Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody głośnikowe

Rekomendowane odpowiedzi

Wbrew pozorom widełki nie służą do lansu a powierzchnia styku jest większa

właśnie w końcówkach dla elektryków, a nie audiofilskich.

Co do YTDY, to przy małych odległościach wystarczyć może nawet 6x0,5 ( 3+3 )  i w moich

warunkach ( 1,5 m ) zdaje egzamin wystarczająco. Jako IC również, ale 2x0,5.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 minuty temu, audioburak napisał:

Co do YTDY, to przy małych odległościach wystarczyć może nawet 6x0,5 ( 3+3 )  i w moich

Wystarczyć wystarczy , ale jak zagra? No właśnie... 

1 minutę temu, audioburak napisał:

znamy, znamy wciskanie na wzór porlick przemysłówek do domofonówki dedykowanych audio, a videodomofonówki do kina domowego 😂

3 godziny temu, Kw202 napisał:

Szkoda tylko że tak późno do tego doszedłem hahaha. 

Na szczęście melodika kosztuje tyle co dobry obiad a nie mieszkanie w centrum 😉

Całe życie się uczymy.

De gustibus non est disputandum

Zastanawiam się, czy zmiana ułożenia poszczególnych żył w wiązce zmieniła by coś w dźwięku? Czyli skręcenie w spiralę, czy zaplecenie warkocza.

Są też kable, które składają się ze skręconych par, więc można już jakoś porównać.

Różnica będzie wynikać z różnej długości, jak warkocz nie da się równo zakończyć 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli drut, to powinna. Gdyby jednak drut był grubszy, niż 0,5 mm to będzie

już nieco łagodził brzmienie wobec mniejszych średnic.

16 godzin temu, SigSauer napisał:

znamy wciskanie na wzór porlick przemysłówek

Radzę spróbować, zamiast podwyższać sobie ego końcówkami za stówę od sztuki.

I jak sam mi udowodniłeś w sąsiednim wątku, "moje" końcówki mają czystość 4N.

Idealnie się wpisują w ideę przedstawionego powyżej przewodu.

Żadnego audiovoodoo, żadnego audiofilskiego nadęcia, czysta technika.

17 minut temu, porlick napisał:

Radzę spróbować, zamiast podwyższać sobie ego końcówkami za stówę od sztuki.

I jak sam mi udowodniłeś w sąsiednim wątku, "moje" końcówki mają czystość 4N.

Idealnie się wpisują w ideę przedstawionego powyżej przewodu.

Żadnego audiovoodoo, żadnego audiofilskiego nadęcia, czysta technika.

tego typu rady zachowaj dla siebie, jako przesiąkniętego kompleksem finansowym

i znowu audiovoodoo, audiofilskie nadęcie środowisko audio/audiofile mają te zjadliwości głęboko w doopie, inne środowisko zaczyna się nawet martwić o Ciebie w kontekście powtarzających się przejawów zachowań obsesyjno kompulsyjnych

Edytowane przez SigSauer
5 minut temu, Seb1 napisał:

Kolego szwajcarski pistolet, od wąchania prochu trochę ci się agresor poluzował.  Dodatkowo widzę tu wyraźnie syndrom średniej krajowej.

adwokat porlick'a ? 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
50 minut temu, SigSauer napisał:

tego typu rady zachowaj dla siebie, jako przesiąkniętego kompleksem finansowym

i znowu audiovoodoo, audiofilskie nadęcie środowisko audio/audiofile mają te zjadliwości głęboko w doopie, inne środowisko zaczyna się nawet martwić o Ciebie w kontekście powtarzających się przejawów zachowań obsesyjno kompulsyjnych

Podchodziłem podobnie do tematu. Myślałem że jak coś ma być dobre to musi kosztować aż... Kupiłem daca który sklecił Pan Arturp (kolega z forum). Wcześniej używałem ifi audio neo dac idsd. Wiem że nie jest to jakaś wysoka półka ale kosztował trochę ponad 3200 zeta. Dac od Artura pozamiatał ifi. Lepsza scena, dźwięk przyjemniejszy mniej suchy itp. Przyznam nawet że próbowałem sam siebie oszukać i szukałem czegoś na siłę w czym ifi jest lepsze i się nie udało. Nutki z tej samorobki brzmiały zdecydowanie przyjemniej 

Jeszcze raz- czym różni się przepływ prądu przemiennego ze wzmacniacza do głośnika od przypływu z szafy zasilajacej, do silnika?

Dla podpowiedzi dodam, że silnik jest o wiele bardziej wymagający.

😉😀😀😀

5 minut temu, porlick napisał:

Jeszcze raz- czym różni się przepływ prądu przemiennego ze wzmacniacza do głośnika od przypływu z szafy zasilajacej, do silnika?

to ja zadałem Ci to pytanie ponownie i nawet podpowiedziałem trochę 🙂

więc śmiało elektotechniku, dajesz

7 minut temu, Kw202 napisał:

Podchodziłem podobnie do tematu. Myślałem że jak coś ma być dobre to musi kosztować aż... Kupiłem daca który sklecił Pan Arturp (kolega z forum). Wcześniej używałem ifi audio neo dac idsd. Wiem że nie jest to jakaś wysoka półka ale kosztował trochę ponad 3200 zeta. Dac od Artura pozamiatał ifi. Lepsza scena, dźwięk przyjemniejszy mniej suchy itp. Przyznam nawet że próbowałem sam siebie oszukać i szukałem czegoś na siłę w czym ifi jest lepsze i się nie udało. Nutki z tej samorobki brzmiały zdecydowanie przyjemniej 

Lucky you 👍

i bardziej lub mniej przypadkowo dac zgrał się z pozostałą częścią Twoich audio klamotów 

tylko ja nigdzie nie wskazywałem na korelacje wysoka cena = wysoka jakość brzmienia ( co zresztą jest kwestią gustu )

11 minut temu, SigSauer napisał:

Też odpowiedzialem- w drugiej części wypowiedzi, której chyba bałeś się zacytować.

A najprostsza odpowiedź brzmi:

NICZYM.

1 minutę temu, porlick napisał:

Też odpowiedzialem- w drugiej części wypowiedzi, której chyba bałeś się zacytować.

przytocz to czego się bałem wg Ciebie, mimo że w tej potyczce jestem nieustraszony

w odróżnieniu od Ciebie bo uciekasz przed deklaracją techniczną zarówno materiałową jak i produktową 🤭

Tego

26 minut temu, porlick napisał:

Dla podpowiedzi dodam, że silnik jest o wiele bardziej wymagający.

Bo

Wyższe napięcie

Dużo większy prąd

Większe odległości

Co w sumie przekłada się na to, że elementy stykowe muszą być praktycznie bezstratne. Każdy zwiększony, choćby minimalnie, opór na złączu grozi grzaniem się złącza i jego upaleniem. To samo tyczy się materiału na złączki. 

W domowym audio takie wymagania nie istnieją i można stosować jako końcówki przewodów nawet szajs skręcany śrubkami, z byle jakiego stopu.

Który wychwalany przez różnych paculistów, kosztuje chore pieniądze.

Bo jest sprzedawany jako "FOR AUDIO".

Gość Kw202

(Konto usunięte)
5 minut temu, SigSauer napisał:

to ja zadałem Ci to pytanie ponownie i nawet podpowiedziałem trochę 🙂

Lucky you 👍

i bardziej lub mniej przypadkowo dac zgrał się z pozostałą częścią Twoich audio klamotów 

tylko ja nigdzie nie wskazywałem na korelacje wysoka cena = wysoka jakość brzmienia ( co zresztą jest kwestią gustu 

Masz rację rzeczywiście mógł bardziej spasować się z resztą. Tłumaczyłem sobie też że może to dlatego że miałem,, zasilacz'' tylko taki który był w zestawie 

9 minut temu, porlick napisał:

Tego

Bo

Wyższe napięcie

Dużo większy prąd

Większe odległości

Co w sumie przekłada się na to, że elementy stykowe muszą być praktycznie bezstratne. Każdy zwiększony, choćby minimalnie, opór na złączu grozi grzaniem się złącza i jego upaleniem. To samo tyczy się materiału na złączki. 

W domowym audio takie wymagania nie istnieją i można stosować jako końcówki przewodów nawet szajs skręcany śrubkami, z byle jakiego stopu.

Który wychwalany przez różnych paculistów, kosztuje chore pieniądze.

Bo jest sprzedawany jako "FOR AUDIO".

żeby było jasne i oczywiste, również nie jestem zwolennikiem paculizmu i to od dawna

sygnał audio - niewielkie napięcia, parametr prądu praktycznie pomijalny i w związku z tym zdecydowane wyższe wymagania w kontekście bezstratności 😇 

2 godziny temu, SigSauer napisał:

sygnał audio - niewielkie napięcia, parametr prądu praktycznie pomijalny

Nie w przewodach GLOSNIKOWYCH, gdzie proponuję stosować te widełki.

Jak piszą koledzy,  jednak i w połączeniach pomiędzy segmentami audio też jest miejsce na przewody nie dedykowane dla audio. Ja dla przykładu mam niektóre połączenia wykonane za pomocą przewodu koncentrycznego pomiarowego, stosowanego w przemyśle do okablowania czujników, a przenoszącego zwykle słabe sygnały na stosunkowo duże odległości. Jest świetny.

Są też opinie, że przewód antenowy w połączeniach cyfrowych sprawdza się dużo lepiej, jak nawet drogie fabryczne przewody bo w ich przeciwieństwie MUSI spełniać wymagania nt impedancji falowej. Producenci zwykle mają to gdzieś, a stosują zazwyczaj typowe wtyczki cinch.

14 minut temu, porlick napisał:

Nie w przewodach GLOSNIKOWYCH, gdzie proponuję stosować te widełki.

Jak piszą koledzy,  jednak i w połączeniach pomiędzy segmentami audio też jest miejsce na przewody nie dedykowane dla audio. Ja dla przykładu mam niektóre połączenia wykonane za pomocą przewodu koncentrycznego pomiarowego, stosowanego w przemyśle do okablowania czujników, a przenoszącego zwykle słabe sygnały na stosunkowo duże odległości. Jest świetny.

Są też opinie, że przewód antenowy w połączeniach cyfrowych sprawdza się dużo lepiej, jak nawet drogie fabryczne przewody bo w ich przeciwieństwie MUSI spełniać wymagania nt impedancji falowej. Producenci zwykle mają to gdzieś, a stosują zazwyczaj typowe wtyczki cinch.

Co nie w przewodach głośnikowych ? 😶

Miałem u siebie w systemie z ciekawości miedziane kable domofonowe po 15 żył na zacisk, góra stała się jakaś nerwowa, nie przyjemna. Leżą w pudle.

55 minut temu, Prewwit napisał:

Miałem u siebie w systemie z ciekawości miedziane kable domofonowe po 15 żył na zacisk, góra stała się jakaś nerwowa, nie przyjemna. Leżą w pudle.

To niemożliwe !!!

Podłączyłeś zgodnie z kierunkowością polaryzacji, a przed zamontowaniem konektorów naświetliłeś blaskiem księżyca pełni ?

Wytykałeś mi, że ironizuję, a sam co robisz?

Tak ciężko przyjąć do wiadomości, że inni też mogą mieć doświadczenia z innymi przewodami? Że Prześwitowi nie poszło, to trudno, ale inni są zadowoleni.

• Pokaż nowe odpowiedzi