Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, jar1 napisał:

Świat zero-jedynkowy jest tylko w umysłach zerojedynkowych. 

Bo swiat dookola nas jest analogowy, czy sie to kumus podoba czy nie.

Muszę przewietrzyć mój system…

18 godzin temu, jar1 napisał:

Świat zero-jedynkowy jest tylko w umysłach zerojedynkowych. 

Świat cyfrowy jest dokładnie zero-jedynkowy. Póki co. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Bo swiat dookola nas jest analogowy, czy sie to kumus podoba czy nie.

W sumie to jest kwantowy, a to nie bardzo zgrywa sie z analogowoscia.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

9 minut temu, Piopio napisał:

Świat cyfrowy jest dokładnie zero-jedynkowy. Póki co. 

Tylko logicznie. Jak widać po możliwościach i inteligencji poszczególnych ludzi, stopień implementacji logiki może być bardzo różny. 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 21.11.2023 o 06:29, NRK napisał:

Notabene prawdziwe dobre switche i routery mają zasilanie wbudowane.

I nie są tanie, chyba trzeba dodać. I chyba trzeba mieć niezłą wiedzę informatyczną, żeby na przykład ustawić progrmowalny router czy switch, o czym sam kiedyś pisałeś. To już zabawa dla profesjonalistów, a nie dla zapaleńców audiofili. A szkoda.

Panowie chce trochę potestować połączenia kablowe. Kto z doświadczenia wie jakie połączenie daje najlepsze korzyści w przypadku światłowodu z routerem Orange funbox 6?

Od routera dobry kabel LAN bezpośrednio do stremera czy od routera kablem do switcha i od switcha kablem do stremera dopiero. Który kabel w takim połączeniu jest najważniejszy i powinien być z tych lepszych?

Którego switcha z budżetowych tanich polecacie? Jest ich mnóstwo więc szczerze mówiąc nie mam pojęcia co zamówić by się nie okazało że więcej psuje niż poprawia 😉

Oczywiście o zasilaniu liniowym wiem 😀

Dzięki z góry za podpowiedzi 👍

2 godziny temu, Radek10 napisał:

więcej psuje niż poprawia

Protokół TCP/IP nic nie psuje i nic nie poprawia. 
Bajt wysłany- bajt odebrany= gra

Bajt wysłany- bajt nieodebrany = nie gra

Cała reszta to opowieści o mchu i paproci.

5 godzin temu, pantagruel napisał:

I nie są tanie, chyba trzeba dodać. I chyba trzeba mieć niezłą wiedzę informatyczną, żeby na przykład ustawić progrmowalny router czy switch, o czym sam kiedyś pisałeś. To już zabawa dla profesjonalistów, a nie dla zapaleńców audiofili. A szkoda.

Może dobrze że nie wiedzą co jest pięć. Pomyśl sobie co by było jakby wiedzieli 😂. Każda zmiana na switchu zarzadzalnym by im grała 😀

Ilez mozna walkowac to samo 🙂  - wiec jeszcze raz:

po 1 trafo separacyjne na obu stronach polaczenia miedzianego jest obowiazkowe i zawsze tam jest i w switchu i karcie wiec nie ma mowy o jakis dziwnych indukcjach 🙂 

po 2 kabel ekranowany musi byc uziemiony inaczej bedzie problem z masa. pisalem o tym w tym watku wczesniej. stosowanie czegokolwiek innego niz utp to proszenie sie o klopoty a nie poprawe

po 3 tcp/ip dziala warstwe wyzej niz fizyka kabla i w wypadku tcp ma gwarantowane dostarczenie wiec przy transmisji tcp pakiet ktory dotrze zly jest retransmitowany. i zaden zegar w switchu nie powoduje zmiany zawartosci pakietu bo te sa buforowane do pamieci w kazdym z urzadzen.

po 4 zasilanie liniowe switcha ma o tyle sens ze np te kiepskiej jakosci impulsowki zwrotnie sieja zakloceniami do sieci energetycznej. 

po 5 wifi i audio niestety sie nie bedzie lubic z 1 powodu. dynamicznie jest zmieniana przepustowosc polaczenia 

3 godziny temu, Radek10 napisał:

Panowie chce trochę potestować połączenia kablowe. Kto z doświadczenia wie jakie połączenie daje najlepsze korzyści w przypadku światłowodu z routerem Orange funbox 6?

Od routera dobry kabel LAN bezpośrednio do stremera czy od routera kablem do switcha i od switcha kablem do stremera dopiero. Który kabel w takim połączeniu jest najważniejszy i powinien być z tych lepszych?

Którego switcha z budżetowych tanich polecacie? Jest ich mnóstwo więc szczerze mówiąc nie mam pojęcia co zamówić by się nie okazało że więcej psuje niż poprawia 😉

Oczywiście o zasilaniu liniowym wiem 😀

Dzięki z góry za podpowiedzi 👍

Mikrotik CSS610-8G-2S+IN - ma wszystko co potrzeba łącznie z portami światłowodowymi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ewentualnie taniej jak nie potrzebujesz portów 10g:

Mikrotik RB260GSP

Ukryta Zawartość

Kable - kup cokolwiek kategorii 6 utp firmy molex lub amphenol i zapominasz o temacie - np to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

2 godziny temu, xsnailx napisał:

Mikrotik

Zastanów się dobrze co proponujesz. 
System Mikrotika nie jest dla normalnego zjadacza chleba.

6 minut temu, NRK napisał:

Zastanów się dobrze co proponujesz. 
System Mikrotika nie jest dla normalnego zjadacza chleba.

Wiem co masz na myśli 🙂 w ich routerach to nawet nat jest bardziej przekombinowany niż w cisco ale... Switchos w mikrotiku to całkiem inny system niż ich routeros, mam tego świadomość i tego switcha w domu i praktycznie poza aktualizacja firmware jak ktoś nie chce vlanow to nie trzeba w nim grzebać. (zato można sobie sprawdzić czy gdzieś nie ma błędów transmisji na portach) 

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

No ale po co komplikować sobie życie. Dla normalnego śmiertelnika wystarczy zwykły switch i nic więcej. A jak ktoś ma za dużo kasy i chce sobie poprawić samopoczucie, to może sobie kupić zasilacz do niego i za milion złotych.

3 minuty temu, NRK napisał:

No ale po co komplikować sobie życie. Dla normalnego śmiertelnika wystarczy zwykły switch i nic więcej. A jak ktoś ma za dużo kasy i chce sobie poprawić samopoczucie, to może sobie kupić zasilacz do niego i za milion złotych.

Tak, pod warunkiem że jest zarzadzalny by szło sprawdzić sobie błędy. Pamiętam że ktoś kiedyś tu jakiegoś tplinka bodajże rekomendowal.

Dwa że te switche mikrotika nie są turbo drogie 🙂

Mozna tez kupic np Buffalo BS-GS2016 znany także jako Melco S100

6 minut temu, xsnailx napisał:

Tak, pod warunkiem że jest zarzadzalny by szło sprawdzić sobie błędy.

O tp link pisałem ja osobiście, a zrzut ekranu o błędnych pakietach wrzucił inny kolega.

Jak dobrze pamiętam, na na ponad miliard pakietów miał zero błędów.😀

Pewnie to samo jest umnie.

Przerabiałem temat LAN do audio niedawno . Mam podstawową wiedzę w tym temacie. Też miałem apetyt na proponowanego Mikrotika , bo w opiniach dobrze o nim piszą. I mogłem go kupić I bez konfiguracji korzystać jak z niezarządzalnego switcha. Po sugestiach bardziej doświadczonych forumowiczów kupiłem swurch Netgear za ok 100zl , kabel cat6 UTP(20m) i  dałem do switcha używany zasilacz liniowy. Całość kosztowała ok 600zl. To prawie koszt Mikrotika. 

Czy z połączeniem SFP-SFP między dwoma switchami byłoby lepiej ...nie wiem. Czy droższy switch np polecany Draytek byłby lepszy jeśli chodzi o efekt soniczny ... nie wiem .

Ale wiem , że dla mnie taki układ jaki mam wystarcza , bo jest bardzo dobrze.  Wszystkim bez zaawansowanej wiedzy informatycznej  polecam 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, carlos med napisał:

Przerabiałem temat LAN do audio niedawno . Mam podstawową wiedzę w tym temacie. Też miałem apetyt na proponowanego Mikrotika , bo w opiniach dobrze o nim piszą. I mogłem go kupić I bez konfiguracji korzystać jak z niezarządzalnego switcha. Po sugestiach bardziej doświadczonych forumowiczów kupiłem swurch Netgear za ok 100zl , kabel cat6 UTP(20m) i  dałem do switcha używany zasilacz liniowy. Całość kosztowała ok 600zl. To prawie koszt Mikrotika. 

Czy z połączeniem SFP-SFP między dwoma switchami byłoby lepiej ...nie wiem. Czy droższy switch np polecany Draytek byłby lepszy jeśli chodzi o efekt soniczny ... nie wiem .

Ale wiem , że dla mnie taki układ jaki mam wystarcza , bo jest bardzo dobrze.  Wszystkim bez zaawansowanej wiedzy informatycznej  polecam 

Mam dokładnie taki zestaw. Też odpuściłem zarządzalne switche (bo nie mam o tym pojęcia), a także ewentualną izolację poprzez światłowód - koszty więskze, a czy efekt byłby tego wart? Czekam aż jakimś cudem podłączą budynek do świtłowodu, który wisi 3 metry od mieszkania na słupie za oknem. Pisałem do Taurona, ale cisza, cholera wie, czy komuś to wydzierżawili, czy sami udostępniają (raczej nie). Jeśli więc będzie świtłowód w budynku, to spróbuję pociągnąć go też do mieszkania i wtedy swichte z portami na takie połączenie i szlus będzie. 

I tyle w temacie błędów w transmisji.

Ukryta Zawartość

d1.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, NRK napisał:

I tyle w temacie błędów w transmisji.

Ukryta Zawartość

d1.PNG

Jak kiedyś zupełnie przejdę na ciemną stronę plików to sprawię sobie takiego Drayteka ( z obsługą informatyczna w "pakiecie,") , żeby zamknąć temat 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, pantagruel napisał:

Mam dokładnie taki zestaw. Też odpuściłem zarządzalne switche (bo nie mam o tym pojęcia), a także ewentualną izolację poprzez światłowód - koszty więskze, a czy efekt byłby tego wart? Czekam aż jakimś cudem podłączą budynek do świtłowodu, który wisi 3 metry od mieszkania na słupie za oknem. Pisałem do Taurona, ale cisza, cholera wie, czy komuś to wydzierżawili, czy sami udostępniają (raczej nie). Jeśli więc będzie świtłowód w budynku, to spróbuję pociągnąć go też do mieszkania i wtedy swichte z portami na takie połączenie i szlus będzie. 

Ty sam nic nie podciągniesz tylko ISP podciągnie ci to co "musi". I Może to być np. kabel koncentryczny do mieszkania, a nie światłowód.

Cześć. Czy ktoś z Was robił izolację galwaniczną u siebie? Napiszcie czy warto. Wydaje mi się, że kiedyś chyba pmcomp zachwalał. Dobrze pamiętam? Możesz coś skrobnąć?Pozdrawiam 

Edytowane przez piszcz4
Godzinę temu, piszcz4 napisał:

Cześć. Czy ktoś z Was robił izolację galwaniczną u siebie? Napiszcie czy warto. Wydaje mi się, że kiedyś chyba pmcomp zachwalał. Dobrze pamiętam? Możesz coś skrobnąć?Pozdrawiam 

Nie trzeba robić wystarczy kupić. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzięki, ale nie o to mi chodziło. Miałem na myśli izolację optyczną z wykorzystaniem media konwerterów np.TP-Link FC311A-20 ( oczywiście pary A i B) oraz wpiętym pomiędzy nimi kablem światłowodowym. Izolacja zrobiona pomiędzy routerem a streamerem. 

Edytowane przez piszcz4
10 godzin temu, piszcz4 napisał:

Ja nic nie zachealalem. Izolacje galwaniczna ma u mnie kazde urzadzenie na pokladzie. Switche, DAC, player.

A jesli masz na mysli swiatlowodowy link to nic on nie wniosl. Bo dwa kondony to tak samo dobrze jak jeden tylko odczucia mniejsze 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, piszcz4 napisał:

Dzięki, ale nie o to mi chodziło. Miałem na myśli izolację optyczną z wykorzystaniem media konwerterów np.TP-Link FC311A-20 ( oczywiście pary A i B) oraz wpiętym pomiędzy nimi kablem światłowodowym. Izolacja zrobiona pomiędzy routerem a streamerem. 

Ja robiłem coś takiego zanim kupiłem Etherregena (Miałem konwertery D-Link DMC700). Potem z Etherregenem też przez jakiś czas słuchałem na połączeniu światłowodowym. W takiej konfiguracji jest dużo zmiennych (i tak masz kabel ethernetowy, zasilacze, kable do nich). Ogólnie połączenie światłowodem brzmi gładziej, trochę cieplej, kosztem rozdzielczości i dynamiki. Ciężko poradzić co Ci zagra lepiej. Ja zdecydowanie preferuję przewód ethernetowy z wyższej półki. Kupisz konwertery, zasilacze, jakieś tańsze ethernety wyjdzie Ci najmarniej ze 3k, na naprawdę dobry kabel to mało, ale za tyle kupisz np. Tiglona 2000, który jest całkiem spoko moim zdaniem, ale wiadomo trzeba by tego posłuchać.

Dzięki za info. Czyli sobie odpuszczę. Jeżeli piszesz, że "

Ogólnie połączenie światłowodem brzmi gładziej, trochę cieplej, kosztem rozdzielczości i dynamiki" to ja za to dziękuję, ponieważ jest to ograniczenie sygnału. 

Jaki kabel proponujesz?

5 minut temu, kaviter napisał:

Ja robiłem coś takiego zanim kupiłem Etherregena (Miałem konwertery D-Link DMC700). Potem z Etherregenem też przez jakiś czas słuchałem na połączeniu światłowodowym. W takiej konfiguracji jest dużo zmiennych (i tak masz kabel ethernetowy, zasilacze, kable do nich). Ogólnie połączenie światłowodem brzmi gładziej, trochę cieplej, kosztem rozdzielczości i dynamiki. Ciężko poradzić co Ci zagra lepiej. Ja zdecydowanie preferuję przewód ethernetowy z wyższej półki. Kupisz konwertery, zasilacze, jakieś tańsze ethernety wyjdzie Ci najmarniej ze 3k, na naprawdę dobry kabel to mało, ale za tyle kupisz np. Tiglona 2000, który jest całkiem spoko moim zdaniem, ale wiadomo trzeba by tego posłuchać.

2 godziny temu, piszcz4 napisał:

Ogólnie połączenie światłowodem brzmi gładziej, trochę cieplej, kosztem rozdzielczości i dynamiki" to ja za to dziękuję, ponieważ jest to ograniczenie sygnału

To wcale nie musi być regułą. Akurat u mnie było odwrotnie. 😉

Po prostu trzeba próbować i być cierpliwym w ocenach. 

• Pokaż nowe odpowiedzi