Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Idą żeby iść a nie żeby dojść

A....

Sex tantryczny 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

29 minut temu, pmcomp napisał:

I masz sprawę zakłóceń załatwioną. Beż żadnych audiofilskich wynalazków i wydawania kosmicznych sum na cuda niewidy.

Mam izolację galwaniczną USB pomiędzy streamerem a odbiornikiem (nie jest to DAC a PowerDAC).

To rozwiązuje wszelkie problemy z siecią LAN (pośrednio). Zakłócenia się nie przedostają. 

Proste i tanie, prawda ?

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Piękna audiofilska nowomowa która nic nie znaczy. Tam nie ma żadnego bufora. Tam jest pasywny izolator galwaniczny.

I o to chodzi ! Prosty pasywny izolator galwaniczny wystarczy by wyeliminować zakłócenia. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To jest jakaś schizofrenia, której chyba wszyscy w mniejszym lub wiekszym stopniu doświadczamy.  Najpierw w zasilaniu i domenie cyfrowej purystyczna "walka" o czystość sygnału/danych, później po analogowej stronie ( no też bez zakłóceń oczywiscie) najlepiej żeby nie było cyfrowo i sztucznie,  zbyt idealnie ,tylko...trochę fuzli w przekazie i robi się swojsko, analogowo. Ktoś może powiedzieć,  że doskonałość po stronie cyfrowej jest po to by wydobyć z niej analog. Schizofrenia jak nic, jak ktoś spojrzy z boku. 

Nie mam zamiaru nikogo obrazić,  mnie ten fenomen też dotyczy.

6 minut temu, carlos med napisał:

Ktoś może powiedzieć,  że doskonałość po stronie cyfrowej jest po to by wydobyć z niej analog.

O to, to !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

53 minuty temu, Piopio napisał:

Mam izolację galwaniczną USB pomiędzy streamerem a odbiornikiem (nie jest to DAC a PowerDAC).

To rozwiązuje wszelkie problemy z siecią LAN (pośrednio). Zakłócenia się nie przedostają. 

Proste i tanie, prawda ?

Ani to takie proste, ani to takie tanie. Mam akurat HS01 u siebie i absolutnie nie podzielam twoich zachwytów. Owszem dźwięk jest bardziej detaliczny i wyostrzony, ale nienaturalnie, brak spokoju i płynności, męczy mnie słuchanie z tą izolacją. Dodatkowo jest bardzo gorąca. 

47 minut temu, carlos med napisał:

Ktoś może powiedzieć,  że doskonałość po stronie cyfrowej jest po to by wydobyć z niej analog

U mnie "cyfrowy nalot" znika po zmniejszeniu głośności cyfrowej... - 3dB rozwiązuje problem na sporej części urządzeń. Zauważył to niedawno też Hans 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Piopio napisał:

Proste i tanie, prawda ?

I o to chodzi ! Prosty pasywny izolator galwaniczny wystarczy by wyeliminować zakłócenia. 

Tylko po cha za 400 zl jak mozna identycznie za 100 zl?

Masz tam prowizje ze tak ifi polecasz? Lubisz byc golony?

Muszę przewietrzyć mój system…

Ten pulse transformer w iFi jest jakos lepszy od transformatorow wewnatrz rozmaitych switchy czy innych routerow?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

18 minut temu, ProjectPi napisał:

Ten pulse transformer w iFi jest jakos lepszy od transformatorow wewnatrz rozmaitych switchy czy innych routerow?

Kiedyś prosiłem o wytłumaczenie jak działa izolacja w switchu. Nikt nie potrafił mi wytłumaczyć. Może Ty potrafisz ? Testy pokazują, że nie zatrzymuje zakłóceń, które wpływają na tor analogowy. 

42 minuty temu, pmcomp napisał:

Tylko po cha za 400 zl jak mozna identycznie za 100 zl?

Masz tam prowizje ze tak ifi polecasz? Lubisz byc golony?

Podobno to za 100 zł mają ograniczenia  - muszą być 25 cm od odbiornika 😉 Może ifi nie ma ? 

