Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Subwoofera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Przyszedł czas na wymianę suba w moim salonie. Oglądałem wczoraj z żoną Interstellar i natchnęło mnie, a żona nie stawiała większego oporu (czytaj jedyna okazja by bez kłótni kupić suba:P), by coś zmienić z brzmieniem w salonie. Początkowo myślałem, że się uporałem z dudnieniem, o czym pisałem tutaj 

, ale okazuje się, że jednak nie. Poza tym apetyt rośnie w miarę jedzenia itd.

Budżet - ok. 3000PLN

pomieszczenie jest podlinkowane ze zdjęciem w cytowanym poście więc nie będę się powtarzał, preferencje również

Z moich skromnych obserwacji wychodzi, a wierzcie sub latał po pokoju już wiele razy w różne miejsca i dalej lipa, że najbardziej odpowiednia byłaby konstrukcja zamknięta. Obecnie mam konstrukcję br z wylotem do przodu. Zastanawia mnie jeszcze kwestia pasywnej membrany, ale nie mam z nią doświadczeń.

Sub najchętniej ustawiłbym tak jak jest teraz, a więc między szafką tv, a prawym frontem. Niestety odległość od wylotu br do początku kanapy (narożnik) to 75 cm. Jakbym ustawił to między szafką a lewym frontem to będzie 140cm. Mam możliwość ustawienia zarówno z lewej jak i z prawej strony. Od razu piszę, wiem dual sub byłby najlepszy, ale na ten moment fundusze i Pani Żona...... Kiedyś owszem, jak jej się spodoba, co nie jest takie oczywiste:P to kiedyś może znów mi się uda nie słyszeć brzęczenia typu po co ci to? Nevermind.

Najlepszy byłby odsłuch u mnie w domu i wypożyczenie.

Moje pierwsze typy:

Rel HT 1003 lub 1205, ale ten drugi już trochę ponad budżet - zaczyna się:D

SVS SB 1000 Pro

Elac 3010 (pasywna membrana i "ujście" z niej do tyłu z podstawy

Od razu mówię, że Klipscha killera i jemu podobnych "efekciarzy" nie chcę. Będzie to samo co teraz tylko 50* mocniej, a tego Żona nie zniesie. Ona lubi jak jest cicho, ale w punkt. Ogólnie oglądamy dość cicho, bo sąsiedzi, dzieci na górze itd, a teraz niesie się bardziej na piętro całe dudnienie, niż w miejscu odsłuchu i to mnie najbardziej irytuje.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, podpowiedzi, wyceny itd. Oczywiście mogę podjechać odsłuchać gdzieś na południu kraju, bo tam się poruszam, ale raczej bez sprawdzenia u siebie w salonie nie ma to większego sensu.

Jeszcze dodam, że musi być czarny, względnie biały i wymiary nie większe nić 35-40cm szerokości, głębokość i wysokość nawet do 50cm się zmieszczą;-)

Edytowane przez rexpl
https://www.audiostereo.pl/topic/157036-wymiana-subwoofera/

Oczywiście w Twoim przypadku lepiej konstrukcja zamknięta. Najlepiej wybrać te wyższe modele co pisałeś. Rel Ht 1205. Ten podejżewam można by było zejść do 3500 może 3400zł. Albo Svs sb2000 pro. Ale tu będzie bardziej 3900zł około. Ten Rel wydaje się dobrą propozycją. Ale ja jego nigdy nie słyszałem. Wiem, że jest chwalony. A i wygląd też spoko.

Rel ma słabe zejście, Interstellar i ta scenka gdzie w czarną dziurę wlatywali to powyżej jego możliwości - niewiele tam słychać poza trzepotaniem membrany. Tyle pieniędzy na jego zakup do kina nie ma sensu moim zdaniem, co innego do muzyki. Nt Klipscha z linii SPL złego słowa powiedzieć nie można - w kontekście kina a nawet do muzyki - zwłaszcza porównując do tego pierdziadła jakie teraz posiadasz. Na jego tle nawet najmniejszy Rel będzie tytanem głębi basu, choć nie będziesz świadony ile pasma na dole tracisz. 

Marka: Onkyo
Model: SKW 558
Rodzaj: aktywny w otwartej konstrukcji
Moc znamionowa RMS: 80 W
Rozmiar głośnika: 16 cm - 6,5"
Waga: 8 kg

No właśnie. Przy tym subie Onkyo co mam teraz to w czarnej dziurze byłem zanim się Cooper do niej zbliżył;-) Coś tam trzepotało, coś dudniło, ale o efekcie zapomnij. Niewielka różnica przed dotarciem jak i w trakcie. Starty silników też tyle co trochę huku i nic więcej. O uderzeniu nie ma mowy.

Zależy mi też na tym, aby jak piszesz don111, nie tracić czegoś, czego dziś nie doświadczam, a mógłbym.

Dziś sobie radzę poprzez ustawienie frontów jako large i bypass w ustawieniach ampka, aby znaczna część basu szła z frontów (Pearl 25), a tylko to czego Perły "nie wezmą" szło do suba. Efekt jak powyżej.

Naczytałem się już trochę, wszystkie możliwe dostępne testy o Relach HT 1003 i 1205 (dużo tego nie ma), o ich "brumieniu" itd. Podobnie o SVS SB 1000/2000 i tutaj chyba bardziej się skłaniam, ale wciąż mam pewne ale - nie słuchałem tego w domu.

Jeszcze mi chodzą po głowie Velodyny, ale w nich nie mam zbytniego rozeznania.

Elac Debut u mojego kuzyna fajnie się zgrywa z Miragami w muzyce, ale on praktycznie nie ogląda filmów, także jemu pasuje takie coś.

Chyba mało testowany u nas w kraju, fajny model Focal Chora SUB 600

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Zobacz sobie jeszcze Martin Logan Dynamo. Ja mam model  700 i w 16 m2 jestem zadowolony. Oddechu Ci  nie wstrzyma, ale jak na moje potrzeby jest w zupełności wystarczający. Nadaje się też do stereo. Niedawno były poniżej 2 tyś, teraz niestety drożej.

Wypożycz svs sb1000pro , apka dsp robi różnicę szczególnie jak Ci wzbudzi się pomieszczenie 😉 do 25m^2 spokojnie powinien dać radę

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Panowie dzięki wielkie za podpowiedzi. Sprawdziłem każdą propozycję, poczytałem i najbardziej jednak skłaniam się ku propozycji ostatniego kolegi:

@DeviLeq nie ukrywam w to celuję;-)

Docelowo pewnie będzie można drugi taki sam kiedyś dać i po sprawie będzie jakby jednak brakowało.

To pozostało mi teraz się odezwać do kogoś z branży i zobaczyć jak to się sprawuje u mnie w salonie:)

Dzięki za wszelkie porady, dam znać jak już będzie temat ogarnięty i jakie wrażenia.

Ktoś miałby dla mnie jakąś propozycję odnośnie SVS SB1000 Pro?

sub120-Hz-front80-Hz-na-korekty-PEW-5-43
tutaj masz std ustawienie vs zabawa z equalizerem oraz dodaniu 0,5m odległości w ampli KD 😉 będzie lepszy mikrofon i czas to się lepiej wyrówna ale już jest przyjemnie słuchać
Przy room gain jest większy spadek poniżej 20Hz dlatego wolałem ręcznie się pobawić REWem - efekt nie ma dudnienia , a i w większej części pomieszczenia słychać bas.
Polecam zamówić z gumkami , bo seryjne kolce to jakaś kpina z wyglądu 😄 odezwij się do @Q21

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio