Skocz do zawartości
IGNORED

Niszczę nowe Audio Physic Classic 5 - modyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, lete napisał:

Ale niech sobie to pogra parę dni. Zobaczymy, jak się dobrze wygrzeje. Góra jeszcze wtedy trochę "siądzie". Powinno być OK.

Góry akurat będziesz miał finalnie więcej.

8 minut temu, lete napisał:

A tak wygląda SPL dla obu kolumn, już po wymianie zwrotnic. Z grubsza przebieg ten sam - miejscami nawet linie "nakładają" się, co w warunkach pokojowych jest raczej dobrym wynikiem.

Nawet w nie domowych warunkach dobrze , było kilka testów w AUDIO z porównaniem parowania kolumn , oj niektóre były znacznie gorsze , 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, hudykot napisał:

A jest taka możliwość, by zainstalować w kolumnach obie zwrotnice na raz? Stara i nowa w obu. Dolutowac jakiś przelacznik, wyprowadzić przez BR, by raz jedna była grana raz druga. Szybka zmiana aby posłuchać drugiej, no i grają obie na raz. 

Robił ktoś tak kiedyś?

Dosyc proste do zrobienia. Zwrotki na podlodze, z kolumn wyprowadzenie dodatkowych przewodow (np. poprzez BR) do przelacznikow A/B - sztuk 2x3. I pewnie tak niektorzy robia, bawiac sie powazniej w strojenie.

tak się robi 🙂 .  np ja nawet nie chowam zwrotnic do kolumn mam ''skrzynki elektryczne'' 15x20cm   za kolumnami jak wykombinuje nowy pomysł nie muszę rozkręcać kolumn , dla większej szybkości działania 🙂 sa podłączone na  gniazda speakon , normalnie hardkorowy DIY 

1 godzinę temu, jarekb napisał:

tak się robi 🙂 .  np ja nawet nie chowam zwrotnic do kolumn mam ''skrzynki elektryczne'' 15x20cm   za kolumnami jak wykombinuje nowy pomysł nie muszę rozkręcać kolumn , dla większej szybkości działania 🙂 sa podłączone na  gniazda speakon , normalnie hardkorowy DIY 

Tylko taka forma ma sens dla kogoś kto często coś zmienia w zwrotnicach. Odkręcanie śrub i wyciąganie driverów dziesiątki razy to proszenie się o kłopoty.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tak sobie slucham i... chyba nie do konca jestem zadowolony z Supreme na gorze... Co prawda, scena jest ogromna... Poszerzyla sie na tyle, ze na poczatku myslalem, ze jest "mydlo" na srodku, ale soczewkowanie diametralnie poprawilo skierowanie kolumn wprost na miejsce odsluchu. Wczesniej staly na wprost i scena (na oryginalnych zwrotkach) byla skupiona, ale graly przede wszystkim miedzy kolumnami i tylko troche na boki.

Poki co, najwieksze obiekcje mam do barwy srednicy, a szczegolnie gitar elektrycznych - stracily cieplo i nasycenie, brzmia teraz troche ostro, surowo, zeby nie powiedziec - malo komfortowo sie slucha solowek, dzwiek troche zbyt agresywny.

Ale poza tym, bas jest referencyjny, patrzac na tak male paczki i drivery - nie mam tu uwag.

No ale... brzmienie zrobilo sie troche "wyczynowe" i gdzies uciekl "lampowy czar", ktory byl na "zmulonych" nieco zwrotnicach w oryginale.

Kolejna obserwacja. Dzwiek sie cofnal za kolumny i teraz gra "na luku" - od lewej, srodek cofniety, na prawo. Wczesniej byl bardziej wypchany do przodu, co chyba preferuje osobiscie.

Podsumowujac, wygrzewam, acz wstepnie mysle, aby na gore zamiast Supreme, wlutowac ClarityCAP MR - podobno Audio Physic stosuje ClarityCAP CMR w wyzszych modelach, wiec cos mogloby byc na rzeczy.

Ps. Supreme chyba troche sie "zestarzal" (oczekiwania byly przesadzone vs realia) w moich uszach, po 3 latach suchania Jantzen Alumen.

Edytowane przez lete
Gość

(Konto usunięte)

grałem na Supreme z kilkoma róznymi głosnikami wysokotonowymi w róznych ukladach

dlatego po raz kolejny przkonuje sie ,ze 

"There are more things in heaven and earth, (...), than are dreamt of in your philosophy"

W.S.

Zmieniłeś wszystkie elementy zwrotnicy na nowe, daj czas im pograć.

Twoje kolumny były strojone na budżetowych elementach, siła rzeczy będą grały inaczej, ale który element wplywa na "wyczynowe" granie to pytanie otwarte.

3 godziny temu, lete napisał:

Dzwiek sie cofnal za kolumny

Całe życie, słuchając referencyjnych systemów na różnych prezentacjach zazdrościłem tego wrażenia grania 3D, gdzie instrumenty nie są prezentowane wyłącznie w jednej linii, ale są tez drugie i trzecie plany 😉

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

grałem na Supreme z kilkoma róznymi głosnikami wysokotonowymi w róznych ukladach

dlatego po raz kolejny przkonuje sie ,ze 

"There are more things in heaven and earth, (...), than are dreamt of in your philosophy"

W.S.

Rozumiem, że mimo wszystko, Supreme Ci nie podszedł?

Edytowane przez lete
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, lete napisał:

Rozumiem, że mimo wszystko, supreme Ci nie podszedł?

jest ok  jeden z lepszych kondensatorów w kategorii cena- jakość

posluchaj ze dwa razy tego samego znanego już Ci utworu , zmień zwrotnice na oryginalne i posluchaj ponownie potem opisz wrażenia ponownie

głównie dlatego , że sposób budowania sceny stereo nie zależy od  kondensatora

13 minut temu, slawek.xm napisał:

jest ok  jeden z lepszych kondensatorów w kategorii cena- jakość

Kiedyś bardzo mi się podobał, bo lubiłem prezentację trochę "za" zestawami. Ten kondziołek cofa jednak trochę wszystko do tyłu, co sprawia wrażenie dobrej głębi, ale... traci na tym nieco "obecność" wokali. Przynajmniej, jeżeli wymienia się jedynie elementy 1:1 w zestrojonej wcześniej kolumnie pod kondy nieco inaczej grające (bardziej na przód).

W dniu 4.12.2021 o 18:34, slawek.xm napisał:

jeśli daleś elementy o takiej samej wartości jak w starej zworce to nie popsuleś

możesz jeszcze zmienić polaryzację przewodow na jednym z głośników i zrobic pomiar

jeden w tej polaryzacji drugi po zmianie polaryzacji w tych samych warunkach na jednym wykresie, zobaczymy wtedy jak wygląda w przybliżeniu zgranie obu głosników

Tak wygląda pomiar jednej kolumny z prawidłową polaryzacją, a drugiej - z odwróconą. Jaki wniosek? Dziś nagrywam ze zaktualizowaną wersją REW oraz przy nieco innym ustawieniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lete
37 minut temu, lete napisał:

Tak wygląda pomiar jednej kolumny z prawidłową polaryzacją, a drugiej - z odwróconą. Jaki wniosek? Dziś nagrywam ze zaktualizowaną wersją REW oraz przy nieco innym ustawieniu.

Ukryta Zawartość

Gdzie ten z odwróconą , powinna być widoczna spora dolina na podziale ? 

Ja sobie dzisiaj przy niedzieli dłubałem ''na głupka'' , 

odwrócona.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, jarekb napisał:

Gdzie ten z odwróconą , powinna być widoczna spora dolina na podziale ? 

Niebieski - odwrotnie, zielony - standardowo. To mozliwe?

Teraz, lete napisał:

Niebieski - odwrotnie, zielony - standardowo. To mozliwe?

Nie bardzo , dla tego zapytałem , ja wkleiłem dwa ''rodzaje'' 

''odwracałeś'' całą kolumnę ?? , odwraca się tylko jeden głośnik np wysokotonowy podłączenie za elementami zwrotnicy zamieniasz plus z minus lub minus  na plus 

2 minuty temu, przemak napisał:

Całe kolumny odwrócił, to skąd ma być różnica 😉

wyprzedziłeś pytanie 🙂 

Edytowane przez jarekb
3 godziny temu, lete napisał:

Rozumiem, że mimo wszystko, Supreme Ci nie podszedł?

Żeby w ogóle brać się za ocenę Supreme to trzeba je bardzo, bardzo dłuuuugo "grzać". Nie wiem czy wystarczy ci cierpliwości 😉 I do tego, chyba co jest nawet gorsze są bardzo zmienne w trakcie tego procesu zanim osiągną stabilność.

Innych tak wrednych nie znam 🙂

Edytowane przez rafa

24 minuty temu, rafa napisał:

Żeby w ogóle brać się za ocenę Supreme to trzeba je bardzo, bardzo dłuuuugo "grzać". Nie wiem czy wystarczy ci cierpliwości 😉 I do tego, chyba co jest nawet gorsze są bardzo zmienne w trakcie tego procesu zanim osiągną stabilność.

Innych tak wrednych nie znam 🙂

Poczekam spokojnie. Moje kondy sa z drugiej reki, bo niestety - obecnie sa takie niedobory, ze podobno 3,3uF bedzie w styczniu lub lutym...

Zakladam, ze uzywany kond formuje sie praktycznie tak samo, jak nowy - po zmianie ukladu w ktorym gra... Zgadza sie?

37 minut temu, jarekb napisał:

''odwracałeś'' całą kolumnę ?? , odwraca się tylko jeden głośnik np wysokotonowy podłączenie za elementami zwrotnicy zamieniasz plus z minus lub minus  na plus 

wyprzedziłeś pytanie 🙂 

No tak, tylko na gniazdach 😄

Jutro moze tweeter przelutuje. Nie bede zwrotek wyciagal. 

Eksperyment ma na celu ocene stereofonii, jak zakladam? Jezeli bedzie na podziale "dolina", to...? 🙂

możesz też przy niskotonowym nie ma znaczenia , z wysokotonowym trzeba uważać bo możesz po kilku razach ''wysmażyć'' konektory z głośnika ,  

Godzinę temu, lete napisał:

Eksperyment ma na celu ocene stereofonii, jak zakladam? Jezeli bedzie na podziale "dolina", to...? 🙂

Jak będzie dolina to znaczy, że głośniki są zgrane fazowo. Zgranie fazowe ma głównie pozytywny wpływ na budowanie przestrzeni, separację dźwięków i "znikanie" kolumn z pomieszczenia. Ale raczej AP nie powinno mieć z tym problemu😉

Edytowane przez Prewwit
Gość

(Konto usunięte)
50 minut temu, Prewwit napisał:

Ale raczej AP nie powinno mieć z tym problemu😉

wszystko jest możliwe

ale wykres charakterystyki dwóch zgranych głośników w fazie , a potem w przciwfazie powinien być bardzo wyraźny

obraz.thumb.png.4ae0f909881fc3f13ef854b5fe4d8e32.png

niebieski to wypadkowa charakterystyka poprawie zgranych głośników

czerwony to charakterystyka ze zmianą polaryzacji przewodów na tweeterze

dołek w punkcie podziału może być głębszy lub płytszy ale zawsze charakterystyka czerwona musi być poniżej charakterystyki niebieskiej

wtedy wiadomo ,że dla danej osi pomiaru głośniki sa zgrane dobrze

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, lete napisał:

Eksperyment ma na celu ocene stereofonii, jak zakladam? Jezeli bedzie na podziale "dolina", to...?

to będzie znaczyć , że zgranie fazy akustycznej dla obydwu filtrowanych glośników jest przynajmniej poprawne

a skoro nie zmieniałeś pojemności i indukcyjności elementow to zobaczymy jak do problemu poprawnej konstrukcji kolumn podchodzą konstruktorzy APh.

i to myślę byloby najciekawsze dla wszystkich

sposób w jaki kolumny prezentują scenę stereo zależy od wielu czynników

głownie sposobu filtrowania , rzędów filtrów , punktu podziału , zakresu wspolnego odtwarzania pasma , dobrago zgrania fazy akustycznej ,odpowiedniej pozycji odsluchowej względem osi konstrukcji kolumny , samego ustawienia kolumn, akustyki pomieszczenia, wreszcie od jakości samych przetworników.

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, lete napisał:

Jutro moze tweeter przelutuje. Nie bede zwrotek wyciagal

jesli juz będzisz robił pomiar to dla swojej własnej nauki zrób wykresy takie jak pokazałem na wklejce mojego pomiaru czyli w tych samych warunkach pomiar w fazie i wprzeciwfazie

najgłebszy dolek jest zawsze w osi konstrukcji kolumny dlatego warto zrobic przynajmniej dwie kombinacje pomiaru

w osi tweetera

i w osi pomiędzy tweeterem a midwooferem

w ten sposób będziesz wiedział na jakiej osi konstruktor zaprojektował  najlepszy odsluch

10 godzin temu, lete napisał:

Zakladam, ze uzywany kond formuje sie praktycznie tak samo, jak nowy - po zmianie ukladu w ktorym gra... Zgadza sie?

To w tym wypadku powinno byc duzo szybciej. Chyba ze lezal w pudle nie uzywany miesiacami/latami.

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

jesli juz będzisz robił pomiar to dla swojej własnej nauki zrób wykresy takie jak pokazałem na wklejce mojego pomiaru czyli w tych samych warunkach pomiar w fazie i wprzeciwfazie

najgłebszy dolek jest zawsze w osi konstrukcji kolumny dlatego warto zrobic przynajmniej dwie kombinacje pomiaru

w osi tweetera

i w osi pomiędzy tweeterem a midwooferem

w ten sposób będziesz wiedział na jakiej osi konstruktor zaprojektował  najlepszy odsluch

Czyli precyzując, zanim zacznę roz/lutowywać:

1. Mierzę kolumnę lewą - standardowo (w fazie) - i na wysokości tweetera oraz pomiędzy tweeterem-wooferem.

2. Mierzę kolumnę prawą - z "odwróconym" tweeterem (w przeciwfazie) - zarówno na wysokości tweetera, jak i pomiędzy tweeterem-wooferem.

Mam wtedy 2 pary pomiarów - na wysokości tweetera i na wysokości pomiędzy tweeterem-wooferem.

Right?

17 minut temu, lete napisał:

Czyli precyzując, zanim zacznę roz/lutowywać:

1. Mierzę kolumnę lewą - standardowo (w fazie) - i na wysokości tweetera oraz pomiędzy tweeterem-wooferem.

2. Mierzę kolumnę prawą - z "odwróconym" tweeterem (w przeciwfazie) - zarówno na wysokości tweetera, jak i pomiędzy tweeterem-wooferem.

Mam wtedy 2 pary pomiarów - na wysokości tweetera i na wysokości pomiędzy tweeterem-wooferem.

Right?

Na jednej kolumnie wszystkie te pomiary. Dowolnej, lewej lub prawej.

18 godzin temu, Prewwit napisał:

Zgranie fazowe ma głównie pozytywny wpływ na budowanie przestrzeni, separację dźwięków i "znikanie" kolumn z pomieszczenia. 

Tak, to prawda. 

18 godzin temu, Prewwit napisał:

Jak będzie dolina to znaczy, że głośniki są zgrane fazowo. 

Natomiast to jest gucio prawda 🙂 

Nawet najgłębszy dołek nie oznacza że głośniki są zgrane fazowo. 

• Pokaż nowe odpowiedzi