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Ani to takie proste, ani to takie tanie. Mam akurat HS01 u siebie i absolutnie nie podzielam twoich zachwytów. Owszem dźwięk jest bardziej detaliczny i wyostrzony, ale nienaturalnie, brak spokoju i płynności, męczy mnie słuchanie z tą izolacją. Dodatkowo jest bardzo gorąca. 

Ja mam inne doświadczenia 😉 Ja zauważam świetną separację, rozdzielczość i lepszą kontrolę basu - co wynika z lepszej separacji i rozdzielczości. Pewnie znaczenie ma z czym tą izolację USB stosujemy. 

Owszem nagrzewa się - potwierdzam.

Edytowane przez Piopio

2 minuty temu, Piopio napisał:

Kiedyś prosiłem o wytłumaczenie jak działa izolacja w switchu. Nikt nie potrafił mi wytłumaczyć. Może Ty potrafisz ? Testy pokazują, że nie zatrzymuje zakłóceń, które wpływają na tor analogowy. 

Wiem tyle, ze za kazdym gniazdem powinien by transformator separujacy, bo tak wymaga specyfikacja. Dziala pewnie tak, jak dzialaja tranformatory magnetyczne (tak sie je nazywa po naszemu?) w ogolnosci, tu dla kazdej z 8 linii transmisyjnych.

O jakich zakloceniach mowa? To co przez ground idzie, jesli ktos sobie zaszaleje z ekranowaniem, filtrowane przez uklad jak powyzej, nie bedzie.

11 minut temu, Piopio napisał:

Ja mam inne doświadczenia 😉 Ja zauważam świetną separację, rozdzielczość i lepszą kontrolę basu - co wynika z lepszej separacji i rozdzielczości. Pewnie znaczenie ma z czym tą izolację USB stosujemy. 

To tak na serio? Widzialem gdzies kiedys porownanie rzekomego wplywu rozmaitych izolatorow z Intonami na czele, na slyszalne atrybuty audio, ale to raczej jakas kpina lekka. Izolator przetnie petle masy jesli jest, wytnie czasem smieci z 8 kHz i pochodnych, ale zeby wplywal na "kontrole basu"? Eeee.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

O jakich zakloceniach mowa? To co przez ground idzie, jesli ktos sobie zaszaleje z ekranowaniem, filtrowane przez uklad jak powyzej, nie bedzie.

Widać tylko teoretyzujesz. Szkoda czasu na dyskusję. 

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Wiem tyle, ze za kazdym gniazdem powinien by transformator separujacy, bo tak wymaga specyfikacja.

Ok separuje ale przekazuje dalej cały syf. Nie interpretuje sygnału tylko przekazuje jak leci. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Widać tylko teoretyzujesz. Szkoda czasu na dyskusję. 

Niewatpliwie nie praktykuje w konstruowaniu switchy ethernetowych. Ty dla odmiany tak?

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Niewatpliwie nie praktykuje w konstruowaniu switchy ethernetowych. Ty dla odmiany tak?

Ja badam wpływ zakłóceń LAN na brzmienie systemu 😉 Na ucho 😉 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Ok separuje ale przekazuje dalej cały syf. Nie interpretuje sygnału tylko przekazuje jak leci. 

Calego "syfu" przekazac nie moze, bo to wynika z dzialania tychze transformatorow, o ile mi wiadomo. Szczegolnie w zakresie niskich czestotliwosci bedzie zdaje sie trudno.

Teraz, ProjectPi napisał:

Calego "syfu" przekazac nie moze, bo to wynika z dzialania tychze transformatorow, o ile mi wiadomo. Szczegolnie w zakresie niskich czestotliwosci bedzie zdaje sie trudno.

A te transformatory są "inteligentne" ? Wiedzą czego nie przekazywać ?

22 minuty temu, Piopio napisał:

A te transformatory są "inteligentne" ? Wiedzą czego nie przekazywać ?

Ich inteligencja jest równa inteligencji separatorów 😉

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, ProjectPi napisał:

I Ty to wiesz. Dżizus...

Jakiś troll lub inkarnacja jednego z nawiedzonych. Idziesz do kosza, pa.

O i już jesteś w koszu. Polecam Panom.

Disiaj na stol poszly Cisco SG300-10P i HP 1410-8G w konfiguracji z standardowymi zasilaczami i zapiete normalnie po portach elektrycznych. W bardzo rozdzielczym torze roznica jest ale niewielka. W przypadku HP dzwiek ma jakby minimalny loudnesik w zakresie basu i gory. Jezeli  w zakresie basu jest pozadany bo po prostu slabe nagrania brzmia lepiej to gora jest minimalnie czystsza na Cisco. Cisco ma z kolei nieco lepiej rozseparowaną scenę ale być moze wynika to z wiekszej ilości basu na HP, ktory uprzywilejowując kickbbas ją nieco zubaża. Wiec do slabszych nagran preferuje HP , do lepszych Cisco. Zdecydowanego zwyciezcy brak, niemniej ja słucham muzyki nie samplerów i zostanie raczej HP. Niemniej on nie ma portow SFP wiec izolacje galwaniczna trzebany zrealizowac poza przelacznikiem. 

Jednak są to roznice naprawde minimalne i wylapywalne na ultra rozdzielczym torze. Oczywiscie koszt tych przelacznikow to w zasadzie koszt audiofilskiej wtyczki, wiec zabawa moze sie ooplacic ale nie oczekujcie cudów ani spektakularnych efektow. 

PS. HP ma strasznie widziwiona wtyczke wiec jakby cos kupujcie z zasilaczem, bo raczej zaden z domowych nie bedzie pasowac.  

5 minut temu, barni napisał:

W bardzo rozdzielczym torze roznica jest ale niewielka.

To podaj jeszcze techniczne uzasadnienie różnić. W stronach WWW też masz różnicę ? A YT ? Który switch oddaje lepiej kolory ?

Skoro switch wpływa na dźwięk to i musi na inne dane.

Edytowane przez Piopio

Ze slepym o kolorach ciezko sie rozmawia Jak beda przesyłali telewizje bezstratnie po IP, analogicznie jak sygnal audio to wroc do rozmowy o kolorach. Tylko uprzedze ze chwile zaczekasz bo jeden strumien 24G SDI (jakość 2160p/4k@120 ) wymaga 25 Gbps pasma.

Dla nie-troli.
Niestety zasilanie liniowe na Cisco nie przyniosło poprawy a wrecz pogorszenia. Pojawiło się wiecej gory ale jakby calosciowo balans przesunal sie w strone rozjasnienia dzwieku. Wiec zostaje niepozorne HP.

12 minut temu, barni napisał:

Dla nie-troli.
Niestety zasilanie liniowe na Cisco nie przyniosło poprawy a wrecz pogorszenia. Pojawiło się wiecej gory ale jakby calosciowo balans przesunal sie w strone rozjasnienia dzwieku. Wiec zostaje niepozorne HP.

Raczej dla ignorantów technicznych i miłośników audio-bajek 😉 

BTW

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Lepiej CI WWW chodzi ?

12 minut temu, barni napisał:

Jak beda przesyłali telewizje bezstratnie po IP, analogicznie jak sygnal audio to wroc do rozmowy o kolorach.

Zawsze jest kompresja. Nawet w audio. Przesyłane są DANE !

Edytowane przez Piopio

W dniu 8.09.2023 o 09:26, pmcomp napisał:

Znalazłem w sieci 🙂 , z tego co pamiętam to miejska orkiestra z Santiago de Compostella:

Ja siedziałem grzecznie po środku na tych schodach, znakomita miejscówka. Na szczęście tam ciepło i hemoroidów nie dostałem.

Zobaczcie ... kamień, brak włochatego dywanika "przed", brak sufitu, brak adaptacji akustycznej i ... jednak zagrało 😉 .

Nie potrzeba internetu, switchy i kabli ethernetowych, ba ... nie potrzeba prądu i gra 🙂 . Nie potrzeba sprzętu grającego. I do tego za darmochę.

I to sie właśnie nazywa hi-end.

Ale "czarne tło" fatalne 😉 .

W dniu 8.09.2023 o 09:26, pmcomp napisał:

Oczywiście można i standardowo:

Tu już lepiej... 🙂.

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko

po burzliwej wymianie "opinii" wątek nieco zamarł. To ja mam takie pytanie: jeśli już chcemy zastosować izolację "optyczną" i mamy switch z sfp+ , to lepszym rozwiązaniem będzie połączenie przez spf+/spf  switcha z routerem , czy switcha ( przez konwerter sfp/RJ45) ze streamerem? pytanie czy to ma w ogóle jakąkolwiek przewagę nad cat6 - tylko w sensie  "izolacyjnym". Zabawa z różnymi rodzajami wkładek sfp nie dla mnie.

Edytowane przez carlos med

Jak router ma sfp, to 1 switch  wystarczy 👍

40 minut temu, carlos med napisał:

pytanie czy to ma w ogóle jakąkolwiek przewagę nad cat6 - tylko w sensie  "izolacyjnym"

Teoretycznie tak 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

I tak będę kupował switch i ew. router, wiec mogę wziąć takie z sfp/sfp+. Wszystkie switche , które biorę pod uwagę ma sfp+ , a routery sfp , te z sfp+ przekraczają budżet który zaplanowałem. Pewnie większość sfp+ obsługuje wstecznie sfp , ale pokręcone to wszystko. Ostatecznie router disc podstawowy mam i na razie nie musiałbym zmieniać. Na zachodnich forach widzę,  że większość skupia się na switchu i jego zasilaniu  jako elementach najbardziej istotnych w LAN.

6 minut temu, carlos med napisał:

przekraczają budżet k

Jak masz tysiaka, to kliknij mi na konto. Wyślę ci dwa switche TP-Link ( zarzadzaln) z wkładkami do światełka i z 20 metrów kabelków do tych wtyczek.

po burzliwej wymianie "opinii" wątek nieco zamarł. To ja mam takie pytanie: jeśli już chcemy zastosować izolację "optyczną" i mamy switch z sfp+ , to lepszym rozwiązaniem będzie połączenie przez spf+/spf  switcha z routerem , czy switcha ( przez konwerter sfp/RJ45) ze streamerem? pytanie czy to ma w ogóle jakąkolwiek przewagę nad cat6 - tylko w sensie  "izolacyjnym". Zabawa z różnymi rodzajami wkładek sfp nie dla mnie.

Router powinienes mieć w domu na przyłączu do internetu, za nim już same przełączniki. Dwa routery mogą Ci spowodować, że urządzenia zza nich się nie zobaczą po sieci. Poza tym tzw podwójny NAT wnosi tylko problemy. Generalnie w sieciach im mniej urządzeń w torze tym lepiej bo każde wnosi swoje opóźnienia.

Domowe routery nie mają portów klienckich SFP, wiec za routerem musisz dac przelacznik z portem SFP do ktorego podpinasz po swiatlowodzie kolejny przelacznik i za nim streamer. Jezeli nie masz wiecej urządzeń niż streamer zamiast przelacznika mozesz uzyc konwertera. Dla pusystów polecam urzadzenia sueciowe dać na zasilanie liniowe.

Przelacznik z SFP+ nic nie wniesie w zakresie streamingu, + to obsluga wkladek 10G, ktore beda drogie. Wystarcza wiec porty SFP czyli 1G. Wkładki i kable optyczne niech Wam dopasuje sklep z akcesoriami do sieci - sa różne typy zlacz, typy kabli i w rożny sposób sa szlifowane czoła światłowodu. Dla Was to nie ma znaczenia, ale złe dobranie może uszkodzić mechanicznie kabel lub wkładkę albo może wprowadzać straty i odbicia, wiec bedzie gorzej a nie lepiej. Wkładka ma obsługiwać 1G, reszte niech dobierze sklep.

I ważne - luźny niepodłączony kabel optyczny MUSI mieć zalozone zaślepki i nie dotykamy czoła światłowodu paluchami. Czystość złacza ma bardzo duze znaczenie dla transmisji.

PS. Nie oczekujcie cudów z takich zmian jak nie macie torów za duże dziesiątki lub setki tys PLN. Zmiana w dowolnym innym elemencie toru da większy efekt. Tuningowanie sieci pod streaming to naprawdę gonienie króliczka na pograniczu absurdu. Wiec polecam w tym zakresie zluzować gumke w majtkach
7 minut temu, barni napisał:

[...]
Tuningowanie sieci pod streaming to naprawdę gonienie króliczka na pograniczu absurdu. Wiec polecam w tym zakresie zluzować gumke w majtkach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Howgh! 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi