Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Wzmacniacz stereo do kolumn Magnat Vector 55?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Muszę zmieć moj amplituner AV na cos nowszego. 

Moje kolumny były kiedyś kupione z AV Technics SA AX6 z którym świetnie brzmiały. Mają mocny miękki bas bez subwoofera całkiem ładnie grają w paśmie środkowym.

Ze względów technicznych muszę zmienić wzmacniacz na cos nowszego - myslałem o Marantz NR1200

jest stereofoniczny a obsłuży mi 3xIN HDMI + Projektor na wyjsciu. Pytanie tylko jak to bedzie grać z tymi kolumnami?

Pozdrawiam

Paweł

41 minut temu, Ruszczyński napisał:

Pytanie tylko jak to bedzie grać z tymi kolumnami?

Vector 55 mają porządne obudowy, bardzo fajne midwoofery, i ... kiepskie syczące tweetery: 

Oraz mega tanie zwrotnice na kiepskich elementach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Cudów brzmieniowych oczekiwać się nie da, w zakresie wysokotonwym będą wąskim gardłem systemu opartego na dowolnym przyzwoitym wzmacniaczu, niemniej jak sam piszesz z basu i średnicy byłeś zadowolony. Może warto rozważyć upgrade tych kolumn. Osobiście zmodyfikowałem chyba z osiem par tego modelu, bardzo dobre rezultaty uzyskiwałem stosując w nich tweetery Vify lub Peerlessa i oczywiście nowe zwrotnice i nowe strojenie skrzyń. Po upgradzie grało to na tyle dobrze, że wśród współczesnych kolumn sklepowych raczej trudno szukać dla nich konkurencji do ładnych kilku tys.zł. Znacząca poprawa dotyczy nie tylko góry pasma, ale również jakości średnicy i basu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nikt pewnie nie napisze jaki osiągniesz rezultat brzmieniowy w takim połączeniu, dlatego proponuje przejechać się z kolumnami do jakiegoś salonu i odsłuch. Amplitunerów stereo z HDMI jest jak na lekarstwo i wybór ograniczony do Marantza i Denona. Jeśli byłbyś zainteresowany Denonem DRA 800 to aktualnie jest dostępny u nas w niewielkich ilościach - zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi i sugestie.  Przemyslę te tweetery Vify lub Peerlessa - pomysł jest godny wdrożenia i na szczęscie znam osobę która pomoże mi prawidłowo dobrać nowe zwrotnice.  Więc kolumny troszkę poprawimy a czy wzmacniacz Marantz NR1200 spełni swoje zadanie z tymi kolumnami? nigdy nie miałem doczynienia z Marantzami i nie bardzo mam gdzie go przetestować :) 

Lubie dobrze zagranego rocka, fajny miękki bas i dość selektywny środek - nie słucham również głośnej muzyki więc to musi grać fajnie na dość niskim natężeniu głośności

No i jeszcze jedno - wzmacniacz nie może mieć szumiącego wentylatora.... 

3 minuty temu, Ruszczyński napisał:

a czy wzmacniacz Marantz NR1200 spełni swoje zadanie z tymi kolumnami?

Nie mam pojęcia, nie znam tego modelu. 

3 minuty temu, Ruszczyński napisał:

nigdy nie miałem doczynienia z Marantzami

Nie należy tak uogólniać bo można się wpakować w krzaczory.
Przykładowo Marantz PM7200 był bardzo dobry i niezawodny, a sąsiedni model PM6010OSE był beznadziejny i awaryjny.