ bez Atmosa. TrueHD to format bezstratny, półka wyżej niż DD i DD+, więc nie da się do niego downmixować.

Tak właśnie myślałem dzięki

Dziwne to jest to w jaki sposób działa..!?!?

Mam podpięty tylko TV pod amplituner port: ( HDMI out A- oznaczone jako ARC) i oglądam np. netflixa to dźwięku nie ma choćby nie wiem co.
Jak mam podpiety dodatkowo komputer z grafiki do amplitunera pod port HDMI 1 (in Oznaczone jako BDVD) dzwieku nadal nie ma.... ALE!!!!!!! Wystarczy, ze w TV w menu na wyście dam GŁOŚNIKI TV a po chwili ponownie włączę na wyjście HDMI ARC to nagle cudownie jest dźwięk.. wystarczy ze robię to samo bez podpiętego komputera za nic w świecie nie ma dźwięku! To sa cuda!
Rok i 10 msc do tego dochodzilem

To jest LG