Skocz do zawartości
IGNORED

Faital-3WC-15 - scena?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, tutka napisał:

Brawo ty👍😁 ...możesz kontynuować.

W temacie. 

Faital to diabeł, wychylenie ma z 5cm. W jego pobliżu wysokotonowy. Nie ma szans by przy odrobinę większej dawce mocy wibracje faitala nie wpłynęły na dźwięk z wysokotonówki. No chyba że front byłby pancerny. 

I sam koszt budowy. Przetworniki, zwrotnice, kupa sklejki do posłania na obrabiarki, sporo wytłumienia. 

Na szybko liczone 10k mogło by być ledwie na styk. Ze względu na temperament faitala bardziej to widzę w oddzielnych skrzynkach coś jak audiosynergy. 

Z swoich doświadczeń z dużymi i efektywnymi głośnikami uważam że oddzielne skrzynki to jedyna słuszna droga. 

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, krzysieks_2007 napisał:

W temacie. 

Faital to diabeł, wychylenie ma z 5cm. W jego pobliżu wysokotonowy. Nie ma szans by przy odrobinę większej dawce mocy wibracje faitala nie wpłynęły na dźwięk z wysokotonówki. No chyba że front byłby pancerny. 

I sam koszt budowy. Przetworniki, zwrotnice, kupa sklejki do posłania na obrabiarki, sporo wytłumienia. 

Na szybko liczone 10k mogło by być ledwie na styk. Ze względu na temperament faitala bardziej to widzę w oddzielnych skrzynkach coś jak audiosynergy. 

Z swoich doświadczeń z dużymi i efektywnymi głośnikami uważam że oddzielne skrzynki to jedyna słuszna droga. 

nie masz pojęcia o Faitalu 15pr400 , widocznie nigdy go nie trzymales nawet w rękach nie mowiąc o słuchaniu

mam u siebie juz przetestowany i będzie gral z ellipticormi

a z tymi 5 cm to dales po prostu czadu 🙂

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie masz pojęcia o Faitalu 15pr400 , widocznie nigdy go nie trzymales nawet w rękach nie mowiąc o słuchaniu

mam u siebie juz przetestowany i będzie gral z ellipticormi

a z tymi 5 cm to dales po prostu czadu 🙂

no i wygrałeś quiz na hejtera 

nie trzeba było długo czekać

😃

to była podpucha😃

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, by-2006 napisał:

no i wygrałeś quiz na hejtera 

nie trzeba było długo czekać

😃

to była podpucha😃

skoro tak sądzisz 🙂

ale chętnie dowiem się co takiego w moim wpisie uznales za heit

7 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Stary numer. Tylko na słuchawkach . Co powiecie na to. Wszyscy to znają. Faktem jest, ze zjawisko istnieje.

Mogę się załozyć, ze przy odpowiednim ustawieniu i dobrej adaptacji akustycznej na kolumnach też do uzyskania

Na słuchawkach są niedomagania z tyłem sceny za tym na kolumnach jeszcze gorzej będzie a to głównie dlatego bo ... nagranie zostało zrobione w technice sztucznej głowy i dla osób słuchających na słuchawkach

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

glośnik jest midwooferem z liniowym wychyleniem niecale 6 mm

ma leciutką w stosunku do powierzchni membrany masę drgającą 85 g , jest bardzo szybki a dynamikę ma wręcz zawrotną

jedyna wada to zejście , można zapomnieć o pierwszej oktawie chyba , że damu się ponad 200l wbr

1 minutę temu, by-2006 napisał:

skąd to szerlocku wywnioskowałeś?

z jego wpisu , w ktorym są same nieprawdziwe stwierdzenia

gdyby tomial być żart to bylaby jakaś emotka

a poza tym to koledzy czytają i nie wolno takich niesprawdzonych twierdzeń puszczać bez sprzeciwu

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

gdyby tomial być żart to bylaby jakaś emotka

mój był pierwszy a jego drugi

trzeba umieć odczytać przesadę i ironię

a ty z podnietką harcerki 

go pojechaleś

😃

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, by-2006 napisał:

mój był pierwszy a jego drugi

trzeba umieć odczytać przesadę i ironię

a ty z podnietką harcerki 

go pojechaleś

😃

to chyba nie jest wątek humorystyczny tylko techniczny róbcie sobie jaja gdzie indziej 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

o korekcji , podbiciu basu również można zapomniec ze względu na mały skok membrany

ale w swoim koronnym paśmie od 60hz do ok 500hz jest fenomenalny

pełna zgoda Sławuś 

ale po co ?

