Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, jar1 napisał:

A dlaczego? 

Bo z tamtą maliną to była przepaść do mojego streamera, więc mam przekonanie graniczące z pewnością, że coś podobnego nawet jeżeli jest sporo lepsze od marności tamtej konfiguracji w skali tej przepaści nie ma znaczenia.

20 minut temu, kaviter napisał:

Bo z tamtą maliną to była przepaść do mojego streamera, więc mam przekonanie graniczące z pewnością, że coś podobnego nawet jeżeli jest sporo lepsze od marności tamtej konfiguracji w skali tej przepaści nie ma znaczenia.

Możliwe. Ale sama malinka to jedynie komputerek,  A takie są w każdym streamerze.  

A nie odpowiedziałeś, czy jesteś ten sam kaviter, co robił kiedyś AlephaX na moich pcb? 

Teraz, jar1 napisał:

A nie odpowiedziałeś, czy jesteś ten sam kaviter, co robił kiedyś AlephaX na moich pcb? 

Nie zauważyłem pytania, tak kiedyś w prehistorii robiłem AlephaX, nawet z tego co pamiętam produkowałem PCB dla paru osób (mało tego pewnie jakbym przejrzał szpargały na strychu jeszcze jakieś bym znalazł, razem z gorszymi parami tranów), ale sorry to było tak strasznie dawno temu, że nie pamiętam szczegółów.

5 minut temu, kaviter napisał:

Nie zauważyłem pytania, tak kiedyś w prehistorii robiłem AlephaX, nawet z tego co pamiętam produkowałem PCB dla paru osób (mało tego pewnie jakbym przejrzał szpargały na strychu jeszcze jakieś bym znalazł, razem z gorszymi parami tranów), ale sorry to było tak strasznie dawno temu, że nie pamiętam szczegółów.

Było takie forum, które zostało potem dołączone do AS. Tam się to zaczęło. Pamiętam, że raz nawet w sprawie płytek spotkaliśmy się w Warszawie.  Prejekt pcb był mój. Dlatego się spytałem. 😉

A ten Alephik całkiem fajnie grał. Tak sympatycznie i spokojnie.

Edytowane przez jar1

Nieźle, świat jest mały jak to mówią. To było naprawdę dawno temu, szacun za pamięć. Tak dokładnie było, jechałem na jakieś branżowe targi do Warszawy i jako jedyny z całej grupy odebrałeś płytki osobiście. Jeszcze powiedz że masz go do dzisiaj ??

10 minut temu, kaviter napisał:

Nieźle, świat jest mały jak to mówią. To było naprawdę dawno temu, szacun za pamięć. Tak dokładnie było, jechałem na jakieś branżowe targi do Warszawy i jako jedyny z całej grupy odebrałeś płytki osobiście. Jeszcze powiedz że masz go do dzisiaj ??

Stoi w klubie KAiM 😉 Teraz rzadko już się na niego przełączamy, bo obecne kolumny są dość mocno wymagające i to maleństwo ma trochę za ciężko 😉

Swojego czasu (też ładnych parę lat temu) umka miał go przez jakiś czas w domu, jak czekał na nowy wzmacniacz.  I bardzo mu się wtedy podobał.

Edytowane przez jar1
50 minut temu, kaviter napisał:

W dniu 29.09.2023 o 09:02, kaviter napisał:

Nawet nie jednego, słucham z PCeta to podbija zasilaczową stawkę.

Pozwolisz że śmiechnę sobie...

To że słyszałeś jakąś jedną mizerną wersje maliny, nie znaczy wszystkie grają źle...

99% procent PC-ów gra gorzej od mojej "maliny", ale nie twierdzę że wszystkie są do kitu...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

To były piękne czasy, ja zrobiłem monobloki. Zdrowo przesadziłem z tym projektem, u ojca w pracy złomowali wtedy jakiś archaiczny prostownik i miałem z niego takie monstrualne radiatory, no jeden monoblok z 25kg ważył albo lepiej. Niestety miało to niewielki potencjał do wysterowania kolumn, akurat zamieniłem ProAc'ki Response 1sc na Response 2.5 i one dosłownie zabiły ten wzmacniacz.

16 godzin temu, Ajothe napisał:

jaki jest ten streamer co zjada malinki z digione? 

Będąc uczciwym trzeba popatrzeć na to poza zjawiskiem "maliniarstwa" do którego się tu odnieśliśmy, czyli twierdzenia że malina gra tak samo jak każdy inny dowolnie drogi streamer, nawet tu był jakiś szur (którego teraz mam pewnie w ignorowanych) twierdzący, że malina gra jak dCS (nawet biorąc pod uwagę to jak mało udany był Bridge). Łatwo jest oczywiście wskazać drogie urządzenia które to robią, ale to nie ma sensu. To jest przedział cenowy który mnie kompletnie nie interesuje, bo tak naprawdę do 10k albo więcej nie ma niczego co gra dobrze. Więc być może w swoim przedziale cenowym malina ma sens vs takie np. Bluesound za 2 tysie, którego mam w salonie do słuchania radia, nawet nie przyszło mi do głowy jego podłączenie do dużego systemu, bez sensu.

No tak, ale to właśnie na tym polega wspaniałość maliny, że jest to świetne rozwiązanie budżetowe dla większości ludzi, którzy nie wydają fortuny na audio.

Oczywiście, że malina nie może rywalizować z np Luminem i nawet tutaj było to potwierdzone i sprawdzane. 

Ba, nawet z dobrze zrobionym PC malina przegra, ale to zawsze kwestia dużych różnic cenowych. 

Malinę + digione można się zmieścić w 600zł za uzywke i cześć. 

17 minut temu, Ajothe napisał:

świetne rozwiązanie budżetowe

Nie ta zakładka, z punktu widzenia HiEnd o którym tu teoretycznie dyskutujemy, to tani fatalnie brzmiący szit. Zresztą Lumin to też kaszana, zawsze zastanawiam się czy ludzie którzy dobrze o tym piszą w ogóle tego słuchali.

Obecnie z tym co jest dostępne dla PC można zbudować topowe źródło, ale wiadomo raz to kosztuje dziesiątki tysięcy, a dwa to rozwiązanie nie dla każdego, porównywanie "dobrze zrobionego" PC z maliną to jakiś żart.

44 minuty temu, Ajothe napisał:

Oczywiście, że malina nie może rywalizować z np Luminem i nawet tutaj było to potwierdzone i sprawdzane. 

Jeśli połączenie jest po USB to wystarczy dodać izolację galwaniczną USB do maliny i malina będzie nie do odróżnienia od Lumina. 

20 minut temu, kaviter napisał:

Obecnie z tym co jest dostępne dla PC można zbudować topowe źródło, ale wiadomo raz to kosztuje dziesiątki tysięcy, a dwa to rozwiązanie nie dla każdego, porównywanie "dobrze zrobionego" PC z maliną to jakiś żart.

Bzdury 😉 Wystarczy izolacja galwaniczna do zwykłego PC i mamy super źródło (abstrahując od softu). W sumie za 1.000 zł. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A ten znowu swoje 🤮 w kółko Macieju, on and on.... JPRDL

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

A ten znowu swoje 🤮 w kółko Macieju, on and on.... JPRDL

Tak trudno zaakceptować Ci prawdę ? Zburz wreszcie mur swoich fałszywych przekonań. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

🤣🤣🤣

A kable zasilające grają..... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

31 minut temu, Piopio napisał:

Tak trudno zaakceptować Ci prawdę ? Zburz wreszcie mur swoich fałszywych przekonań. 

Prezes też ciągle wierzy w swoją prawdę 🙂 . Suweren już nie. Może ciebie też to czeka?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

50 minut temu, Mikelas76 napisał:

🤣🤣🤣

A kable zasilające grają..... 

Tak bo są analogowe. 😉 

39 minut temu, pmcomp napisał:

Prezes też ciągle wierzy w swoją prawdę 🙂 

A Ty w swoją - analogową 😉 

50 minut temu, Piopio napisał:

Tak bo są analogowe. 😉 

Jak napisano powyżej cyfrowe też są analogowe 🙂 . Dla kabla nie ma różnicy czy sygnały są analogowe czy cyfrowe, płynie przez nie prąd elektryczny.

50 minut temu, Piopio napisał:

A Ty w swoją - analogową 😉 

To nie jest prawda, to jest jedynie ... większa przyjemność.

Poczytaj dokładniej co w temacie realizacji nagrań analogowych i cyfrowych napisałem ... zanim coś palniesz.

Edytowane przez pmcomp

40 minut temu, pmcomp napisał:

Jak napisano powyżej cyfrowe też są analogowe 🙂 

Prąd jest analogowy. W sygnale cyfrowym ten prąd analogowy jest tłumaczony na 0 i 1 😉 Tylko te dwa stany. 

10 godzin temu, Piopio napisał:

Prąd jest analogowy. W sygnale cyfrowym ten prąd analogowy jest tłumaczony na 0 i 1 😉 Tylko te dwa stany. 

Prad analogowy tlumaczony na zera i jedynki? To jakis specjalny slownik potrzebny 😉 ?

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Prad analogowy tlumaczony na zera i jedynki? To jakis specjalny slownik potrzebny 😉 ?

W sumie to tak, sie przyda swego rodzaju slownik. Przykladowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

8 godzin temu, ProjectPi napisał:

W sumie to tak, sie przyda swego rodzaju slownik. Przykladowo:

Ukryta Zawartość

Zadededykuj ten post @Piopio 🙂 .

Ukryta Zawartość

Witam mam pytanie odnośnie kabla sieciowego rj45 łączącego switch z streamerem używacie ekranowanego czy nie ma to wpływ na zagranicznych forach czytałem że tak . Aby od razu nie inwestować w nowy kabel czy ściągnięcie blaszki z wtyku po stronie streamera usunie ekranowanie

50 minut temu, blackromek napisał:

Witam mam pytanie odnośnie kabla sieciowego rj45 łączącego switch z streamerem używacie ekranowanego czy nie ma to wpływ na zagranicznych forach czytałem że tak . Aby od razu nie inwestować w nowy kabel czy ściągnięcie blaszki z wtyku po stronie streamera usunie ekranowanie

Używamy ekranowanych, ekran musi być odpowiednio uziemiony po obu stronach. Nie wiem o co chodzi z tą blaszką, ekran to jest coś co jest na całej długości kabla.

Używamy ekranowanych, ekran musi być odpowiednio uziemiony po obu stronach. Nie wiem o co chodzi z tą blaszką, ekran to jest coś co jest na całej długości kabla.

Blaszka to ekran gniazda RJ45. Jeżeli masz za mało zakłóceń i chcesz aby wszystkie emitowane przez chipsety części cyfrowej wchodziły Ci na gniazdo LAN - usuń te blaszkę. Tym bardzie usuń jeżeli korzystasz z malinki w plastikowej obudowie, gdzie jeszcze mogą Ci wchodzić zakłócenia z innych urządzeń

Co do ekranowania kabla LAN zależy - źle uziemiony tor (w kilku miejscach) plus ekranowany kabel to kolejna pętla masy. W dobrze uziemionym torze ekran pomaga. Trzeba samemu sprawdzić.
No tak, ale to właśnie na tym polega wspaniałość maliny, że jest to świetne rozwiązanie budżetowe dla większości ludzi, którzy nie wydają fortuny na audio.
Ba, nawet z dobrze zrobionym PC malina przegra, ale to zawsze kwestia dużych różnic cenowych. 
Malinę + digione można się zmieścić w 600zł za uzywke i cześć. 

Malina sama z siebie nic nie oznacza, to procesor obsługujący streaming i wizualizacje. Malina to pewien standard dający unifikacje pisania kodu.

Digione wprost z pudełka gra słabo i tym bardziej się wykłada im bardziej złożoną i dynamiczną muzykę jej zaaplikujemy. Miałem kiedyś pożyczony do Meitnera MA1v1 i najstarszy Linn Akurate DS0 czy Electrocompaniet ECM2 grały o niebo lepiej. SOTM ULTRA z SPS to już kompletnie inny świat. Niemniej nie twierdze, że dobrze zaaplikowana Malinka z dołożonymi reclockerami, izolatorami, zasilaczami i dobrze zaekranowana nie zagra podobnie. Niemniej to jest zabawa dla ludzi ze smykałką do DIY i nadmiarem czasu. Mnie to już przeszło - wolę kompletny produkt, który działa stabilnie i brzmi świetnie od dnia zero.
7 godzin temu, kaviter napisał:

W analogowych interconnectach ekran nie powinien zamykać sie z jednej strony.

• Pokaż nowe odpowiedzi