Skocz do zawartości
IGNORED

Faital-3WC-15 - scena?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

do szanownych użytkowników Faital-3WC-15 , czy scena jest słuszna w tym zestawie? Jak jest z lokalizacją , przestrzenią? 

Jestem tuż przed zamówieniem kitu i byłbym wdzięczny za opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/156973-faital-3wc-15-scena/
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, tutka napisał:

Witam serdecznie,

do szanownych użytkowników Faital-3WC-15 , czy scena jest słuszna w tym zestawie? Jak jest z lokalizacją , przestrzenią? 

Jestem tuż przed zamówieniem kitu i byłbym wdzięczny za opinie.

pewnie to my poprosimy Ciebie o wrażenia a póki co przeczytaj relacje tych ktorzy juz zbudowali ten projekt

np Gavin kupil kolumny bezposrednio od Gravesena

""I recently had the chance to purchase a pair of Faital 3WC-15 directly from Troels.  The woodwork and craftmanship was impeccable.  I have been trying to simplify my speaker setup, moving from a 6 channel DSP controlled actively powered speaker, to a simple two way.  What was immediately apparent to me is the resolving power of the 3WC-15, it was more detailed than my other speakers - this shows that a traditional well specified and designed crossover can 'get out of the way'.  I no longer think there is much argument between a traditional crossover or DSP, both can work well.

I tried the speaker with an EAR861, which sounded good, but the soundstage opened up significantly when driving it with a Purifi 1ET400A amplifier (set to low gain).  I really recommend this combination.  The soundstage is relatively wide for a speaker of this design, but somewhat narrow vertically.  I had wondered if this is due to baffle diffraction because of the mid-woofer being located so close to the top of the speaker enclosure.  Perhaps extending the top of a cabinet a little may provide some extra soundstage height.

I also tried these 3WC-15 against a pair of Wilson Watt/Puppys, they had a wider soundstage, but I preferred the Troels 3WC-15 as it was more more open, natural and dynamic.  Tonal quality on the 3WC-15 is extremely good.

No dobrze, już poczytałem opisy wykonawców zagranicznych...powinno być ok. 🙂

Zobaczymy, woofery już przyjechały, poczekam na resztę i coś wyskrobię. Ja jednak robię ze szmacianym wysokotonowym.

11 godzin temu, tutka napisał:

Witam serdecznie,

Jeżeli zestaw audio gra poprawnie nie "sra" dźwiękiem i nie kaleczy mózgu nie ma nic takiego jak scena,przestrzeń i absolutnie żaden dźwięk nie jest lokalizowany w głąb nawet o 0,1mm.

Gdy zaś sprzęt wytwarza  sceny czy inne nierzeczywiste efekty przestrzenne lepiej się go pozbyć dla własnego zdrowia. 

Acccuphase 

29 minutes ago, krzysieks_2007 said:

Jeżeli zestaw audio gra poprawnie nie "sra" dźwiękiem i nie kaleczy mózgu nie ma nic takiego jak scena,przestrzeń i absolutnie żaden dźwięk nie jest lokalizowany w głąb nawet o 0,1mm.

Gdy zaś sprzęt wytwarza  sceny czy inne nierzeczywiste efekty przestrzenne lepiej się go pozbyć dla własnego zdrowia. 

A co to ma do mojego pytania? Tyle to wiem, dlatego pytam o stereo z tego zestawu.

Ale, jak napisalem, poczytałem już gdzie indziej. Opiszę też swoje uwagi jak zrobię zestaw.

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, tutka napisał:

No dobrze, już poczytałem opisy wykonawców zagranicznych...powinno być ok. 🙂

Zobaczymy, woofery już przyjechały, poczekam na resztę i coś wyskrobię. Ja jednak robię ze szmacianym wysokotonowym.

pamiętaj tylko , że trzeba trzymac się wręcz drobiazgowo instrukcji wykonania projektu , absolutnie żadnej inwencji własnej

każdy wymiar , rozmieszczenie , tlumienie i zwrotnica muszą być zgodne z projektem

tylko wtedy masz szansę nie popełnić błędu

3 godziny temu, krzysieks_2007 napisał:

nie ma nic takiego jak scena,przestrzeń i absolutnie żaden dźwięk nie jest lokalizowany w głąb nawet o 0,1mm.

Ciekawe, ale nieprawdziwe 😉

nagrywamy.com

W dniu 5.11.2021 o 07:41, krzysieks_2007 napisał:

No pacz Pan! To wszystkie inżyniery dźwięku, co to miksujom masterujom, to jakie głupie som. Sie chłopaki nocami gałkami nakrencom żeby ostatnie soki z nagrania wydusić a tu się okazuje że cała ich robota na marne, bo sprzęt ma te wszystkie ich wysiłki zniwelować 😉

14 godzin temu, jurek1 napisał:

No pacz Pan! To wszystkie inżyniery dźwięku, co to miksujom masterujom, to jakie głupie som. Sie chłopaki nocami gałkami nakrencom żeby ostatnie soki z nagrania wydusić a tu się okazuje że cała ich robota na marne, bo sprzęt ma te wszystkie ich wysiłki zniwelować 😉

tworzenie efektów i pierdziawek pseudo-stereo

to nie stereofonia

tylko złudny dzwięk 

czysta machlojka

chcesz stereofoni???? 

W dniu 5.11.2021 o 14:51, tutka napisał:

Scena powinna być wiernie odtworzona i tyle.

zgoda 

ale kto będzie rozstawiał dwa m ikrofony i zgrywał scene?

a i wyda ci ją na CD ?

chyba że David Chesky's 

l porządnie zgrany koncert

ps.

w nagraniach studyjnych to chyba słuchanie pomieszczeń ,a nie sceny

Edytowane przez by-2006
1 hour ago, by-2006 said:

tworzenie efektów i pierdziawek pseudo-stereo

to nie stereofonia

tylko złudny dzwięk 

czysta machlojka

chcesz stereofoni???? 

zgoda 

ale kto będzie rozstawiał dwa m ikrofony i zgrywał scene?

a i wyda ci ją na CD ?

chyba że David Chesky's 

l porządnie zgrany koncert

ps.

w nagraniach studyjnych to chyba słuchanie pomieszczeń ,a nie sceny

No i co się czepiasz, nie łapiesz o co chodzi tak?

Ciekawe, że na zagranicznych forach jest kultura, a Polacy tylko  chcą się kłócić i skakać do gardeł najlepiej , jak już znajdą zaczepkę...niekoniecznie odnosi się to tylko do by-2006, napisałem ogólnie.

Każdy wie o co chodzi ale zamiast pomóc to bzdury wypisuje i podjudza jeden drugiego...

Coś mi to przypomina 🙂

15 minut temu, tutka napisał:

No i co się czepiasz, nie łapiesz o co chodzi tak?

Ciekawe, że na zagranicznych forach jest kultura, a Polacy tylko  chcą się kłócić i skakać do gardeł najlepiej , jak już znajdą zaczepkę...niekoniecznie odnosi się to tylko do by-2006, napisałem ogólnie.

Każdy wie o co chodzi ale zamiast pomóc to bzdury wypisuje i podjudza jeden drugiego...

Coś mi to przypomina 🙂

??????

czy chcesz mi zabronić wypowiedzi?

wróć do rzeczywistości 😃

głowne pytanie to z jakiego materiału muzycznego?

każda nawet najgorsza recenzja  zaczyna się od opisu jaki materiał uzyto do oceny

lub pytanie jak sprawdza się na scenie?

Edytowane przez by-2006
4 minutes ago, by-2006 said:

głowne pytanie to z jakiego materiału muzycznego?

każda nawet najgorsza recenzja  zaczyna się od opisu jaki materiał uzyto do oceny

Słuchałeś tych kolumn?

9 minut temu, tutka napisał:

Słuchałeś tych kolumn?

oczywiście że nie 

ale znam kogoś kto się z tym męczy😃ł

ale stać cię na eksperymenty

to kto bogatemu zabroni

pozd.

Edytowane przez by-2006
6 minut temu, daris666 napisał:

Jedno jest pewne, jak dobrze zestrojone to górę będą miały bardzo dobrą.

FAITAL PRO 15PR400

głośnik FREE AIR

zawsze można kolumny przerobić na kombo do gitary basowej

to ma zaletę następną

5 minut temu, daris666 napisał:

Bym się w to nie pchał chyba, że @tutka słuchał i się podoba. 

Wiesz to ma 100 db SPL jako FRE AIR !!! to w skrzyni ??? uuuuuuuu

chyba że z 50 kilo wytłumienia w kolumnie będzie

a ile ma górka w tym projekcie ?

Edytowane przez by-2006
W dniu 6.11.2021 o 08:41, jurek1 napisał:

Prawidłowa elektronika z kolumnami zbudowanymi i ustawionymi zgodnie ze sztuką nie generuje żadnych efektów 3d.

Dźwięk rozciąga się od jednej kolumny do drugiej i nigdy nie jest lokalizowany w głąb lub na zewnątrz poza kolumny. 

Nie mam zamiaru licytować kto większe hi endy słyszał bo te pierdziawki które nocami klicicie to totalne zaprzeczenie dźwięku

A wytłumaczyć wam cokolwiek bardziej zgodnego z rzeczywistością niż wasze bagienko to jakby zabić matkę i brak kultury. Śmiać się chce inżyniery i majstry🙂

Nie da się stworzyć niczego wartosciowego przyjmując za wiedzę błędne interpretacje. 

W dniu 5.11.2021 o 11:35, przemak napisał:

Ciekawe, ale nieprawdziwe 😉

Nie. 

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

@krzysieks_2007

Należało by odrobić lekcje i nawet nie dając wiary tym testom przyjąć do wiadomości,

że już od wielu lat istnieją nawet płyty jak ta sprzed 30 z górką lat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jest pewna grupa sprzętów ( wyobraź sobie, że i w DIY ) która pewne cechy przestrzeni

zawarte na tej płycie pokazać potrafi, wychodząc poza linię zawartą pomiędzy kolumnami.

Mam też świadomość pewnych "światów równoległych" które nie tylko w takie cuda

nie wierzą, ale spore grupy nie mają też zaufania do szczepionek, kleru, UE, czy innych ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 minutes ago, krzysieks_2007 said:

Prawidłowa elektronika z kolumnami zbudowanymi i ustawionymi zgodnie ze sztuką nie generuje żadnych efektów 3d.

Dźwięk rozciąga się od jednej kolumny do drugiej i nigdy nie jest lokalizowany w głąb lub na zewnątrz poza kolumny. 

Nie mam zamiaru licytować kto większe hi endy słyszał bo te pierdziawki które nocami klicicie to totalne zaprzeczenie dźwięku

A wytłumaczyć wam cokolwiek bardziej zgodnego z rzeczywistością niż wasze bagienko to jakby zabić matkę i brak kultury. Śmiać się chce inżyniery i majstry🙂

Nie da się stworzyć niczego wartosciowego przyjmując za wiedzę błędne interpretacje. 

Nie. 

Większość tutaj "specjalystów" tego nie rozumie, dlatego gdybają, najwyraźniej muszę się sam przekonać
co prezentuje ten projekt Troelsa, liczyłem, że wypowie się jakiś użytkownik tych kolumn, ale sam widzisz, co się dzieje.

Ponieważ gość już trochę się wyćwiczył, to można mu trochę zaufać w kwestii profesjonalizmu. Wysoka efektywność tutaj jest atutem, będą pracować w niewielkim wychyleniu,  może nie będzie efektów specjalnych tylko bardziej realistyczny przekaz.  Dynamika jest tu ważna. Pomieszczenie mam całkiem nieźle przystosowane akustycznie więc nic tylko , poskładać, odpalić i olać gdybaczy. 

Ach, dodam, co ważne, że mimo wszystko to tani sprzęt, więc nie spodziewam się Hi-endu...bo za chwilę będę skrytykowany za nieodpowiedni poziom systemu 🙂

To mój sprzęt jest popsuty, może i lepiej 🙂 w dobrym sprzęcie kolumny znikają jak źródło dźwięku i właśnie tworzy się ta mityczna scena z plamami. Na serio, o czym Wy tu dyskutujecie, masakra..... 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

54 minuty temu, krzysieks_2007 napisał:

Oczywiście że tak, na szczęście. To materiał jest tak przygotowany, żeby te efekty u większości słuchaczy wystąpiły. 

54 minuty temu, krzysieks_2007 napisał:

To jest niestety oczywista nieprawda, łatwa do udowodnienia. "Na zewnątrz poza kolumny" to już w ogóle żaden problem, "w głąb" niewiele większy. 

Problem w tym, że niektóre badziewne zestawy głośnikowe na skutek swojej charakterystyki fazowej potrafią to co jest nagrane skaszanić, za to dołożyć swoje. Jednak w obu przypadkach to słychać. 

nagrywamy.com

I żaden qsound do tego nie potrzebny.... Chociaż tam efekt jest sporo większy bo tak ma być... 

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

38 minut temu, daris666 napisał:

To mój sprzęt jest popsuty, może i lepiej 🙂 w dobrym sprzęcie kolumny znikają jak źródło dźwięku i właśnie tworzy się ta mityczna scena z plamami. Na serio, o czym Wy tu dyskutujecie, masakra..... 

Scena jest rozumiana jako rozmieszczenie źródeł jak na prawdziwej scenie muzycznej czyli od lewa do prawa i w głąb.

Plamy o których mówisz nazywa się też holografią i jest to rodzaj interpretacji mózg całkowicie różny i wywołany innymi czynnikami niż tzw. scena. 

34 minuty temu, przemak napisał:

Oczywiście że tak, na szczęście. To materiał jest tak przygotowany, żeby te efekty u większości słuchaczy wystąpiły. 

To jest niestety oczywista nieprawda, łatwa do udowodnienia. "Na zewnątrz poza kolumny" to już w ogóle żaden problem, "w głąb" niewiele większy. 

Problem w tym, że niektóre badziewne zestawy głośnikowe na skutek swojej charakterystyki fazowej potrafią to co jest nagrane skaszanić, za to dołożyć swoje. Jednak w obu przypadkach to słychać. 

Wiem o czym piszesz i znam ten rodzaj grania i rodzaj sprzętu. Uważam go za gorszy, pozbawiony najważniejszych pierwiastków wzamian są złudne wrażenia. 

Co do badziewnych głośników. Badziewne głośniki dodając od siebie w akompaniamencie badziewnego sprzętu elektronicznego tworzą te nierzeczywiste efekty. Więc jest całkowicie odwrotnie niż piszesz. 

Posiadam na własność pary kolumn gdzie fabrycznie sparowano sekcje głośników pod kątem zgodności fazowej. Mam również w domu sporo pieców, źródeł które są skonstruowane tak by osiągną zgodność faz i jednakowość obu kanałów. 

Na żadnym z tych sprzętów nie występuje nic więcej poza holografią. 

Godzinę temu, audioburak napisał:

@krzysieks_2007

Należało by odrobić lekcje i nawet nie dając wiary tym testom przyjąć do wiadomości,

że już od wielu lat istnieją nawet płyty jak ta sprzed 30 z górką lat:

Ukryta Zawartość

Posiadam kilka wyjątkowych wydań którym można zaufać i użyć jako narzędzia. Nie czytam poglądów innych, mam na własność płyty z wysokiej półki i swoje doświadczenia w ich temacie. 

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

• Pokaż nowe odpowiedzi