przymierzałem się do fatali z 3 razy

ale zawsze jest jakieś coś

Teraz, slawek.xm napisał:

to chyba nie jest wątek humorystyczny tylko techniczny róbcie sobie jaja gdzie indziej 🙂

bo budowa tych kolumn jest niepoważna

coś Ci podeśle na PW co wkońcu z tego wyszło

3 minuty temu, przemak napisał:

Nie. 

Ciekawa sprawa kiedyś słuchałem go na byłych moich otwartych z pierwszego rzutu AKG K-701 i były kłopoty z sceną z tyłu a teraz słucham na moich słuchawkach aktywnych Sony WH-1000XM które używam do koszenia trawy i scena poszła mocno w tył. za tym kolejne wnioski z kompatybilnością takich nagrań w metodzie sztucznej głowy lub nie jak twierdzisz się nasuwają

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, by-2006 napisał:

ale zawsze jest jakieś coś

tak najczęściej jego pro pochodzenie odstrasza

no i trzeba go czymś wzmocnić od dołu jakimś głośniczkiem z  5cm wychylenia 🙂

3 minuty temu, by-2006 napisał:

bo budowa tych kolumn jest niepoważna

ja tak nie uważam

w tej cenie to dobry stosunek cena jakość ale z berylem sb który znam bardzo dobrze

dla mnie niewiadomą jest tylko średniotonowy

ale myślę , że Gravesen dał radę

5 minut temu, by-2006 napisał:

coś Ci podeśle na PW co wkońcu z tego wyszło

każdy projekt można spierniczyć szczegolnie gdy się wykonawcy podoba poprawianie konstruktora

7 minut temu, slawek.xm napisał:

ale w swoim koronnym paśmie od 60hz do ok 500hz jest fenomenalny

No a to pasmo przy budowie kolumn i np. wokali ludzkich cholernie nie praktyczne, bo trzeba coś niżej i już zaraz za chwilę coś wyżej

8Way Ci się marzy ;))))

5 minut temu, slawek.xm napisał:

tak najczęściej jego pro pochodzenie odstrasza

no i trzeba go czymś wzmocnić od dołu jakimś głośniczkiem z  5cm wychylenia 🙂

i właśnie z tym był problem

czym go wspomóc

nic szukam foty

Edytowane przez by-2006
Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, ASURA napisał:

Ciekawa sprawa kiedyś słuchałem go na byłych moich otwartych z pierwszego rzutu AKG K-701 i były kłopoty z sceną z tyłu a teraz słucham na moich słuchawkach aktywnych Sony WH-1000XM które używam do koszenia trawy i scena poszła mocno w tył. za tym kolejne wnioski z kompatybilnością takich nagrań w metodzie sztucznej głowy lub nie jak twierdzisz się nasuwają

podziwiam Cię , że możesz sluchać na słuchawkach ja dostaję szału 🙂

14 minut temu, ASURA napisał:

No a to pasmo przy budowie kolumn i np. wokali ludzkich cholernie nie praktyczne, bo trzeba coś niżej i już zaraz za chwilę coś wyżej

8Way Ci się marzy ;))))

to że glośnik dobrze sobie radzi w jakimś paśmie nie znaczy , że tak zawsze robi się podział

jeśli go utniesz na 500hz będzie grał istotnie do 1khz

u mnie podzial jest z 21we na 100hz

13 minut temu, by-2006 napisał:

czym go wspomóc

ja na razie wymyśliłem 18 bianco 450

ale jeszcze nie jestem zadowolony

13 minut temu, by-2006 napisał:

nic szukam foty

ale ten rożek to nie do Faitala 🙂

Edytowane przez slawek.xm
2 minuty temu, slawek.xm napisał:

podziwiam Cię , że możesz sluchać na słuchawkach ja dostaję szału 🙂

Swoje lepsze własne słuchawki zrobiłem z dwóch mikrofonów MDU-23 chyba? Kurcze jak to grało ale basu ni w ząb jak z tymi Faitalami. Później po latach tak genialne ale bez basu miałem Sansui SS-100 THD w nich poniżej 0,03% Do dziś żadne kolumny tak czysto nie zagrają i dlatego dawałem radę 😉 

16 minut temu, ASURA napisał:

Takie nagrania w ogóle nie są kompatybilne z niczym, bo uwzględniają średnią małżowinę - bo jakąś muszą. To jest bardzo duże uśrednienie, stąd efekty są bardzo nieprzewidywalne i z tego powodu u każdego inne. Sztuczna głową tego nie umie, albo powiedzmy umie w minimalnym niesłyszalnym stopniu (ona ma małe uszka i nie do tego służy). W dodatku trochę muszą zakładać dobrą wolę słuchacza, bo głębiej odwołują się do pamięci słuchowej. Lewo-prawo-środek każdy się oszuka, chociaż w środku nie ma głośnika (jak nie zatyka ucha i nie kręci głową), ale góra dół tak w przybliżeniu i w sumie najlepiej "w ruchu". 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, ASURA napisał:

Swoje lepsze własne słuchawki zrobiłem z dwóch mikrofonów MDU-23 chyba? Kurcze jak to grało ale basu ni w ząb jak z tymi Faitalami. Później po latach tak genialne ale bez basu miałem Sansui SS-100 THD w nich poniżej 0,03% Do dziś żadne kolumny tak czysto nie zagrają i dlatego dawałem radę 😉 

chodzi o to , że nie lubię mieć niczego na uszach a w uchu tym bardziej

jedyne sluchawki jakie w miarę dobrze się ułożyły to byly jakieś stare tonsile u kumpla ale nie pamiętam modelu wiem ,że moje duże małżowiny miały jeszcze luz 🙂

1 minutę temu, przemak napisał:

Takie nagrania w ogóle nie są kompatybilne z niczym, bo uwzględniają średnią małżowinę - bo jakąś muszą. To jest bardzo duże uśrednienie, stąd efekty są bardzo nieprzewidywalne i z tego powodu u każdego inne. Sztuczna głową tego nie umie, albo powiedzmy umie w minimalnym niesłyszalnym stopniu (ona ma małe uszka i nie do tego służy). W dodatku trochę muszą zakładać dobrą wolę słuchacza, bo głębiej odwołują się do pamięci słuchowej. Lewo-prawo-środek każdy się oszuka, chociaż w środku nie ma głośnika jak nie zatyka ucha i nie kręci głową), ale góra dół tak w przybliżeniu i w sumie najlepiej "w ruchu". 

Tych sztucznych głów było masę odmian, źle wspominam Neumanna KU100 a o dziwo nie profesjonalne słuchawko mikrofony JVC nazwy modelu nie pamiętam bardzo dobrze to robiły

8 minut temu, slawek.xm napisał:

chodzi o to , że nie lubię mieć niczego na uszach a w uchu tym bardziej

jedyne sluchawki jakie w miarę dobrze się ułożyły to byly jakieś stare tonsile u kumpla ale nie pamiętam modelu wiem ,że moje duże małżowiny miały jeszcze luz 🙂

Fajnie chłodziły Tonsil SN-60 które też miałem z specjalnym płynem w poduszkach

Ale po nich AKG K300 w wersji MONITOR odjechały brzmieniem daleko do przodu mimo że ciutkę muliły a po jakimś czasie zawieszenie resora rozsypało się w pył i d4

Bardzo je lubiłem wtedy (za komuny jeszcze) K1000 z kulawym basem nie dorobiłem się wtedy oglądałem je w gablocie na wystawie wzornictwa austryjackiego przemysłu

Edytowane przez ASURA

2 minuty temu, ASURA napisał:

Tych sztucznych głów było masę odmian, źle wspominam Neumanna KU100 a o dziwo nie profesjonalne słuchawko mikrofony JVC nazwy modelu nie pamiętam bardzo dobrze to robiły

W zasadzie liczy się tylko Neumann. Jak ktoś sobie mikrofony wsadzi do swoich uszu, to lokalizację góra-dół będzie miał super, ale tylko on. Te nagrania robione są procesorem, qsound albo Roland RSS. 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi